Som besökare på Hamsterpaj samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
Annons

Hamsterns EU-guide

Skrivet 2014-05-09 av Lobax P30

3 109
EU valet närmar sig, men hur fungerar denna jättelika byråkratmaskin och vad får den bestämma om? Med Lobax som guide så får vi insyn i hur allt hänger ihop nere i Bryssel!

Hur EU fungerar


EU består en rad organ, men de men de som stiftar lagar är Ministerrådet, den av Ministerrådet utsatta EU-kommissionen och det folkvalda Europaparlamentet. Beslutsprocessen är komplicerad, men kan sammanfattas till följande:

Därtill så finns EG-domstolen, som ser till att medlemsländer följer de regler och lagar EU stiftar och att besluten som tas i EU inte går utanför de områden EU får besluta om eller strider mot EU-grundlagen på ett annat sätt.

Vad EU får besluta om


EU är ett så kallat överstatligt samarbete, vilket innebär att de lagar och regler som beslutas i EU blir lagar och regler i alla EU-länder. EU får dock bara besluta inom vissa områden, och Sverige gick med på att flytta makten över i dessa frågor till Bryssel när vi gick med i EU-samarbetet. Dessa områden är:

Inre marknad
För att det ska råda frihandel inom EU så måste lagarna vara någorlunda enhetliga. Det är ett snårigt område med många undantag (ex Svenskt snus och surströmming), men för det mesta så möjliggör detta att man kan köpa och sälja varor utan att tänka på gränser och att inget land får konkurrensfördelar mot ett annat. Detta innebär också att det är EU som beslutar om handelsavtal med länder utanför EU:s gränser. Alla handelsavtal med ex. USA eller Kina görs av EU.

Det mesta EU beslutar om rör just inre marknaden, såsom patent och Copyright-regler, Miljöregler, Konsumentskydd osv. Oftast handlar det om minimikrav.

Dessa regler och beslut omfattar alla länder i EU's ekonomiska Zon, vilket inkluderar icke-EU länder såsom Norge och Island. Icke-medlemsländer får dock inte vara och besluta om reglerna och måste betala samma medlemsavgift som alla andra.

Den fria rörligheten
Alla EU-medborgare har rätt att bo, jobba och studera i vilket annat EU-land som helst (med undantag, såsom allt annat). Denna fria rörlighet innebär att EU måste ha gemensamma gräns och asylregler, eftersom om någon utom-europé får medborgarskap i ett land så får denne rätt att bo i alla.

Därtill så finns Schengenområdet, vilket praktiskt taget tar bort gränserna och gör att man kan resa passfritt mellan EU-länder. Undantaget är Storbritannien, eftersom öar vill vara annorlunda. Schengen omfattar även Schweiz, fast de är inte medlemmar i EU eller den ekonomiska zonen, så man får bara besöka men inte stanna.

Brott och Straff
Här har EU väldigt litet inflytande. Eftersom människor och varor fritt kan röra sig mellan gränserna så kan även brottslingar röra sig över gränserna. EU behöver då gemensamma regler för hur man ska hantera brottslingar som bryter lagar över gränserna. I och med Europas historia så regleras även de mänskliga rättigheter som omfattar alla EU-medborgare av EU.

Lagar och regler inom detta område granskas hårdast och är svåra att få igenom, och de som väl gör det är oftast väldigt kontroversiella. Exempel är Datalagringsdirektivet och Ipred.
Visningsbild

Skrivet av Lobax P30 – 2014-05-09

Fler artiklar av författaren:

4 kommentarer

Annons
Annons
Annons
Annons