Som besökare på Hamsterpaj samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
Annons

Datorbyggarskola

Skrivet 2011-09-07 av Felix P34

35 946
Nu när sommarlovet är slut och du har sommarjobbat ihop en massa pengar så passar det ju utmärkt att lägga några tusenlappar på att köpa en ny dator så att du kan spela alla nya spel som kommer i höst och vinter! Men man vill ju inte slösa pengar i onödan så nu ska vi berätta hur du enkelt monterar ihop en dator själv!

Varför ska man montera sin dator själv?

För det första så sparar du i runda slängar 1000 kronor bara på själva monteringsarbetet. Om du dessutom väljer helt egna komponenter så kan du skräddarsy din dator att passa precis exakt dig på ett sätt som är så gott som omöjligt om du väljer en "märkesdator" från till exempel tillverkarna Dell och HP eller webbutikerna Inet och Komplett. Sen är det nyttig kunskap att veta hur datorn ser ut inuti om något skulle gå fel eller om du skulle behöva byta ut en komponent.

Vad ska jag välja för delar egentligen!?!

För att bygga en dator behöver du minst följande delar:

1) En datorlåda/ett chassi för att ha komponenterna i.
2) En nätdel för att transformera och leverera ström till datorn.
3) Ett moderkort för att montera alla komponenter på.
En processor, som agerar som datorns hjärna.
Ett grafikkort, som ritar all avancerad grafik.
6) RAM-minne, som agerar korttidsminne.
7) Hårddisk(ar), som agerar långtidsminne.
8) En DVD-läsare/brännare, för att läsa och bränna DVD- & CD-skivor.
9) ESD-armband om du vill montera själv

Om du vill ha en mer högpresterande dator kan det vara en fördel att välja
10) En bättre processorkylare för att kunna överklocka
11) Fler fläktar till chassit för att få bättre luftflöde

Om du vill ha hjälp att välja delar eller om du vill ha lite tips från lite andra människor rekommenderas den här tråden i vårt forum.

Vilka verktyg som behövs och lite allmänna tips!

Det behövs inte alls mycket verktyg. En stjärnmejsel (gärna med magnetisk spets så att skruvarna sitter kvar tills du skruvat fast dem) brukar räcka (att ha flera skadar inte och plattmejslar kan behövas ibland, men oftast inte), ett antistatarmband (ESD-armband) är ett bra extra skydd och buntband samt avbitare/sax gör att du kan dra kablarna snyggare och bättre så att luftflödet blir bättre.

Det enda som kräver en förklaring bör vara ESD-armbandet eller antistatarmbandet. Vad är det kan man fråga sig? Jo, det råkar vara som så att elektronik är väldigt känslig för elektricitet i form av stötar/blixtar. ESD står för Electro Static Discharge, vilket är en liten blixt som uppstår på grund av statisk elektricitet, precis som blixtarna under ett åskoväder. Den här blixten kan döda ditt alldeles nyinköpta grafikkort på en gång om du har otur eller så kan den resultera i en liten skada som gör att grafikkortet dör några år i förtid. Oavsett så är det ganska onödigt, eller hur?

Det ESD-armbandet gör är att se till så att du får samma laddning som den komponent som du fäster krokodilklämman i, förslagsvis chassit. Det gör att du laddas upp mycket långsammare och kan därför jobba på utan att oroa dig så mycket. Men bara för att du använder ett ESD-armband så innebär det inte att du kan vara oförsiktig! Försök att ta i komponenterna så lite som möjligt och låt dem ligga kvar i de lite smutsfärgade påsar de kommer i, dessa påsar är nämligen skyddade mot statisk elektricitet. En bra tumregel är att ta så lite som möjligt i alla komponenter, dels på grund av risken för ESD-skador, men även för att handsvetten får komponenterna att oxidera (rosta) snabbare.

Så, för att dra nytta av ESD-armbandet fäster du det runt ena armen så att metallplattan i spännet har kontakt med huden. Sedan fäster du krokodilklämman i andra änden av armbandet i chassit, helst en omålad del om det finns. Därefter tar du tag med båda händerna i chassit en stund för att jämna ut spänningsskillnader snabbare.

Var även försiktig med skruvar och liknande eftersom en skruv som studsar längs till exempel moderkortet lätt kan riva med sig kondensatorer, små kretsar, spolar och annat smått och gott som gör att moderkortet fungerar och då får du antingen öva på att löda eller köpa ett nytt moderkort. Det är därför det är en fördel att ha en skruvmejsel med magnetisk spets. Du måste dock vara försiktig med var du petar med en sådan mejsel eftersom komponenterna inte är överdrivet förtjusta i magnetism heller.

När det sedan kommer till att välja arbetsplats så är ett tomt bord utan dukar att rekommendera. Träbord är bra, plastbord är dåliga, eftersom plast, precis som ull och fleece (totalförbjudna material), lätt ger upphov till statisk elektricitet. När det kommer till klädsel så är det bomull som gäller genomgående. All form av vätska i närheten av datorkomponenterna är en utomordentligt dålig idé. De flesta vätskor leder ström och om du startar en fuktig komponent är risken stor för kortslutning och i slutändan en död komponent.

Såhär ser min arbetsplats ut. I vardagsrummet, med mattor undanrullade, extra belysning, dator och iPad för musik och monteringsordning så att jag inte glömmer något samt lite skruvmejslar i olika storlekar. Om du har en pannlampa så är det ett väldigt bra hjälpmedel, det är ju som en ficklampa som du inte behöver hålla i för att rikta.

Syskon och husdjur som kan tänkas springa in i bordet, dig, lampor eller på annat sätt störa din koncentration är portförbjudna. Lugn och ro och bra belysning gör det mycket mindre frustrerande att montera datorn. Vridbara lampor och små ficklampor är bra hjälpmedel men inte livsnödvändiga, de gör monteringen lite lättare genom att ge lite extra ljus i alla skrymslen och vrår. Se till att även utnyttja dagsljuset om du har möjlighet.

När du börjar bli frustrerad och arg ska du sluta med monteringen genast eftersom inget gott kan komma ur din frustration. Det bästa är att spela något enkelt litet spel eftersom det är väldigt meditativt, jag gillar Plants vs Zombies till iPhone/iPod/iPad, men du har säkert ett eget favoritspel. Annars funkar säkert en promenad med eller utan hund, lite TV-serier och städning säkert ungefär lika bra. En paus i minst 15 minuter är att rekommendera.

Riktiga män läser manualer! Ja, precis! För om du läser manualen så kommer monteringen att gå avsevärt mycket mer smärtfritt än om du skjuter från höften. Alla moderkort ser olika ut, ditt kommer säkerligen inte se ut som mitt och därför är det viktigt att du tittar hur just dina komponenter ska monteras!

Ha tålamod! Är det första gången du bygger en dator kan det ta upp emot en hel dag att bygga ihop och felsöka datorn. Tänk på historien om sköldpaddan och haren, ”Slow and steady wins the race”! Det finns ingen mening med att slarva och gå för fort fram, det kommer att straffa dig i slutändan. Att spela favoritartisten på lite lagom låg volym i bakgrunden är bra för att hålla humöret uppe om monteringen drar ut på tiden.

En sista varningens ord är att insidan av chassit och kylflänsar ibland kan ha sylvassa kanter.När jag monterade den här datorn lyckades jag till exempel skära mig lite i fingrarna på processorkylarens kylflänsar när jag bökade tillbaka fläktar och vibrationsdämpare. Skärsår i fingrarna är dock inte så farligt för de är ofta väldigt ytliga, det du verkligen inte vill råka ut för är dock skärsår på armarna. Du har mycket färre nervändar på underarmarna, det innebär att du kan skära dig djupare utan att det gör lika ont, djupare skärsår innebär mer blod. Blodiga komponenter är ofantligt dåligt, de måste rengöras grundligt för att undvika kortslutning eftersom blod leder ström relativt bra. Men bara du är försiktig och inte använder våld så bör du klara dig utan större problem. Du löper större risk att skära dig på vassa kanter i billiga chassin, men dyrare chassin är inte förskonade mot vassa kanter.

En medlem rekommenderade att tejpa fingrarna när du monterar komponenter som är vassa, till exempel moderkortets bakplåt eller processorkylaren. Hur du vill göra får du avgöra själv, jag personligen vill ha kvar känseln i fingertopparna så att jag vet vad jag gör, men då riskerar du att skära dig lite.

NAO THE FUN STUFF! Själva monteringen!

Börja med att sätta upp en plan för monteringen så att du vet vilken ordning du ska montera allt i. Jag kommer montera komponenterna i följande ordning i den här guiden.
1) Skruva fast moderkortsdistanserna i moderkortsplåten i chassit
2) Tryck dit moderkortets I/O-plåt i chassit
3) Montera extra fläktar i chassit
4) Montera den optiska läsaren (CD-/DVD-läsare/brännare) och hårddisk(ar)
5) Montera nätdelen
6) Fäst minnen på moderkortet
7) Montera processorn på moderkortet. 8) Montera moderkortet
9) Montera processorkylare
10) Dra frontpanelens kablar och strömsladdar till moderkoret
11) Dra kablar till hårddiskar och montera grafikkortet
12) På med sidoplåtarna och starta datorn!!

1) Skruva fast moderkortsdistanserna i moderkortsplåten

Först så måste vi såklart packa upp chassit och ta av båda sidopanelerna.

När det sedan kommer till att skruva dit själva moderkortsdistanserna så är det viktigt att de hamnar på exakt rätt plats! Annars kommer du inte kunna skruva fast moderkortet i dem sedan. I mitt fall har jag ett moderkort med formfaktorn ATX (normalstora moderkort), hålen i chassit är märkta med A och sedan en siffra mellan 1 och 9. Sen är det bara att sätta fast det lilla verktyget som följer med på en skruvmejsel och skruva dit moderkortsdistanserna! Inga konstigheter alls.

2) Trycka dit moderkortets I/O-plåt i chassit

För vårt nästa steg behöver vi plocka fram moderkortet och alla sladdar och tillbehör som ligger i lådan, men låt moderkortet ligga kvar i sin påse! I mitt fall låg det ett moderkort (duh!), en panel att sättas i en expansionsplats för extra USB 3.0-portar (precis ovanför moderkortet), lite manualer och drivrutiner (till höger om moderkortet), en moderkortsplåt (ovanpå en av manualerna), lite SATA-kabplar, buntband och en SLI-brygga.

Sen är det bara att trycka dit moderkortsplåten baktill i chassit, det är lite småpilligt. Men med rätt mängd pill och lite kraft så snäpper den dit med ett väldigt tillfredställande ljud!

3) Montera extra fläktar i chassit

Det här är nog bland det enklaste du kommer göra, det är bara att passa in fläkten över fläkthålen. Det finns en "öppen" del och en som håller fast fläkten i ramen, sidan som håller fast fläkten visar åt vilket håll luften kommer blåsa. Vill du ha insug sätter du den öppna utåt och tvärt om för utblås.

4) Montera den optiska enheten (CD/DVD-brännare/-läsare) och hårddisk(ar)

Det här är inte heller något precisionsarbete direkt. För att fästa den optiska enheten är det bara att ta bort en av luckorna som finns framtill och sedan skjuta in DVD-brännaren!

Om du, som jag, har snabbfästen men märker att DVD-brännaren inte sitter fast så bra så är det bara att skruva fast den med skruvarna som följer med chassit och/eller den optiska enheten.

Många moderna chassin har vaggor för hårddiskarna, ofta används det även snabbfästen här. Det är bara att fästa hårddiskarna i vaggorna och sedan skjuta vaggorna på plats. Har du inga snabbfästen så får du helt enkelt skjuta hårddiskarna på plats och sedan skruva dit dem.

SSDer är lite mindre, 2,5 tum istället för 3,5, än vad vanliga hårddiskar är. Därför behöver du montera SSDn i en liten adapter som du sedan monterar i hårddiskvaggan, om inte vaggan har plats hål för 2,5-tumsenheter såklart. Jag hade lite problem att montera direkt i hårddiskvaggan så jag valde att montera SSDn i en adapter. Sedan är det bara att montera SSDn precis som hårddisken.

5) Montera nätdelen

Nu är det dags att packa upp nätdelen och allt som följer med. I mitt fall var det en nätdel (duh!), en massa strömkablar och en liten instruktionsbok. I mitt fall är nätdelen modulär vilket betyder att sladdarna inte sitter fast i nätdelen. Det innebär att jag kan välja hur många och vilka sladdar jag ska använda så att kabeldragningen blir lättare att få till bra.

Sedan är det bara att skjuta nätdelen på plats där den ska sitta och skruva den på plats utifrån. Generellt så ska fläktens insug alltid peka nedåt. Det innebär att om nätdelen sitter i botten så tar den luft från golvet och om den sitter i toppen tar den luft från chassit.

6) Fäst minnen på moderkortet

Då koncentrerar vi oss på moderkortet igen! Det sitter en massa klisterlappar på mitt... Dessa tar jag såklart bort! Sen sitter det även lite skyddsplast på kylflänsarna som måste bort, annars kommer dessa smälta och smält plast leder värme dåligt och luktar dessutom illa.

När det gäller att montera minnena så är det inte så svårt. Det är bara att öppna de små "flärparna" som sitter vid minnesplatserna som på bilden nedan, du ska inte behöva ta i. Sedan är det bara att skjuta minnena på plats, här kan det dock krävas lite kraft ibland, men se till att du har minnena vända åt rätt håll! Tänk på att titta i moderkortsmanualen så att du sätter minnena i rätt platser och på så vis utnyttjar alla minneskanaler. I mitt fall ska jag sätta mina minnen i plats 1 och 3, räknat från processorsockeln.

7) Montera processorn på moderkortet

OBSOBSOBS! Har du inte hål i moderkortsplåten i chassit så måste du montera processorkylaren i det här steget också! Titta på steg 9! OBSOBSOBS!
Då packar vi upp processorn och den medföljande kylaren!

Nu är det dags att fälla upp bygeln som för tillfället håller fast en liten plastgrej som skyddar sockeln. Det gör du genom att trycka det lilla handtaget nedåt och sedan föra den utåt, bort från processorn. Sedan är det bara att lägga handtaget ”bakåt” och lägga "bak" bygeln, så att att du enkelt kommer åt processorsockeln.

Såhär ser sockeln ut när du har tagit bort skyddet. Observera de små markeringarna som visar åt vilket håll processorn ska sitta! Om du har en annan sockel än Intels LGA 1155 så kommer det att se annorlunda ut. Men principen är densamma. Processorn måste sitta åt exakt rätt håll för att den ska fungera och för att inget ska gå sönder.

Såhär ser processorn ut ovanifrån och vänd åt samma håll som sockeln. Observera de små markeringarna som sitter på samma ställe som de på processorsockeln på moderkortet. Det är av yttersta vikt att processorn sätts i korrekt. Om du sätter den fel så är risken stor att moderkortet eller processorn går sönder.

Nu har du satt dit processor samt minne och fällt tillbaka bygeln så ser det ut något sånt här! När du fäller tillbaka bygeln kan du behöva ta i en gnutta mer än när du fällde upp den eftersom det ligger en processor där.

8) Montera moderkortet

Dubbelkolla nu att det inte sitter några klisterlappar eller skyddsplaster någonstans på moderkortet. Du ska dock självklart inte ta bort några klisterlappar som det står att du inte får ta bort!

För att montera moderkortet för du det försiktigt nedåt i chassit, någon cm eller två från bakplåten och ovankanten. När det ligger ner i chassit är det bara att skjuta det på plats, använd inte kraft utan se till att moderkortets I/O-panel matchar bakplåten du satt dit i chassit! Sedan är det bara att skruva fast moderkortet i moderkortsdistanserna med de medföljande skruvarna.

9) Montera processorkylare

Här jag har en väldigt stor kylare, Noctua NH-D14, med tillbehör. Kylpasta, kablar för att sänka fläktarnas hastighet, manual, verktyg, fästen och processorkylare med fläktar (duh!) medföljer.

När du ska montera din processorkylare är det viktigt att du gör så som det står i din manual så att inget går fel! Har du en processor eller kylare med gammal kylpasta på måste dessa göras rent. Det gör du genom att ta en tygtrasa och aceton och försiktigt och med mycket tålamod torka bort all gammal kylpasta. Häll aldrig aceton på något annat än din tygtrasa!

Först så fäster jag bakplåten på moderkortet.

Sedan sätter jag dit distanser så att kylarens fästen inte sitter direkt emot moderkortet.

Sedan sätter jag dit kylarens fästen. Se till att sätta dit dem åt rätt håll eftersom det är viktigt att processorfläktarna blåser luften åt rätt håll. Annars blir det väldigt mycket turbulens i chassit eftersom alla fläktar blåser åt olika håll.

Sedan är det dags att skruva fast fästena i moderkortet.

Om du har en väldigt stor kylare, som jag, är det nu dags att sätta dit strömkabeln till processorn. Titta i moderkortsmanualen var processorfläktarna ska fästas och sätt dit kabeln till processorfläktarna om du tror att det finns en risk att kylaren kommer sitta i vägen sedan. Jag tittade inte så jag fick nöjet att montera min processorkylare en extra gång.

Nu är det dags att sätta dit en klick kylpasta mitt på processorn. Inte mer än såhär! Kylpastans funktion är att leda värme bättre än luft och fylla alla håligheter som finns i processorns yttre skal och kylarens botten. För mycket kylpasta är inte bra eftersom den leder värme sämre än metall.

Nu är det dags att fästa processorkylaren. För den försiktigt ner på fästena, när har kontakt med processorn kan du vrida lite lätt på den samtidigt som du trycker så att kylpastan sprider sig ordentligt. Börja med att skruva fast en av skruvarna lite samtidigt som du håller ned kylaren med den andra handen, skruva sedan fast den andra skruven lite så att kylaren sitter kvar. Detta för att trycket på processorn inte ska bli för snett då det leder till att kylpastan sprider sig ojämnt och om du har riktig otur så kan du skada processorn. Du kan med fördel dra åt skruvarna väldigt hårt, framförallt om du har en tung processorkylare som jag, då får du jämnare temperaturer på processorer med 4 kärnor eller fler.

10) Dra frontpanelens kablar och strömsladdar till moderkortet

Det är här du måste visa att du kan läsa en manual! Jag tänker inte hjälpa dig mer än så för alla moderkort och chassin ser lite olika ut och ofta är sladdarna märkta lite olika. Här är det upp till dig att komma fram till vilka sladdar som ska sitta var! Alla svar finns i manualen till moderkortet! Det är bara att lusläsa den riktigt ordentligt och inte koppla in något förrän du verkligen vet att kabeln kommer sitta rätt.

Såhär ser det ut för mig när det är klart. Den svarta kabeln som sitter i den vita porten vid hårddiskvaggorna är SATA-kabeln (för data) som går till en sk hotswap-plats i toppen av mitt chassi, det är inte säkert att du har en sådan.

11) Dra kablar till hårddiskar och montera grafikkortet

Börja med att ansluta ström (lite större och svarta i mitt fall) och datakablar (lite mindre och vita i mitt fall) till hårddiskarna eftersom det blir mycket mindre plats när grafikkortet väl är på plats. Ofta täcker grafikkortet även portarna för datakablarna som du ser nedan, se därför till att montera hårddiskarna klart innan du monterar grafikkortet!

När du ska montera grafikkortet tar först ur det ur antistatpåsen och sedan lägger du grafikkortet ovanpå nämnda påse. Sedan tar du bort lika många skyddsplåtar baktill i chassit som ditt grafikkort kräver. I mitt fall har jag en väldigt stor kylare så jag behöver ta bort tre plåtar, vanligast är att ha ett kort som tar upp två expansionsplatser. Därefter är det bara att försiktigt skjuta grafikkortet på plats i PCI-E-porten. Du ska inte behöva ta i mycket och det kommer knäppa till lite när kortet sitter fast. Därefter skruvar du fast grafikkortet där skyddsplåtarna satt.

Om ditt grafikkort behöver extra strömförsörjning drar du dessa kablar direkt från nätdelen till grafikkortet. Om kontakterna för extra strömförsörjning sitter på kortsidan av grafikkortet, istället för långsidan som i mitt fall, är det smidigt att även dra dessa kablar på baksidan av moderkortsplåten. Annars får du hitta den lösning som fungerar bäst för dig i ditt chassi.

Nu är det bara att försöka gömma bort så mycket kablar som möjligt på baksidan av chassit så att de inte ligger och stör luftflödet i onödan. Jag har väldigt mycket plats bakom moderkortsplåten, så jag kan ha alla mina kablar här och därför ser det ut som ett riktigt ormbo på baksidan!

Mitt tips är att försöka ordna en bra kabeldragning från början så att du inte behöver montera om datorn sen när du har kollat att allt funkar. Att ta det lugnt och metodiskt, att tänka igenom hur kablarna ska gå och vilka komponenter som behöver vilken sorts kabel innan du börjar dra kablar underlättar.

12) På med sidoplåtarna och starta datorn!!!

Nu är det klart! Stoppa strömsladden från vägguttaget i nätdelen och se till att nätdelens strömbrytare står på 1 och sätt dit chassits sidoplåtar! Nu är det bara att installera valfritt operativsystem och njuta av din nya dator!

13) F@# i jä#€@ he£#€%§!!!!!!!

Startar inte datorn? Ja, datorer har en tendens att göra så tyvärr… Vad kan det vara fel på då? Kort sagt vad som helst. Nu är det dags att leta reda på vad det är som gör att det inte funkar…. Det kan ta tid, lång tid...

Dubbelkolla att alla sladdar sitter rätt monterade. Fungerar det ändå inte?

Pröva att starta med bara en RAM-sticka. Funkar inte det? Ta den andra, funkar inte det? Pröva en annan minnesplats på moderkortet, funkar inte det? Pröva den andra stickan igen, osv. Om du inte får det att fungera så går du in på valfritt forum och ber om hjälp.

Sen blir du överlycklig när allt fungerar som det ska!



14) Överkurs. Kläm ur det sista lilla ur datorn när du ändå håller på!

Det första du bör göra är att se till att minnesmodulerna körs i den hastighet och volt de är specificerade för. I mitt fall handlar det om latenser på 9-9-9-24, hastighet på 1600MHz och spänning på 1,5V. Dessa mystiska siffror står på en klisterlapp som sitter på minnesmodulerna. Jag var tvungen att ställa in det här manuellt i moderkortets BIOS/UEFI, det är inte säkert att du behöver göra det.

Steg nummer två är att överklocka processorn. Det gör man på olika sätt beroende på vilken familj din processor hör till. Har du samma typ av processor som jag och ett moderkort med styrkretsen P67 eller Z68 är det oerhört enkelt att överklocka. Det räcker oftast med att bara sätta en högre multipel på processorn och öka volten en aning. Jag kom till exempel upp i 4,5 GHz från 3,4 GHz utan att processorns temperatur påverkades. Jag fick alltså en lite drygt 30% snabbare processor helt gratis. Det går såklart även att överklocka grafikkortet och det fungerar på liknande sätt som processorn. Det handlar om dels en ökning av frekvensen på grafikprocessorn och dels en ökning av frekvensen för grafikminnet. Om du vill överklocka ytterligare går det även att öka spänningen till grafikkortet.

Kom ihåg att all överklockning sker på egen risk och att så fort du överklockar så försvinner all form av garanti om inte tillverkaren specifikt skriver att de tillåter överklockning. Se till att läsa på riktigt ordentligt innan du börjar överklocka, för även om det är kul med en 30% snabbare processor så finns risken att du har sönder den om du är oförsiktig. Om du har sönder en komponent med överklockning så finns risken att även moderkortet har tagit skada. Ta alltid överklockningen i små etapper och håll koll på temperaturer och datorns stabilitet innan du fortsätter mot nya höjder.

Nästa steg är att försöka få datorn så tyst som möjligt. Oftast är det grafikkortet som låter överlägset mest i datorn. MSI Afterburner heter ett mycket kraftfullt program som låter dig skapa en fläktkurva i detalj. Det innebär att du kan bestämma att grafikkortets fläkt ska snurra på 10% upp till 50 °C och först då börja öka fläkthastigheten. Det gör att grafikkortsfläkten inte kommer få för sig att snurra jättefort en kort stund för att grafikkortet blev 2 °C varmare.

Om du vill ha hjälp med överklockningsäventyr, försök att få datorn tystare eller om du har andra frågor så finns forumsdelen Hårdvara & Nätverk och om du inte får några bra svar så kan du alltid skicka ett gästboksinlägg till mig så kan jag försöka kika på tråden om jag har tid. Men lita aldrig på en enskild individ, se till att fråga runt och läsa på ordentligt innan du börjar pilla så blir det aldrig onödigt dyrt!

Disclaimer:

Observera att jag (Felix) och Hamsterpaj frånsäger sig allt ansvar för eventuella skador på komponenter eller dig som skulle uppstå vid montering. Allt du gör med din dator gör du på egen risk och du själv är ytterst ansvarig.

Visningsbild

Skrivet av Felix P34 – 2011-09-07

Fler artiklar av författaren:

14 kommentarer

  • Använd Enter för att publicera kommentaren och Shift+Enter för att göra en radbrytning.
  • 0
    !
    Visningsbild

    ZoR - 2012-04-18 20:29 - Svara


    en bild på punkt 9 är borta

  • -1
    !
    Visningsbild

    Desdichado P36 - 2012-03-27 23:40 - Svara


    Hyffsad guide. Värt att nämna (kanske missade den biten) är att Intel och AMD har helt olika system vad det gäller processorfläktar där Intels (av egna erfarenheter) är svårare att få på/i. Jag hade Intel och fläkten lossnade, moderkortet gick sönder och jag fick köpa nytt. Glöm inte att trippelkolla fläkten (min lossnade efter några månader och den satt som den skulle).

  • 0
    !
    Visningsbild

    Lobax P30 från Uppsala - 2013-06-06 00:20


    De flesta tillverkare av fläktar levererar bakplattor för bägge system.

  • 0
    !
    Visningsbild

    Ultrafisk P32 från Linköping - 2012-01-23 19:31 - Svara


    Värt att nämna är att man kan behöva trycka på rätt rejält när man klämmer fast processorn. Jag var tvungen att trycka riktigt hårt och sket nästan på mig av rädsla när jag monterade min nyaste.

  • 0
    !
    Visningsbild

    littlekid - 2012-01-09 14:49 - Svara


    Nice guide! :)

  • 0
    !
    Visningsbild

    mirkelmark - 2011-12-28 00:46 - Svara


    och hörrni, funkar ett 6950 i antec 900?

  • -6
    !
    Visningsbild

    mirkelmark - 2011-12-28 00:44 - Svara


    nuce guide, men du borde haft amd prylar istället för intel och nvidia, typ phenomII x6 och hd 6970

  • -3
    !
    Visningsbild

    alphaQ F - 2011-11-26 23:21 - Svara


    hmmmm.... jag fattar inte sad

  • 0
    !
    Visningsbild

    Hamsterpizzan P33 från Tullinge - 2011-11-14 17:50 - Svara


    lite smårolig guide. gav mig några tips på att gömma kablar eftersom alla hänger framför typ i min dator kolonP

  • 0
    !
    Visningsbild

    apple - 2011-11-07 01:44 - Svara


    Nu kan även idioten bygga en dator med hjälp av din guide. Snyggt (:

  • 0
    !
    Visningsbild

    Cyklar P - 2011-10-21 19:58 - Svara


    Ofan, gött jobb Felix! :)

  • -4
    !
    Visningsbild

    Jeans P31 från Hägersten - 2011-09-17 14:36 - Svara


    .... eller så skaffar man ett Playstation :/

  • -3
    !
    Visningsbild

    Didajosse F29 från Göteborg - 2011-09-11 16:48 - Svara


    JAG ÄLSKAR DIG

  • 0
    !
    Visningsbild

    Synt-Hare P33 från Stockholm - 2011-09-10 20:31 - Svara


    Grym guide <3

Annons
Annons
Annons
Annons