"Så här i nationaldagstider är det svenska flaggor överallt. Och då passar det bra att reflektera lite över varför den ser ut som den gör. Hur väl representerar svenska flaggan den nuvarande befolkningen egentligen? Är det kanske dags för en revision? Några som har tänkt i de banorna är konsthantverksgruppen S-U-B som syr upp nya flaggförslag lagom till nationaldagen.
– Vi tycker att det finns anledning att ifrågasätta varför vi håller fast vid en nationalikon som symboliserar kristendomen i form av ett kors, som flaggats i krig och erövringar och nu används flitigt som symbol av främlingsfientliga grupper. Hur bra passar det ihop med våra ideal om mångfald och religionsfrihet, säger Sissi Westerberg, en av tre medlemmar i S-U-B.
De senaste veckorna har gruppen varit runt på ett antal platser i Stockholm och samlat in nya flaggförslag från personer med olika ålder och bakgrund. Syftet är demokratiskt – att alla grupper i samhället ska få vara med och skapa våra nationella symboler.
– Det är ett sätt att både stärka individen och den kollektiva känslan av gemenskap, säger Sissi.
De som inte har hunnit lämna in sina förslag kan göra det på Kulturhuset på fredag och lördag, då S-U-B har satt ihop en grupp textilhantverkare för att förverkliga förslagen.
– Vi syr upp riktiga flaggor av förslagen för att ge dem den uppmärksamhet och det allvar de förtjänar.
Behöver vi en flagga över huvud taget?
– Frågan är om det behövs en eller om man kan ha flera? Så länge vi har länder är det bra med en flagga som symbol och varumärke, och det är fint och festligt med stora tygsjok som fladdrar i vinden. Men flaggan kanske inte behöver vara konstant? Den kanske kan bytas ut ibland för att passa den nya befolkningen bättre?
S-U-B:s workshop är en del i Kulturhusets nya satsning på konsthantverk."
Vad fan ska vi byta till då? Israels flagga?
Hamsterpaj is an AIDS inducing experience