Myt 1: Invandrares brottslighet beror på att invandrare är diskriminerade på arbetsmarknaden.
Det är helt felaktigt. Svenskt näringsliv har släppt en rapport vid namn Bortom Etnicitet. I rapporten kan man läsa följande:
Vår undersökning visar att etnicitet inte spelar någon större roll för att få ett arbete. Ålder, utbildningsnivå samt vistelsetiden i Sverige påverkar i mycket högre grad invandrares situation på arbetsmarknaden. Var invandraren bor i Sverige har också mycket större betydelse i arbetsmarknadssammanhang
än var invandraren är född.
De flesta arbetsplatserna i Sverige har idag en etnisk mångfald bland medarbetare. Påståenden som att invandrare från mellanöstern eller Afrika inte får jobb på grund av sitt ursprung eller att arbetsgivare sorterar bort sökande med utomeuropeiska namn har inget stöd i verkligheten.
Svenskt näringsliv menar alltså att det inte finns någon diskriminering på den svenska arbetsmarkanden. I stället är det invandrarna själva som väljer om dom vill arbeta eller inte.
http://www.svensktnaringsliv.se/multimedia/archive/00007/Bortom_etnicitet_7680a.pdf
Myt 2: Invandrare bidrar till den svenska arbetsmarknaden.
Invandrare väljer alltså själva om dom vill jobba. Ändå har bara 13% av somalierna och 18% av afghanerna i Sverige jobb. Är dessa grupper vitala för Sveriges överlevnad? Tretton respektive arton procent. Behöver vi verkligen dessa invandrare?
Det är stora skillnader mellan olika invandrargrupper när det gäller att få jobb i Sverige. Ungefär hälften av chilenarna och thailändarna fick jobb efter några år i Sverige, medan bara 13 procent av somalierna hade hittat ett arbete, visar statistik som SCB tagit fram på Ekots uppdrag.
http://www.sr.se/cgi-bin/ekot/artikel.asp?artikel=750720
Myt 3: Invandrare begår brott för att dom är fattiga.
Enligt Brottsförebyggande Rådets rapport Brottslighet bland personer födda i Sverige och i utlandet kan man inte förklara invandrares överrepresentation inom brottsstatistiken med socioekonomiska faktorer:
Utrikes födda har högre registrerad brottslighet än de som har två
svenskfödda föräldrar.7
[...]
Detta gäller även efter kontroll för olika bakgrundsfaktorer som kön,
ålder, boende och socioekonomisk status. Skillnaderna mellan grupperna,
som inte har två svenskfödda föräldrar och den grupp som har två
svenskfödda föräldrar, minskar dock något efter en sådan kontroll.
Som ni ser så är socioekonomiska faktorer inte något man kan använda för att förklara invandrares högre brottslighet. Om en svensk och en invandrare har samma socioekonomiska status är det ändå större risk att invandraren begår brott.
Myt 4: "Det kunde lika gärna varit en svensk".
När man tar upp invandrares brott, tex våldtäkter, får man ofta höra "det kunde lika gärna varit en svensk". Det är inte sant.
Enligt Brottsförebyggande Rådets rapport Brottslighet bland personer födda i Sverige och i utlandet är invandrare överrepresenterade 5.1 (510%) gånger inom våldtäktsstatistiken, 4.1 gånger inom dödligt våld och 4.0 gånger inom rånstatistiken. Det är alltså mer sannolikt att du blir våldtagen, rånad eller dödad om du möter en invandrare än om du möter en svensk.
Myt 5: Ursprungsland har ingenting med brottslighet att göra.
Detta är inte heller sant. Enligt Brottsförebyggande Rådets rapport Brottslighet bland personer födda i Sverige och i utlandet är det stor skillnad mellan olika folks brottslighet:
Andel registrerade för brott i procent inom olika grupper i populationen under åren 1997-2001.
Övriga Afrika 26,3
Nordafrika 23,3
Västasien (arabländerna) 18,8
Som ni ser är 1 på 4 afrikaner registrerade för brott. Är det smart att ta in sådana människor?
För att jämföra:
USA, Kanada, Australien och Nya Zeeland 5,5
Norden utom Sverige 8,7
Myt 6: Vi tjänar på invandring.
Också helt felaktigt. Enligt Lars Jansson, universitetslektor i företagsekonomi, kostar invandringen upp till 267 miljarder kronor per år.
1990 uppgick kostnaden för invandringen till 100 mdr. Den starka ökningen under nio år upp till 267 mdr beror bland annat på att vi har en kostsam välfärd, som även invandrarna får del av.
[...]
En indikation är att 74 procent av hela invandrarbefolkningen får sin service och utkomst genom skattefinansiering. Invandrarna betalade knappt 11 procent (117 mdr 1999) i skatter trots en befolkningsandel på drygt 20 procent.
http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/artikel_61728.svd
Så vad säger ni? Behöver vi verkligen den utomeuropeiska invandringen, eller skadar den Sverige?
http://www.bra.se/extra/measurepoint/?module_instance=4&name=1brottslsveutland.pdf&url=/dynamaster/file_archive/051214/e7dae113eb493479665ffe649e0edf57/1brottslsveutland.pdf
Myt 7: Alla invandrare är flyktingar.
Enligt siffror från migrationsverket är endast 11 237 av 90021 invandrare flyktingar. Den överväldigande majoriteten av invandrarna som kommer till Sverige är alltså inte flyktingar.