Jag gick själv el-linjen och började utan inriktning. Då får man alla grundkurser i ettan, sen i slutet av ettan får man välja vilken av inriktningarna man vill gå! Vill du ha lite info om varje, så kommer det här:
"Automation"
Du bygger och programmerar robotar för industrier. Ganska intressant i början, men du lär få börja din karriär med en robot och sedan jobba med den i 20-30 år tills någon (eventuellt du själv) kommer på hur den kan göras annorlunda och sedan jobba med den nya till pensionen.
Ingångslön: Ca. 18 000, långsam löneökning!
"Datorteknik"
Ganska lik IT-teknik-linjen, fast mer inriktat mot nätverk. Du kommer få jobba med att dra nätverkskablar och se till att företagets nätverk fungerar som det skall. Inte så mycket "sitta framför datorn och lata sig" som man kan tro!
Ingångslön: ca. 16 000, relativt långsam löneökning!
"Elteknik"
Det som de flesta kallar elektriker! En generell utbildning med inriktning bygg och service, där 90% av arbetet är kabeldragning. Det blir ditt jobb att se till att folk får ström där hemma.
Ingångslön: ca. 13 000, men med snabbt ökande lön, till runt 25 000 efter tre-fyra år. Detta yrke kräver lärlingstid, därav den låga ingångslönen!
"Elektronik"
En elektroniker sitter oftast i en verkstad och lödar kretskort och liknande. Du får all kunskap i detta yrke genom grundkurserna i de andra inriktningarna, men med denna inriktningen får du fördjupade kunskaper. Om du har möjlighet att studera själv hemma och har lite talang för att hitta egna vägar, kan du med kunskapen i denna linje göra vilken elektronisk apparat du vill, även datorer och teve-apparater.
Du kommer troligen få arbeta på ett företag som tillverkar komponenter åt andra företags apparater och kommer troligen ha relativt lite kontakt med andra människor.
Ingångslön: ca. 18 000, långsamt löneökning!
Hoppas detta var till hjälp!
One pill makes you larger, one pill makes you small, but the pills that mother gave you don't do nothing at all