Som besökare på Hamsterpaj samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
Annons

Frågor om väte- och metallbindning.

Skapad av Borttagen, 2010-03-30 20:33 i Naturvetenskap

3 382
2 inlägg
0 poäng
Zer0
Visningsbild
P Hjälte 407 inlägg
0
Fattar inte en grej i kemin där dem förklarar vätebildning. Dem jämför heptan(bensin) och etanol(sprit) och varför dem inte är och är lösliga i vatten.

Jag vet att vattenmolekyler har ett elektronpar över(från syreatomen) som inte ingår i den kovalenta(polära kovalenta) bildningen med vätena. Elektronerna är ju självklart negativt laddade och borde väl attrahera vätet i heptanet som på bilden? Alltså vätena i heptanet är ju längt ut och borde väl attraheras? Eller ska jag tolka detta som att heptanmolekylen är opolär, alltså att vätena inte har en laddning och därför inte attraheras? Heptanmolekylen verkar ju vara symmetrisk. Heptanmokekylen:

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/0c/Strukturformel_Heptan.png

Sedan så säger dem att etanol innehåller en OH-grupp, dvs syre som är mer elektronnegativt än väte. Är det då så enkelt att syreatomen kommer attrahera elektronparet mer och väteatomen blir positivt laddad och attrahas av det fria elektronparet på syreatomen i vattenmolekylen?

Sedan en rörig grej med metallbildning. Jag förstår grunderna, dock har jag nyss läst om jonbildning, jonförening osv. Enligt dem beskrivningarna krävs det ju något som tar emot valenselektronerna från ex en alkalimetall. Hur kan valenselektronerna helt plötsligt bara börja bilda ett moln runt de (nu) positivt laddade atomerna i metallbindningen?

Jag hette tidigare addhd

Är reklamen ivägen? Logga in eller registrera dig så försvinner den!

DuckTales
Visningsbild
Hjälte Två adekvata inlägg
0

Svar till Sun [Gå till post]:

Mjo, för att vätebindning skall uppstå måste väl båda väteatomerna binda till antingen Kväve, Syre eller Fluor, då dessa är brutalt elektronegativa, vilket drar hårt i elektronmolnet och gör molekylen (i detta fall vatten) positivt delta-ladddad runt vätet, vilket medför att en syreatom i etanol, som är lika elektronegativ, kan attraheras till den delta-laddade väteatomen.

Ungefär såhär:
Forum image

Den andra frågan, ja, elektronerna hoppar ungefär över kan man säga, då oktettregeln medför att den gärna blir av med elektronerna.

Sedan blir jonerna negativa ;)

Once upon a time I was a man


Forum » Samhälle & vetenskap » Naturvetenskap » Frågor om väte- och metallbindning.

Ansvariga ordningsvakter:

Användare som läser i den här tråden just nu

1 utloggad

Skriv ett nytt inlägg

Hej! Innan du skriver om ett potentiellt problem så vill vi påminna dig om att du faktiskt inte är ensam. Du är inte onormal och världen kommer inte att gå under, vi lovar! Så slappna av och gilla livet i några minuter - känns det fortfarande hemskt? Skriv gärna ner dina tankar och frågor, vi älskar att hjälpa just dig!

Den här tråden är äldre än Rojks drömtjej!

Det senaste inlägget i den här tråden skrevs för över tre månader sedan. Är du säker på att du vill återuppliva diskussionen? Har du något vettigt att tillföra eller passar din fråga i en ny tråd? Onödiga återupplivningar kommer att låsas så tänk efter en extra gång!

Hjälp

Det här är en hjälpruta

Här får du korta tips och förklaringar om forumet. Välj kapitel i rullningslisten här ovanför.

Rutan uppdateras automagiskt

När du använder funktioner i forumet så visas bra tips här.


Annons
Annons
Annons
Annons