Jag har som längst sprungit ett halvmaraton. Men tips;
Du kommer behöva börja springa långt och länge. Styrketräningen kommer du behöva ta en paus ifrån. Du kanske inte kollat på maratonlöpare men de är smala som tändstickor. Det är jobbigt att springa med mycket muskler i delar av kroppen som inte används vid löpningen. T.ex tunga biceps.
> Börja med 5 km, sen 10 km, sen 15 km, sen 20 km, 25 km, 30 km, 35 km ,42 km. Du kan inte springa ett maraton dag 1.
> Du borde börja långsamt, t.ex när du kör dina första 5 km lopp så börjar du långsamt första 1km och gradvis ökar du takten. Du vill inte bränna bort alla krafterna i början, detta handlar trots allt om uthållighet. Så om du har en smartphone kolla efter typ Runkeeper eller nike+ running apparna. De kan hjälpa dig hitta din takt. Det gäller att hitta sin takt som du kan springa non-stop med. Det är inte rätt om du måste sakta ner från springtakt till gående hela tiden. Du vill hitta en takt som du kan köra kontinuerligt med små tidsskillnader.
> Börja dessutom varje löpning med att stretcha musklerna och lätta uppvärmningar.
> Skaffa skor som du kan springa i. Alltså skor som inte gör ont efter några kilometer, eller att du får blåsor och skavsår av.
> Att springa är inte bara att röra benen framåt. När du är ute och kör, du måste känna efter och tänka hur du lyfter benen och så. För du måste utveckla tekniken som funkar för _dig_. Med rätt teknik så kan du springa långt, länge, och utan ont. Fel teknik = dåligt resultat, och skador.
> Matvanorna är ganska typisk. Kolhydrater är viktigt, det är bränsle. Protein är viktigt. Och kalorier är viktiga. Ganska typiskt.
> LYSSNA PÅ DIN KROPP. Har du ont i lederna en dag så ska du inte ut och springa. Ta en vilodag där du stretchar och läser en bok om löpning eller så. Det finns många råd där.
Att springa långdistans är underbart, men det kan ta på kroppen ordentligt.
puttputtputt