Tips 1:
http://www.hamsterpaj.net/diskussionsforum/ungdom/skola_jobb/hogskola-oskuld/sida_1.php#post_4273310 Här kan du säkert hitta lite tips!
Sen till dina frågor
Ska man köpa litteraturen redan direkt efter att man fått litteraturslistan eller vänta till efter första föreläsningen?
Hur får man det så billigt som möjligt?Svar: Om du vill ha det så billigt som möjligt så är väl mitt tips att du slutar tänka på att köpa litteratur. Ungefär all litteratur du kommer att behöva finns att låna på bibliotek. Där jag studerar lämnar lärarna in litteraturlistor på kursens litteratur så det finns alltid även minst ett exemplar man kan läsa i på biblioteket men som inte går att låna med sig. Men, det är inte kul att stressläsa all litteratur p.g.a. lånetid osv, men är det gratis du vill ha det så är det mitt bästa tips. Ibland finns böcker att ladda ner eller läsa provkapitel av på nätet, det kan du också kolla. Du kan ju alltid kopiera ur en bok eller fota bokens sidor om det bara är några få sidor och du inte hinner läsa. Detta är dock inte lagligt.
Om du känner att du vill göra anteckningar och markeringar med en penna i dina böcker så är det köpa som är din grej. Då kan du hänga på blocket eller andra sidor och leta efter litteraturen som står på litt.listan. Detta tar lite tid men det brukar löna sig och man kan spara in på några hundralappar. Ibland har skolan även en så kallad anslagstavla där studenter lägger ut annonser på böcker så där kan man också leta!
Annars får du köpa litteraturen ny som är rätt dyr, men det är skönt att ha sina egna böcker och slippa tänka på att lämna tillbaka på biblioteket osv.
Studieteknik? Hur mycket ska man förbereda sig för en tenta?Svar: Du ska förbereda dig så pass så att du tror att du läst på allt det viktiga för att klara tentan. Den första tentan är alltid den värsta, när man har gjort den förstår man hur allt funkar och man får ett kvitto på ifall man har tänkt rätt när det gäller vad som var det viktigaste osv. Plugga så mycket du kan till den första tentan (ibland är det väldigt mycket fester kring den första pluggstarten och om man hänger för mycket på fest klarar man inte tentan)
Studieteknik är olika för alla. Men mitt stora tips är att du ska lära dig att solla ut när du läser. Du börjar med att kolla bokens innehåll genom innehållsförteckningen, sedan läser du alla kapitelrubriker osv, så får du ett hum om vad boken handlar om. Sedan läser du boken, har du tid så skumläser du, har du inte tid så läser du noggrannare och antecknar samtidigt. Jag har aldrig tid att läsa böckerna två gånger så jag läser och sollar ut det som jag tycker är viktigast och hoppar ibland över sidor när jag förstår att det inte är relevant. Sedan antecknar jag samtidigt, för då behöver jag inte läsa i boken igen för att hitta vettiga källor att använda i mina texter. Detta för jag p.g.a. att jag lånar böcker och inte har chans att göra understrykningar i dem.
Det är just tentorna jag är livrädd för. Jag tyckte det var tufft att få tiden att räcka till att plugga ett par kapitel i en bok inför ett prov i gymnasiet. Hur ska man på bästa sätt då hinna med ett par böcker? Hur brukar tentorna vara upplagda? Svar: Alla är livrädda för tentorna :) Där jag pluggar är det en kurs i taget man läser och man lägger allt fokus på det innehållet. Det gäller att läsa i böckerna hela tiden varje dag och inte slacka efter för då hinner man aldrig. Planera hur du ska lägga upp läsningen för att hinna läsa klart allt, det är väl det bästa. Annars sitter man där i slutet och har inte hunnit läsa två böcker.
Det finns olika tentor, salstentor och hemtentor osv. Salstentorna där jag studerar är som så att man får tilldelad sig en sal, man måste ha sitt skolkort och man scannar det när man ska gå in i salen. Väl i salen är det måååånga bord som står och på tavlan längst fram är det text som man ska skriva in i tentapappret, information osv. Det finns toaletter som man får gå på, men p.g.a. att man inte ska fuska så har man listor som man skriver in namn och klockslag på när man går in och ut på toaletten. Det finns en del vakter som går runt och vaktar och det finns ett ställe att lämna in tentan på. Tentorna är anonyma när de rättas, alltså skriver man inte sitt namn på dem, utan det är ett nummer man får. Man får ofta ha med sig något ätbart och penna, sudd och så vidare. Inga kläder eller väskor vid sin plats. Sedan är alla så koncentrerade och stressade över att hinna skriva svaren innan den angivna tiden runnit iväg så alla sitter och skriver.
Är det som i gymnasiet att man blir en klass, tex?Svar: Detta är nog olika beroende på vilket universitet eller vilken högskola man studerar vid. Jag har inte haft en klass under mina år utan man har hamnat i olika klasser när de olika kurserna börjat (eftersom alla får välja själv vilka kurser de vill läsa).
Vid dessa seminarium och föreläsningar.. hur pluggar man till det? Skriver av vad läraren skriver på tavlan och läser kapitlet eller?Svar: inför seminarium och föreläsningar är det väldigt bra att ha läst in sig på ämnet som det handlar om. Ibland finns det angivet att man ska läsa ett visst antal sidor i en bok inför tillfället. Försök alltid hinna med detta då det gör att du får en mycket större förståelse för vad personen pratar om och du slipper känna dig förvirrad. Jag skriver av det jag tycker var intressant som läraren säger, och egna tankar det väcker. Där jag studerar har vi nästan alltid fått ut själva presentationen som föreläsaren haft så det är onödigt att lägga tid på att hinna skriva ner allt, och därav inte hinna lyssna riktigt, om man ändå får powerpointen.
Annat man borde investera i? Post-it lappar? Kalender? osv. Tips!Svar: Köp anteckningsböcker och rediga pennor och sudd (något att ha dessa i också). Kalender är väldigt bra att ha och understrykningspennor. Sedan vet nog du bäst vad du gillar att använda utöver detta!
Till sist:
Nervös får man vara! Det är bara bra :) Dessutom är nervositet ett bra ämne att ta upp och börja prata med folk om, för alla är nervösa i princip :P Allt kommer att gå väldigt bra, det gör det alltid! Och klarar man inte en tenta är det egentligen inte hela världen, man får alltid chans att göra om den. Men plugga på, och gör det hårt. Läs snabbt men njut också samtidigt av studietiden. Det är en rätt rolig tid, trots allt slit och hårt pluggande. Här kan du hitta vänner för livet! :) Lycka till!
Jag lever hellre i en mörk sanning än i en vacker lögn