Som besökare på Hamsterpaj samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
Annons

Kloklippning

Skapad av millifjoris, 2012-06-21 07:43 i Mellan Himmel och Jord

38 774
8 inlägg
7 poäng
millifjoris
Visningsbild
F 33 Södertälje Hjälte 1 199 inlägg
5
Det där med kloklippning är inte alltid så lätt. Hur mycket kan man klippa bort? Hur ofta ska man klippa? Vad gör man om djuret inte alls vill vara med på noterna? Frågorna är många och då jag inte hittat någon direkt FAQ om detta här på Hamsterpaj så tänkte jag slänga ihop en!
Känner du att jag har glömt något? Eller att jag har helt fel? Skriv det så ändrar jag!

1. Varför klipper man klorna?
Djur som lever i fångenskap rör sig inte lika mycket som vilda djur. Således slits inte klorna ner tillräckligt mycket på naturligt sätt. Därför måste man med jämna mellanrum klippa klorna på sitt husdjur.
Att man klipper sin hunds klor är idag väldigt standardiserat. Däremot är det många som väljer att t.ex. inte klippa sin katts klor av div. skäl. Ofta för att det är en utekatt som man känner behöver sina klor för att klättra i träd och jaga.
Att klippa en innekatts klor har dock sina fördelar då dom t.ex. inte gör lika stor skada på möbler och annat som är "klösvänligt". En innekatt har inte samma "behov" av långa klor som en utekatt har och tar heller inte skada av att ha lite kortare klor.
Man kan även klippa klorna på sin gnagare, sin kanin eller sin fågel.

Glöm inte att hundar och katter har en "sporre". Denna sitter på insidan av frambenen. Om man inte klipper denna så kan den växa i en halvcirkel och gräva sig in i trampdynan. Detta är smärtsamt för djuret och kommer kräva veterinärvård.

2. Pulpan.
I klon finns det något som kallas för pulpa. Denna förser klon med blod och näring så att den kan växa. Klipper man i pulpan så kommer det att börja blöda. Ju längre in du klippt dessto mer kommer det att blöda.
Har djuret ljusa klor så är det lättare att se var pulpan är, vilket underlättar kloklippningen.

Det är bättre att klippa lite åt gången än att klippa av en stor bit på en gång. På så sätt kan man se om man närmar sig pulpan. Är klon svart så kommer man se att snittytan blir vit när man närmar sig pulpan, då ska man sluta klippa för att undvika eventuell skada.
Har hunden gått en längre tid utan att få sina klor klippta kan pulpan dra sig utåt i klon. Genom att klippa lite och ofta kan man få den att dra sig tillbaka igen.

3. Om olyckan är framme.
Om du skulle råka klippa i pulpan så är det viktigt att inte få panik. Lägg lugnt undan saxen och hämta det du har hemma som kan stoppa blödningen. Om du får panik kommer djuret förstå att något har hänt och förknippa den tillfälliga smärtan med obehag och panik. Det kan då bli svårt att klippa klorna i framtiden. Klipp gärna klart alla klor på den tassen innan du plåstrar om såret, om du kan.

Det finns ett speciellt blodstoppspulver att köpa i djuraffärer och på vissa apotek. Doppa hela klon i pulvret och se till att djuret inte slickar på tassen under tiden det torkar.
Har du inte det magiska pulvret hemma går det lika bra med t.ex. potatismjöl, majsmjöl eller t.om. vetemjöl. En isbit kan även hållas mot såret för att få kärlen att dra ihop sig och sluta blöda.
Man kan även ta en bit bomull och vika över tassen, sätta en plastpåse över och sedan säkra "plåstret" med en hårtofs eller gummisnodd. Dra inte åt för hårt runt benet!

4. Vilken klotång är bäst?
Klotänger kommer i många storlekar och utföranden. Det viktiga är att saxen är bekväm att hålla i, stor nog för ditt djurs klor och riktigt vass! En slö klotång kan nästan krossa sig igenom klon istället för att skära vilket kan medföra obehag för djuret. Det går snabbare att klippa med en vass tång.
Det finns en klotång som känner av om man är nära pulpan eller ej. Den kallas för Quick Finder och har fått väldigt blandade omdömen. Vissa anser att den är fantastisk, andra att den är värdelös. Att klippa med en vanlig klotång går förmodligen snabbare och man lär sig snabbt hur långt man kan klippa på just sitt husdjur.

5. Känsliga djur.
Vissa djur tycker att det är väldigt obehagligt när någon pillar på deras tassar och klipper klorna.
Det är viktigt att vänja sitt djur vid denna behandling tidigt. Bara någon vecka efter att du fått hem djuret bör du påbörja träningen genom att tillsammans med någon annan försiktigt hålla fast det (Vid behov! Prova gärna att klippa utan att hålla fast från början. Klipp ALDRIG en klo om djuret sprattlar!) och klippa en klo för att sedan berömma ordentligt. Klipp klart alla klor på en tass och ta sedan en rast. Fortsätt med en tass till efter 1-2 timmar tills dess att alla klor är klippta.

Om ditt djur är väldigt ängsligt och inte alls vill få sina klor klippta kan det vara en bra idé att vara fler som hjälps åt. Börja träna precis som om det vore en valp/kattunge och bygg upp ett förtroende. Ta många pauser och beröm riktigt ordentligt, gärna med lite godis, så fort djuret är stilla och låter dig klippa en klo.

Om du känner att du inte klarar av att klippa klorna på din hund så får du ALDRIG ignorera det faktum att det är nödvändigt! Ta hunden till närmsta djuraffär då dom ofta erbjuder kloklippning för ca. 100kr.

6. Hur ofta ska man klippa klorna?
Detta är alltid individuellt. Det kan variera beroende på om det är ute mycket eller ej samt vilket underlag det går/springer på när det väl är ute.
Det är bättre att klippa lite ofta än att klippa mycket sällan!

7. Hur ska djuret ligga när man klipper klorna?
Detta beror helt och hållet på dig och vad du tycker är lättast. Lär du djuret att ligga på ett speciellt sätt redan från början så kommer den göra det varje gång du klipperna klorna utan att klaga.
En katt kan t.ex. med fördel läggas på rygg. Tryck lätt på den mittersta trampdynan så kommer klorna att visas så att du kan klippa.

Är ditt djur svårt att hantera vid kloklippning så kan det vara en bra idé att låta det ligga på sidan samtidigt som 1-2 personer håller nere det försiktigt samtidigt som du klipper. Tala lugnande och uppmuntrande med djuret under tiden du klipper.

Hoppas att detta var till hjälp för någon! Om OV tycker att det är en vettig tråd kanske den kan klistras fast så att den är lätt att hitta? :3
Lycka till!

Det finns inget "T" i mitt namn :(

Är reklamen ivägen? Logga in eller registrera dig så försvinner den!

SilverVargen
Visningsbild
F 29 Varberg Hjälte 9 inlägg
0
Du har fått med allt , efter alla mina år i hundvärlden men också i resten av våra grundläggande husdjur så tycker jag du fått med allt :) Tycker väll det enda som jag råder alla min egna kursare är att verkligen ha rätt stämning i kroppen vid klo klippning och det kan vara skönt att vara två också när man gör det, och framförallt inte att tvinga djur och verkligen brotta ner det för att klippa klorna, ju mer obehagligt man gör det, desto värre blir allt för djuret. Och en sådan där sak som kan vara ett gott tips att skriva med är att om man har hund, kan man ta det efter en lång promenad när hunden verkligen slappnar av så kan man göra det som en mys stund istället och jobba sig långsamt framåt, en klo i taget. Det är bäst att låta klo klippning ta tid :)

Älska mig!

Jopmok
Visningsbild
P 28 Hjälte 1 552 inlägg
1

Svar till millifjoris [Gå till post]:
För att urskilja pulpan från själva klon kan kloklipparen under processen lysa igenom klon för att på så sätt se konturerna av pulpan och undvika alla olyckor och skador. På så sätt kan man vara helt säker på att det går rätt till också :)

Zitzi
Visningsbild
F Hjälte 76 inlägg
1

Svar till millifjoris [Gå till post]:
Mjol ar valdigt bra att stoppa en blodning av pulpan med, speciellt majsmjol och potatismjol, det ar alltid bra att ha tillhands utifall att, da man inte ens brukar behova plastra om det, dat det klumpar sig runt den klon och hjalper blodet att koagulera, oftast finner djur detta mycket lugnande da man inte behover stressa runt eller fa panik.

Ingen status

dkm-log
Visningsbild
Kändis 1 inlägg
0
Jättebra artikel!
Tvattis
Visningsbild
Kändis 1 inlägg
0
Vad bra tips.

Forum » Mellan Himmel och Jord » Kloklippning

Ansvariga ordningsvakter:

Användare som läser i den här tråden just nu

1 utloggad

Skriv ett nytt inlägg

Hej! Innan du skriver om ett potentiellt problem så vill vi påminna dig om att du faktiskt inte är ensam. Du är inte onormal och världen kommer inte att gå under, vi lovar! Så slappna av och gilla livet i några minuter - känns det fortfarande hemskt? Skriv gärna ner dina tankar och frågor, vi älskar att hjälpa just dig!

Den här tråden är äldre än Rojks drömtjej!

Det senaste inlägget i den här tråden skrevs för över tre månader sedan. Är du säker på att du vill återuppliva diskussionen? Har du något vettigt att tillföra eller passar din fråga i en ny tråd? Onödiga återupplivningar kommer att låsas så tänk efter en extra gång!

Hjälp

Det här är en hjälpruta

Här får du korta tips och förklaringar om forumet. Välj kapitel i rullningslisten här ovanför.

Rutan uppdateras automagiskt

När du använder funktioner i forumet så visas bra tips här.


Annons
Annons
Annons
Annons