Man kan absolut köpa sig en MacBook och det finns folk som väldigt troget är svurna kring allting Apple producerar. Kvalitén är hög, grejerna känns dyra och stadiga i handen och apple är generellt väldigt bra på service. Nackdelen är väl att du betalar duktigt för dessa tjänster och saker i stil med väldigt små och till synes enkla reparationer kan få astronomiskt höga kostnader om det faller utanför garantin - av ingen annan anledning än att det är Apple som genomför dem. De har också en tendens att försöka hindra användare, eller tredje parts reparationsstudios att reparera deras produkter och det här är något jag personligen tycker är oetiskt ur både miljö-och konsumentsynpunkt. Annars har Apple trevliga ekosystem med väldigt smidiga och enklare synergier mellan deras grejer. De har också gjort sig ett namn och rykte inom inom grafisk design. Problemet här är att ryktet som kung över grafisk design fallit över hela deras produktserie, fastän det egentligen bara är några få, extremt dyra datorer som faktiskt är lämpliga till just detta. Det är då datorer riktar sig till "pro users", dvs folk som faktiskt arbetar med grafisk design och liknande. Priserna på dessa produkter speglar deras marknad och de är ofta onåbara för oss vanliga konsumenter.
Förslag 1För 10 000:- får du inte mycket mer än väldigt basic MacBook, av årsmodell 2017 i stil med den här:
https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=4356965Den har ett chassi i fräst aluminium och känns dyr och trevlig i handen. Hårdvaran inuti var dock inte inte jättesnabb när den släpptes 2017 och den står sig ännu sämre idag. Med en långsam (men väldigt energieffektiv) tvåkärnig processor, 8GB ram som inte går att uppgradera och en SSD på 256 GB som du inte kan uppgradera själv kan man argumentera att värdet per mängd prestanda är lågt. Den har en IPS-skärm, vilket mer eller mindre betyder att färgåtergivningen är bra även i konstiga betraktningsvinklar, vilket brukar vara att rekommendera vid just bildredigering. Eftersom den inte har så extrema specifikationer räcker batteriet dock länge och de har lyckats komma undan med en vikt på kring ett kilo. Det här är en enorm bonus om man ska släpa på den varje dag. Gör man inte mycket mer än att ta anteckningar och slösurfa fungerar den jättebra. Nackdelen är då att den inte är jättestark, vilket gör att vissa uppgifter kan ta längre tid. Just bildredigering är en sån sak som kan bli väldigt frustrerande på en så pass enkel basmodell som det här tyvärr är. Bara för att poängtera hur långsam processor den här datorn faktiskt har kan vi jämföra den mot min 7000 kronors laptop som jag köpte år 2011. Processorn i min 8 år gamla och 3000:- billigare laptop presterar ca 15-20% bättre än processorn i den MacBooken. Det är en orättvis jämförelse, då min laptop är i fullskalig storlek, medan denna är väldigt tunn, men det sätter ändå lite perspektiv på vilken grad av prestanda man kan förvänta sig.
Som allmän "slösurf-dator" lär det vara väldigt trevlig, men om du tänker använda den för bildredigering hade jag inte rekommenderat den.
Förslag 2Här har du istället en laptop från HP för 9000:-
https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=5151460Det här är en mer traditionell laptop och just den här marknadsförs som en speldator. Det är egentligen inte så relevant att den marknadsförs som en speldator, men den är större på sina 15.6 tum och blir på grund av sin storlek lite tyngre med sina 2.22 kilo. På grund av vikt och storlek är den klart mer otymplig att kånka runt på varje dag än MacBooken ovan, men värt att notera är också att den inte är speciellt tung för att vara en normal, fullstor laptop. Det du får här istället är en fyrkärnig processor istället för MacBookens tvåkärniga och den är
avsevärt snabbare. Du får dubbelt så mycket RAM, vilket Photoshop och liknande bildredigeringsprogram älskar, en SSD på 128GB (vilket är mindre än MacBooken, men räcker till operativsystem och viktiga program), men du får även en vanlig, traditionell hårddisk på 1TB för masslagring av bilder, videos och liknande. Du har en IPS-skärm här med, precis som på MacBooken, så du slipper att färger blir konstiga om du inte tittar på dem rakt framifrån. Den större mängden RAM och den mer kraftfulla processorn hjälper denna laptop att klara av både bildredigering och multi-tasking mycket bättre än MacBooken. Det här är väldigt trevligt om du tenderar att ha många program eller flikar öppna samtidigt. För just bildredigering spelar grafikkortet egentligen ingen större roll - men jag hittade ingen modell i just denna kategori och storlek utan det. Nu vet jag inte vad det är för universitetsstudier du har framför dig, men skulle du under denna utbildning köra diverse CAD-program, alternativt om du vill kunna spela lite enklare spel på fritiden så är grafikkortet som detta har en klar bonus också. Det är helt enkelt en mer mångsidig laptop, som kan göra mer saker och är bättre på det. Jag hittade inte så mycket om batteritid för just denna, men gissningsvis är den klart lägre än hos MacBooken.
Förslag 3Ett tredje alternativ är att hitta ett slags mellanting mellan en mer traditionell laptop och en MacBook. Den kommer offra lite prestanda för att komma ned i vikt och storlek, men lär ändå ge mer prestanda än MacBooken per givet pris.
Jag hittar då till exempel en Asus Zenbook här för 9000:-
https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=4643595Precis som MacBooken verkar den ha ett chassi av fräst aluminum, vilket ger en stadighet och får laptopen att kännas mindre billig. Den är på 14 tum, väger 1.4 kg och har samma fyrkärniga processor som HP:s laptop som jag länkade ovan. Den har mindre RAM, på 8GB (samma som MacBooken), men detta är den av Photoshop rekommenderade mängden. Precis som hos MacBooken och Dells laptop har även den här en IPS-skärm.
Hade jag personligen varit i din sits idag hade jag köpt någonting i stil med förslag 3, men det behöver ju inte nödvändigtvis vara just precis den där. Man får göra lite prioriteringar och bestämma vad som är viktigt för en själv. Ett exempel som vissa kanske skulle vela göra är att välja en med en större SSD istället för en extra mekanisk hårddisk, eller lägga till lite pengar för att få mer RAM. Det viktiga här är väl egentligen att det är en dator av en lite mindre formfaktor, med fokus enbart på det som är relevant till just vad du ska ha den till. Det går att hitta datorer med mer prestanda för pengarna, men det innebär mer ofta än sällan avvägningar i form av större, tyngre och mer energikrävande datorer. Det här betyder dock mer ofta än sällan att datorn lämnas hemma om man inte i förväg vet med sig att man kommer behöva den, så en mindre formfaktor kan ha ett högt värde. Om du mest tänkt ha laptopen stående hemma och ta med den till skolan
ibland så minskar värdet av formfaktorn och då kan det istället vara vettigare att välja en dator mer i stil med förslag 2.
Even boys have something to say if you listen long enough