Barnet kommer få ett svenskt medborgarskap, oavsett var födseln sker så länge åtminstone en av föräldrarna är svensk medborgare. Det var lite krångligare regler före den 1 april 2015 - men eftersom det datumet sedan länge är passerat vore det tämligen märkligt om ert barn skulle anlända före detta datum :)
Lite mer information om vad som skall göras efter en eventuell födsel utomlands kan fås från skatteverket. Jag har saxat lite här och skickat med en länk till var texten är tagen från.
När ett barn föds utomlands kan du som förälder anmäla det till Skatteverket. Det gäller om du är eller har varit folkbokförd i Sverige.
Om du är svensk medborgare behöver du som vårdnadshavare också ansöka om förnamn och efternamn för barnet. Ansökan ska göras på blankett SKV 7750. Om barnet är fött i Danmark, Finland eller Norge ska du inte göra någon ansökan om namn. Skatteverket registrerar då namnet utifrån barnets födelsebevis.
Ansökan – Förnamn och efternamn (endast för barn födda utomlands (SKV 7750)
Du ska skicka med vidimerade kopior av:
födelsebevis för barnet. Födelsebeviset ska vara utfärdat av en behörig myndighet i födelselandet och innehålla uppgifter om barnets namn, födelsedatum, födelseort och föräldrar.
pass, för er föräldrar och för barnet (om barnet har ett pass)
förlossningsintyg eller graviditetsintyg
faderskapsbekräftelse eller faderskapsdom (om ni föräldrar inte är gifta med varandra när barnet föds)
vigselbevis.
Att vidimera betyder att en person (någon annan än du själv) intygar att en kopia stämmer överens med handlingen i original. Personen ska skriva på kopian att den stämmer överens med originalet (exempel: ”jag intygar att kopian stämmer överens med originalet” eller "vidimeras"). Personen ska också skriva sin namnteckning på kopian, sitt namnförtydligande och telefonnummer, inklusive landsnummer. Den vidimerade kopian ska skickas med post till Skatteverket.
Skicka alla handlingar med post till:
Skatteverket Folkbokföringen
Nipan 163
SE-881 52 Sollefteå
Sverige – Suède
Läs mer om de regler som gäller för barns förnamn och efternamn
Ansöka om svenskt pass
På en svensk ambassad utomlands eller hos Polisen i Sverige kan du som vårdnadshavare ansöka om pass för barnet. Det gäller om barnet är svensk medborgare. I samband med passansökan kan du också ansöka om namn för barnet.
Du behöver normalt inte registrera barnet hos Skatteverket innan du gör passansökan hos ambassaden eller Polisen. Om barnet inte är registrerat hos Skatteverket, ta med dig tidigare uppräknade handlingar vid passansökan.
Information om svenska ambassader och konsulatlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Hur registreras barnet i folkbokföringen?
Ett barn som föds utomlands ska normalt inte folkbokföras från födelsen och får därför inget personnummer. Barnet kan istället registreras som en relation till dig som förälder i folkbokföringen. Det gäller om relationen är styrkt (med de handlingar som räknats upp i punktlistan) och om du som förälder är eller varit folkbokförd i Sverige.
Ett barn som senare flyttar till Sverige och ska bo här i ett år eller mer kan i de flesta fall bli folkbokfört och få ett personnummer.
https://www.skatteverket.se/privat/folkbokforing/nyblivenforalder.4.18e1b10334ebe8bc80005647.html?q=få+barn+utomlands