Alltid kul att bidra till lite hederligt läxskolk, så håll till godo.
Så bildas regeringenOm en ny regering ska bildas håller riksdagens talman enskilda överläggningar med partiledarna. Därefter föreslår talmannen vem som ska utses till statsminister och riksdagen röstar om förslaget.
Godkänns kandidaten ska han eller hon utse en ny regering. Röstar mer än hälften av riksdagens ledamöter mot talmannens förslag, är det förkastat, det vill säga inte accepterat. Förkastas förslaget fyra gånger blir det nyval om inte ordinarie val ska hållas inom tre månader.
De politiska omständigheterna avgör vilken regering som bildas efter ett val. Om den sittande regeringen gör ett bra val kan den vara kvar. Om valresultatet leder till att regeringen avgår, sitter den ändå kvar som en så kallad expeditionsregering i väntan på att riksdagen tar ställning till vem som ska bilda regering och ny regering är utsedd. Syftet med detta är att landet aldrig ska stå utan regering.
En expeditionsregering, eller expeditionsministär som det också kallas, har samma befogenheter som en vanlig regering med ett undantag. En expeditionsregering får inte besluta om att ett extra val ska hållas. Vanligtvis fattar en expeditionsregering bara beslut i löpande ärenden.
Statsministern väljer regering
Statsministern väljer själv vilka och hur många ledamöter, statsråd eller ministrar, som ska ingå i regeringen. Statsråden ska vara svenska medborgare. De behöver inte vara politiker, men oftast är de politiker sedan många år. Statsministern bestämmer också vilka av statsråden som ska vara departementschefer. Tillsammans bildar statsministern och statsråden Sveriges regering.
Statsministern och de övriga statsråden är ofta riksdagsledamöter. Under den tid de sitter i regeringen lämnar de sin plats i riksdagen till en ersättare.
Vid riksdagens öppnande i september varje år läser statsministern upp regeringsförklaringen. Den beskriver vilka mål regeringen har för sin politik under ett år framåt och vilka nationella och internationella politiska frågor som regeringen tänker prioritera. Regeringsförklaringen hittar du i avdelningen Det här vill regeringen.
Regeringen måste ha riksdagens stöd
Regeringen är ansvarig inför riksdagen och den måste ha riksdagens stöd, annars kan den tvingas att avgå. Riksdagen kan när som helst pröva om regeringen har stöd av riksdagen. Om minst 35 av riksdagens ledamöter saknar förtroende för ett statsråd kan de begära att en misstroendeomröstning genomförs. Röstar mer än hälften av ledamöterna i riksdagen för misstroendeförklaringen måste statsrådet avgå.
http://www.regeringen.se/sb/d/2460/a/13465Så arbetar regeringenRegeringen styr Sverige och är motorn i arbetet med att förändra våra lagar och kan på så sätt påverka samhällsutvecklingen i stort. Men regeringen är ansvarig inför riksdagen och måste ha riksdagens stöd för att kunna genomföra sin politik.
Regeringen styr riket. Det innebär bland annat att regeringen:
lägger fram lagförslag (propositioner) till riksdagen,
verkställer riksdagens beslut,
bestämmer över de pengar som riksdagen beslutat om i budgeten,
företräder Sverige i EU,
träffar avtal med andra stater,
utser höga tjänster inom staten, bland annat generaldirektörer, landshövdingar och rektorer för universitet och högskolor samt
beslutar i vissa ärenden som inte någon annan myndighet ansvarar för.
Regeringen lägger fram lagförslag till riksdagen
Regeringen är motorn i arbetet med att förändra våra lagar. De förändringar som regeringen vill genomföra formuleras i propositioner som lämnas till riksdagen att besluta om. Beroende på det politiska läget kan regeringens propositioner godkännas av riksdagen utan ändringar eller behöva omarbetas. Om propositionens innehåll inte accepteras av en majoritet av riksdagens ledamöter krävs omarbetning.
Regeringen verkställer riksdagsbesluten
När riksdagen har fattat ett beslut, till exempel om en ny lag eller om statsbudgeten, är det regeringens uppgift att verkställa riksdagens beslut. Om en ny lag medför att medborgarna får nya rättigheter eller skyldigheter innebär det samtidigt nya arbetsuppgifter för den myndighet som ansvarar för frågan. En stor del av regeringens arbete går därför ut på att styra de statliga myndigheterna så att nya lagar får genomslag och följs.
Regeringen företräder Sverige i EU
Regeringen företräder också Sverige i EU. Statsministern och utrikesministern deltar vid EU:s toppmöten och statsråden deltar i ministerrådets möten.
Regeringen får själv besluta i vissa frågor
Regeringen får utföra en del myndighetsuppgifter, det vill säga själv besluta i vissa ärenden, till exempel utse chefer för statliga myndigheter och besluta om fördelning av pengar till myndigheterna. De regler som regeringen utfärdar kallas förordningar.
De svenska statsråden, det vill säga ministrarna, har till skillnad från sina kolleger i många andra länder få möjligheter att fatta beslut på egen hand. Alla regeringsbeslut fattas gemensamt av regeringen först när frågan är väl genomarbetad och regeringen enig. Statsministern har det yttersta ansvaret för att regeringens politik samordnas och följer en gemensam linje.
http://www.regeringen.se/sb/d/2460/a/13466