Som läkarstudent kan jag förhoppningsvis ge dig någon form av känsla för vad vi skulle göra på plats iaf...
För sjukvårdspersonalen är det viktigt att identifiera de som är allvarligt skadade, om de finns. Vid livshotande tillstånd följer man ABCDE (Airway, Breathing, Circulationand bleeding, Disability, Exposure - det lär gå utmärkt att googla för vidare förklaring) för att se till att patienten är mer eller mindre stabil innan transport.
Brännskador ska hanteras med ABCDE i åtanke i första hand. Kan man kyla brännskadan är det bra, så länge man inte kyler patienten. Kläderna ska av (så att de inte fastnar i såren) och patienten ska täckas med torra (absolut inte våta då det kyler patienten), rena lakan om brännskadan är stor och det finns risk för att kroppstemperaturen sjunker till livshotande nivåer. Det finns vissa kriterier för när man ska skicka patienten till specialiserad brännskadeavdelning, tex vid brännskador över 20% av kroppsytan, inhalationsskador (av rök) eller fullhudsskador (aka 3:e gradens brännskador) mm.
Viktigt att tänka på i situationer med många skadade är förstås också att den som skriker högst inte nödvändigtvis är den som är mest skadad. Det är naturligtvis viktigt att lugna dessa människor (dels för att de orsakar oro bland övriga skadade, men också för att skapa en miljö där man kan arbeta strukturerat som sjukvårdspersonal), men en livshotande skadad person ger sällan mycket liv ifrån sig.
Det är vad jag kommer att tänka på på rak arm. Jag reserverar mig för eventuella felaktigheter, men i stort borde det stämma.
Tillägg av
Roald 2010-05-31 11:52
Lite onödig överkurs angående brännskador är ju alltid kul att skriva in också:
En brännskadad patient förlorar snabbt vätska och därmed sjunker blodtrycket. Man ska därför ge sjukliga mängder vätska inom kort tid, och sätter två nålar och räknar ut hur mycket vätska patienten ska ha de närmaste 24 timmarna. För att ge ett exempel så har jag sett en 120-kilospatient med 80%-iga brännskador. Mängden vätska (i ml) räknas då ut genom 2-4 ml/kg/[procent skadad hud]. Nämnda patient ska då ha ca 3*120*80=28,8 liter vätska det första dygnet. Det är GANSKA mycket. Dessutom ska hälften ges de första 8 timmarna.
Tillägg av
Roald 2010-05-31 11:52
Ja, jag är gravt intresserad av brännskador.
Yo momma so fat, she broke the family tree.