Svar till Tippu [
Gå till post]:
Det märks att jag inte vet vad jag pratar om alltså.
Intressant, med tanke på att jag nämnde att det för jämförelsens skull (en jämförelse med fascismen som är ett politiskt system) är vettigast att se socialism som just en ideologisk rörelse - annars blandar man ihop äpplen och päron. Som stadie i den
marxistisk-ekonomiska utvecklingen är det förstås en annan sak. Det känns som att du rör ihop termer.
(
http://en.wikipedia.org/wiki/Socialism#Social_and_Political_theory)
As a result, in a political context socialism has come to refer to the strategy (for achieving a socialist society) or policies promoted by socialist organisations and socialist political parties; all of which have no connection to socialism as a socioeconomic system.Men om vi vänder blad här och går över till fascismen så verkar du där ha accepterat mina punkter, även om du inte håller med om att Hitlers nazityskland faller in under dem. Jag tänkte att vi kunde göra en kortare analys av de punkter du inte verkar hålla med om:
1. * Utrikespolitik färgad av Vi är bättre än andra (imperialism)Här har vi två nazipolitiska koncept som är intressanta att ta i beaktande. Det första är
Lebensraum (levnadsyta) som var en betydande komponent av den tyska utrikespolitiken under perioden. Man ansåg alltså kort och gott att det germanska folket saknade den levnadsyta som krävdes för att utvecklas ordentligt. Hitler argumenterade dessutom för att det ariska folket hade rätt att tränga undan andra, mindre utvecklade folkgrupper och kämpade mot "mellanraslig" fortplantning.
Det andra är
Das Dritte Reich (det tredje riket) som kommer från en politiskfilosofisk bok skriven av den tyske författaren Arthur Moeller van den Bruck. Idéerna i den här boken, som för övrigt inspirerades av Mussolini och Nietzsche (som av författaren beskrevs stå "på den motsatta polen från Marx"), kom att påverka den tyska utrikespolitiken enormt mycket eftersom den diskuterade den tyska identiteten på ett sätt som uppskattades storligen efter nederlaget under Versaillesfördraget. Boken beskriver intressant nog att Tyskland just måste utvidgas och skapa det Stortyska Imperiet.
Är du med på att det här låter ganska mycket som skolboksdefinitionen av punkten det står under?
Lästips:
http://en.wikipedia.org/wiki/Lebensraum http://en.wikipedia.org/wiki/Das_Dritte_Reich2. * Antingen religiösa, eller har mer filosofiska kultlika inslag.Om vi tittar på hur religionen såg ut under den nazityska regimen så beskrev sig endast 1.5% som ickereligiösa. Den överväldigande majoriteten av resterande tyskar var katoliker eller protestanter och den tyska religionen lever som kraft kvar än idag med inslag i politiken och rättsväsendet som helhet. Intressant är också att de tyska soldatuniformerna var märkta med slagordet "Gott mit uns" (gud är med oss). Påminner detta kanske om hur amerikanska soldater idag tänker? Nazisymboliken var dessutom ofta religiös i sin karaktär, både hämtade från kristendomen och från äldre tyska hedniska religioner.
Man valde rentav att skriva om stora delar av den religiösa historien för att passa den nazistiska propagandaapparaten eftersom man tänkte att religion fungerade bra för att kontrollera människor. Den nazityska regimen spred vad som kom att kallas för Positiv Kristendom, där man tolkade Jesus som en
antisemitisk förkämpe som slogs mot den dåtida institutionaliserade judendomen. I kyrkorna låg Mein Kampf.
Att säga att nazismen inte utnyttjade den enorma kraft religionen har för att skapa sig ett bredare folkligt stöd är att vara historielös.
Lästips:
http://en.wikipedia.org/wiki/Religion_in_Nazi_Germany http://en.wikipedia.org/wiki/Positive_Christianity http://en.wikipedia.org/wiki/Gott_mit_uns3. * Anser att sociala skyddsnät är bullshit och försvagar landetSom du kanske vet bygger nazismen på en starkt socialdarwinistisk grund. Hitler skriver själv i sin Mein Kampf att man genom att hjälpa de svagare elementen i samhället ekonomiskt degenererar det och bidrar till samhällets förfall.
Jag börjar bli lite trött, så du får ursäkta att jag inte skriver så utförligt på de här punkterna.
4. * Stark polisstatI det nazistiska Tyskland började man indoktrinera barnen redan vid ung ålder genom det så kallade Hitler Jugend. Där fostrades barnen i den nationalsocialistiska andan, och formades in i en angivarkultur där det inte ansågs onormalt att sälja ut de egna om man misstänkte att de kunde tänkas vara annat än hängivna landet och staten. Om någon hördes uttrycka antinazistiska åsikter så fick det fruktansvärda konsekvenser, och om man sysslade med något så hemskt som dekadent amerikansk kultur så riskerade man livet.
En vanlig procedur inför fängelsevistelsen var att man ombads skriva under att man accepterade att sättas i fängelse (koncentrationsläger) på obestämd tid. De som inte gjorde detta misshandlades helt sonika tills de godkände fängelsekontraktet. Vilka råkade ut för detta då? Jo, människor som var arbetslösa (och vägrade skickas till arbetsläger), människor som skämtade om Hitler (belagt med dödsstraff), människor som inte uppskattade den tidigare nämnda Positiva Kristendomen som substitut för den vanliga, homosexuella och otaliga andra.
Det skapades en lag som kallades för Gestapo-Gesetz (gestapolagen) som i princip gav Gestapo obegränsade befogenheter och åtalsimmunitet. De kunde alltså inte dömas för vanliga brott. Vi kan också poängtera att Gestapo endast var en del (det fanns sju stycken!) av det ökända SS som under nazitiden i stort sett roade sig med att misshandla och döda politiska motståndare och skrämma resten av befolkningen till lydnad.
Jag vet inte riktigt vad du har för definition av polisstat, men jag hade inte velat leva under det ständiga hot som SS och Gestapo förde med sig. Framför allt inte den angiverikultur som innebar att dina barn och dina grannar inte längre var några du kunde anförtro dig till.
Lästips:
http://en.wikipedia.org/wiki/Reichssicherheitshauptamt http://en.wikipedia.org/wiki/Gestapo http://www.historylearningsite.co.uk/nazi_police_state.htm Tillägg av
Zirnitra 2013-04-10 03:58
Jag kan för övrigt tillägga att det inte bara är Nationalsocialismen som försökt kuppa in lite mjuksocialism i namnet. Även det fascistiska Italien kallade sig för den Italienska sociala republiken... Det går inte alltid att lita på vad folk säger, eller hur?
¿Escucharon? Es el sonido de su mundo derrumbándose.