Privat läxhjälp blir allt vanligare i dag, både ideella och vinstdrivande företag finns numera på marknaden. Det hela har varit omdiskuterat och vissa hävdar att det är ett misslyckande från skolans sida att det behövs medan andra tycker att det bara är bra att elever för lite extra hjälp.
Nu ser det även ut som om man ska få göra RUT-avdrag för läxhjälp-tjänsterna.
"Trots hård kritik från remissinstanser som Skatteverket och Skolverket ser nu regeringen ut att få igenom sitt förslag om att utvidga rut-avdraget till att även omfatta läxhjälp till gymnasieelever."
---
Men trots kritiken ser förslaget alltså ut att gå igenom. Voteringen i riksdagens kammare äger rum senare i höst och förändringen ska träda i kraft den 1 januari 2013."
http://www.dn.se/nyheter/politik/laxhjalp-via-rut-ser-ut-att-ga-igenom
Många kritiska röster har höjts mot det här då det sägs gynna de rika och öka klyftorna mellan olika områden.
"Sjunkande studieresultat samt stress bland ungdomar och deras föräldrar har resulterat i att fler elever söker stöd i kunskapsinhämtningen efter skoltid. Antalet läxhjälpsföretag som vill in i denna bransch har exploderat de senaste åren och efter hand som deras utdelningar har ökat har även deras marknadsföring blivit mer aggressiv. Deras målgrupp är dock väldigt nischad. Marknadsföringen görs endast på skolor med generellt sett höga betyg, riktat till ungdomar från akademiska hem och skolor där föräldrar har råd att betala. (All annan marknadsföring är för företagen meningslös eftersom deras målgrupp saknas på övriga skolor.)"
http://www.svt.se/nyheter/sverige/privat-laxhjalp-blir-allt-vanligare
Är det här ett "orättvist" sätt för elever från stabila hem att få högre betyg på? Vad kan man göra istället?
Frågan är också vad man gör som förälder? Det är väl ändå fullt rimligt att vilja det bästa för sina barn så bör det ses som ett misslyckande från skolans sida eller är det föräldrarna som pressar barnen mer än vad som är nödvändigt?
De som betalar för läxhjälpen verkar inte vara dom som behöver hjälp att få godkänt, de flesta som kommer från stabila familjer med god inkomst har ju inte det problemet, utan det handlar om att få höga betyg.
Frågan man kan ställa sig då är: får jag det sämre om någon annan får det bättre? Min skola och utbildning blir ju inte sämre om någon får det bättre.
Tänk så här: två personer har båda G men sedan får den andre privat läxhjälp och får VG. Person ett har ändå fortfarande G även fast betygsklyftorna har ökat. Har då den personen fått det sämre?
Samtidigt måste man kanske fråga sig om skolan kan nå upp till målet om att alla barn får en likvärdig utbildning oberoende av kön, geografisk hemvist, sociala och ekonomiska förhållanden när vissa har extra privat läxhjälp?
Så vad tycker ni om det hela? :)
Är reklamen ivägen? Logga in eller registrera dig så försvinner den!