från Skolverkets hemsida:
Ämne - Projektarbete
Projektarbete, 100 poäng
Projektarbetets syfte
Projektarbetet syftar till att utveckla förmågan att planera, strukturera och taansvar för ett större arbete och ge erfarenhet av att arbeta i projektform.Projektarbetet syftar också till att tillämpa och fördjupa kunskaper inom ettkunskapsområde inom ett program eller en studieinriktning.
Projektarbetets karaktär
Projektarbetet innebär planering, genomförande och utvärdering av ett arbete. Iprojektarbetet är arbetsprocessen lika viktig som slutprodukten.
Med arbetsprocess menas att eleven skall välja ett kunskapsområde, avgränsa det,formulera ett problem eller ställa en fråga. Dessutom ingår i projektarbetet att elevenundersöker och beskriver vad som krävs för att kunna lösa detta problem eller besvaradenna fråga i form av exempelvis arbetsinsats, material och kunskaper. Projektarbetetskall planeras så att det kan slutföras inom den tid som står till förfogande.Projektarbetet är en möjlighet att bli medveten om och reflektera över olika metoderatt lösa problem. I projektarbetet följer, diskuterar och bedömer en sakkunnig lärarearbetet i dess olika faser. Denna lärare kan vara elevens handledare. Handledaren kanäven vara någon annan än den ansvariga läraren. Till exempel en APU-handledare på ettföretag.
Projektarbetet sker enskilt eller i grupp inom ramen för ett program eller inom ramenför individens studieinriktning. I gymnasieskolan skall programmålen styra valet avuppgift. Det innebär att uppgiften skall fokusera de kunskapsområden som finnsrepresenterade i det aktuella programmet eller den aktuella inriktningen. Arbetet gerdärmed tillfälle att befästa och utveckla färdigheter inom ett kunskapsområde som ärcentralt för utbildningen. Om arbetet sker i grupp kan själva slutprodukten varaprogramöverskridande, men de enskilda elevernas insatser skall rymmas inom derasrespektive programmål.
I varje form av projektarbete finns inslag av olika slags kunnande. Att tillverka ettföremål kräver inte bara hantverksmässig skicklighet, utan också kunskaper ommaterial, arbetsmetoder och användare av föremålet. Att utföra en tjänstförutsätter inte enbart praktiskt handlag, utan även kunskaper om tjänstens innehålloch om mottagarna av tjänsten. Att skriva en uppsats kräver inte bara förmågan attanalysera och dra slutsatser, utan också förmågan att söka information och formulerasig i text.
Projektarbetet kan således anlägga olika perspektiv på ett kunskapsområde, men ettprojektarbete består alltid av en process och leder alltid fram till en slutprodukt.Denna slutprodukt kan vara ett konkret föremål, en tjänst, en dansföreställning, enfilm, en utställning eller dylikt. Ett projektarbete av mer teoretisk karaktär kanbestå i att ställa en fråga, formulera ett problem eller ställa upp antaganden. Föratt besvara frågan, lösa problemet eller bekräfta antagandena söks, värderas ochanvänds information. Denna information kan antingen vara ett resultat av egnaundersökningar eller hämtas från publicerade källor utan att för den skull vara enreproduktion. Ett sådant projektarbete kan redovisas som en uppsats eller i annan form,till exempel genom att utnyttja multimedia.
Projektarbetets mål
Eleven skall
kunna välja ett kunskapsområde och inom detta avgränsa en uppgift eller ett problem
kunna välja relevant material och metod samt relevanta redskap
kunna upprätta en projektplan och vid behov revidera denna
kunna föra loggbok över arbetets gång och fortlöpande redovisa processen
kunna diskutera arbetets utveckling med handledaren
kunna åstadkomma en slutprodukt som innebär en självständig lösning av den valdauppgiften eller det valda problemet
kunna göra en skriftlig redovisning av projektet som beskriver arbetets gång frånidé till slutprodukt
kunna skriftligt eller muntligt värdera arbetsgång och resultat.
Betygskriterier
Godkänt
Eleven planerar och genomför med handledning ett projektarbete som innebär lösningen på det problem eller ger ett rimligt svar på den fråga som är projektarbetets utgångspunkt.
Eleven väljer och använder med handledning relevant material och metod samt relevanta redskap.
Eleven redovisar skriftligen arbetsgången och resultatet av projektarbetet.
Eleven värderar med handledning arbetsgången och resultatet.
Väl godkänt
Eleven visar självständighet i valet av kunskapsområdet och i formulering av uppgift eller problem som projektet skall lösa.
Eleven beskriver olika metoder, arbetsredskap och material samt väljer kritiskt bland dessa och resonerar kring sina val.
Eleven identifierar problem som kan uppstå under arbetets gång och förmår lösa dessa.
Eleven tar till vara och utvecklar andras synpunkter.
Mycket väl godkänt
Eleven tar egna initiativ och visar uppfinningsrikedom och fantasi dels i formuleringen av problem eller uppgift, dels i valet av metod, arbetsredskap och material.
Eleven motiverar sina val med väl underbyggda argument.
Eleven visar skicklighet i utförandet av slutprodukten.
Never leave a man behind.