Som besökare på Hamsterpaj samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
Annons

Allvarlig materiell fattigdom

Skapad av Salvator, 2013-03-05 13:43 i Samhälle & vetenskap

13 586
6 inlägg
4 poäng
Salvator
Visningsbild
Hjälte 6 051 inlägg
0
SCB släppte igår en undersökning om fattigdom inom EU som är ganska intressant, särskilt mot bakgrunden om diskussionen om "barnfattigdomen" som var på tapeten i Sverige nyligen.

"Sverige och Luxemburg är de EU-länder som redovisar lägst andel av befolkningen i materiell fattigdom, ungefär 1 procent. Lettland och Bulgarien redovisar högst andel med 31 respektive 44 procent. Genomsnittet för EU är 9 procent."

Forum image

"Definitioner och förklaringar
Allvarlig materiell fattigdom innebär att man inte har råd med en viss materiell levnadsstandard. Detta mäts genom att undersöka:

om personer kan betala oförutsedda utgifter,
har råd med en veckas semester per år,
har råd med en måltid med kött, kyckling, fisk eller vegetariskt alternativ varannan dag,
har tillräcklig uppvärmning av bostaden,
har kapitalvaror som tvättmaskin,
färg TV,
telefon
eller bil
samt kan betala skulder (hypotekslån eller hyra, räkningar, avbetalningsköp eller återbetalning av lån).

En individ i allvarlig materiell fattigdom har inte råd med minst fyra av dessa nio poster. Indikatorn skiljer mellan individer som inte har råd med en viss vara eller tjänst och de som inte har denna vara eller tjänst av en annan anledning, till exempel för att de inte vill eller inte behöver det." (Min fetstil)

http://www.scb.se/Pages/PressRelease____351858.aspx
http://epp.eurostat.ec.europa.eu/portal/page/portal/product_details/dataset?p_product_code=T2020_50

Tycker det är rätt uppenbart att den här undersökningen verkligen inte utgår ifrån Sverige, exemplet med tvättmaskinerna är tydligt då vi oftast har gemensam tvättstuga i våra lägenheteshus. Fast det kanske räknas som "har/own"?
Många av punkterna är också väldigt breda och ospecificerade. "Oförutsedda utgifter" kan ju i teorin röra sig om allt från 20kr till flera 1000 men poängen här är antagligen att man iaf ska ha lite marginaler och en liten buffert så man inte strikt måste leva efter en detaljerad budget. Samma sak när det gäller "semester", det kan ju vara allt från att besöka släkten i en vecka till att åka utomlands men tror det rör sig om att man inte måste jobba konstant för att överleva. I Sverige har vi dessutom lagstadgad semester, förutsatt att man har ett jobb då.

Om vi ska utgå från de här kriterierna har vi då någon fattigdom i Sverige? 1% bara enligt Eurostat så vad tror ni händer om vi accepterar att det här är kriterierna för fattigdom enligt EU? Kommer debatten om "barnfattigdom" eller andra frågor som berör ekonomiska svårigheter sopas under mattan med hänvisning till den här undersökningen?

I Eurostat-länken står det också: "The Europe 2020 strategy promotes social inclusion", vilket är det kriterierna som SCB har anslutit sig till. Man kan ju undra lite om det hela inte bara är ett EU projekt som går ut på att länderna i norra Europa ska betala mer länderna i södra Europa?^^

Tycker ni det här är ett bra mått på fattigdom inom EU? Är det ett bra mått för Sverige? Om inte vad är då ett bra mått? :)

Är reklamen ivägen? Logga in eller registrera dig så försvinner den!

Lobax
Visningsbild
P 30 Uppsala Hjälte 5 448 inlägg
4
Svar till Salvator [Gå till post]:
Ptja, utgår man från att sverige ska ha en välfärdstat som garanterar människor en grundläggande matriell standard så är all uppmätt fattigdom ett misslyckande.

Att sverige, som ändå strävat mot detta i snart hundra år, är bland de bästa i Europa är däremot inte särskilt förvånande. Många av dessa punkter är ju till och med lagstadgade rättigheter, såsom du påpekar.

Salvator
Visningsbild
Hjälte 6 051 inlägg
Trådskapare
0

Svar till Lobax [Gå till post]:

Precis, att gamla öststats- och krisländer toppar listan var väl inte heller direkt förvånade för någon? Dock trodde jag Spanien skulle ligga sämre till men de kanske har bra system för att hantera fattigdom eller så är 2011 innan arbetslösheten sköt i höjden? Någon som vet får gärna klargöra det. :)

Det som kan bli intressant är att se om den här undersökningen, eller liknande, kommer komma på tal närmare valet om "barnfattigdom" eller något liknande börjar diskuteras. :P




McKay
Visningsbild
P 34 Sundsvall Hjälte 7 582 inlägg
0
Svar till Salvator [Gå till post]:
Det finns ju ingenting sådant som perfekta fattigdomsmått, men hyfsat bra verkar det vara och täcker upp det grundläggande man behöver i nutidens Europa.

En möjlig invändning som exempelvis många sociologer skulle rikta är de sociala markörernas betydelse. Även om man faktiskt fortfarande skulle kunna klara sig gott med en Nokia 3310 är det säkert jobbigt för många yngre att inte ha en smartphone som man "ska ha" som en del av en god social statusnivå anno 2013. Obehaget kring avsaknaden av denna sociala markör är då materiell fattigdom.

Men det är en bedömning var och en får göra för sig själv. Jag personligen har ingen smartphone men betraktar mig inte som fattig, därav trubbigheten i fattigdomsmått.

Ingen status

Lobax
Visningsbild
P 30 Uppsala Hjälte 5 448 inlägg
0
Svar till Salvator [Gå till post]:
Spanien har sedan Franco-regimens fall inspirerats skandinavisk modell för välfärdsbygge, så jag kan gissa att det spelar in. Även om de har haft hög arbetslöshet så har de haft ganska omfattande skyddsnät. Dock så har de en betydande papperslös population (många nordafrikanska mirgranter), och de har fått ta den största smällen efter den ekonomiska kollapsen, så mycket hamnar väl också utanför statistiken.

Annars är jag förvånad att länder som Tjeckien och Slovenien ligger så bra till, med tanke på deras historia.

Reason
Visningsbild
Hjälte 269 inlägg
0

Svar till Salvator [Gå till post]:
Tycker det är rätt uppenbart att den här undersökningen verkligen inte utgår ifrån Sverige

Man kan ju också se det ur det motsatta hållet, att den är anpassad just efter Sverige så att vi hamnar bäst till. Det är lite som med HDI och andra liknande trams-index, ibland verkar de inte mäta faktisk fattigdom/välstånd, utan snarare hur pass skandinaviskt ett land är :)

Jag håller med i din kritik för övrigt. Personligen så tycker jag att man ska betona den privata konsumtionen mer, korrigerat för offentlig service på något finurligt vis. Det mäter ens faktiska möjligheter att leva gott, sedan hur man väljer att leva (om man vill ha egen tvättmaskin eller dela med övriga fastigheten, o.s.v.) är upp till en själv och sådana preferenser kan inte mätas i siffror. Typ som när medellivslängd ingår i välståndsindex, en person kanske väljer att äta panpizza och dricka Cola varje dag medan en annan äter råris och morötter lite oftare. Har den senare personen då en högre levnadsstandard än den förra bara för att han kommer dö lite tidigare, trots att den förra personen kanske har en större disponibel inkomst?

Staten är motsatsen till frihet


Forum » Samhälle & vetenskap » Allvarlig materiell fattigdom

Ansvariga ordningsvakter:

Användare som läser i den här tråden just nu

1 utloggad

Skriv ett nytt inlägg

Hej! Innan du skriver om ett potentiellt problem så vill vi påminna dig om att du faktiskt inte är ensam. Du är inte onormal och världen kommer inte att gå under, vi lovar! Så slappna av och gilla livet i några minuter - känns det fortfarande hemskt? Skriv gärna ner dina tankar och frågor, vi älskar att hjälpa just dig!

Den här tråden är äldre än Rojks drömtjej!

Det senaste inlägget i den här tråden skrevs för över tre månader sedan. Är du säker på att du vill återuppliva diskussionen? Har du något vettigt att tillföra eller passar din fråga i en ny tråd? Onödiga återupplivningar kommer att låsas så tänk efter en extra gång!

Hjälp

Det här är en hjälpruta

Här får du korta tips och förklaringar om forumet. Välj kapitel i rullningslisten här ovanför.

Rutan uppdateras automagiskt

När du använder funktioner i forumet så visas bra tips här.


Annons
Annons
Annons
Annons