SCB släppte igår en undersökning om fattigdom inom EU som är ganska intressant, särskilt mot bakgrunden om diskussionen om "barnfattigdomen" som var på tapeten i Sverige nyligen.
"Sverige och Luxemburg är de EU-länder som redovisar lägst andel av befolkningen i materiell fattigdom, ungefär 1 procent. Lettland och Bulgarien redovisar högst andel med 31 respektive 44 procent. Genomsnittet för EU är 9 procent."
"Definitioner och förklaringar
Allvarlig materiell fattigdom innebär att man inte har råd med en viss materiell levnadsstandard. Detta mäts genom att undersöka:
om personer kan betala oförutsedda utgifter,
har råd med en veckas semester per år,
har råd med en måltid med kött, kyckling, fisk eller vegetariskt alternativ varannan dag,
har tillräcklig uppvärmning av bostaden,
har kapitalvaror som tvättmaskin,
färg TV,
telefon
eller bil
samt kan betala skulder (hypotekslån eller hyra, räkningar, avbetalningsköp eller återbetalning av lån).
En individ i allvarlig materiell fattigdom har inte råd med minst fyra av dessa nio poster. Indikatorn skiljer mellan individer som inte har råd med en viss vara eller tjänst och de som inte har denna vara eller tjänst av en annan anledning, till exempel för att de inte vill eller inte behöver det." (Min fetstil)
http://www.scb.se/Pages/PressRelease____351858.aspx
http://epp.eurostat.ec.europa.eu/portal/page/portal/product_details/dataset?p_product_code=T2020_50
Tycker det är rätt uppenbart att den här undersökningen verkligen inte utgår ifrån Sverige, exemplet med tvättmaskinerna är tydligt då vi oftast har gemensam tvättstuga i våra lägenheteshus. Fast det kanske räknas som "har/own"?
Många av punkterna är också väldigt breda och ospecificerade. "Oförutsedda utgifter" kan ju i teorin röra sig om allt från 20kr till flera 1000 men poängen här är antagligen att man iaf ska ha lite marginaler och en liten buffert så man inte strikt måste leva efter en detaljerad budget. Samma sak när det gäller "semester", det kan ju vara allt från att besöka släkten i en vecka till att åka utomlands men tror det rör sig om att man inte måste jobba konstant för att överleva. I Sverige har vi dessutom lagstadgad semester, förutsatt att man har ett jobb då.
Om vi ska utgå från de här kriterierna har vi då någon fattigdom i Sverige? 1% bara enligt Eurostat så vad tror ni händer om vi accepterar att det här är kriterierna för fattigdom enligt EU? Kommer debatten om "barnfattigdom" eller andra frågor som berör ekonomiska svårigheter sopas under mattan med hänvisning till den här undersökningen?
I Eurostat-länken står det också: "The Europe 2020 strategy promotes social inclusion", vilket är det kriterierna som SCB har anslutit sig till. Man kan ju undra lite om det hela inte bara är ett EU projekt som går ut på att länderna i norra Europa ska betala mer länderna i södra Europa?^^
Tycker ni det här är ett bra mått på fattigdom inom EU? Är det ett bra mått för Sverige? Om inte vad är då ett bra mått? :)
Är reklamen ivägen? Logga in eller registrera dig så försvinner den!