Att kunna skriva anonymt är en väldigt bra sak, det är lättare att kunna uttrycka åsikter eller be andra om hjälp om man slipper visa vem man är.
Detta är förstås inget nytt, alla som är medlemmar på ett internet forum känner till det. Jag själv är väl en av de mer anonyma medlemmarna här, bara ett fåtal på pajen vet hur jag ser ut IRL :)
Anonymiteten har sina fördelar men även sina nackdelar. Vissa blir mycket mer aggressiva eller elak än de skulle vara om de inte var anonyma.
Det verkar vara väldigt enkelt att slänga ut sig rasistiska kommentarer bakom dataskärmen. Flashbacks politik del är ett bra exempel på det.
Pga. detta har flera tidningar nu börjat ta bort sina kommentarsfält eller gjort om så man måste vara inloggad på facebook för att kunna kommentera.
Många dagstidningar och nyhetssajter slåss i dag med ett känsligt problem. Å ena sidan vill man uppmuntra en fri debatt och har kommentarsfält och blogglänkar till artiklar. Å andra sidan riskerar man då rasistiska utbrott, hatkampanjer och att kommentarsförfattare och bloggare lämnar ut uppgifter som bryter mot de pressetiska reglerna. Tidningens ansvarige utgivare är ansvarig även för det som skrivs i kommentarsfältet.
Olika medier löser problemet på olika sätt. Tekniksajten idg.se tillåter bara inlägg från registrerade användare, och förlaget IDG sparar alla personuppgifter. Det ska heller inte gå att koppla fler nätidentiteter till en och samma användare.
Sydsvenskan kräver att man skriver kommentarer med en nätidentitet. Fyra olika alternativ erbjuds, däribland Facebook. Emanuel Karlsten är positiv. Han tror att trenden går mot mer öppenhet - och mer självsanering.
- Egentligen tror jag att man alltid har velat använda sin riktiga identitet, men det har krockat med uppfattningen att man alltid ska vara anonym på nätet. Facebook har lyckats fostra många i att stå där med sin egen identitet och sina egna åsikter.
http://www.expressen.se/nyheter/1.2024201/anonymitet-orsaken-till-skitsnacket-pa-internet
Då är frågan så klart om det fettmarkerade verkligen stämmer?
Personligen är jag ganska nöjd med att vara någorlunda anonym men å andra sidan tillhör jag också de som kan uppföra sig trots anonymiteten. :) Vad tycker ni?
Det har även varit mycket snack om näthatet på senare tid, speciellt efter Norge massakern. Aschberg var med i Fredrik och Filips program Breaking News i måndags och pratade lite om detta. Han stödjer Aftonbladets och Expressens nya policy kring sina kommentarsfält pga. att hälften av alla inlägg består av hatiska folk med SD åsikter.
Alla kommentatorer ska nu tydligen förhandskras och möjligheten att vara anonym ska bli mindre. Allt detta pga. näthatet.
Visst får tidningarna göra som de vill men det betyder inte att de gör rätt. Detta är inte helt enkelt. Det är givetvis synd att så många inte kan uppföra sig och bara vräker ut sig skit men samtidigt är internet kanske det bästa verktyget för demokrati idag. Det verktyget blir mycket svagare om möjligheten till anonymitet försvinner.
Det gäller att hitta en bra balansgång på något sätt.
Är det kanske lika bra att släppa igenom allt skit? I yttrandefrihetens namn. Eller bör man inte få vara anonym och stå för allt man skriver?
Är reklamen ivägen? Logga in eller registrera dig så försvinner den!