Texten på en biblisk stentavla visar att också judar trodde på en Messias som skulle återuppstå efte tre dagar, enligt hans tolkning.
Israel Knohl, professor i bibliska studier vid Hebreiska universitetet i Jerusalem, säger att den hebreiska texten på stentavlan kan "ändra den bild vi har av den historiska Jesus-gestalten".
- Det här bör skaka vår grundläggande syn på kristendomen ... Återppståndelse efter tre dagar blir ett motiv som utvecklades redan före Jesus. Det är något som strider mot all tidigare forskning, säger Knohl till New York Times.
Han presenterade i går sina rön på en konferens, som anordnas i Jerusalem den här veckan till minne av att det gått 60 år sedan dödahavsrullarna upptäcktes.
"Revolutionerande text"
- Det är en revolutionerande text ... Den ger en felande länk mellan judendom och kristendom. Idén om en plågad Messias som återuppstår efter tre dagar fanns inom judendomen före Jesu födelse. De ledande idéerna i Jesus-myten fanns i judendomen, säger Israel Knohl.
Den aktuella stentavlan är nästan en meter lång och innehåller 87 rader hebreisk text, skriven med bläck - inte inristad - vilket är mycket ovanligt. En del av texten har nötts bort eller är svårläst. Tavlan tros ha hittats på den jordanska sidan av Döda havet och kallas "en dödahavsrulle i sten".
För åtta år sedan sålde en jordansk antikhandlare tavlan till en israelisk-schweizisk samlare i Zürich. Sedan dess har en rad forskare granskat den. Experter anser att den är autentisk och cirka två tusen år gammal, men alla accepterar inte Knohls slutsatser.
Texten på tavlan presenteras som ärkeängeln Gabriels apokalyptiska version och är baserad på gammaltestamentliga profetior.
Allt fler forskare anser att man bäst förstår Jesus genom att studera judisk historia och judiskt tänkande under hans tid. Den här stentavlan stärker deras uppfattning.
"Chockerande rön"
- Vissa kristna kommer att finna rönen chockerande, en utmaning mot det unika i deras teologi. Andra finner en tröst i idén att de är en del av den judiska traditionen, säger Daniel Boyarin, professor i talmudisk kultur vid Berkeley-universitetet i Kalifornien, till New York Times.
Så vad tror ni hur det är?
Shit, Ska man skriva något här?