Som besökare på Hamsterpaj samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
Annons

Hjälp med kemiläxa

Skapad av matemed, 2019-01-06 21:48 i Naturvetenskap

7 580
6 inlägg
0 poäng
matemed
Visningsbild
Legend 3 inlägg
0
Tjena! Har en kemiläxa som jag fastnat med. Uppgiften lyder såhär: 5g järn reagerar med syrgas i överskott. Det bildas Fe2O3, men hur mycket?

Vet inte hur jag ska lösa detta eller vad som exakt menas med hur mycket.

Tacksam för hjälp, Med vänlig hälsning

Är reklamen ivägen? Logga in eller registrera dig så försvinner den!

godis-apa
Visningsbild
P Hjälte 3 982 inlägg
0

Svar till matemed [Gå till post]:
Det låter som gammal hederlig stökeometri. Kolla upp molmassan för järn och kolla hur många mol det går på 5g järn (mol är ett mått på antal, så du grovt räknar hur många atomer järn du har från början)

Beräkna molmassan för Fe2O3 och se vad det hela väger per molekyl. Multiplicera detta med hur många mol Fe2O3 du kan skapa innan du använt upp alla järnatomer från dina 5g. En ledtråd här är att det går åt 2 Fe-atomer per bildad Fe2O3.

Even boys have something to say if you listen long enough

matemed
Visningsbild
Legend 3 inlägg
Trådskapare
0

Svar till godis-apa [Gå till post]:
Tack så mycket för snabbt svar! Har räknat ut molmassan för järn och fick fram det till 55,8 g/mol. Kom även fram till att 5g järn ger 0,09 mol vilket ger 5,4 x 10^22 atomer. Kom fram till att molmassan för Fe2O3 är 159,6 g/mol men sen tog det stopp. Du säger att jag ska räkna ut substansmängden för Fe2O3 jag kan skapa innan alla järnatomer använts men förstår inte riktigt hur jag ska gå till väga? Om jag börjar med att räkna ut substansmängd för Fe2O2 får jag fram det till 0,031 mol, där jag utgår från massan 5 gram. Förstår inte hur jag ska gå vidare sorry. Med vänlig hälsning

godis-apa
Visningsbild
P Hjälte 3 982 inlägg
0

Svar till matemed [Gå till post]:
m=n*M
Dvs massa = substansmängden (i mol) gånger molmassan av atomen/molekylen.
Substansmängd är ett uttryck för hur många atomer/molekyler du har. I ursprungsfallet har du rent järn, så bara järnatomer. Jag har inte kontrollräknat någonting här, men om vi antar att din uträknade substansmängd för järnatomerna är korrekt vid 0,09 mol, då vet vi att substansmängden Fe2O3 är hälften så stor, dvs 0,045 mol. Du använder två järnatomer för att bilda en Fe2O3, så med en begränsad mängd järnatomer får du som mest ut hälften så många Fe2O3 :)

Massan Fe2O3 är alltså substansmängden Fe2O3 (i mol), vilket enligt resonemanget ovan är 0,045 multiplicerat med Molmassan för Fe2O3, vilket du bestämt till 159,6 gram per mol.

Om du räknar på siffrorna ovan får du ett svar på ca 7 gram :)


Even boys have something to say if you listen long enough

matemed
Visningsbild
Legend 3 inlägg
Trådskapare
0

Svar till godis-apa [Gå till post]:
Tusen tack!!


Forum » Samhälle & vetenskap » Naturvetenskap » Hjälp med kemiläxa

Ansvariga ordningsvakter:

Användare som läser i den här tråden just nu

1 utloggad

Skriv ett nytt inlägg

Hej! Innan du skriver om ett potentiellt problem så vill vi påminna dig om att du faktiskt inte är ensam. Du är inte onormal och världen kommer inte att gå under, vi lovar! Så slappna av och gilla livet i några minuter - känns det fortfarande hemskt? Skriv gärna ner dina tankar och frågor, vi älskar att hjälpa just dig!

Den här tråden är äldre än Rojks drömtjej!

Det senaste inlägget i den här tråden skrevs för över tre månader sedan. Är du säker på att du vill återuppliva diskussionen? Har du något vettigt att tillföra eller passar din fråga i en ny tråd? Onödiga återupplivningar kommer att låsas så tänk efter en extra gång!

Hjälp

Det här är en hjälpruta

Här får du korta tips och förklaringar om forumet. Välj kapitel i rullningslisten här ovanför.

Rutan uppdateras automagiskt

När du använder funktioner i forumet så visas bra tips här.


Annons
Annons
Annons
Annons