Först kanske några av er undrar varför vi skulle bry oss om ett sketet teleskop som flyger runt i rymden. En väldigt bra fråga!
Jo, anledningen till varför vi borde bry oss är simpel. Vi bor långt ute i förorten till Vintergatan på en svagt, svagt lysande blå prick.
![Forum image](http://www.mddev.co.uk/wp-content/2009/02/pbd.jpg)
Vi bor på den här lilla pricken och det längsta vi som art någonsin har kommit från denna lilla prick är till månen. Det är ingenting. Det lär oss så ofantligt lite om vårt universum. "One small step for man, one giant leap for mankind" sa Neil Armstrong när han som första människa satte sin fot på månen. Verkligen? Ett stor kliv för mänskligheten? Vi lärde oss ingenting. Vi lärde oss så ofattbart lite att det knappast är värt att nämna i vetenskapliga sammanhang om ni frågar mig.
Vad Hubbleteleskopet gör är att det tillåter oss att utforska sånt som vi aldrig annars hade fått se. Vi hade aldrig med våra ögon fått se bilder på hur många galaxer det verkligen finns där ute. Hur många stjärnor och hur många chanser till liv det finns i ett universum där vi bara känner oss själva.
Därför ska vi bry oss.
Så vad är då det här teleskopet för något? Vad gör det och vad har det bidragit till?
De flesta vet nog att det är ett rymdteleskop som skickades upp idag för tjugo år sedan utav NASA och ESA som ett gemensamt projekt för att kunna ta tydligare bilder av rymden. Det faller runt jorden på cirka 600 km höjd vilket är ovanför vår atmosfär. Detta är bra eftersom atmosfären försämrar kvalitén på de bilder vi kan ta på jorden. Det är som att smeta vaselin på linsen på en engångskamera. Vi får bilder, men inte så tydliga som de faktiskt kan vara och genom att befinna sig ovanför jorden slipper vi problemen med ljusföroreningar, luftföroreningar, moln som skymmer sikten och allt det där andra som kan förstöra bilderna.
![Forum image](http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/32/Hubble_01.jpg/740px-Hubble_01.jpg)
Varför skickade vi då inte ut det i rymden och lät det sväva så långt det bara kunde?
Ja, svaret är ju ingen hemlighet. Tillslut skulle det ta så lång tid att kommunicera med det att vi inte hade orkat bry oss. Genom att ha det relativt nära hemma så kan vi rikta det vart vi vill utan större fördröjningar och vi kan få bilderna relativt snabbt. Och tänk er om något skulle gå sönder... Då skulle det vara kört.
Men det kan ju göra mer än bara ta tjusiga bilder. Det har faktiskt hjälpt till också (även om bilderna är vad som hjälper oss).
Hubbleteleskopet har, bara för att nämna lite:
* gjort det möjligt att upptäcka intergalaktiskt helium, som skulle kunna ha ett mycket tidigt ursprung;
* givit de första bilderna som visar galaxer med kvasarer i sitt inre;
* för första gången detekterat emission av ultraviolett laserstrålning i rymden;
* bidragit till upptäckten av en ny typ av gravitationslins i form av ett så kallat Einstein-kors, som kan användas som lupp för att undersöka mycket avlägsna delar av universum;
* ett par ringar som omger stjärnan som exploderade som supernova i Stora Magellanska molnet 1987;
* funnit att gigantiska kometmoln formades runt en döende stjärna;
* funnit jättelika stoftpelare och gas, som bildas i det inre av nya stjärnor.
Andra större upptäckter från Hubbles data inkluderar belägg för andra solsystem:
* protoplanetära ackretionsskivor i Orionnebulosan;
* belägg för närvaro av exoplaneter kretsandes runt solliknande stjärnor. Det upptäckte även den första atmosfären kring en exoplanet, nämligen HD 209458 b.
Vi har Hubbleteleskopet att tacka för väldigt mycket och jag tänkte nöja mig med det är och lämna det hela med två sista saker.
En liten samling bilder tagna av teleskopet:
![Forum image](http://www.sawse.com/wp-content/uploads/2008/01/1107272007_1559.jpg)
Och den viktigaste bilden någonsin tagen av mänskligheten:
http://www.youtube.com/watch?v=mcBV-cXVWFw
Autentiska liv till salu.