Som besökare på Hamsterpaj samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
Annons

Laborationsrapport diskussion (red-ox reaktioner)

Skapad av OfrivilligCynikr, 2012-06-08 21:12 i Naturvetenskap

8 808
2 inlägg
1 poäng
OfrivilligCynikr
Visningsbild
P Hjälte 349 inlägg
0
Tjabba tjena hallå!
Läget är som följer, jag har MVG i Kemi A om denna labbrapport får ett MVG. Jag har förstått så mycket som att det är 80 % diskussionsdelen som avgör labbrapporten's betyg. Jag undrar då om någon här kan hjälpa mig att eventuellt höja kvalitén på rapporten.

Jag tar med resultaten på labben för referens:


Experiment 1:
Det har bildats järnsulfat och koppar enligt följande kemiska formler:

Fe⁰(s) + (aq.) = (aq.) + Cu
Fe⁰ = 2e⁻ +
. + 2e⁻ = Cu

Genom detta kan man se att det är järnet som avgett 2 elektroner och är därmed reduktionsmedlet. Detta betyder även att koppar är oxidationsmedlet eftersom det fick järnet att oxideras.

Experiment 2:
I provröret hade det skapats zinkbromid i vatten enligt följande kemiska formler:

Zn⁰(s) + (aq.) = (aq.)
Zn⁰ = + 2e⁻
+ 2e⁻ =

Zinket hade gett ifrån sig två elektroner och blir därmed reduktionsmedlet. Bromet som tar elektronerna blir då oxidationsmedlet.
Experiment 3:
I provröret så fann vi magnesiumklorid och vätgas. Vätet i saltsyran hade skiljt sig från kloren och bildat vätgas enligt följande kemiska formler:

Mg⁰ + 2 = +
Mg⁰ =
, + =

Magnesiumet ger ifrån sig elektroner och är reduktionsmedlet. Vätet tar upp magnesiumets valenselektroner och bildar vätgas.
5. DISKUSSION

För att redovisa vad som jag lyckats tolka/analysera av dessa experiment så tar jag det först experimenten i ordning och sedan så redovisar jag min förklaring för det som är gemensamt för alla experiment efteråt.

I det första experimentet så upptäckte vi att det inte krävs syre för att någon ska kunna oxidera eller rosta som det heter i vardagligt språk. Ofta så anses oxidation vara en reaktion då en metall reagerar med syre och där så rostar metallen. Visserligen så är syre ett väldigt vanligt oxidationsmedel men det är inte det enda ämnet som kan oxidera ett annat. Det enda som krävs är ett annat ämne som är ädlare och en reaktion. ”Ädelhet” pratar jag om senare i sammanfattningen.

I det andra experimentet så bekräftas det att man inte behöver syre för en oxidation och att red-ox reaktion även kan föra ihop två ämnen och inte bara ”byta plats” på ämnen som när järnet och kopparsulfatet blev koppar och järnsulfat.

Tredje experimentet visar att det inte måste vara metaller eller halvmetaller som reagerar med varandra utan att även väte, som är en gas, kan vara en del av red-ox reaktioner. Detta var dock bevisat egentligen sen tidigare då det är en allmän kunskap att syre, som också är en gas, oxiderar ämnen. En annan sak som bekräftar att väte och syre är oxidationsmedel är att man vet att man inte ska låta järn stå i fuktiga miljöer.

Den elektrokemiska spänningsserien

Detta är en serie som visar hur ädelt en metall är. Ädelheten beror på hur gärna ett ämne bildar joner. Om det är oädelt skapar det gärna joner och är det ädelt så skapar det inte gärna joner. Spänningsserien går som följer med den mest oädla till vänster och den ädlaste till höger:

Li, K, Ca, Na, Mg, Al, Zn, Cr, Fe, Ni, Sn, Pb ... H ... Cu, Hg, Ag, Pt, Au

Väte står med i spänningsserien på grund av att väte ofta ingår i redox-reaktioner och det kan då vara bra att se även var den har sin plats i serien. Väte räknas även som seriens mittpunkt, de ädla metallerna är till höger om väte och de oädla är till vänster om väte. De ämnena som står på vänster sida av väte är de bästa på att oxidera, alltså är litium bäst på att oxidera- Ämnena till vänster om väte kallas också med ett annat ord för väteutdrivande metaller och kommer alltid att skapa vätgas vid en reaktion med t.ex. saltsyra.

Man kan jämföra denna serie mot reaktionerna i experimenten som gjordes av mig och så kan man se att oädla metaller lämnade elektroner till ädlare ämnen.

Whoa.

Är reklamen ivägen? Logga in eller registrera dig så försvinner den!

Borttagen
Visningsbild
P Hjälte 1 730 inlägg
1

Svar till OfrivilligCynikr [Gå till post]:
Skulle nog inte skrivit allt på det viset du har gjort men då vi har olika lärare och troligtvis läroböcker spelar det ingen roll.
Dock kan jag anmärka att rost syftar på att metallen är järn medan "ärg" kan syfta på vilken metall som helst.

Jag hette tidigare RosaGlitterPonny


Forum » Samhälle & vetenskap » Naturvetenskap » Laborationsrapport diskussion (red-ox reaktioner)

Ansvariga ordningsvakter:

Användare som läser i den här tråden just nu

1 utloggad

Skriv ett nytt inlägg

Hej! Innan du skriver om ett potentiellt problem så vill vi påminna dig om att du faktiskt inte är ensam. Du är inte onormal och världen kommer inte att gå under, vi lovar! Så slappna av och gilla livet i några minuter - känns det fortfarande hemskt? Skriv gärna ner dina tankar och frågor, vi älskar att hjälpa just dig!

Den här tråden är äldre än Rojks drömtjej!

Det senaste inlägget i den här tråden skrevs för över tre månader sedan. Är du säker på att du vill återuppliva diskussionen? Har du något vettigt att tillföra eller passar din fråga i en ny tråd? Onödiga återupplivningar kommer att låsas så tänk efter en extra gång!

Hjälp

Det här är en hjälpruta

Här får du korta tips och förklaringar om forumet. Välj kapitel i rullningslisten här ovanför.

Rutan uppdateras automagiskt

När du använder funktioner i forumet så visas bra tips här.


Annons
Annons
Annons
Annons