Som besökare på Hamsterpaj samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
Annons

Vilken roll ska staten spela i ett lands ekonomi?

Skapad av LouiseOlsson, 2016-04-24 14:43 i Samhälle & vetenskap

11 889
11 inlägg
2 poäng
LouiseOlsson
Visningsbild
Kändis 2 inlägg
0
Hur mycket tycker ni staten ska lägga sig i i ett lands ekonomi?
Ska staten vara aktiv och försöka styra eller ska de ta ett steg tillbaka? Är nyfiken på vad andra tycker och hur ni resonerar! :D

Är reklamen ivägen? Logga in eller registrera dig så försvinner den!

PotatismosarN
Visningsbild
P 28 Smålandsstenar Hjälte 1 761 inlägg
0
I en öppen marknad skall inte staten försöka påverka några utfall för det leder ofta till värre fallgropar. Stimulering av marknaden leder till att man kommer få ett överskott i produktion av en viss produkt eller tjänst (titta på alla byggföretag som dykt upp), när kraschen sedan kommer (och det gör den alltid) påverkas dessa extremt hårt och många förlorar mycket pengar.

Något annat intressant är hur riksbanken ständigt försöker påverka reporäntan och Ingves tror alltid att den skall gå upp medan den går ned. Här finns en fin liten video på 2 minuter som diskuterar detta
https://www.facebook.com/mises.se/videos/vb.314577207443/10152460864592444/?type=3

"I want our kids in Mercedes' and BMWs, not those little commie mobiles." ~Peter Schiff om Trabant

nuu
Visningsbild
Kändis 61 inlägg
0


Staten ska lagstifta och påverka där det behövs som när företag blir allt för starka så att allt för starkt monopol uppstår som exempel.
godis-apa
Visningsbild
P Hjälte 3 982 inlägg
1
Svar till PotatismosarN [Gå till post]:
I en öppen marknad skall inte staten försöka påverka några utfall för det leder ofta till värre fallgropar. Stimulering av marknaden leder till att man kommer få ett överskott i produktion av en viss produkt eller tjänst (titta på alla byggföretag som dykt upp), när kraschen sedan kommer (och det gör den alltid) påverkas dessa extremt hårt och många förlorar mycket pengar.

Staten försöker dock i regel inte påverka utfall utan anledning. Det är inte helt obefogat att man ibland skjuter till subventioneringar till vissa saker, allt för att gynna samhället som helhet. Att en transaktion har en så kallad extern effekt innebär mer eller mindre att en tredje, utomstående parts nytta påverkas. Man kan ha både positiva och negativa externaliteter, men om dessa inte införs i själva transaktionskostnaden mellan producent och konsument kommer detta totalt att ignoreras. Man får ett så kallat "marknadsmisslyckande", vilket mer eller mindre innebär att en fri marknad inte klarar av att uppehålla en optimal resursanvändning.

Om en transaktion medför positiva externaliteter vill vi i regel ha mer av det, medan vi vill ha mindre av den om det är negativt. Utsläpp är en sån här typisk negativ externalitet. Varför skulle företaget välja att lägga pengar på att minska sina utsläpp om det inte fanns ekonomiska incitament?

Staten försöker ofta gå in med styrmedel för att se till att samhällets efterfrågan av en viss vara möter företagets utbud, snarare än att en liten grupp individers efterfrågan möts av företagets utbud. Det är ett sätt att tvinga både producenter och konsumenter av en viss vara att ta hänsyn till alla andra. Alkoholskatten är ett jättebra typexempel på detta. Med alkoholskatten försöker man minska alkoholkonsumtionen och dess negativa externaliteter genom att lägga en del av den samhällskostnad som alkoholkonsumtionen orsakar hos de som faktiskt konsumerar den. Tack vare att alkoholen är dyrare konsumerar vi mindre av den och samhällskostnaden minskar. Vi vill inte helt förbjuda alkoholen, vi upplever fortfarande att den har en nytta, men nyttan är inte tillräckligt stor i relation till de externa kostnaderna den hade orsakat utan skatt, därför har vi en alkoholskatt.

Det samhällsoptimala vore att justera antalet transaktioner på ett sådant sätt att samhällets totala nytta maximeras för de pengar vi har och det är precis det här man försöker göra när man går in med ekonomiska styrmedel. Det spelar ingen roll om det är en subvention eller en skatt, det är samma tänk bakom det.

Sen kan man å andra sidan argumentera kring huruvida det är rätt att skattefinansiera andra saker. Vad som kan och inte kan skattefinansieras är en väldigt stor fråga och man måste alltid fråga sig var pengarna saka tas ifrån.

Vi kommer att tappa både producentöverskott och konsumentöverskott i form av uteblivna transaktioner om vi väljer att beskatta en viss vara eller tjänst, då dessa transaktioner kommer att minska. Våra skatteintäkter kommer alltså inte att vara i samma storleksordning som det konsumentöverskott och producentöverskott vi har förlorat och man får alltid så kallade dödviktsförluster när man väljer att skattefinansiera någonting.

Even boys have something to say if you listen long enough

PsykelTjuv
Visningsbild
P 32 Hjälte 3 487 inlägg
1
En stat kan få inskränka i de fall där individens/marknadens intressen går emot högre ideal och kollektiva intressen. Exempel på sånt är t ex miljön (det tillhör inte vanligheten att företag/privatpersoner give a crap om miljön framför egenintresse). Högre ideal kan vara rätten till skolgång, sjukvård och äldrevård exempelvis.

Jag tror på en ganska minimalistisk stat. Den stat som styr minst är den bästa staten.

Ingen status

Toddy
Visningsbild
P Hjälte 1 767 inlägg
0

Svar till BraSma [Gå till post]:
Den minimala staten, à la nattväktarstaten?
PotatismosarN
Visningsbild
P 28 Smålandsstenar Hjälte 1 761 inlägg
0

Svar till godis-apa [Gå till post]:
Men med marknadsmisslyckande antyder man att marknaden kan, som sagt, misslyckas. Detta är ett uttryck jag personligen ogillar då man i någon mån antyder att kunden har fel och säljaren har rätt. All reglering av marknaden slipar sakta men säkert bort det som vi kallar fritt, och det är en stor anledning till att jag tycker de ska hålla sig borta!

"I want our kids in Mercedes' and BMWs, not those little commie mobiles." ~Peter Schiff om Trabant

godis-apa
Visningsbild
P Hjälte 3 982 inlägg
0

Svar till PotatismosarN [Gå till post]:
Det handlar inte om att kunden eller säljaren har rätt eller fel, det handlar om att resurserna inte fördelas effektivt eller ändamålsenligt. Det spelar ingen roll om du beskattar konsumenten eller producenten, du får precis samma resultat oavsett. Det är ett misslyckande, men det är inte direkt någon pars fel.

Här är ett exempel där marknaden producerar mer än vad som vore optimalt för samhället. Transaktionen mellan köpare och säljare är i jämvikt, men man har negativa externaliteter i form av utsläpp som kostar resten av samhället pengar. Det är alla andra som kommer vara tvungna att ta hand om dessa utsläpp, så varken fabriken eller köparen möter denna samhällskostnad.

Forum image


Ett sätt att lösa någonting sånt här på är att internalisera externaliteten, att tvinga marknaden att ta hänsyn till externaliteten. Detta brukar göras med skatter, regleringar eller subventioner.

Forum image

Personligen har jag inga som helst problem att man reglerar marknaden, så länge det görs ansvarsfullt. Jag tror inte på en helt fri marknad. Ibland måste staten gå in för att undvika att allmänheten körs över.

Even boys have something to say if you listen long enough

Cbastian
Visningsbild
34 Kändis 53 inlägg
0
Ebba Grön - Staten och kapitalet (8)

No lamb for the lazy wolf.

PsykelTjuv
Visningsbild
P 32 Hjälte 3 487 inlägg
0
Svar till Toddy [Gå till post]:
Hur lite inflytande staten ska ha står i direkt korrelation med vad människor är kapabla att göra av egen fri vilja (och såklart vad som är moraliskt försvarbart att utföra tvång för att helga medlen). Om det en dag kommer människan lvl 2, vilka osjälviska nog att på eget bevåg se till att sjukvård, skola och andra offentliga sektorer fungerar - så absolut. Då är staten omotiverad. Kör på nattväktarstat. Men för nu är vi fast på lvl 1 och då kan staten vara nödvändig i ett visst omfång.


I andra avseenden än just skattefrågan är jag också för större frihet. Protektionism t ex? Avveckla skiten.

Ingen status

Jokk
Visningsbild
31 Hjälte 9 867 inlägg
0

Svar till LouiseOlsson [Gå till post]:
Staten ska röra ekonomin så lite som möjligt.

flizan


Forum » Samhälle & vetenskap » Vilken roll ska staten spela i ett lands ekonomi?

Ansvariga ordningsvakter:

Användare som läser i den här tråden just nu

1 utloggad

Skriv ett nytt inlägg

Hej! Innan du skriver om ett potentiellt problem så vill vi påminna dig om att du faktiskt inte är ensam. Du är inte onormal och världen kommer inte att gå under, vi lovar! Så slappna av och gilla livet i några minuter - känns det fortfarande hemskt? Skriv gärna ner dina tankar och frågor, vi älskar att hjälpa just dig!

Den här tråden är äldre än Rojks drömtjej!

Det senaste inlägget i den här tråden skrevs för över tre månader sedan. Är du säker på att du vill återuppliva diskussionen? Har du något vettigt att tillföra eller passar din fråga i en ny tråd? Onödiga återupplivningar kommer att låsas så tänk efter en extra gång!

Hjälp

Det här är en hjälpruta

Här får du korta tips och förklaringar om forumet. Välj kapitel i rullningslisten här ovanför.

Rutan uppdateras automagiskt

När du använder funktioner i forumet så visas bra tips här.


Annons
Annons
Annons
Annons