2008-08-19 15:56
Analsex medför liksom vaginal- och oralsex risk att smittas med sexuellt överförbara infektioner. Risken att smittas av hiv är avsevärt högre vid analsex än vid vaginalt sex. För den som penetreras vid analsex bedöms risken vara cirka tio gånger högre än vid vaginalt sex. Detta beror till viss del på en något ökad risk för små skador på slemhinnor och penis, som leder till blodkontakt, men framförallt på att slemhinnorna i ändtarmen i högre grad tar upp hivviruset.
Den normala bakteriefloran i den kvinnliga slidan är helt olik tarmens normalflora. Om tarmflora hamnar i slidan kan det leda till en infektion i livmoderhalsen, livmodern, äggledarna samt urinröret och urinblåsan.
Det är mycket ovanligt med skador på ändtarmens slutmuskel (ringmuskeln), eller andra skador vid frivilliga analsamlag. Detta oavsett hur ofta man har analsamlag. En bristande teknik, genom att använda för lite glidmedel eller genom att tränga in för snabbt, kan dock ge upphov till övergående blödningar eller göra analsamlaget obehagligt; slemhinnan i anus är kärlrik, och blödningar kan därför lätt uppstå. Läkningsförmågan är dock utomordentligt god och blödningen upphör normalt sett tämligen omgående