2017-09-13 23:33
Det finns t ex den Keynansianska skolan som löser konjunkturer med "injektioner" i ekonomin genom att finansiera stimulerande paket i ekonomin för att ge en boost. Ett beprövat exempel är t ex väg eller järnvägsbygge. Detta i sig för att stimulera marknaden och underlätta handel. Denna skola har sedan 70-talet fått allt mindre inflytande till den Milton Friedmanska- "nyliberalismen" där marknadens krafter, i viss mån med hjälp av en centralbank ( se nedan) , styr marknaden.
Riksbanken kan i sin roll som marknadsreglator styra reporäntan i ett läge där konsumtion ökar, dvs sänka den. Enkelt förklarat:
Reporänta -> Lägre ränta på lån -> mer kassaklirr för gemene man -> mer konsumtion -> ökar efterfrågan -> jumpstart i ekonomin
Staten KAN göra mycket. Den viktigare frågan är om de borde, eller om det är hälsosamt för ekonomin.
Som ovan kan man även investera i utbildning (humankapital) för att öka produktionen och tillväxtpotential. Detta kan i sig vara en mer långtsamtgående "injektion" men kan vara effektiv för att stimulera ekonomin på lång sikt.
Tillägg av
BraSma 2017-09-13 23:52
Förr i tiden (när man hade fast växelkurs) kunde man i sverige t ex devalvera kronans värde så att exporten hade en fördel i och med att det blev billigare att kränga svenska varor utomlands -> ökad export.
Detta hade sin naturliga nackdel i att importen givetvis blev dyrare och marknadskrafterna ställde gradvis om att förvänta sig devalveringar snarare än att öka produktiviteten i sin verksamhet.
Ingen status