Som besökare på Hamsterpaj samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
Annons

Svenska uppsats... hjälp?

Skapad av MissLeah, 2015-05-25 19:16 i Skola & Jobb

3 758
8 inlägg
3 poäng
MissLeah
Visningsbild
Hjälte 12 inlägg
0
Ska skriva en Vetenskaplig uppsats om nånting som har med just det svenska språket att göra, men jag har ingen aning om vad jag ska skriva om så nån som kan komma med tips ? :P plzzzzzzzzzz

Tillägg av MissLeah 2015-05-25 19:43

Har nu valt att skriva om ungdomsspråket/slangord så om någon vill komma med tips så tackar jag bara och tar emot :)

Är reklamen ivägen? Logga in eller registrera dig så försvinner den!

Itsjustthistime
Visningsbild
Kändis 5 inlägg
0
[code: http://www.ur.se/Produkter/179725-Tank-till-med-Dewide-Sprak][/code]
Pitiful_Mortal
Visningsbild
Hjälte 6 114 inlägg
3
Du skulle kunna skriva en uppsats om varför ungdomar är så otroligt dåliga på svenska i skrift, trots att det är deras modersmål. Det vore intressant.
Skriv om var mellanslag innan skiljetecken kommer ifrån också, för det har jag undrat över länge.

.. and that's the way the cookie crumbles.

blondii
Visningsbild
F 29 Uppsala Hjälte 126 inlägg
0

Svar till MissLeah [Gå till post]:
Du kan skriva om hur förloppet av de svenska ordet gått, hur dem förändras till att bli de slangord som i använder idag. Alltså, ta exempel på ungdomars "ord" och jämför dem med ord från förr.

Labbet är mitt hem

PsykelTjuv
Visningsbild
P 32 Hjälte 3 487 inlägg
0

Svar till MissLeah [Gå till post]:


Har ju några år på nacken så har ju tillkommit en del slang, men värt att se! Första avsnittet är om just nya ord och slang.

Ingen status

sb-on-riki
Visningsbild
F 28 Kändis 188 inlägg
0
Vet inte om det är för sent men här är ett utdrag av vad jag skrev tidigare i vår till en liknande uppgift (svenska språkets utveckling). Hoppas det kan vara till hjälp! Fick dock F på den här så använd den bara för att hämta inspiration (risk för plagiat finns också).

[...] Under 70-talet var debatten om engelska låneord också på tapeten, och många låneord försvenskades för att kunna användas mer effektivt som en naturlig del i det svenska språket. Artikeln framför flera exempel på detta:

Föregångare fanns i avspända stavningar som tajt, fejs, plejs, stajlad och mejkad. [...]
- Man kan inte skriva data och skata, men man kan däremot skriva dejta och skejta,
säger Catharinga Grünbaum (som var språkvårdare och tog initiativ till
nystavningen, reds. anm).

I de fall där det behövdes, som i de exempel som Grünbaum tar upp, blev de försvenskade versionerna modernare och började användas mer flitigt. Ord som inte gick att försvenska eller där de engelska versionerna också fungerade i svenska sammanhang fick ha kvar sina ordinarie stavningar.

På senare tid har allt fler av dessa ord och även nya språkliga fenomen fått fäste, framför allt hos yngre generationer. Även om en språklig utveckling i många fall uppskattas av landets språkbrukare kan man långt ifrån säga att alla är nöjda. I artikeln “Därför blir vi så arga på språkfel” (Språktidningen, 2013:14) tar författaren Lars-Gunnar Andersson upp flera exempel på uttryck och ord som tillkommit på senare tid och som irriterar många språkbrukare, vilka anser att det svenska språket missbrukas och utvecklas i fel riktning. Ett exempel är diskurspartiklarna liksom, typ, ba och va. Som artikeln nämner så är det inte möjligtvis det nya sättet att tala som är felaktigt, utan att det mest irriterar eftersom att det bryter mot det gamla mönstret av vad som anses vara korrekt. Och självklart hindrar denna motstridighet och dessa fördomar om de nya uttryckssätten språket från att utvecklas i den riktningen. Även om ungdomar blir påverkade av sin umgängeskrets att prata enligt detta mönster så fortsätter äldre, så som föräldrar och lärare, att påpeka att det är felaktigt. Det yngre konkurrerande mönstret har alltså svårt att slå igenom på riktigt, vilket förmodligen är en av anledningarna till att vårt språk utvecklas så långsamt.

En annan orsak, som Mats Karlsson tar upp i sin artikel, är att vi nu för tiden är allt mer utsatta för informationssamhället, till exempel via internet, och dagligen har tillgång till utländska texter och uttryck därifrån. Att försvenska ord onödigt mycket är därför en lång process, då vi fortfarande utsätts för ursprungsorden som redan är etablerade och normaliserade. Artikeln citerar ur förordet i elfte upplagan av Svenska Akademinens ordlista ett exempel på detta: “[...] Formen jos har svårigheter därför att det står juice på förpackningen”. Samtidigt tar vi in fler och fler ord från engelskan, och de som inte följer det svenska språkets regler försvenskas ofta utan svårigheter. Artikeln tar även upp att informella textkällor, som bloggar och sociala medier, hjälper språkutvecklingen eftersom att de använder ett mer avslappnat språk som inte alltid följer den traditionella normen för vad som är korrekt skrift.

Man kan alltså fråga sig om det är förändringen i sig som är negativ, eller om det är de motstridiga rösterna som hindrar en utveckling av språket. Även om de engelska låneorden börjar bli mer och mer accepterade så är de nya svenska diskuspartiklarna fortfarande som högljudda, blinkande varningsljus i mångas ögon och öron. De är enligt normen felaktiga, och folk som använder dem nervärderas av andra som är uppvuxna och inlärda i den äldre normen. Att de nya uttryckssätten döms ut har att göra med att det bryter mot det gamla, älskade mönstret. Vi är helt enkelt för rädda för förändring för att våga prova något nytt, och att våga gå mot ett modernare och mer avslappnat språk.

Ingen status

mirrorgirl
Visningsbild
F 28 Hjälte 73 inlägg
0
Du skulle kunna börja med kunskapen att "svenskauppsats" är ett ord. Tror att man alternativt kan stava det "svenskuppsats", men ska inte svära på det.

Every breath you take is a stunning endorsement of abortion.

majz
Visningsbild
F 27 Kändis 3 inlägg
0

Svar till morotskaka [Gå till post]:
Svenskuppsats är det korrekta sättet att skriva det på, precis som svensklärare istället för svenskalärare. Men ja, ganska smidigt om man avsäger sig rätten att särskriva om man vill skriva en bra uppsats hahah

And so, being young and dipt in folly I fell in love with melancholy


Forum » Livet » Skola & Jobb » Svenska uppsats... hjälp?

Ansvariga ordningsvakter:

Användare som läser i den här tråden just nu

1 utloggad

Skriv ett nytt inlägg

Hej! Innan du skriver om ett potentiellt problem så vill vi påminna dig om att du faktiskt inte är ensam. Du är inte onormal och världen kommer inte att gå under, vi lovar! Så slappna av och gilla livet i några minuter - känns det fortfarande hemskt? Skriv gärna ner dina tankar och frågor, vi älskar att hjälpa just dig!

Den här tråden är äldre än Rojks drömtjej!

Det senaste inlägget i den här tråden skrevs för över tre månader sedan. Är du säker på att du vill återuppliva diskussionen? Har du något vettigt att tillföra eller passar din fråga i en ny tråd? Onödiga återupplivningar kommer att låsas så tänk efter en extra gång!

Hjälp

Det här är en hjälpruta

Här får du korta tips och förklaringar om forumet. Välj kapitel i rullningslisten här ovanför.

Rutan uppdateras automagiskt

När du använder funktioner i forumet så visas bra tips här.


Annons
Annons
Annons
Annons