Jag studerar till gymnasielärare och ska snart examineras. Vi har ju haft mycket praktik där vi kunnat utvecklas i en autentisk miljö, men vissa frågor har vi inte handskats med ännu, bland annat mobbning och hur man förhåller sig till det. I dag på ett seminarium hade vi redovisningar där en av grupperna ställde frågan "Hur ska vi som lärare förhålla oss till de normer som finns i sociala grupper när det kommer till mobbning?".
Den frågan baserade de på en undersökning där en tjej hade känt sig mobbad och gått till en lärare som då försökt ta tag i saken. Det hade resulterat i att tjejen gått från ett offer i lärarens ögon till en tjallare i mobbarnas ögon och det hela blev mycket värre.
Det här satte igång en hel del tankar och jag började själv reflektera kring hur man ska hantera problemet och tänkte att vi skulle kunna diskutera det här.
Vi har till exempel en tjej i vår klass som är extremt märklig och som tär på ens tålamod. Vi kämpar för att inte frysa ut henne men hela kroppen skriker att man bara vill att hon ska gå, och det känns ju inte bra. Då kommer frågan som många ställt innan: "förtjänar" vissa att bli mobbade? Eller vi kan säga såhär istället: bidrar vissa till det själva genom att bryta för många normer inom den sociala gruppen?
Sen ur ett lärarperspektiv minns jag själv vänner under min skoltid som kände sig mobbade för att man hade satt sig bredvid någon annan på lektionen. Hur ska man som lärare kunna avgöra vad som är mobbning och inte? Vem kan avgöra det egentligen?
Sen kan det även vara svårt när man går omkring på rasterna, att kunna veta när killarna brottas på skoj och när det faktiskt är någon som blir utsatt. För blir det verkligen bra om man går in och rör runt när det kanske inte ens fanns ett problem?
Det verkade finnas väldigt skilda åsikter om frågan tidigare i dag så jag är nyfiken på att höra vad ni har att säga :)
Hoppas någon orkade läsa!
Kleff har fullständiga rättigheter