Som besökare på Hamsterpaj samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
Annons

Tips inför högskolan?

Skapad av Midiaa, 2013-08-13 09:37 i Skola & Jobb

8 396
10 inlägg
1 poäng
Midiaa
Visningsbild
F 31 Uppsala Hjälte 933 inlägg
3
Tjabba!
Jag börjar plugga för första gången om mindre än två veckor och är SVIN nervös. Boende är klart redan, så där behöver jag inte så mycket tips.

Det är mitt första år och frågorna är många så därför vill jag gärna ha era bästa tips inför studentlivet om i princip ALLT.

Ska man köpa litteraturen redan direkt efter att man fått litteraturslistan eller vänta till efter första föreläsningen?
Hur får man det så billigt som möjligt?
Studieteknik? Hur mycket ska man förbereda sig för en tenta?

Det är just tentorna jag är livrädd för. Jag tyckte det var tufft att få tiden att räcka till att plugga ett par kapitel i en bok inför ett prov i gymnasiet. Hur ska man på bästa sätt då hinna med ett par böcker? Hur brukar tentorna vara upplagda?

Är det som i gymnasiet att man blir en klass, tex?

Vid dessa seminarium och föreläsningar.. hur pluggar man till det? Skriver av vad läraren skriver på tavlan och läser kapitlet eller?

Som det ser ut nu så ska jag läsa sociologi på Södertörns högskola i Stockholm om jag inte eventuellt kommer in på min reservplats på journalistikprogrammet på SU.

Känns som att börja första klass igen :S Haha. Är asnervös!

Tillägg av Midiaa 2013-08-13 09:50

Annat man borde investera i? Post-it lappar? Kalender? osv. Tips!

http://midia.nu

Är reklamen ivägen? Logga in eller registrera dig så försvinner den!

Gi
Visningsbild
F 31 Malmö Hjälte 545 inlägg
0
Svar till Midiaa [Gå till post]:
Alla använder olika studietekniker och det gäller att pröva sig fram för att hitta den teknik som passar dig.

Den teknik som passar mig bäst är repetition för att få allting att fastna ordentligt och det gör jag genom lite olika steg. Jag ska på föreläsning imorgon och har du tur så läggs vilka sidor föreläsningen handlar om ut om inte så kanske man kan lista ut det genom vad kapitlen heter, men jag läser i så fall dessa sidor innan föreläsningen för att ha ett hum om vad det kommer att handla om samt så är jag inte helt tappad bakom vagnen när föreläsaren berättar och man får en lättare förståelse och är mer med på nya termer. Under föreläsningen antecknar jag, var beredd på att det är väldigt få lärare som skriver på tavlan som det gjordes mycket av i gymnasiet utan ofta används det powerpoint. Har du tur så lägger läraren ut powerpointen och du kan då anteckna utöver denna genom att exempelvis endast skriva sid nr på powerpointen för att antecka till just den sidan. Efter föreläsningen försöker jag hinna med att läsa igenom sidorna/kapitlen igen. Efter denna process är klar så börjar tentan att närma sig och det blir omöjligt att läsa igenom alla sidor/anteckningar/powepoints så jag skapar egna instuderingsfrågor som täcker all väsentlig information. Tillslut så övar jag på dessa frågor.

Vi blev en klass, men vi är en klass på 136 elever så klassen blir sedan indelad i grupper, mindra grupper och så vidare. I den minsta gruppen är vi 4 st.

Kalender är guldvärd, att planera vad du ska läsa vilka dagar för att redan från början få struktur på ditt pluggande. Ju tidigare man gör saker desto lättare blir det.

Köpa böcker billigt gör man lättast på blocket/skolans secondhandbokhandel om det finns någon.

fult är fint

storksnopp
Visningsbild
F 31 Sundsvall Hjälte 414 inlägg
0

Svar till Midiaa [Gå till post]:
Jag har läst ett år nu på universitet, och börjar nu igen 2 september.
Förra året vid denna tiden hade jag nog inhandlat alla böcker som fanns med på listan, detta år gör jag inte så. Blir fööör dyrt! Nu för tiden köper jag antingen på kurslitteratur.se eller lånar en bok från biblioteket och knäpper kort. (jag TROR inte man får göra så, inte av hela boken iallafall.. men är man fattig så är man).

Har bara haft en tenta och det var en litteraturtenta dvs vi får ha med oss all litteratur vi hade i kursen, jävulst drygt att bära på då de var 15 olika litteraturer + powerpoints och anteckningar.

Våra lärare lägger nästan alltid ut powerpoints på föreläsningarna, men tycker jag att det är intressant så skriver jag av det så jag får det i mina egna ord, annars tycker jag inte att jag har så mycket användning av det till uppgifter. Ibland vill lärarna att vi ska ha läst ur en viss litteratur så man kan haka på diskussioner osv.

Kalender är guldvärt. Små post it lappar (som ser ut att vara delad i fyra) är det bästa! Dessa använder jag alltid om jag läser ur en riktig bok. Har jag skrivit ut någon text så stryker jag över med överstrykningspennor. Läser jag från datorn så skriver jag upp det i ett block det jag tycker är intressant.

Nu läser jag till lärare så det är väl kanske inte samma sak för dig. Hoppas det går bra när du börjar :D

De var två kor, de var på ängen.

Alien
Visningsbild
P Hjälte 72 inlägg
-6
Tips inför tentan: Läs inga böcker alls.
ologisk
Visningsbild
F Hjälte 113 inlägg
2
Tips 1: http://www.hamsterpaj.net/diskussionsforum/ungdom/skola_jobb/hogskola-oskuld/sida_1.php#post_4273310 Här kan du säkert hitta lite tips!

Sen till dina frågor



Ska man köpa litteraturen redan direkt efter att man fått litteraturslistan eller vänta till efter första föreläsningen?
Hur får man det så billigt som möjligt?

Svar: Om du vill ha det så billigt som möjligt så är väl mitt tips att du slutar tänka på att köpa litteratur. Ungefär all litteratur du kommer att behöva finns att låna på bibliotek. Där jag studerar lämnar lärarna in litteraturlistor på kursens litteratur så det finns alltid även minst ett exemplar man kan läsa i på biblioteket men som inte går att låna med sig. Men, det är inte kul att stressläsa all litteratur p.g.a. lånetid osv, men är det gratis du vill ha det så är det mitt bästa tips. Ibland finns böcker att ladda ner eller läsa provkapitel av på nätet, det kan du också kolla. Du kan ju alltid kopiera ur en bok eller fota bokens sidor om det bara är några få sidor och du inte hinner läsa. Detta är dock inte lagligt.

Om du känner att du vill göra anteckningar och markeringar med en penna i dina böcker så är det köpa som är din grej. Då kan du hänga på blocket eller andra sidor och leta efter litteraturen som står på litt.listan. Detta tar lite tid men det brukar löna sig och man kan spara in på några hundralappar. Ibland har skolan även en så kallad anslagstavla där studenter lägger ut annonser på böcker så där kan man också leta!

Annars får du köpa litteraturen ny som är rätt dyr, men det är skönt att ha sina egna böcker och slippa tänka på att lämna tillbaka på biblioteket osv.


Studieteknik? Hur mycket ska man förbereda sig för en tenta?
Svar: Du ska förbereda dig så pass så att du tror att du läst på allt det viktiga för att klara tentan. Den första tentan är alltid den värsta, när man har gjort den förstår man hur allt funkar och man får ett kvitto på ifall man har tänkt rätt när det gäller vad som var det viktigaste osv. Plugga så mycket du kan till den första tentan (ibland är det väldigt mycket fester kring den första pluggstarten och om man hänger för mycket på fest klarar man inte tentan)

Studieteknik är olika för alla. Men mitt stora tips är att du ska lära dig att solla ut när du läser. Du börjar med att kolla bokens innehåll genom innehållsförteckningen, sedan läser du alla kapitelrubriker osv, så får du ett hum om vad boken handlar om. Sedan läser du boken, har du tid så skumläser du, har du inte tid så läser du noggrannare och antecknar samtidigt. Jag har aldrig tid att läsa böckerna två gånger så jag läser och sollar ut det som jag tycker är viktigast och hoppar ibland över sidor när jag förstår att det inte är relevant. Sedan antecknar jag samtidigt, för då behöver jag inte läsa i boken igen för att hitta vettiga källor att använda i mina texter. Detta för jag p.g.a. att jag lånar böcker och inte har chans att göra understrykningar i dem.


Det är just tentorna jag är livrädd för. Jag tyckte det var tufft att få tiden att räcka till att plugga ett par kapitel i en bok inför ett prov i gymnasiet. Hur ska man på bästa sätt då hinna med ett par böcker? Hur brukar tentorna vara upplagda?
Svar: Alla är livrädda för tentorna :) Där jag pluggar är det en kurs i taget man läser och man lägger allt fokus på det innehållet. Det gäller att läsa i böckerna hela tiden varje dag och inte slacka efter för då hinner man aldrig. Planera hur du ska lägga upp läsningen för att hinna läsa klart allt, det är väl det bästa. Annars sitter man där i slutet och har inte hunnit läsa två böcker.

Det finns olika tentor, salstentor och hemtentor osv. Salstentorna där jag studerar är som så att man får tilldelad sig en sal, man måste ha sitt skolkort och man scannar det när man ska gå in i salen. Väl i salen är det måååånga bord som står och på tavlan längst fram är det text som man ska skriva in i tentapappret, information osv. Det finns toaletter som man får gå på, men p.g.a. att man inte ska fuska så har man listor som man skriver in namn och klockslag på när man går in och ut på toaletten. Det finns en del vakter som går runt och vaktar och det finns ett ställe att lämna in tentan på. Tentorna är anonyma när de rättas, alltså skriver man inte sitt namn på dem, utan det är ett nummer man får. Man får ofta ha med sig något ätbart och penna, sudd och så vidare. Inga kläder eller väskor vid sin plats. Sedan är alla så koncentrerade och stressade över att hinna skriva svaren innan den angivna tiden runnit iväg så alla sitter och skriver.


Är det som i gymnasiet att man blir en klass, tex?
Svar: Detta är nog olika beroende på vilket universitet eller vilken högskola man studerar vid. Jag har inte haft en klass under mina år utan man har hamnat i olika klasser när de olika kurserna börjat (eftersom alla får välja själv vilka kurser de vill läsa).


Vid dessa seminarium och föreläsningar.. hur pluggar man till det? Skriver av vad läraren skriver på tavlan och läser kapitlet eller?
Svar: inför seminarium och föreläsningar är det väldigt bra att ha läst in sig på ämnet som det handlar om. Ibland finns det angivet att man ska läsa ett visst antal sidor i en bok inför tillfället. Försök alltid hinna med detta då det gör att du får en mycket större förståelse för vad personen pratar om och du slipper känna dig förvirrad. Jag skriver av det jag tycker var intressant som läraren säger, och egna tankar det väcker. Där jag studerar har vi nästan alltid fått ut själva presentationen som föreläsaren haft så det är onödigt att lägga tid på att hinna skriva ner allt, och därav inte hinna lyssna riktigt, om man ändå får powerpointen.


Annat man borde investera i? Post-it lappar? Kalender? osv. Tips!
Svar: Köp anteckningsböcker och rediga pennor och sudd (något att ha dessa i också). Kalender är väldigt bra att ha och understrykningspennor. Sedan vet nog du bäst vad du gillar att använda utöver detta!

Till sist:
Nervös får man vara! Det är bara bra :) Dessutom är nervositet ett bra ämne att ta upp och börja prata med folk om, för alla är nervösa i princip :P Allt kommer att gå väldigt bra, det gör det alltid! Och klarar man inte en tenta är det egentligen inte hela världen, man får alltid chans att göra om den. Men plugga på, och gör det hårt. Läs snabbt men njut också samtidigt av studietiden. Det är en rätt rolig tid, trots allt slit och hårt pluggande. Här kan du hitta vänner för livet! :) Lycka till!

Jag lever hellre i en mörk sanning än i en vacker lögn

Lobax
Visningsbild
P 30 Uppsala Hjälte 5 448 inlägg
2
Svar till Midiaa [Gå till post]:
Gymnasieklassen vs Högskoleklassen
Hur det kommer att bli beror på var du pluggar och vad du pluggar. Att studera på en studieort, där alla i princip har fått flytta hemifrån och inte känner någon brukar ge ganska tighta klassgemenskaper, jämfört med att plugga i en storstad såsom stockholm.

Sedan så kommer kurselever alltid ha sämre gemenskap än programstudenter, och likaså så kommer de programstudenter som är med under nollningen att känna varandra bättre än de som inte är det.

Därtill så tycker jag mig märka att studentlivet överlag är mycket mer påtagligt om du läser en teknisk utbildning än om du läser något annat. Det är ju i princip bara teknologer som går omkring i studentoveraller, capsar, och har gasquer stup i kvarten. Studentlivet på SU verkar vara närmast obefintigt jämfört med KTH, utifrån de vänner jag har som pluggar där.

Kursliteratur
Kursliteratur är väldigt dyrt - och tungt att bära med sig. Att investera i en läsplatta och istället tanka ned literaturen är värt det, och något de flesta i min krets gör. Om du därtill inte drar dig för att tanka ned literaturen pirat så kan du spara väldigt mycket pengar.

Att köpa begnat är annars är bra tips. De gör nya upplagor stup i kvarten för att pressa studenter på pengar, och allt de gör är att i princip ändra ordningen på innehållet, så du förlorar inte mycket på att ha en gammal upplaga.

Att plugga
Behandla det som ett heltidsjobb. Studera intensivt 8 timmar dagen så har du både fritid och helger lediga. Att ligga ett steg före föreläsningarna är också ett väldigt bra tips, om du redan har gjort det föreläsaren föreläser om så kan du ställa relevanta frågor, det kan du inte göra om du ligger efter. Vilka ämnen som behandlas i föreläsningarna publiceras vanligen någonstans, så det är inte svårt att veta vad man ska ha läst i förväg.

Ta också väldigt mycket anteckningar. Det är frestande att bara dra en bild på tavlan, men att ta anteckningar gör att du faktiskt processerar informationen också. Det är därtill ett bra sätt att hålla sig vaken tidiga pass då stolarna är lite för bekväma. ;)

Inför tentor:
Gör gamla tentor. Oddsen är att tentan i någon mån blir lik de föregående, så att sitta med gamla tentor en eller två veckor innan är ett bra sätt att bli mentalt förbered. På detta sätt hittar du också de områden du bör plugga lite mer på.

Ekonomi
Att köpa färdiglagad mat är dyrt - laga den själv. Laga en stor måltid till midag så att du har en eller två matlådor för nästa dag. Att göra mycket grytor och storkok är ett bra sätt att spara pengar, äta nyttigt och få en massa matlådor.

Vissa ingredienser är också billigare än andra. Gröt, linser, bönor, rotfrukter och pasta är generellt väldigt billigt. Kött, mejeriprodukter och frukt (beroende på säsong) är dyrt. Ett tips kan därför vara att dra ned på köttkonsumtionen från varje måltid till kanske en gång per dag eller ett par gånger per vecka. Min rummis övergav exempelvis köttfärs för sojafärs när han insåg att smakskillnaden inte var märkvärdig medan prisskillnaden var det.

Att investera i en kaffekokare och en termos kan spara väldigt mycket pengar i längden också, speciellt om du brukar dricka mycket kaffe ute.

Att handla så mycket som möjligt begnat sparar du också väldigt mycket penar på.

Annat att investera i
Microvågsugn
Vattenkokare
Cykel
Bra laptop eller platta - agerar som kallender, studentliteratur och uppslagsbok i ett.
Anteckningsblock

Salvator
Visningsbild
Hjälte 6 051 inlägg
0

Svar till Midiaa [Gå till post]:

Ska man köpa litteraturen redan direkt efter att man fått litteraturslistan eller vänta till efter första föreläsningen?

Skulle säga att det räcker med att du skaffar litteraturen du ska ha till det första momentet. Litteraturlistor har en tendens att ändra sig också, iaf där jag läser. Böcker kan tillkomma eller försvinna från listan.

Hur får man det så billigt som möjligt?

Begagnat är oftast bäst, alternativ låna från biblioteket. Jag gillar dock att äga mina böcker för då kan jag stryka under i dem plus att jag sparar intressanta böcker till min samling. Försök ta kontakt med någon annan som har lästa samma kurs som du redan nu och se om de har kvar några böcker som du kan köpa.

Studieteknik? Hur mycket ska man förbereda sig för en tenta?

Se till att gå på ALLA föreläsningar. Vissa skippar föreläsningar bara för att de inte är obligatoriska men det är väldigt dumt tycker jag. Föreläsningar är ett bra komplement till böckerna och så kan man ställa frågor till föreläsaren. Plus att man får lite socialt umgänge med ens kursare, att börja småprata lite med nya människor under rasten är ett bra sätt att lära känna nytt folk på. :)

Förbereda sig inför tentor är inte så svårt som man kan tro. Använd gamla tentor och/eller instuderingsfrågor och anteckna noga på föreläsningarna. Många kanske blir sur på mig för att jag säger det men glöm inte att det är en A-kurs du läser i början och A-kurser är inte jättesvåra. Lägger du ner tid på det så klarar du dig. Vänta bara inte tills 1-2 dagar innan med att börja plugga. :)

Hur ska man på bästa sätt då hinna med ett par böcker?

Genom att sålla ut det viktiga. Därför jag vill äga mina böcker så man kan stryka under det väsentliga. En bok på 500-700 sidor är inte så mycket heller egentligen. 100-150 sidor om dagen klarar du lätt av, allt handlar bara om att börja i tid och att plugga varje dag. Som Lobax sade - se studierna som ditt jobb!

Är det som i gymnasiet att man blir en klass, tex?

Nja, man är indelade efter kurser. Det betyder att folk från olika program kan läsa samma kurs tillsammans och även folk som läser fristående kurser kan läsa tillsammans med de som läser program.

Vid dessa seminarium och föreläsningar.. hur pluggar man till det? Skriver av vad läraren skriver på tavlan och läser kapitlet eller?

Inte alltid det går att skriva av vad läraren ritar på tavlan. Man får både titta och lyssna på vad läraren säger och skriver och sen skriva ner det man tycker är väsentligt. Bästa är egentligen att läsa kapitlet man ska ha föreläsning på innan föreläsningen och sen igen direkt efter man har haft föreläsningen. Då har du läst det två gånger och fått det berättat för dig en gång.

Ska du läsa sociologi så kan du börja förbereda dig nu genom att läsa om Max Weber på wikipedia. ;)

Candersson
Visningsbild
F 31 Solna Hjälte 535 inlägg
0

Svar till Midiaa [Gå till post]:
Förstår att du är nervös, det var jag med! Men oroa dig inte. Du lär det med tiden och studietekniken är helt olika för alla.

Mina tips är dock att så fort som möjligt innan kursen börjar leta efter begagnade böcker och leta kring alla nära bibliotek för kurslitteraturen är riktigt dyr, eller den blir snarare riktigt dyr efter alla kurser man tar sig igenom. Om du köper nya böcker så försök att inte stryka under/över om du inte gör det med blyerts, för då försvinner mycket av värdet i boken om du nu skulle vilja sälja den vidare. Post-it lappar har varit min räddning, det är så jag markerar vart jag hittar saker och ting på snabbast möjliga vis.

Sedan studietekniken då, jag brukar alltid skriva på föreläsningarna och sedan renskriver jag det sekunden jag kliver innanför dörren hemma. På det viset så får hjärnan repetera infon lite mer och det fastnar bättre, åtminstone för mig. Jag skriver dock mycket för hand, men har du en bärbar dator så ta med den! Det är många som gör det i min klass. Det går smidigt, du kan ta upp PP (de flesta föreläsningarna är gjorde på Powerpoints) och anteckna redan på programmet.

Alla tentor är uppbyggda på olika sett beroende på kurs. Vissa är via datorn, andra är salstentamer. Sitt inte i sista minuten, försök verkligen att kontinuerligt plugga för tro mig det är inte roligt att sitta dagen innan med fyra böcker och vara helt lost.

Högskolan är en riktigt rolig upplevelse och du kommer lära dig extremt mycket. Testa dig fram! för oavsett hur mycket tips vi ger dig så kanske det inte funkar för just dig, studietekniken kom jag på efter ett år. Det tar lite tid.

Lycka till! :)

Ingen status

Divinity
Visningsbild
F 34 Stockholm Hjälte 1 853 inlägg
0

Svar till Lobax [Gå till post]:
Tycker att det är läge att rätta dig lite där, det är betydligt fler än teknologer som knatar runt i ovve och capsar :) Och jag upplever studentlivet på de båda större universiteten i Stockholm som närmast likvärdigt, fast lite mer påtagligt på KTH (verkar det som, är inte så insatt än så länge). De mest hängivna festarna är ju mästerister och det finns ungefär lika många mästerier på SU som på KTH, och folk är generellt sett öppna för att festa och gå på sittningar med folk utanför mästerigränserna och även med studenter från den andra skolan. Fast det är den bilden jag fått nu under sommarmånaderna, som ju är lite speciella. :p

Men the point is, SU har också ett roligt studentliv eller åtminstone goda förutsättningar till det, men allt blir ju vad man gör det till ^^ Man lär väl dock få jobba lite för att komma in i den "innersta kretsen" (dåligt ordval, bli invald i något mästeri är kanske det jag menar) som faktiskt utgörs av en relativt liten skara människor för att vara en så stor stad som Stockholm.

För att inte tala om hur det är på utlandsphester. Då är det alltid ungefär samma människor (samtliga med ovve givetvis) man träffar oavsett vart i landet man åker :p På så sätt tycker jag att studentSverige känns ganska litet...

Södertörns Högskola verkar däremot ha ett jättedött eller åtminstone annorlunda studentliv. Har nog inte träffat på någon därifrån när jag varit ute och röjt. Men jag är inte så insatt där heller.

Ganska off topic, men men ^^

Meep!


Forum » Livet » Skola & Jobb » Tips inför högskolan?

Ansvariga ordningsvakter:

Användare som läser i den här tråden just nu

1 utloggad

Skriv ett nytt inlägg

Hej! Innan du skriver om ett potentiellt problem så vill vi påminna dig om att du faktiskt inte är ensam. Du är inte onormal och världen kommer inte att gå under, vi lovar! Så slappna av och gilla livet i några minuter - känns det fortfarande hemskt? Skriv gärna ner dina tankar och frågor, vi älskar att hjälpa just dig!

Den här tråden är äldre än Rojks drömtjej!

Det senaste inlägget i den här tråden skrevs för över tre månader sedan. Är du säker på att du vill återuppliva diskussionen? Har du något vettigt att tillföra eller passar din fråga i en ny tråd? Onödiga återupplivningar kommer att låsas så tänk efter en extra gång!

Hjälp

Det här är en hjälpruta

Här får du korta tips och förklaringar om forumet. Välj kapitel i rullningslisten här ovanför.

Rutan uppdateras automagiskt

När du använder funktioner i forumet så visas bra tips här.


Annons
Annons
Annons
Annons