Som besökare på Hamsterpaj samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
Annons
Visningsbild
anal-ingvar Senast 2021-02-04 16:24

FI 2014 - Ut med rasisterna, in med feministerna!

Medlem sedanSpecialstatus
2004-03-22Hjälte
ForuminläggGästboksinläggAntal vänner
1 2651 455 21
Inlägg: 271
  • Visningsbild
    2009-10-05 11:55 anal-ingvar

    Ordet demokrati som sådant är mig veterligen en sammanslagning av orden folk och styre eller stat. I grund och botten har demokrati med medbestämmande att göra, människors möjlighet att påverka sin omgivning. I Grekland fanns någon form av demokrati, som jag nog inte skulle vilja kalla för en ursprunglig definition. Det var den första demokratin, kan man i efterhand påstå i och med att det fanns någon form av relativt publikt medbestämmande, även om stora delar av befolkningen var utesluten ur bestämmandet. Jag ser inte varför man idag, när man har exempel på mer inklusiva demokratier, ska syfta tillbaka till de första primitiva försöken vid användandet av ordet eller konceptet.

    "De gamla grekiska pratmakarna" ter sig luddigt för mig. Om du syftar på deras tämligen tama försök till demokrati, så tycker jag att min presentation i sig själv förklarar att mitt demokratikoncept är ganska mycket större än vad deras var. Om du syftar på något annat så får du förklara.

    Ordet har efter ~2500 år varit med om en del. Vi har sett upplysning, industriella revolutioner, skrivandet av det kommunistiska manifestet och en hel del annat som lett till att dagens syn på demokrati inte bara innefattar en utvald klick rika män, utan även fattiga män och kvinnor. Skrivandet av det kommunistiska manifestet är i grund och botten det som lägger grunden för den utvidgade form av demokrati jag talar om. Koncept så som social och ekonomisk demokrati återfinns mycket inom den socialistiska begreppsvärlden, och jag kom personligen i kontakt med dem genom tal av Olof Palme. Ordets mening, folkstyre, har väl egentligen inte ändrats särskilt mycket. Det som ändrats har väl snarare varit vilka som anses vara folk och vad det är som kan och bör styras.

    Historik Gå till

    Skicka
  • Visningsbild
    2009-10-04 22:34 Borttagen P33

    Jag vill på intet sätt förringa varken dig eller din definition av begreppet demokrati (tvärtom, jag tycker att det är bra). Men samtidigt så är jag av den bestämda åsikten att demokrati är ett odefinierbart, flummigt begrepp som konstant missbrukas då många slänger in det här och var som utfyllnadsord, där de anser att det passar.

    Den ursprungliga definitionen av demokrati, såsom de gamla grekerna praktiserade det, var ju rösträtt till alla. Och det vill vi inbilla oss att det fortfarande betyder. Men då missar vi en liiiten detalj, nämligen att grekerna menade rösträtt till alla fria, grekiska män som kom från rätt stadsdel. Med andra ord var "alla" en klar minoritet.

    Men då du lyckats ignorera/övervinna den ursprungliga betydelsen, så undrar jag hur du resonerar? Vill du samma sak som de gamla grekiska pratmakarna, eller har du utvecklat begreppet? När bytte i sådant fall ordet mening?

    Då jag brukar fastna i sådana här meningslösa funderingar, så tänkte jag denna gång försöka få en annan persons åsikt, så att det inte blir en resultatlös monolog... ^^

    Historik Gå till

    Skicka
Nästa »
Annons
Annons
Annons
Annons