Till att börja med så måste du ha en bra och vass kniv. De behöver inte kosta flera tusen kronor styck, man kan få en bra kniv för runt 300-400 kronor. Själv har jag en skalkniv från global, en santukokniv från AndersPetter, en filékniv från victorinox och en kockkniv från tojiro.
Från vänster till höger; skalkniv, santukokniv, kockkniv, filékniv
Att tänka på när du köper kniv är först och främst ändamålet. Köper du din första kniv så vill du kunna använda den till så mycket som möjligt, hur ofta filéar du fisk till exempel? Ett bra val kan vara en kockkniv, då man kan göra mycket med dessa. De flesta gör inte så mycket mer än att hacka grönsaker med sina knivar, och då kan en santukokniv vara ett lika bra val.
Nästa grej att tänka på är vad det är för stål. Detta avgör hur vass din kniv kommer att kunna bli, och hur hållbar den är. Enkelt kan man väl säga att dyrare knivar har bättre stål. Men tänk även på att vissa knivar kan vara överreklamerade. Global har fått väldigt mycket uppmärksamhet och är därför ganska dyra. Det är bra knivar, men är dom verkligen SÅ bra?
En sista grej som man bör tänka på är hur ergonomisk den är. Detta är inte jätteviktigt för hemmakockar, det är när man står och hackar grönsaker en hel morgon som man kan få skavsår. Trähandtag är skönare än metall, och se till att ovansidan på bladet närmast handtaget är lite rundat om du ska hacka mycket, då får du inte lika mycket skav på pekfingret.
Grundläggande teknik:
När du hackar grönsaker så är det viktigt att du inte skadar dig. Största risken att du skär dig på fingertopparna på vänsterhanden (om du är högerhänt). Ett bra sätt att undvika detta är att vika in fingrarna och stödja knogarna mot bladet på kniven. På detta sättet får du också större kontroll på vad du gör.
Att hacka:
När du hackar så är det enklaste att du hela tiden har kontakt med skärbrädan. Lyfter du kniven så blir det mycket svårare att sikta rätt.
När du blir säker på detta så kan går det väldigt fort att hacka morötter!
Paprika:
De flesta brukar dela paprikan på mitten och börja rensa den på kärnor, gör inte detta! Det tar bara en massa tid! Skär istället av köttet direkt så slipper du en massa kärnor i hela köket och sparar en massa tid.
Lök:
Att hacka en lök är egentligen inte speciellt svårt. Här är det dock väldigt viktigt att kniven är riktigt vass innan du börjar, annars kommer “skivorna” i löken att glida isär
Börja med att dela löken på mitten. Skär sedan skåror längst med nästan hela vägen, men lämna en liten bit för att hålla ihop alla skivorna. Sedan är det bara att hacka som vanligt och slänga roten.
Tomat:
Många skär alltid sina tomater på samma sätt, vilket ibland kan bli lite fel. Man kan skiva tomater på två sätt. Den ena passar bättre till tomatsallader, där man vill att saften ska stanna kvar i tomaten, och den andra passar bra till såser, där man vill att saften lätt ska koka ur. Dessutom ser den undre bättre ut än den övre.
In i köket och laga mat med er nu. Mat ska vara roligt att laga. Och kom ihåg! Kockars knivar är som kvinnobröst; det är ingenting man tafsar på utan tillåtelse, och om tafsar så gör man det med värdighet!
Ett bra tips på klipp där man kan se hur man bryner en kniv också, annars kan ni köpa ett såntdär bryne som man bara drar kniven igenom. De är inte riktigt lika bra, men helt okej för en hemmakock!
http://www.youtube.com/watch?v=syvvxx3eGpI&feature=rec-HM-fresh+div
Tillägg om potatis av Enokius:
Potatis.
När du ska tärna potatis ska du alltid ha en vass kniv ( helst en allroundkniv då det inte bildas något vakuum tack vare dess hål)
Börja sedan med att skära dän "sidorna" på potatisen.
Och sedan skär du även dän "undersidan" på potatisen.
Efter det så skivar du potatisen från "undersidan" och uppåt.
Sedan lägger du potatisen med underskivan nedåt och skär potatisen till "Sticks"
Sedan vrider du bara potatisen med sidan mot dig och skär igenom.
Resultat:
Detta sätt är väldigt bra iom att du kan bestämma storleken på tärningarna och få hyffsat lika stora bitar
Whisky Sour - 5 cl Jim Beam, 3 cl citronjuice, 3 cl sockerlag, några droppar angostura, äggvita. Skaka, NJUT!