Som besökare på Hamsterpaj samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
Annons

Dricka som tonåring?

Skapad av Borttagen, 2009-02-18 19:49 i Alkohol, tobak & droger

14 837
221 inlägg
-51 poäng
Sex och blandat
AjAmEvul
Visningsbild
P 33 Borås Hjälte 685 inlägg
0
tycker det är dumt och ... ja dumt helt enkelt ^^
alkohol förstör människor... fina, snälla och bra människor >_<
sedan att det är ett bra hjälpmedel om man är såpas socialt handikappad att man inte kan umgås med andra människor om man inte fått i sig någon promille först. :)

Är reklamen ivägen? Logga in eller registrera dig så försvinner den!

Ecstasy
Visningsbild
P 35 Hjälte 1 327 inlägg
0
Jag säger emot typ 90% av dom som har svarat här och säger istället botten upp! Dom flesta här har svarat att "det är för tidigt" och försöker spela kloka föräldrar trots att ni flesta här inte ens är myndiga och när ni dessutom själva började dricka i TS ålder. Jävla dubbelmoral. Får ni era huvuden doppade i toaletten på skolrasterna eller?

MDMA

sajber
Visningsbild
Hjälte 312 inlägg
0

Svar till Ecstasy [Gå till post]:
Vissa är kanske inte så korkade att de slösar pengar och förstör sin kropp med en värdelös drog. Sniffa bensin om du ska vara så häftig. Tönt.


Melleris
Visningsbild
P 34 Uddevalla Hjälte 23 inlägg
0
Supa = dumt enligt mig
Ecstasy
Visningsbild
P 35 Hjälte 1 327 inlägg
0
Svar till sajber [Gå till post]:

Vad folk "slösar" sina pengar på är upp till var och en. Och "värdelös" drog? Tala för dej själv, bara för att du snea och inte tål alkohol. Och alkohol förstör inte din kropp om du har ett bra förhållande till det.

Haha, det verkar ju faktist stämma på dej att du verkligen får huvudet doppad i skolan, för du verkar ju inte ett dugg påläst. Får jag höra ordet tönt en gång till då? =)

MDMA

Tobbetomat
Visningsbild
P 33 Staffanstorp Hjälte 110 inlägg
0

Svar till 360 [Gå till post]:



Helt önödigt, du kan paja så mycket om du dricker i så låg ålder.
Du har ju knappt börjat utvecklats till en vuxen person.
Swemil93
Visningsbild
P 31 Huskvarna Hjälte 89 inlägg
0
Sluta genast eller? haha, men får ett intryck av att tråden inte är vidare seriös då 13 är en nästan orimlig ålder + att du inte har någon bild, bara 9 inlägg och ingen anna status.

Men det var MIN åsikt, hata inte mig om du tycker annnorlunda.
JewHax1337
Visningsbild
Hjälte 924 inlägg
0
Alkohol får människor att säga ja när dom igentligen vill säga nej

''Jag ångrar ingenting'' - Rudolf Hess

kamratvodka
Visningsbild
P 35 Hjälte 1 508 inlägg
0
Jag får ändå ta och säga att alkohol är riktigt trevligt. Åtminstonde när man har lärt sig vilka mängder som ger bäst resultat och kommit förbi "lyckade kvällar kommer man inte ihåg"-tramset.

Dricker man lagom mycket/litet så klarar kroppen faktiskt av det lagom bra för att det ska vara rätt meningslöst att oroa sig över hälsoaspekten. Håller man sig på en vettig nivå så spyr man inte i buskar, skickar fylle-sms eller gör bort sig.

Problemet är att pubertala ungdomar ofta är rätt dumma och har dålig självkontroll. Slutar kvällen på en parkbänk så är man inte mogen nog för alkoholen.
sajber
Visningsbild
Hjälte 312 inlägg
0
Svar till Ecstasy [Gå till post]:
Ja, du är massa påläst som påstår att etanol är nyttigt för kroppen, om du har ett förhållande med den. Verkar inte som att etanolen skadat dig.

Men visst, kramas du med din kemiska förening så slipper du nog:

Benstomme

Om du dricker mycket och länge, råkar du oftare ut för olycksfall och benstommen blir skörare.
Bukspottkörtel

Kroniskt alkoholberoende ger inflammation i bukspottkörteln (pankreatit). Du får svåra buksmärtor och sämre förmåga att tillgodogöra dig födan. Inflammationen kan leda till en permanent skada på bukspottkörteln och till försämring av dess förmåga att producera insulin. Det i sin tur kan leda till alkoholrelaterad diabetes (sockersjuka).
Cancer

Alkohol vållar cancer i flera organ, främst i munhålan, svalget, struphuvudet och matstrupen. Mindre starka orsakssamband finns med cancer i magsäck, grovtarm, ändtarm, lever, bröst och äggstockar.

Om du både röker och dricker ökar risken för att drabbas av cancer ytterligare. Det gäller särskilt för cancer i munhåla, svalg, struphuvud och matstrupe.
Depression

Hos personer som är alkoholberoende ökar risken kraftigt att drabbas av depression.
Diabetes

Låg till måttlig alkoholkonsumtion kan minska risken för att utveckla typ-2-diabetes, så kallad åldersdiabetes. Det tycks vara ett resultat av att alkoholen ökar kroppens känslighet för insulin (som tar hand om socker). Måttlig alkoholkonsumtion innebär en så kallad standarddrink, cirka 12 gram alkohol per dag. 12 gram motsvarar ett glas bordsvin (15 cl), en flaska starköl (33 cl, 5 procent), ett litet glas dessertvin (8 cl) eller en grogg (knappt 4 cl sprit).

Däremot är risken för diabetes möjligen förhöjd om man dricker mycket.
Fruktsamhet/fertilitet

Hög alkoholkonsumtion försämrar spermiernas kvalitet och är en av de vanligaste orsakerna till infertilitet, ofruktsamhet.
Graviditet

Foster får samma alkoholhalt i blodet som mamman och kan få skador på hjärnan och andra organ. Berusningsdrickande kan vara särskilt känsligt för hjärnan under utveckling och orsaka inlärningsproblem och beteendestörningar senare i livet. Eftersom flera studier pekat på att fostret tidigt under graviditeten påverkas av kontakten med alkohol i moderlivet, bör gravida kvinnor avstå helt från alkohol.
Hjärnan

Hjärnskador är ganska vanliga hos människor som druckit stora mängder alkohol under många år i följd. Först brukar närminnet börja svikta. Om du får minnesluckor efter att ha druckit alkohol kan det vara ett tidigt tecken på en hjärnskada. De som dricker mycket drabbas ofta av ångest och depression. När alkoholberoende personer slutar dricka, drabbas de ofta av hallucinationer, förvirringstillstånd och epileptiska anfall. Med tiden krymper hjärnan och du kan också drabbas av demens eller andra hjärnsjukdomar.
Hjärta och kärl

Hjärta och kärl skadas hos den som dricker ofta och mycket. Hjärtat får arbeta hårdare; puls och blodtryck ökar och det kan uppstå livshotande rytmrubbningar. Lågt till måttligt alkoholintag kan däremot möjligen ha skyddande effekter.
Huden

Risken för olycksfall och sår ökar.
Levern

I levern förbränns alkoholen. Dricker du i några dagar i rad blir levern svullen och öm. Cellerna skadas och fungerar sämre. Du kan ha såväl lindrig som allvarlig fettlever utan att uppleva några besvär. Andra komplikationer av alkoholmissbruk är leverinflammation (hepatit) och skrumplever.

Vid fettlever lagras fett i levern, vilket gör att du bland annat tappar aptiten, mår illa och får buksmärtor. Tillståndet kan gå tillbaka om du slutar dricka.

Leverinflammation kan medföra en rad besvär, bland annat gulsot, feber och aptitlöshet. Inflammationen kan gå tillbaka om du slutar eller drar ned på alkoholkonsumtionen. Den kan också övergå i skrumplever, som är obotligt. Då ersätts levercellerna av bindvävnad, blodet måste söka sig andra vägar och det kan uppstå livshotande blödningar.
Lillhjärnan

Du kan få balanssvårigheter och få svårt att utföra preciserade och samordnade muskelrörelser.
Magen

Magsår samt magkatarr med smärtor och kräkningar är en ganska vanlig effekt av stor och regelbunden alkoholkonsumtion. Om tarmfunktionen störs, kan du få diarré och avmagring. Tjocktarmscancer kan orsakas av alkoholberoende.
Matstrupen

I samband med leverskador kan man få åderbråck i nedre delen av matstrupen med livshotande blödningar som följd.
Munhåla

Cancer i munhåla, svalg samt mat- och luftstrupe är vanligare bland dem som missbrukar alkohol än bland andra.
Muskler

Alkohol kan framkalla en speciell sjukdom (myopati) som medför att hela muskler kan förstöras.
Nervsystem

Smärtor, känselbortfall och förlamningar tyder på att du har skador på nervsystemet. Reaktionerna blir långsammare och tröttheten kommer krypande.
Olycksfall

Alkohol ligger bakom en stor del av alla stora olyckor med dödlig utgång i trafiken och arbetslivet liksom drunkningar, fall och bränder. Många av olyckorna drabbar låg- och måttlighetskonsumenter. Redan vid låga alkoholnivåer som 0,1- 0,2 promille
blir du en mycket sämre bilförare. Små mängder påverkar din reaktionstid, koordination, förmåga till delad uppmärksamhet, benägenhet att ta risker samt ditt mörkerseende och omdöme. Det tycks inte finnas något lägsta värde där risken börjar öka utan det är säkrast att avstå helt.
Sexualdrift

Alkoholen påverkar hormonerna och stör hur du fungerar sexuellt. Är du man, sviker potensen om du dricker mycket därför att nerverna som styr könsorganen avtrubbas.
Självmord

Omkring hälften av alla självmord i Sverige har ett samband med alkohol. I många fall är personen deprimerad.
Tänder

Alkohol försämrar dina tänder och du får lättare hål och tandlossning samt inflammationer i tandkött och tunga.



sajber
Visningsbild
Hjälte 312 inlägg
0

Svar till Ecstasy [Gå till post]:
Fortsättning:

tanolmolekylen relativt ogiftig
Etanolmolekylen är liten, oladdad, vattenlöslig och också något fettlöslig. Detta gör att den kan fördela sig i alla delar av kroppens vävnader och celler. Jämfört med många andra ämnen är etanol relativt ogiftig. Etanolens nedbrytningsprodukt acetaldehyd däremot är liksom alla aldehyder mycket toxisk. De vävnader som kan förbränna etanol till acetaldehyd är därför mer utsatta för skaderisk. Cirka 80% av etanolens förbränning sker i levern. Mindre mängd etanol kan förbrännas i magsäcken (hos män), bukspottkörteln, hjärtmuskeln, hjärnan och vissa vita blodkroppar.

Många mekanismer bakom alkoholskador
Många komplexa och ännu inte helt utredda mekanismer ligger bakom uppkomsten av medicinska alkoholskador. Nedan nämns på ett förenklat sätt några viktiga vägar.

Etanol byter plats med ett ämne i cellernas membraner
En potentiellt viktig mekanism bakom alkoholskador har upptäckts av de svenska forskarna Christer Alling och Erik Änggård. Etanolmolekylen byter helt enkelt plats med ämnet kolin i cellmembranernas fosfolipider. I stället för lecitin fås fosfatidyletanol. Detta har visats ske i bl a hjärnceller och röda blodkroppar. Om och hur detta bidrar till alkoholbetingade hjärnskador är ännu oklart. Mätning av det bildade ämnet i blodet kan dessutom visa sig bli ett nytt och känsligt test på hög alkoholkonsumtion. Hos en grupp personer under vård för alkoholmissbruk kunde man påvisa ämnet i blodet ända upp till drygt tre veckor efter intagningen.

Etanol skadar energibildningen i cellerna
Mitokondrierna är cellens kraftverk. De tar upp glukos, aminosyror och fettsyror och förbränner dessa med bildning av ATP, cellernas viktigaste bränsle. Vissa organ som hjärtat och muskulaturen använder sig framför allt av fettsyror för energibildningen. Etanol kan binda sig till dessa fettsyror och på så sätt transporteras in i mitokondrierna. Man får nu ingen bildning av ATP och mitokondrien kan dessutom skadas. Denna mekanism antas medverka vid uppkomst av alkoholbetingad hjärtmuskelskada.

Etanol konkurrerar om tillgången till hjälpfaktorn NAD
Många reaktioner i kroppens normala ämnesomsättning kräver tillgång till hjälpfaktorn NAD. Hit hör tre steg i citronsyracykeln, förbränning av fettsyror och avlägsnande av mjölksyra. Förbränningen av etanol och acetaldehyd kräver också tillgång till NAD och lägger beslag på stor del av detta NAD. Följden blir bl.a. försämrad energibildning i citronsyracykeln, förhöjda blodfetter och ansamling av mjölksyra.

Etanol hämmar bildningen av viktiga fleromättade fettsyror
För att hjärnans och ögonbottens celler skall fungera krävs närvaro av vissa starkt fleromättade fettsyror. Många av dessa bildas i kroppen från mindre omättade fettsyror. Alkohol hämmar funktionen av ett viktigt enzym, delta-6-desaturas, som styr denna bildning. Följden kan bli brist på vissa starkt omättade fettsyror i hjärna och ögonbotten. Detta kan bidra till uppkomst av alkoholhjärnskador hos vuxna och till de hjärnskador som ses hos barn vars mammor druckit alkohol under graviditeten, det så kallade fetala alkoholsyndromet (FAS).

Acetaldehyd giftigaste nedbrytningsprodukten
Acetaldehyd är betydligt giftigare än etanolen själv. Kroppens ämnesomsättning styrs av ett stort antal enzymer (katalysatorer). Dessa enzymer har ett s.k. aktivt centrum som bestämmer om enzymet är på- eller avslaget. Acetaldehyd kan binda sig till vissa ämnen i dessa aktiva centra och rubba enzymets funktion. Acetaldehyd kan också binda sig till cellens rörelseapparat (mikrotubuli) med störd cellfunktion som följd.

Förbränningen bildar skadliga fria radikaler
Vid förbränningen av etanol och acetaldehyd kan det bildas fria syreradikaler. Dessa kan bekämpas av olika antioxidanter. När antioxidanternas kapacitet överskrids kommer de fria radikalerna att skada olika delar av cellen som cellmembranernas fleromättade fettsyror och kromosomernas DNA och på så sätt orsaka skador. Enligt Charles Lieber är alkoholbetingad brist på antioxidanten glutation (GSH) särskilt viktig vid uppkomst av alkoholbetingade leverskador. Det ovannämnda ämnet SAM fungerar skyddande genom att just öka mängden av glutation i levercellerna.

Näringsbrister bidrar till alkoholskador
Länge ansågs alkoholskador uppkomma indirekt till följd av näringsbrister. Idag tror man att huvuddelen av alkoholskadorna direkt eller indirekt orsakas av etanolens och acetaldehydens egen giftighet. Ett gott allmänt näringstillstånd har säkert en viss skyddande inverkan. Alkoholmissbrukare har ofta lågt intag av viktiga ämnen. Det kan vara viktigare att köpa alkohol än bra mat. Högkonsumenter förlorar också vitaminer och spårämnen via tarmarna och har ökat behov av många näringsämnen. Viktiga sådana ämnen är vitamin B1 (tiamin), vitamin B2 (riboflavin), folsyra och antioxidanter som vitamin E, vitamin C och selen. Den kände alkoholforskaren Charles Lieber har visat att tillförsel av fosfolipider som PPC och DLPC samt av SAM (S-Adenosyl-metionin) kan förhindra alkoholskador hos babianer. Man undersöker nu om detta även gäller för människan.

Förbränning av etanol i vita blodkroppar kan försämra infektionsförsvaret
Vita blodkroppar som makrofager kan bekämpa olika mikroorganismer genom att bilda fria syreradikaler och kväveoxid i höga koncentrationer. Bildningen av båda dessa ämnen kräver tillgång till en kofaktor (hjälpfaktor) förkortad NADPH. När makrofagerna förbränner etanol med hjälp av ett visst system, MEOS (Mikrosomala Etanol-Oxiderande Systemet) lägger etanolförbränningen beslag på stor del av NADPH. Följden blir minskad bildning av fria radikaler och av kväveoxid och därmed försämrat infektionsförsvar.

Läsa mer:
Lieber CS et al. Metabolism of ethanol and some associated adverse effects on the liver and the stomach. I: Recent developments in Alcoholism. 1998; 14: 7-67.

National Institutes of Health. Alcohol´s effect on organ function. Alcohol World Health & Research 1997; 21: 1-96.

Damström Thakker K. An overview of health risks and benefits of alcohol consumption. Alcohol Clin Exp Res 1998; 22 (suppl): 285S-298S.

Hansson P et al. Blood phosphatidylethanol as a marker of alcohol abuse: Levels in alcoholic males during withdrawel. Alcohol Clin Exp Res 1997; 21: 108-10.

sajber
Visningsbild
Hjälte 312 inlägg
0

Svar till Ecstasy [Gå till post]:
Och lite till!

* Alkohol är uttorkande. Mindre saliv ger torr mun och fler hål i tänderna.
* Vid intensivt drickande kommer alla kalorier från alkoholen, vilket leder till gastrit och till slut magsår. Tarmluddet irriteras, vilket ger diarréer som kan bli bestående.
* Varje fylla dödar hjärnceller. Framför allt påverkas lillhjärnan, vilket leder till sämre balans. Detta märks tidigt på att man börjar gå utåt med fötterna.
* Bukspottkörteln tar stryk och levervärdena höjs, vilket kan ge diabetes. Ju oftare man dricker, desto snabbare slås levern ut och man får gulsot (något som kan få en att se förrädiskt frisk och solbränd ut).
* Huvudvärkstabletter (paracetamol) mot baksmälla kan ge allvarliga leverskador som inte går att reparera. (Drick vatten i stället, huvudvärken beror på uttorkning.)
* Mycket och långvarigt drickande påverkar kroppens hormonbalans, vilket kan leda till impotens.
* Hjärnan krymper och man blir dement. Brist på vitamin b1 kan, när intensivt drickande tvärt avbryts, förstöra hjärnan för alltid.

sajber
Visningsbild
Hjälte 312 inlägg
0

Svar till Ecstasy [Gå till post]:
Och som min käre vän skulle sagt:

"Hej, jag är 15 och tror att jag är smart och kan mer om alkohol än nästan alla läkare på jorden och flera hundra studier. Knulla mig i röven snälla"

:D

Ven
Visningsbild
P 30 Norrköping Hjälte 806 inlägg
0

Svar till 360 [Gå till post]:

Dumt, dumt, DUMT. Förstör hjärnan o levern. Det är upp till var och en ifall man vill dricka, fast jag rekommenderar det inte till folk som fortfarande utvecklas (speciellt i pubertetsåldern)... Rekommenderar det inte till någon nu när jag tänker på det :/

Adversus solem ne loquito

Kotlett_Attack
Visningsbild
P 31 Västra Frölunda Hjälte 1 795 inlägg
0
Vänta iaf tills du fyllt 15.
Att börja dricka vid 13 är alldeles för tidigt om du frågar mig.

Jag har ingen status

iPung
Visningsbild
P 30 Karlskrona Hjälte 568 inlägg
0

Svar till 360 [Gå till post]:

jävligt onödigt

გემო ბურთები

Clara
Visningsbild
F 31 Hjälte 12 inlägg
0


Clara
Visningsbild
F 31 Hjälte 12 inlägg
0

Svar till sajber [Gå till post]:

asså jag tror inte den där 13 åringen dricker varenda dag. det där som du beskriver hänbder ju om man e alkis och super varenda dag typ. Hur många tonåringar känner du som är dementa eller har dirre varje dag?


Clara
Visningsbild
F 31 Hjälte 12 inlägg
0

Svar till sajber [Gå till post]:

taget från wikipedia? phaaa jävla satsare

sajber
Visningsbild
Hjälte 312 inlägg
0
Svar till Clara [Gå till post]:
Nej, självklart är det jättebra för kroppen att inta etylalkohol även om det inte är varje dag. För det är ju välkänt att ungdomar sköter alkoholförtäringen fint och försiktigt.

Och jävla idiot, klart jag kopierat, tror du själv att jag kastar igång ett jävla forskarlag och skriver en forskningsrapport, skaffar lite klienter och gör en undersökning över 15år, för att visa faktan på hamsterpaj?

Clara
Visningsbild
F 31 Hjälte 12 inlägg
0

Svar till Moske [Gå till post]:

*egentligen. stava rääääääääääättttttt aaaaaaagrrrrrrrrrrrrrrrrrrrhhhhhhahhhhhahhhahaha

Clara
Visningsbild
F 31 Hjälte 12 inlägg
0

Svar till Tobbetomat [Gå till post]:

amen durå?

GlennGordon
Visningsbild
F 33 Eskilstuna Hjälte 229 inlägg
0
Dumt.. Du är för ung för att börja sabba kroppen redan nu..
Men du är din egen person med en egen vilja och ett eget val.
Clara
Visningsbild
F 31 Hjälte 12 inlägg
0

Svar till Fia-Lotta [Gå till post]:

kanske för att du inte blir bjuden på några fester..?

Tweet
Visningsbild
P Göteborg Hjälte 2 993 inlägg
0

Svar till Clara [Gå till post]:

Du kan inte ens stava till dille, så vad lipar du för?

Alkohol skadar din kropp även om man inte dricker dagligen. Kom tillbaka när du har växt upp och läst på lite mer.

Put me on anything, still I bet I bust

sajber
Visningsbild
Hjälte 312 inlägg
0

Svar till Tweet [Gå till post]:
Känns jävligt klockrent att komma in alkoholpåverkad på ett forum, bete sig som en jävla idiot och samtidigt försöka bevisa att alkohol är asbra xD

Clara
Visningsbild
F 31 Hjälte 12 inlägg
0

Svar till Tweet [Gå till post]:

MEN DIARRÉ din dumma jävel, inte dille.

Swepatrik
Visningsbild
P 32 Farsta Hjälte 134 inlägg
0
Gör vad du vill, jag började dricka vid 12-13 års ålder och sket i vad folk tyckte om det, fan man lever bara en gång.
michan
Visningsbild
F 32 Stockholm Hjälte 58 inlägg
0

Svar till marinaa [Gå till post]:



nej men jag har hört att om man dricker i måttliga mängder så blir man smartare, så in your faaaaaaace
sajber
Visningsbild
Hjälte 312 inlägg
0

Svar till michan [Gå till post]:

Jag har hört att du är efterbliven.
In your face.

OCH NU STÅR DET PÅ INTERNET DÅ ÄR DET SANT!111


Forum » Samhälle & vetenskap » Alkohol, tobak & droger » Dricka som tonåring?

Ansvariga ordningsvakter:

Användare som läser i den här tråden just nu

1 utloggad

Skriv ett nytt inlägg

Hej! Innan du skriver om ett potentiellt problem så vill vi påminna dig om att du faktiskt inte är ensam. Du är inte onormal och världen kommer inte att gå under, vi lovar! Så slappna av och gilla livet i några minuter - känns det fortfarande hemskt? Skriv gärna ner dina tankar och frågor, vi älskar att hjälpa just dig!

Den här tråden är äldre än Rojks drömtjej!

Det senaste inlägget i den här tråden skrevs för över tre månader sedan. Är du säker på att du vill återuppliva diskussionen? Har du något vettigt att tillföra eller passar din fråga i en ny tråd? Onödiga återupplivningar kommer att låsas så tänk efter en extra gång!

Hjälp

Det här är en hjälpruta

Här får du korta tips och förklaringar om forumet. Välj kapitel i rullningslisten här ovanför.

Rutan uppdateras automagiskt

När du använder funktioner i forumet så visas bra tips här.


Annons
Annons
Annons
Annons