Begreppen ändras nu titt som tätt. Gay-rörelsen använder ord som "regnbågsfamilj" och "hbt-personer", men känns det riktigt rätt? Målet för "hbt-personer" borde väl vara att slinka in i samhället, lika fullt accepterade som alla andra och utan att att man anmärker på det.
Gör man det genom att dels klumpa ihop homosexuella med bisexuella och med transpersoner? Gör man det genom att skapa sin egen flagga och skapa egna förskolor (se SVTs Debatt 12 mars 2009)? Hade jag varit homosexuell hade jag i alla fall velat bindas samman med heterosexuella precis lika mycket som med bisexuella eller några andra.
Först kallades homosexualitet för homofili och homosexuella för homofiler. Som bekant är philia grekiska och betyder kärlek. Homofili åsyftar alltså kärleken mellan två män eller mellan två kvinnor. Homosexualitet däremot åsyftar den sexuella attraktionen.
Och är det inte så att man oftast pratar om kärleken och inte den sexuella läggningen? Så varför envisas man med att först kalla det homosexualitet och göra det hela till en sexuellt bunden grej och sedan hitta på massor av fåniga regnbågsnamn som bara segregerar ännu mer?
Finns det något mer positivt laddat namn på det än kärlek, alltså homofili? På exakt samma sätt menar jag att det borde heta heterofili, så länge man åsyftar kärleken mellan man och kvinna, inte heterosexualitet som åsyftar det sexuella.
Sedan kommer vi till ett motexempel. Jag är tveksam inför homosexualitet på många sätt, även om jag inte har något emot homosexuella (liksom jag vara emot kriminalitet utan att ogilla kriminella människor - döm mig inte för jämförelsen). Nu ska jag hur som helst ge mig ut på vad som enligt vissa är djupt vatten, men döm mig då inte i förväg.
De flesta reagerar direkt när man på något sätt jämställer homosexualitet och pedofili. Och konstigt vore väl annars. Men om ni läser orden och lägger innebörden därefter. Pedofili är ju i grund och botten inte något sexuellt - det är som ordet antyder kärlek till barn. Är kärleken besvarad så kan ett förhållande med stor åldersskillnad uppstå och detta är något vi också föraktar i dagens samhälle.
Vi har inga problem med att en trettonårig kille och en trettonårig tjej är kära och tillsammans, vi har nu oftast heller inget emot två trettonåriga tjejer som är kära och tillsammans, men när en trettonårig tjej och en fyrtiofemårig man är kära och tillsammans - då reagerar vi! Jag kan till och med säga att jag när jag skriver detta reagerar, jag blir äcklad och rädd för det.
Vi säger att det blir på ojämna villkor och att den äldre automatiskt får ett farligt inflytande medan den yngre blir utnyttjad. Vi säger att den yngre är för ung för att fatta sådana beslut, men ändå reagerade vi inte när den var tillsammans med någon annan. Varför är det så? Är man mogen nog att bestämma, men bara förutsatt att man bestämmer något inom normen?
Nej, det vi nog ofta åsyftar med pedofili är när en snuskgubbe går och våldtar unga flickor för att han har den sexuella böjelsen, eller hur? Varför kallar vi det då för pedofili - det om något borde väl kallas pedosexualitet?
Och om vi har börjat acceptera förhållanden mellan två av lika kön, varför föraktar vi förhållanden med mycket stora åldersskillnader?
Det här med begrepp kan tyckas fånigt att anmärka på, men det är ganska intressant när man tänker efter och det säger också något om ett bakomliggande tankesystem.
Är reklamen ivägen? Logga in eller registrera dig så försvinner den!