Visa spoiler
Få frågor visar så stort gap mellan väljare och politiker som invandringen. Ändå har de etablerade inget att tjäna på att profilera sig i frågan, enligt forskare. Riksdagspartierna har, med några få undantag, valt att inte ta upp invandring i någon större omfattning.
Erfarenheterna från andra länder i Europa visar att om etablerade partier tar upp invandring på dagordningen, skänker det legitimitet åt högerpopulistiska partier. Så har skett i Österrike, Belgien, Danmark och Norge.
Genom att välja motsatt strategi i Sverige har inget högerpopulistiskt parti kommit in i riksdagen under 2000-talet, enligt en forskarrapport från Göteborgs universitet.
Samtidigt går politiken i otakt med den allmänna opinionen. Andelen svenskar som förespråkar minskad invandring har varierat mellan 65 och 43 procent sedan 1990. Faktum är att invandringen är den politiska fråga där gapet mellan väljare och valda är störst.
Denna skillnad innebär naturligtvis en frestelse för vilket parti som helst, i synnerhet som invandringsfrågan ständigt rankas som ett av de tre viktigaste politiska spörsmålen.
Den som kan mobilisera en invandringskritisk opinion har följaktligen många röster att vinna. Ändå väljer de etablerade partierna högst medvetet att inte exploatera frågan.
Det finns enligt rapporten ett fåtal undantag från denna regel. Ett är valet 2002 när Folkpartiet lanserade sitt språktest för medborgarskap.
– Folkpartiet tjänade röster på språkfrågan i valet. Annars är det en gåta varför inte fler partier har försökt utnyttja den här potentialen. Sannolikt är man rädd att det skulle gynna ett högerpopulistiskt parti, säger forskaren Carl Dahlström som tillsammans med professor Peter Esaiasson skrivit rapporten.
Forskningsrapporten slår fast att det alltså inte tjänar något till att ”ta debatten med extremhögern” när det gäller invandringen. Resultatet blir bara att den typen av partier får en fastare plattform att stå på.
Den bästa strategin rent partiegoistsikt är att inte ta upp frågan över huvud taget. En effektivare strategi för riksdagspartierna skulle kunna vara att fokusera på ekonomin, där högerpopulistiska partier ofta är splittrade; partierna lockar allt från nyliberaler till välfärdskramare.
Vad det i sin tur sedan innebär för det demokratiska klimatet och öppenheten i debatten tål att diskuteras.
– Det finns onekligen ett problem där och jag har inget riktigt bra svar. Men det pågår en ständig kamp inom och mellan partierna om vilka frågor som ska upp på dagordningen, säger Carl Dahlström.
http://www.rod.se/politikomraden/migration_och_integration/Etablerade-partier-forlorar-pa-att-ta-upp-invandring/
Läs även kommentarerna då de var intressanta.
Mina frågor blir då:
Gör riksdagspartierna rätt i att inte ta upp frågan?
Kommer SD tjäna på det eller kan man tiga ihjäl dom?
Tycker ni här på HP att det är en viktig fråga att ta upp i valrörelsen?