2010-02-19 21:28
Så överlever vi en zombieattack
Publicerad: 18 augusti 2009, 12.17. Senast ändrad: 18 augusti 2009, 14.40
Om zombier fanns på riktigt så skulle en samlad attack från de odöda mördarmaskinerna leda till civilisationens kollaps – om inte mänskligheten handlar snabbt och aggressivt.
Det är slutsatsen av en matematisk undersökning gjord av kanadensiska forskare.
Läs vidareTextstorlek: Normal text
Större text
Störst text Skriv utKommentarer (88 st)Blogglänkar (39 st) Enligt forskarna skulle endast frekventa motanfall med ökande styrka kunna utrota de fiktiva varelserna. Undersökningen är publicerad i boken Infectious Diseases Modelling Research Progress.
Låter det oseriöst?
Nej, det finns faktiskt en seriös sida av arbetet. I vissa avseenden påminner ”zombieepidemier” om en dödlig, snabbt spridande infektion – den största skillnaden mellan zombier och spridningen av riktiga infektioner är att ”zombier kan återvända från de döda”, menar forskarna bakom rapporten.
Det skriver brittiska BBC.
Studien har hyllats av professor Neil Ferguson, världsledande specialist på sjukdomar och en av Storbritanniens ledande rådgivare i arbetet med att kontrollera spridningen av svininfluensan.
– Undersökningen beaktar någonting som många av oss oroar oss över, särskilt i unga år – hur man på bästa sätt skulle hantera ett utbrott av en zombieinfektion, säger Neil Ferguson, professor vid Imperial College i London.
I studien ställer sig forskare från University of Ottawa och Carleton University (också i Ottawa) frågan "om det skulle bryta ut en strid mellan zombier och levande, vem skulle vinna?”.
För att ge de levande en sportslig chans valde forskarna den klassiska, långsamt hasande zombien som motståndare i stället för de kvicktänkta, snabba varelserna i moderna zombiefilmer (som exempelvis 28 dagar senare eller I am Legend).
”Vi presenterar en grundläggande modell för en zombieinfektion och illustrerar resultatet med numeriska lösningar”, skriver professor Robert Smith? (frågetecknet är en del av hans efternamn och inte ett typografiskt fel – enligt professorn särskiljer det honom från The Cure-sångaren med samma namn).
Enligt analysen är strategin att fånga och ”bota” zombier bara ett sätt att skjuta upp det oundvikliga. Mänsklighetens enda hopp är att ”attackera hårt och ofta”.
Professor Neil Ferguson tycker dock att vissa antaganden i studien kan vara onödigt alarmerande.
– Av vad jag förstår av zombiebiologi så dör en zombie för evigt om man lyckas halshugga den. Så de är kanske lite överdrivet pessimistiska när de fastslår att zombier kan ta över en stad på tre eller fyra dagar, säger han