kocke94
P
30
Angered
Hjälte
123 inlägg
2010-04-14 21:48
Haha, jag har samma mattebok. Enkelt.
För att få en andragradsekvation med lösningarna 2 och 3 ska du skriva den såhär:
(x-2)(x-3) = 0
Om den ena parantesen blir noll, så stämmer det ju. Alltså kan vi få en andragradsekvation med lösningarna a och b med formeln
(x-a)(x-b) = 0
Så, uppgiften.
Indra får lösningarna -6 och 1, alltså är hennes ekvation
(x+6)(x-1) = x^2 + 5x - 6 = 0
Fanny:
(x-2)(x-3) = x^2 - 5x + 6 = 0
Med lite förnuft ser vi att ekvationen som är den rätta är x^2-5x-6 = 0, eftersom Indra får den sista termen c (-6) rätt och Fanny får b (-5) rätt.