Vad är bra, vad är dåligt?
Vad ska göras om?
Vad ska läggas till?
Vilket stycke ska bort?
Innehållsförteckning
Inledning .................................................................................Sid.1
Vad är växthuseffekten?..........................................................Sid.2
Är växthuseffekten bra eller dålig?..........................................Sid.3
Vad kan vi göra för att stoppa den globala uppvärmningen? ..Sid.4
Källor .......................................................................................Sid.5
Inledning
Varför valde jag att skriva om växthuseffekten?
- För det första är växthuseffekten ett aktuellt ämne. En del av miljöproblemen som uppstått senaste tiden beror till stor del av växthuseffekten.
- När solens strålar värmer upp jorden lämnar samtidigt värme planeten. Därför är Jorden inte för varm eller för kall, något som är obligatoriskt för att mänskligheten ska överleva, mer om detta på sidan 2.
Vem påverkas idag av växthuseffekten?
- Än är inte växthuseffekten ett stort problem. Vi kan leva och njuta av livet utan att påverkas av att planeten faktiskt blir varmare. Men de mindre varelserna, som ex. Insekter, påverkas mycket negativt om snittemperaturen ökar med så lite som 0.5 grader.
Vad är växthuseffekten?
Växthuseffekten eller divhuseffekten, kallas det fenomen då en långvågig strålning inte kan lämna Jordens atmosfär på grund av s.k. växthusgaser. Gaserna bidrar i Jordens fall till att temperaturen hålls på en behaglig nivå. Men gaserna får inte släppas ut i för hög halt, då kan inte tillräckligt mycket långvågig strålning lämna planeten, något som kan leda till att Jorden på lång sikt blir för varm. Anledningen är det att den långvågiga strålning bara delvis kan lämna planeten då inte allt kommer igenom atmosfären. Men alla de naturgaserna vi släpper ut gör atmosfären tjockare, något som leder till att mindre långvågig strålning kan lämna vår jord. Därför blir planeten, rent logiskt, varmare. Därför ökar jordens medeltemperatur.
Om vi inte skulle haft någon växthuseffekt på vår jord så skulle temperaturen sjunka med omkring 30 grader, något som hade dödat de flesta levande varelserna.
Är växthuseffekten bra eller dålig?
Växthuseffekten är livsnödvändig, då den håller vår planets atmosfär på en behaglig nivå. Detta leder i sin tur till att jordens varelser kan leva ett behagligt liv. Det som sker är att långvågig strålning lämnar planeten för att vår jord inte ska bli för varm. Men allt kan inte lämna planeten då vår atmosfär inte släpper igenom allt.
Men samtidigt får inte växthuseffekten rubbas, något den görs idag.
Den ”dåliga” växthuseffekten (mera känd som den globala uppvärmningen) består till stor del av människans utsläpp av naturgaser. Men även förändrad solaktivitet och vulkanutbrott spelar in.
Naturgasen vi släpper ut gör vår atmosfär tjockare, och därför kommer färre halter av långvågig strålning ut i rymden, något som gör vår jord varmare.
Vi tar ett exempel. När vi kör bil släpps naturgaser ut från bilen, denna gas ”åker” då upp till atmosfären och gör denne tjockare. I stora mängder kan detta leda till omfattande problem, varför vet ni redan, om ni läst stycket över.
Det är dock inte bara mänskligheten som rubbar växthuseffekten. Även vulkanutbrott och förändrad solaktivitet spelar en stor roll.
Vad kan vi göra för att stoppa den globala uppvärmningen?
Genom att inte köra bilar som släpper ut naturgaser kan vi göra skillnad. Elbilar är ett exempel på ett fordon som inte påverkar växthuseffekten. Om hela till en början hela Sverige bytte ut sina dagliga bilar mot eldrivna så hade halten av naturgas utsläpp minskat dramatiskt i Sverige, men inte avstannat helt.
Idag görs stora satsningar på miljövänliga alternativ till dagens bilar. Problematiken ligger i att elbilarna är dyrare än dagens bensin drivna bilar, dessutom är oftast en bensin driven bil billigare i drift än ex. en eldriven bil.
Elbilen går på ett batteri som inte kan hålla bilen igång efter X antal timmar. Om motorn därefter dör kan man i en del modeller övergå till en vanlig, icke miljövänlig motor, samtidigt som man i andra måste ladda upp sitt batteri. För att ladda sitt batteri krävs det att det sätts upp ”pålar” i vilka man kan koppla en sladd mellan pålens eluttag och bilens motor.
Att hitta en sådan påle är inte världens enklaste uppgift, de finns inte på så många orter i Sverige, något som är en av många anledningar till varför man än idag vanligtvis kör bensin drivna bilar.
Men som sagt, stora satsningar görs i detta nu. Då det varken finns olja eller bensin för all evighet måste man se sig om efter andra alternativ. Självklart är inte elbilen det ända miljövänliga alternativet, utan det finns en mängd andra.
Att byta ut sin bensin drivna bil mot till exempel en elbil är ett bra första steg mot en renare planet. Ingen kan göra allt men alla kan göra något, dvs. om många kan tänka sig att börja köra miljövänligt kan vi göra stor skillnad.
Källor
http://www.aftonbladet.se/klimathotet/article448381.ab
http://www.klimatbalans.se/vaxthuseffekten.html
http://sv.wikipedia.org/wiki/Växthuseffekten
Jag hette tidigare w00t0b0t