Svar till Syndafloden [
Gå till post]:
Motsäger vetenskapen Bibelns skapelseberättelse?
"I begynnelsen skapade Gud himlen och jorden" (1 Moseboken 1:1)
Många menar att vetenskapen motsäger Bibelns skapelseberättelse.
Men det vetenskapen motsäger är i själva verket inte Bibeln utan de uppfattningar som så kallade kristna fundamentalister har.
Somliga av de här grupperna påstår felaktigt att hela det fysiska skaparverket enligt Bibeln kom till på sex 24-timmarsdagar för omkring 10 000 år sedan.
Men den slutsatsen har inget stöd i Bibeln.
Om den hade det skulle många av de vetenskapliga upptäckter som gjorts under de senaste hundra åren verkligen dra Bibelns trovärdighet i tvivelsmål.
En noggrann granskning av den bibliska texten visar att den inte strider mot erkända vetenskapliga fakta. Jehovas vittnen håller därför inte med om det som "kristna" fundamentalister och många kreationister lär.
Följande visar vad Bibeln egentligen lär.
När var "begynnelsen"?
Skapelseberättelsen börjar med det enkla, kärnfulla uttalandet: "1 begynnelsen skapade Gud himlen och jorden." (1 Moseboken 1:1)
Bibelkännare är överens om att den här versen beskriver en handling som är åtskild från skapelsedagarna. som sedan beskrivs från vers 3 och framåt.
Det här är mycket viktigt.
Enligt Bibelns inledande ord hade universum, däribland vår planet jorden, funnits till ett obestämt antal år innan skapelsedagarna började.
Geologer beräknar jordens ålder till omkring 4 miljarder år. och astronomer uppskattar universums ålder till så mycket som 15 miljarder år. Motsäger de här beräkningarna - eller eventuella framtida justeringar av uppgifterna - det som sägs i 1 Moseboken 1:1? Nej. Bibeln anger inte himlens och jordens ålder.
Vetenskapen motsäger inte den bibliska texten.
Hur långa var skapelsedagarna?
Hur förhåller det sig med skapelsedagarnas längd?
Var de bokstavligen 24 timmar långa? Somliga menar att eftersom Mose - som skrivit Första Moseboken - längre fram hänvisade till den dag som följde på de sex skapelsedagarna som ett mönster för veckosabbaten, så måste var och en av skapelsedagarna ha varit bokstavligen 24 timmar lång. (2 Moseboken 20:11) Stöder ordalydelsen i Första Moseboken den slutsatsen?
Nej, det gör den inte.
Faktum är att det hebreiska ord som återges med "dag" kan avse tidsperioder av varierande längd, inte bara en 24-timmarsperiod.
När Mose sammanfattar Guds skaparverk omtalar han exempelvis alla sex skapelsedagarna som en enda dag. (1 Moseboken 2:4) Dessutom sägs det att - Gud kallade ... ljuset dag, och mörkret kallade han natt", den första skapelsedagen. (1 Moseboken 1:5)
Här används uttrycket "dag" om bara en del av en 24-timmarsperiod. Påståendet att varje skapelsedag var 24 timmar lång har således inget stöd i Bibeln.
Hur långa var då skapelsedagarna? Formuleringen i Första Moseboken, kapitlen 1 och 2, visar att det var fråga om långa tidsperioder.
En gradvis process
Mose skrev sin berättelse på hebreiska, och han skrev den sett ur ett jordiskt perspektiv. Detta i kombination med vetskapen om att universum redan fanns till när skapelseperioderna, dvs. skapelsedagarna, började löser många av tvistefrågorna kring skapelseberättelsen.
Hur då?
Första Moseboken lär inte att universum skapades på kort tid för bara några tusen år sedan
En noggrann granskning av berättelsen i Första Moseboken visar att händelser som började en viss "dag" fortsatte under en eller flera av de följande dagarna. Innan den första "dagen" började, till exempel, hindrades ljuset från den redan existerande solen på ett eller annat sätt att nå jordytan, möjligen på grund av tjocka molnlager. (Job 38:9)
Under den första "dagen" började de här hindrande lagren tunnas ut, vilket gjorde att diffust ljus kunde tränga igenom atmosfären.
Den andra "dagen" fortsatte tydligen atmosfären att tunnas ut, vilket gjorde att det uppstod en rymd mellan de tjocka molnen ovanför och havet nedanför.
Den fjärde "dagen" hade atmosfären gradvis tunnats ut så mycket att solen och månen framträdde "i himlens öppna rymd". (1 Moseboken 1:14-16)
Med andra ord: solen och månen började kunna ses från jordytan. Allt det här skedde gradvis.
Redogörelsen i Första Moseboken säger också att när atmosfären fortsatte att tunnas ut började flygande skapelser - däribland insekter och skapelser med flyghud - framträda under den femte "dagen". Men Bibeln visar att Gud under den sjätte "dagen" fortfarande "var i färd med att av jord forma alla markens vilda djur och alla himlens flygande skapelser".
(1 Moseboken 2:19)
Det är uppenbart att Bibelns språk ger rum för möjligheten att vissa större händelser under varje "dag", eller skapelseperiod, hade ett gradvist förlopp och inte inträffade i ett ögonblick. Några kan till och med ha fortsatt under följande skapelsedagar.
Enligt sina arter
Betyder det här gradvisa framträdandet av växter och djur att Gud använde evolution för att frambringa den stora variationen av liv på jorden?
Nej.
Berättelsen säger klart och tydligt att Gud skapade alla grundläggande "arter" av växter och djur. (1 Moseboken 1:11, 12, 20-25)
Var de här ursprungliga "arterna" programmerade så att de kunde anpassa sig om livsbetingelserna förändrades?
Vad avgör var gränsen går för en "art"?
Bibeln säges ingenting om det. Men vad den säger är at levande skapelser frambringades "enligt deras arter". (1 Moseboken 1:21) Det antyder att de finns en gräns för hur stor variation som kar förekomma inom en "art".
Både de fossila vittnesbörden och modern forskning ger stöd å tanken att huvudgrupperna av växter och djur har förändrats mycket lite under långa tids perioder.
Tvärtemot vad vissa fundamentalister häv dar lär inte Första Moseboken att universum däribland jorden och allt liv på den, skapade på kort tid för bara några tusen år sedan.
Första Mosebokens beskrivning av universums skapelse och framträdandet av liv på jorden stäm mer överens med vetenskapliga upptäckter.
De filosofiska uppfattningar som mångt vetenskapsmän har får dem att förkasta Bibelns uppgift om att Gud skapade allt.
Men de är intressant att lägga märke till att Mose skapelseberättelsen i Bibeln skrev att universum hade en början och att livet framträdde steg för steg, progressivt, under en längre tids period.
Jag står för min åsikt, tjatar du så ger jag mig för fridens skull.