Forskare i preventivmedelsbranschen brukar sinsemellan skoja om att p-piller för män alltid är fem till sju år bort. Så har det låtit sedan forskningen på manliga preventivmedel inleddes, för flera decennier sedan, och så låter det fortfarande.
Men det skulle inte behöva vara så.
– Om ett läkemedelsföretag var intresserat så finns det produkter klara, säger Kristina Gemzell-Danielsson, professor i obstetrik och gynekologi på Karolinska institutet i Stockholm.
Hon har i flera år arbetat med forskning på preventivmedel för män och ingår i en internationell forskargrupp tillhörande den amerikanska stiftelsen Population council, som jobbar med utveckling av preventivmedel och skydd mot hiv och aids. Svårigheten med den här typen av forskning är bland annat att finansiera den, enligt Kristina Gemzell-Danielsson.
– Tidigare har vi haft studier i Sverige, men inga av dem pågår längre. WHO (Världshälsoorganisationen) har också avslutat sina studier, bland annat på grund av brist på pengar.
En annan anledning till att WHO förra året lade ned ett av sina stora forskningsprojekt, som gått så långt som till en klinisk studie, var att männen som testade det manliga preventivmedlet WHO fått fram klagade på biverkningar som akne, minskad sexlust och depression.
Det är ytterligare en av faktorerna till varför preventivmedel för män inte finns på marknaden – kraven på att produkterna ska vara i princip biverkningsfria är enorma, jämfört med dem på kvinnliga preventivmedel.
– När det gäller kvinnliga preventivmedel, nytta versus biverkningar, är den omedelbara nyttan att man undviker graviditet. När det gäller män är den nyttan indirekt och då får det inte finnas några biverkningar alls om de ska vara intresserade. De är lite känsligare, säger Kristina Gemzell-Danielsson, som också berättar att det finns idéer om att göra produkterna mer attraktiva genom att exempelvis ha med medel mot håravfall som en bonus.
De produkter hon tror mest på just nu är en manlig p-stav och en slags p-gel, som Population council forskat fram. Det pågår kliniska studier och resultaten ser lovande ut. Vad som krävs nu är egentligen bara att ett läkemedelsbolag driver processen vidare.
Ett argument till att det manliga p-pillret dröjer brukar vara att män inte är intresserade. Det finns dock flera vetenskapliga undersökningar som motsäger detta. Folkhälsoinstitutet, FHI, kom i våras med rapporten ”Mäns sexualitet och reproduktiva hälsa”. I den slår författarna fast att män vill ha hormonella preventivmedel och hänvisar till tre olika stora studier.
– I Sverige finns det helt klart ett intresse hos män. Jag tror att det skulle behövas en grupp som drev den här frågan för män för att läkemedelsbolagen ska inse att det finns pengar i det, säger Kristina Gemzell-Danielsson.
Michel Lehmann från Seattle i USA är en av de män som deltagit i de kliniska studierna för p-stav och p-gel. Han säger till New York Times att biverkningarna varit minimala och att de positiva aspekterna helt klart övervägde. Mest gillade han p-staven.
– Personligen gillar jag inte att stryka på krämer på kroppen och jag tror också att p-gelen påverkade mitt humör. Jag fick väldigt kort stubin, säger han till tidningen.
P-staven kände han inte av alls.
– Den fungerade dessutom som ett partytrick. Alla tyckte den var spännande och ville diskutera den med mig.
http://www.dn.se/nyheter/sverige/manliga-p-piller-stoppas-av-lakemedelsbolagen
Artikel från 2011.
Vad tror ni om det här?
Skulle du som man vilja testa? Eller vänta tills de forskat mer på det?
Och vad tycker ni tjejer?
Discuss!
.. and that's the way the cookie crumbles.