Som besökare på Hamsterpaj samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
Annons

Högkonjunktur och lågkonjunktur

Skapad av PixarboY, 2012-11-11 17:30 i Skola & Jobb

3 302
6 inlägg
0 poäng
PixarboY
Visningsbild
P 28 Hjälte 115 inlägg
0
Hejsan, jag undrar om ni skulle kunna hjälpa mig att hitta på mer saker jag kan skriva om högkonjunktur samt lågkonjunktur.

Hittills har jag skrivit:

När staten påverkar den ekonomiska utvecklingen i samhället så kallas det finanspolitik och när centralbanken påverkar den ekonomiska utvecklingen i samhället så kallas det penningpolitik.
I Sverige så har centralbanken fått i uppgift av regeringen att hålla inflation i Sverige på två procent plus minus en procent. Inflation är när den allmänna prisnivån ökar, dvs. Att alla priser i ekonomin ökar. Man måste skilja det från att alla prisökningar inte behöver vara tecken på inflation, utan det kan vara så att t.ex. oljan börjar ta slut och efterfrågan höjs och priset stiger på oljan, sådana prisökningar kallas för relativprisförändringar. Inflationen mäter man genom att beräkna förändringen i KPI (konsumentprisindex). Centralbanken är oberoende från regeringen, dvs. Att regeringen inte kan bestämma över centralbanken hur de ska styra sin penningpolitik.
För att centralbanken skall kunna hålla inflationsmålet så tar de hjälp av styrräntan som är ett verktyg för dem. Om det är högkonjunktur i landet och inflationen skjuter iväg så kommer de att strama åt köpkraften genom att höja räntan så att människorna vill låna mindre pengar för konsumtion. När de höjer räntan så blir det dyrare att låna pengar. Samtidigt kommer många att vilja spara pengar när räntorna stiger för då kommer avkastningen att öka, dvs. Att deras besparingar kommer att öka kraftigare än tidigare pga att räntan höjdes. När inflationen ökar kan även bytesbalansen bli försämrad eftersom alla varors priser stiger i landet och det blir dyrare att exportera varor från Sverige och då vill färre länder köpa svenska varor vilket inte är så bra. Det blir däremot billigare för svenskar att handla utomlands och det medför en högre import av produkter och tjänster. De här förändringarna i utrikeshandeln leder ofta till en negativ bytesbalans. För att förhindra att bytesbalansen blir negativ vid fast växelkurs kan centralbanken devalvera valutan, dvs. Att man skriver ner värdet på den svenska valutan och på så sätt återställer man konkurrenskraften mot andra länder. Vid rörlig växelkurs så kommer värdet på den svenska valutan att sjunka eftersom få utlänningar efterfrågar den svenska kronan när varorna är dyra samtidigt som svenska importörer köper mer utländska varor då de är billigare än svenska. Dvs. Svenska importörer säljer kronor mot den valuta som krävs för importen. Det innebär att färre vill köpa kronor och fler vill sälja kronor.
Staten kan sänka inflationen i landet genom att höja skatterna, men om staten höjer skatterna så får befolkningen mindre pengar att handla för och det leder till att befolkningen spenderar mindre pengar på konsumtion. När de höjer skatterna så kommer det bli dyrare för företag, och det leder till att de inte kan ha lika många personer i drift och då måste de avskeda folk. Arbetslösheten i Sverige kommer då att höjas och Sverige är då på väg mot en lågkonjunktur.
När det är lågkonjunktur så vill centralbanken sänka räntan så att det blir billigt för företag att låna pengar på en låg ränta så att de kan öka sin produktion och för att företagen ska öka sin produktion behöver de fler anställda på företaget och det kommer att leda till att arbetslösheten i Sverige kommer att sjunka.

United we stand, divided we fall.

Är reklamen ivägen? Logga in eller registrera dig så försvinner den!

tobbex
Visningsbild
Hjälte 98 inlägg
0

Svar till PixarboY [Gå till post]:
Styckeindelning saknas.. Vet dock inte om det är nödvändigt men du skulle alltid kunna ge ett exempel på fast och rörlig växelkurs och hur det påverkar landet. Sverige är ett bra exempel på detta. Här kan du läsa lite om Sveriges ekonomi under 1900-talet:

http://www.riksbank.se/sv/Riksbanken/Historia1/Viktiga-artal/1900-talet/


PixarboY
Visningsbild
P 28 Hjälte 115 inlägg
Trådskapare
0

Svar till tobbex [Gå till post]:
Tackar!

United we stand, divided we fall.

Snopp
Visningsbild
P -990 Bergkvara Hjälte 5 452 inlägg
0

Svar till PixarboY [Gå till post]:
Struktur.

Salvator
Visningsbild
Hjälte 6 051 inlägg
0

Svar till PixarboY [Gå till post]:

Ett exempel på vad som kan orsaka inflation vore bra tycker jag. :)


PixarboY
Visningsbild
P 28 Hjälte 115 inlägg
Trådskapare
0

Svar till Salvator [Gå till post]:
Tack, det har jag inte tänkt på :)

United we stand, divided we fall.


Forum » Livet » Skola & Jobb » Högkonjunktur och lågkonjunktur

Ansvariga ordningsvakter:

Användare som läser i den här tråden just nu

1 utloggad

Skriv ett nytt inlägg

Hej! Innan du skriver om ett potentiellt problem så vill vi påminna dig om att du faktiskt inte är ensam. Du är inte onormal och världen kommer inte att gå under, vi lovar! Så slappna av och gilla livet i några minuter - känns det fortfarande hemskt? Skriv gärna ner dina tankar och frågor, vi älskar att hjälpa just dig!

Den här tråden är äldre än Rojks drömtjej!

Det senaste inlägget i den här tråden skrevs för över tre månader sedan. Är du säker på att du vill återuppliva diskussionen? Har du något vettigt att tillföra eller passar din fråga i en ny tråd? Onödiga återupplivningar kommer att låsas så tänk efter en extra gång!

Hjälp

Det här är en hjälpruta

Här får du korta tips och förklaringar om forumet. Välj kapitel i rullningslisten här ovanför.

Rutan uppdateras automagiskt

När du använder funktioner i forumet så visas bra tips här.


Annons
Annons
Annons
Annons