Svar till anal-ingvar [
Gå till post]:
Källan du länkade bekräftar ju det jag säger? Att människor bosätter sig här har ingen större påverkan, och det som i slutändan spelar roll är hur väl vi tar till vara på den arbetskraft som finns i landet.Missade du de två sista styckena i artikeln?
"
Därefter har gruppens arbetsmarknadsläge kraftigt försämrats och nådde ett bottenläge vid mitten av 1990-talet.
Efter bottenläget har en förbättring skett, även om arbetslösheten bland invandrare fortfarande är väsentligt högre än bland infödda. Och en hög arbetslöshet - oavsett vilken grupp i populationen vi diskuterar - gör att gruppens bidrag till skatteunderlaget blir mindre samtidigt som de behöver mer av arbetslöshetsersättning, socialbidrag och andra offentliga insatser för att klara sin försörjning.
Hög arbetslöshet bland invandrare motbalanserar därför den positiva effekten från deras gynnsamma ålderssammansättning. Men invandrarna har fortfarande en mer gynnsam ålderssammansättning än infödda. Och frågan är trots allt i hög grad en fråga om i vilken utsträckning integrationspolitiken lyckas integrera invandrare på arbetsmarknaden. Svensk integrationspolitik behöver definitivt bli bättre."
Till din fråga:
Hur väl vi tar till vara på den arbetskraft som finns i landet:
Det var en bra fråga. Det finns aldrig något rakt svar, som 1+1=2. Den frågan förblir en gåta, ett mysterium eller dilemma. Men i juli låg arbetskraften på 5.286.000 personer. 4.905.000 var sysselsatta i Sverige. En förändring med +1,4% jämfört med motsvarande period året innan. 382.000 arbetslösa. En förändring med -1,4 % jämfört med 2012. Det verkar som att det går åt rätt håll.
Men för att svara på din fråga så skulle jag säga att folk utbildar sig på högskolenivå och/eller startar företag. Tänk även på att om antalet registrerade företag ökar, så ökar även konkurrensen på marknaden enligt min mening. Sedan kan marknaden bli känsligare.
http://www.scb.se/Pages/Product____23262.aspxDet innebär fortfarande att de har över halva sin utbildning med sig, betald av uppväxtlandet. Pengarna som läggs är förmodligen inte nämnvärt större än de summor som läggs på människor som råkar ha fötts här.Visst, deras utbildning är betalt av deras uppväxtland, men de behöver fortfarande komplettera sin utbildning från hemlandet med svenska betyg och svensk utbildning, vare sig man kommer från ett europeiskt land eller från andra sidan jorden. Hur många gånger har det inte tagits upp då invandrare kommer till t ex ett I-land och kör taxi när de var utbildade läkare i sitt hemland?
Sedan vill man ju att invandrare som kommer till ett nytt land gärna anammar det nya landets språk, kultur och seder. Då måste den invandrade personen plugga till sig detta (t ex svensk historia).
En person som t ex har utbildat sig till läkare eller ingenjör i sitt hemland kan komma att behöva komplettera med en likartad, svensk utbildning för att öka sina sannolikheten för att få jobb på den svenska marknaden. Det för att garantera att personen får en bra/likvärdig/kompetent utbildning som de som redan läst det här i Sverige.
Du menar att den kostnad som uppstår för att vi är oförmögna att ge nyanlända goda förutsättningar att ta sig in på arbetsmarknanden skulle vara skälet till att vi behöver skära ner på saker?Visst är det är en kostnad som uppstår när någon invandrar till Sverige. En kostnad som skattebetalare får stå för. Men att Sverige skär ner på saker och ting beror inte på invandringen till 100%.
Du tror inte att det är mer sannolikt att det har att göra med internationella recessioner, sänkta skatter och inkompetenta politiker?Internationella recessioner?
Jo. Sverige ingår i en global värld med en global ekonomi. Det är ju klart att när Brothers Lehman konkursade 2008 så påverkade det Sverige. Sveriges KPIF ligger ändå på 1,2 när riksbankens mål är att hålla den på 2,0 och lägst i EU (
http://www.scb.se/Pages/PressRelease____360682.aspx, http://www.scb.se/Pages/Article____333954.aspx).
Arbetslösheten låg på ungefär 6% 2008, 9% mellan åren 2009 och 2010 och på 8% i början av 2013 (
http://www.scb.se/Pages/Article____351728.aspx). I juli låg arbetslösheten på 7,2% och har sjunkit med 2% sedan juli 2012, se tabellen på förgående sida där den visar på 7,4% - 7,5% (
http://www.scb.se/Pages/Product____23262.aspx).
Sänkta skatter?
Delvis. Jag tror att sänkta skatter, ekonomiskt sett, har hjälpt Sverige på traven, men bara en bit.
Nu tycker jag att man har gått för långt. Att svenska institutioner har svårt att finansiera sina verksamheter tar jag som ett tecken på. Att regeringen sedan väljer att sänka arbetsgivaravgiften på ungdomar och inte äldre personer lite fel också. Jag förstår tanken, att försöka få in ungdomar i arbete. Men det då kan det bli lite tuffare för de äldre som har rätt kompetens att kanske får ett jobb.
Att anställa en ungdom för att det är billigare genererar mindre pengar till staten. Arbetsgivaravgiften, som nämndes tidigare, andra sociala skatter och lön till ungdomen. Den nyanställde ungdomen, som nu tjänar lite lägre i ingångslön betalar skatt, men pengamässigt blir det mindre till kommunen. Det beror på att, om företaget hade valt att anställa den äldre personen, så skulle staten få in lite mer i arbetsgivaravgifter och sociala skatter. Sedan skulle denna person, med tanke på dennes utbildning och tidigare arbetslivserfarenhet, få högre lön. Då betalar denne högre skatt (pengamässigt) än vad ungdom skulle göra om ungdomen istället hade fått jobbet.
Inkompetenta politiker?
Delvis. Politiker, oavsett partiblock, kommer med någon sannolikhet förr eller senare att kallas för inkompetent.
Hur många kommer fortfarande ihåg att Göran Persson tog pengar från pensionärsfonden (
http://www.newsmill.se/artikel/2009/11/01/goran-persson-stal-showen-goran-persson-stal-aven-fran-pensionarerna, http://vlt.se/asikt/debatt/1.2101934-goran-persson-sankte-vara-pensioner) eller att Mona Sahlin köpte toblerone på kort, kopplat till ett statskonto? Eller Fredrik Reinfeldt och Nuon-affären (
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5450813, https://www.google.se/#q=Nuon-affären) eller till nyligen att Sveriges FRA hjälper Usas NSA att signalspana? Eller Sven Otto Littorins sexköp för något år sedan?
För att påpeka några. Om det går att se på det på olika sätt eller om media vrider och vänder på det hela går att ta ställning. Jag vill bara inte ta medias ställning.
Givetvis är jag medveten om att det är svårt att bygga bort diskriminering, men att göra vad vi kan för att åtgärda det är ett sunt första steg. Jag tänker välja att tolka din sista mening som att du har koll på intersektionalitet och utgå ifrån att du inte på allvar menar att diskrimineringen av ljushyade människor födda i Sverige är ett problem här.Jag säger inte att ljushyade människor födda i Sverige är ett problem i Sverige. Jag menar att ljushyade människor födda i Sverige lika väl kan diskrimineras, som vilka andra människor som helst. Se här att jag menar att man kan diskrimniseras för social skiktning, klass, kön, etnicitet, sexuell läggning eller ålder. En ljushyad människa, 29 år gammal man från arbetarklassen med skilda föräldrar kan bli diskriminerad för att han är homosexuell. Eller för gammal. Eller för att han kommer från arbetarklassen och "bara" gick ut gymnasiet. Eller för att han är en man. Det här kan lika gärna vara vem som helst.
Och så trycker vi spara.