Svar till danne1 [
Gå till post]:
Antar att detta är en läxa?
Valmyndigheten beskriver hur svenska val går till på sin hemsida:
http://www.val.se/Sedan så finns det en massa olika valsystem som olika länder och organisationer använder sig av, alla med sina egna för- och nackdelar.
USA och många andra länder har ett FPP (First Pass the Post) -system, där den med flest antal röster vinner distriktet, och den med mest vunna distrikt vinner valet. Detta har flera nackdelar, bla:
Icke-representativt parlamentEftersom man måste vinna sitt distrikt, så kan exempelvis ett parti som får 30% av rösterna konsekvent över hela landet ingen representation alls. Detta är exempelvis fallet Liberaldemokraterna i Storbrittanien - trots att nära 20% av väljarkåren röstar på dem så får de bara 10% av parlamentsplatserna (på 80:talet vann de nära 25% av rösterna, men fick under 5% av platserna).
Gerrymanderi: Att de styrande ändrar distrikten för att vinna valet, även om fler röstar på opositionen (I exemplet nedan så ser du hur circlarna kan vinna valet trots färre röster om de ändrar på distrikten såsom i fall c)
Tvåpartisystem: FPP-system leder till att en tvåpartistat utvecklas med tiden, och att dessa partier ligger i landets politiska mittfåra. Att rösta på mindre partier blir helt enkelt att slänga iväg sin röst, varpå endast två partier som lockar stora demografier kan överleva i längden. Det kalla också Duvergers lag.
http://en.wikipedia.org/wiki/Duverger's_LawVissa länder (Australien, Nya Zealand) som har ett FPP-system motverkar detta genom att ha en så kallad
enkel, överförbar röst. Man får då rangordna partierna vid val, och om ens första val blir "bortkastat" och inte vinner någon representant i ett distrikt, så förs din röst över till ditt andraval. Även om detta inte löser alla problem (det blir inget representativt parlament och gerrymanderi förekommer fortfarande), så kan ändå små partier hålla sig vid liv.
http://en.wikipedia.org/wiki/Single_transferable_voteI Sverige har vi ett så kallat representativt parlament, vilket betyder att fördelningen av parlamentsplatserna alltid reflekterar röstfördelningen. Vi undviker därmed alla ovan nämnda problem, och kan därför ha ett politiskt klimat med stor partivariation.