Som besökare på Hamsterpaj samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
Annons

Intermolekylära bindningar

Skapad av Borttagen, 2013-11-11 19:46 i Naturvetenskap

11 015
6 inlägg
0 poäng
snigel_boy
Visningsbild
P 27 Hjälte 33 inlägg
0
jag håller på och skriver en laborationsrapport i kemin och har stött på ett problem. jag har kommit fram till att vattenmolekyler binder till varandra genom vätebindning, etanol likaså, aceton dipol-dipol bindning och rapsolja van der waalsbindning. när man doppade en tygbit i de olika ämnena sjönk temperaturen på vatten ganska långsamt, Etanol också, aceton sjönk jättesnabbt och rappsolja sjönk knappt alls. problemet är att vättebindning är starkast, sedan dipol-dipol och van der waals är svagast, alltså borde ju inte aceton sjunka så snabbast eftersom den bindningen är varken svagast eller starkast? är det någon som vet vart jag har gjort fel? tack för svar!

Är reklamen ivägen? Logga in eller registrera dig så försvinner den!

Genesis
Visningsbild
P Stockholm Hjälte 359 inlägg
0
Nu var det ett bra tag sedan jag läste kemi, så kan ha fel i detta! men, vad har temperaturen att gör med saken?

Beroende på vilken bindning det är ändras kok/smältpunkten, men temperatur är ju beroende av hur mycket energi man för in i systemet. Temperaturen och bindningen är väl inte beroende av varandra på det sättet, eller?

vad är det för tygbit du pratar om dessutom, kan du utveckla lite?

Ingen status

snigel_boy
Visningsbild
P 27 Hjälte 33 inlägg
Trådskapare
0

Svar till Genesis [Gå till post]:
det har med vätskors avdunstningen att göra, när vätskor avdunstar lämnar de mest energirika molekylerna och därför sjunker temperaturen på vätskan typ. tygbiten var bara till för att vi skulle kunna ta tempen på någonting medans avdunstningen pågick

Genesis
Visningsbild
P Stockholm Hjälte 359 inlägg
0
då är jag med på noterna:)

Så om jag förstått dig rätt är det oljan och dess van der waals bindningar som ställer till det? då dessa bindningar är svagast borde olja avdunsta snabbare är aceton, etanol och vatten, det är så du tänker eller hur?

Även om tankesätt inte är helt fel så glömmer du något väldigt viktigt, och det är de stora strukturer som olja består av.

Aceton består av 3C, 6H och 1O, medan olja består av avsevärt många fler atomer. Olja är en betydligt mer komplex molekyl och det är därför den avdunstar så pass långsamt att det är försumbart.

som att jämför energin det krävs för att kasta iväg en pingisboll, jämför med fotboll. Där fotbollen i denna liknelse är oljan och pingisbollen aceton.

Förtår du?

Ingen status

Data
Visningsbild
P 30 Stockholm Hjälte 25 inlägg
0

Svar till Borttagen [Gå till post]:
Bra tag sedan jag läste kemi, men jag hade en liknande uppgift. Vi hade ett ämne med VDW-bindningar som avdunstade långsammare än ett ämne med bindningen dipol-dipol. Efter mycket funderande kom vi fram till att det berodde på att det första ämnets molekyler var väldigt stora, vilket ökade VDW-bindningens styrka, som i sin tur fick det att avdunsta mycket långsammare. Hoppas det hjälper dig något!

Humor? Vad menar du?

Lobax
Visningsbild
P 30 Uppsala Hjälte 5 448 inlägg
0
Svar till Borttagen [Gå till post]:
Nu har jag inte läst så värst mycket kemi, men i fysiken så pratar man om värmekapacitet - måttet på hur mycket energi som krävs för att höja ett kilo (eller mol) av ett ämne med en grad.

Värmekapaciteten hos ett ämne påverkas dock inte bara av vilka bindningar den har sinsemellan, utan även hur många frihetsgrader varje molekyl har. Desto fler atomer, desto fler frihetsgrader, eftersom energi kan lagras genom att olika atomer roterar åt olika håll (beror också på molekylens geometri - vatten som är en icke-linjär molekyl har andra egenskaper pga det än koldioxid som är linjär). Därtill kommer aggregationstillstånd att påverka - i ett fast tillstånd så är rörelserna mer begränsade än om man behandlar ämnet som en ideal gas.

En stor molekyl som olja kan därför förväntas ha större värmekapacitans än vad en liten vattenmolekyl kan ha.

Att bara titta på bindningar är alltså en grov förenkling, och resultatet på labben torde reflektera detta.


Forum » Samhälle & vetenskap » Naturvetenskap » Intermolekylära bindningar

Ansvariga ordningsvakter:

Användare som läser i den här tråden just nu

1 utloggad

Skriv ett nytt inlägg

Hej! Innan du skriver om ett potentiellt problem så vill vi påminna dig om att du faktiskt inte är ensam. Du är inte onormal och världen kommer inte att gå under, vi lovar! Så slappna av och gilla livet i några minuter - känns det fortfarande hemskt? Skriv gärna ner dina tankar och frågor, vi älskar att hjälpa just dig!

Den här tråden är äldre än Rojks drömtjej!

Det senaste inlägget i den här tråden skrevs för över tre månader sedan. Är du säker på att du vill återuppliva diskussionen? Har du något vettigt att tillföra eller passar din fråga i en ny tråd? Onödiga återupplivningar kommer att låsas så tänk efter en extra gång!

Hjälp

Det här är en hjälpruta

Här får du korta tips och förklaringar om forumet. Välj kapitel i rullningslisten här ovanför.

Rutan uppdateras automagiskt

När du använder funktioner i forumet så visas bra tips här.


Annons
Annons
Annons
Annons