Som besökare på Hamsterpaj samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
Annons

Sociala konstruktioner

Skapad av Borttagen, 2013-11-20 20:18 i Samhälle & vetenskap

11 569
13 inlägg
6 poäng
ImThePsycho
Visningsbild
P 30 Mölndal Hjälte 3 092 inlägg
2
Jag är lite nyfiken på folks åsikter gällande sociala konstruktioner [nej detta är inte en läxa, redan avslutad kurs] och varför ni tror att det är som det är. Jag ska försöka svara så många frågor som möjligt (utav mina egna) men jag kommer även att lämna några öppna frågor.

Har ni något ni vill diskutera, ställ en fråga så kommer iallafall jag vara pigg på att diskutera kring ämnet! :)

Frågeställningar.

a) Hur och varför konstrueras tid? Vad är det som har bestämt att man ska vara i skolan klockan (exempelvis) 8 på morgonen, när bevisligen många hellre pluggar/jobbar på kvällen? Och som exempel: Varför är en lektion en timme lång? Borde inte lektionen hålla på tills man känner att man inte får ut något mer av den?

Svar: Öppen fråga

b) En institution som ett fängelse, vad ger den rätten att hålla människor inlåsta? Och lagar over all - vem har bestämt vad som är det allmänt rätta? Inom exempelvis gammal Islänsk (då snackar vi gammal) kultur var det ju tillexempel lagligt att mörda någon ifall man kände för det. Det var ju inte så att alla hade ihjäl varandra kors och tvärs, men man var ju aldrig helt säker.

Svar: Öppen fråga

c) Som fortsättning på fråga b, vad har satt värde på ett liv?

Svar: Öppen fråga

Insåg nu att allt blev öppna frågor visst då jag inte kan hitta något konkret och bra svar på det hela. En viktig grej att nämna är att fråga b och c är inga saker som jag tycker, bara saker jag funderar över - Jag värderar både liv och lag högt, men hur kommer det sig att det har blivit som det har?

Tillägg av ImThePsycho 2013-12-18 01:35

Ny frågeställning:

Vad bestämmer skillnaden på tjej- och killkläder?

Fick ett citat berättat för mig gällande "tjej- och killkläder" som jag inte kan citera ordagrant, men innerbörden var:

Om jag köper exempelvis en klänning och tar på mig den... Då är det ju inte tjejkläder utan mina kläder.

Alltså - Varför definieras kläder in i grupper baserat på kön? Varför kan det inte bara vara kläder?

Kastar sten på månen och skrattar åt min kreativitet ||

Är reklamen ivägen? Logga in eller registrera dig så försvinner den!

Tvillingen
Visningsbild
P 31 Hjälte 3 117 inlägg
1
A) Tid har man väl använt sig av väldigt länge, även om man inte visste exakt så finns ändå solen som referens. Med tidens gång har nya och mer praktiska sätt än att titta på solen kommit. Det är ganska praktiskt med tid, för då blir det lättare att bestämma träff med någon och ännu viktigare i dagens samhälle när möjligheten att träffa många har blivit större.

B) Lagar har alltid funnits i någon form. Normer i en liten grupp skulle jag se som oskrivna lagar, även om det bara gäller den gruppen. Kompisgäng har oskrivna regler, det fungerar bättre om man vet vad som är acceptabelt eller inte. Lagar hjälper även till att skydda samhällen, som diktator kan du hålla folket i schack, demokrati kan bevara demokrati och hålla större ordning i samhället med ordningsmakt. Större samhällen kräver större kontroll och då tror jag även behovet av att skriva ner lagar ökade.

C) Den här frågan tycker jag är svårare att svara på, men tycker att man se det lite på sättet som någon filosof. För att vara fri själv krävs det även att man inte inskränker någon annans frihet.

Jag är ond!

ImThePsycho
Visningsbild
P 30 Mölndal Hjälte 3 092 inlägg
Trådskapare
0

Svar till Tvillingen [Gå till post]:
Först och främst: Älskar ditt svar på C.

Men A, om vi kan återknyta lite till exemplet med lektionen, vad tänker du kring det? Jag vet att en föreläsare jag hade berättade att utbytesstudenter från Afrika var så förvånade över hur lektionerna var så styrda i det västerländska samhället, och brukade ifrågasätta varför dom slutar när klockan är X istället för när alla känner att dom har diskuterat färdigt. Vad gör att vårat samhälle är så beroende av att ha en sluttid? Är det någon slit och släng kultur som har utvecklats här?


Kastar sten på månen och skrattar åt min kreativitet ||

Tvillingen
Visningsbild
P 31 Hjälte 3 117 inlägg
1

Svar till ImThePsycho [Gå till post]:
Det stämmer, även problem med det på vårdcentralen har jag hört med just afrikaner. De ser inte tiden på samma sätt utan det är okej att komma ungefär någon gång den tiden man säger. Vilket som går man även efter tid då, men man är inte lika noggrann med den. Tror man alltid använt solen som någon form av tidsreferens.

Att vi är mer noga med tid tror jag har med kulturen att göra, det är ändå smidigare att bestämma saker om man vet att alla förhåller sig till samma sak. Tycker man alltid har någon tid att passa, men följer alla det hinner man även med mer på en dag. Lärarna har x antal timmar att förhålla sig till och man har även fler klasser att ta hand om, men skulle man endast ha en lärare per klass skulle det bli lättare. Då kommer problematiken om undervisningen inte skulle lida av bristande ämneskunskaper.

Jag är ond!

ImThePsycho
Visningsbild
P 30 Mölndal Hjälte 3 092 inlägg
Trådskapare
0

Svar till Tvillingen [Gå till post]:
Hur beroende av tid vi är kan jag iförsig känna själv och ha ett konkret exempel på från idag. Min soffa till lägenheten ska komma med leverans från DHL, fick ett brev idag att jag skulle boka tid med dem för "avlämning" och de sa att den kommer någon gång på fredag mellan 10 och 12. Timmar som jag antagligen hade varit hemma oavsett MEN på något vis stressar det mig att jag MÅSTE vara hemma dom timmarna.

Det är iförsig sant med gällande ämneskunskapen. Det hade kanske fungerat i praktiken i en lågstadieklass - men där behöver man nästan mer strukturerad tid då man knappast för diskussioner i dem åldrarna...

Visa spoiler
Skriver den andra frågeställningen utanför, lite som en hint att folk får hoppa in om de känner för det ;)




En annan frågeställning: Krävs det en lärare som kan allt?
Hade det inte fungerat att ha seminarium cirkus en gång i veckan och att man bara har en klassmentor som ser till att folk dyker upp och ser till att alla deltar i diskussionen och att man själv har i uppgift att läsa på om ämnet som skall diskuteras? Eller hade man bara rört ämnen på ytan då och inte fått någon fördjupning?

Kastar sten på månen och skrattar åt min kreativitet ||

Tvillingen
Visningsbild
P 31 Hjälte 3 117 inlägg
1

Svar till ImThePsycho [Gå till post]:
Krävs det en lärare som kan allt?
Det är helt omöjligt att veta allt inom ett skolämne, men förstår hur du menar. I ditt exempel med seminarium där det är samtalet som ska leda till kunskap är man inne på det sociokulturellt perspektivet av lärande. En del där är att har man lärt sig något är man väldigt nära att lära sig något nytt, den proximala utvecklingszonen. Då är det fördel att själv ha kunskaperna sedan innan för att kunna vägleda eleven till att lära sig något nytt.

Ser man det från behaviorismen skulle det endast krävas exempelvis en lärobok tillsammans med självtest. All fakta finns i boken, klarar du självtestet har du kunskapen och kan gå vidare, så då behövs det heller egentligen ingen lärare. Kräver dock att det alltid finns ett rätt eller fel och gör det verkligen det?

Håller faktiskt på att läser en delkurs om det här just nu, det är ganska intressent och finns massvis sätt att se på lärande och vad som är kunskap, så den frågan har jag inget svar på. Tror dock att det är fördel med ämneskunskaper, för det underlättar nog jobbet en hel del sen. Annars skulle man bara behöva läsa pedagogik :)

Jag är ond!

ImThePsycho
Visningsbild
P 30 Mölndal Hjälte 3 092 inlägg
Trådskapare
0

Svar till Tvillingen [Gå till post]:
Jag pluggar ren pedagogik just nu, ett kandidatprogram på 3 år. Ytterst spännande och där av att jag diskuterar kring det. :) Antar att du har kommit i kontakt med Knutagård, Illers, Durkheim med flera då eller? :) (Eftersom du nämner den proximala utvecklingszonen, behaviorismen med mera.)

Jag tror själv starkt på det sociokulturella perspektivet, kommunikation is the key i många situationer, så varför skulle inte det fungera inom lärandet? Men som du säger krävs det en viss förkunskap för att man ska kunna komma vidare inom området... Kanske skulle vara ett alternativ det sista året på en gymnasieutbildning? Iallafall inom sitt huvudämne?

Kastar sten på månen och skrattar åt min kreativitet ||

Tvillingen
Visningsbild
P 31 Hjälte 3 117 inlägg
0

Svar till ImThePsycho [Gå till post]:
Nej inte vad jag kan komma på faktiskt, har mest koll på personerna som grundat teorierna just nu. Är inte allt för duktig på att komma ihåg namn :)

Det fungerar nog relativt bra, men kräver vissa förutsättningar. Man måste våga tala inför klassen och kunna hålla en vettig diskussion där man kan skilja på sak och person exempelvis. Risken är att det är några som får ta mer plats och att samtalet leder åt fel håll. Skulle heller inte fungera att bara köra på det för att uppnå kursplanen om vi ska se det så. Tycker det finns saker att plocka från olika håll, så bättre med variation :)

Jag är ond!

ImThePsycho
Visningsbild
P 30 Mölndal Hjälte 3 092 inlägg
Trådskapare
1

Svar till Tvillingen [Gå till post]:
Som slutkläm på våran diskussion nu iallafall kan jag ju säga att jag ser på allt jag läser om nu som ett julbord, man plockar de bitarna man gillar för att få sin "önskemåltid", så som du avslutade ditt inlägg. :)

Kastar sten på månen och skrattar åt min kreativitet ||

ImThePsycho
Visningsbild
P 30 Mölndal Hjälte 3 092 inlägg
Trådskapare
0

Svar till Tvillingen [Gå till post]:
I min sömnlöshet kom jag och tänka på ytterligare en frågeställning, folk som ser detta kan se på det som en öppen fråga eller en fråga ställd direkt till Tvillingen.

Ålder som social konstruktion?
Jag vet inte hur det är för dig, men personligen har jag ofta råkat ut för att man pratar med en tjej och (kan vara värt att nämna att de flesta tror ofta att jag är äldre än vad jag är) man märker verkligen hur intresset för en verkligen försvinner när ens ålder kommer på tal. (Exempel hon är 21, jag är 19, allt flyter på bra och så fort hon frågar hur gammal jag är så blir det nästan pinsamt att prata med en så "ung" person).

Då undrar jag, vad påverkar det? Och varför är det inte accepterat att ha ett förhållande, alternativt bara ha sex med en person som du antagligen hade kunnat göra det med om personen i fråga var lite äldre?

Borde inte det ha med attraktion att göra, snarare än ålder?

Och självklart...
-Det finns undantag, där folk inte ser ålder som så avgörande.
-BÅDA parter ska känna attraktion, så om ena parten är 15 och andra parten 25 så borde väll det inte stoppa dessa, ifall det känns rätt på alla plan?
-Och nej, jag uppmuntrar inte till pedofili, då båda parter inte är med på förhållandet, eller samlaget för den delen, vilket gör fel.



Kastar sten på månen och skrattar åt min kreativitet ||

Tvillingen
Visningsbild
P 31 Hjälte 3 117 inlägg
0

Svar till ImThePsycho [Gå till post]:
För det mesta kan jag hålla med om det där med intresset, men har även varit med om en person som inte brytt sig som var tre år äldre. Får väl kanske ses som undantaget.

Tror att vid förhållande handlar det mer om vilka normer som finns i samhället. Skulle jag ha en flickvän som var 2-3 år äldre skulle nog mina vänner bli förvånade till en början, för det är inte särskilt vanligt. Kommer man upp i lite högre ålder försvinner det, för då är man jämlik på fler plan vanligtvis, då accepteras det och bryter inte mot normen lika mycket åtminstone. Likaså får nog kvinnorna höra samma sak från sina vänner, så där kanske en del av attraktionen försvinner.

En annan fråga är om åldern verkligen gör en lämplig till att få tillåtelse att göra vissa saker, men sen är det väl smidigt och ganska praktiskt :)

Jag är ond!

ImThePsycho
Visningsbild
P 30 Mölndal Hjälte 3 092 inlägg
Trådskapare
0
[BUMP]

Ny frågeställning:

Vad bestämmer skillnaden på tjej- och killkläder?

Fick ett citat berättat för mig gällande "tjej- och killkläder" som jag inte kan citera ordagrant, men innerbörden var:

Om jag köper exempelvis en klänning och tar på mig den... Då är det ju inte tjejkläder utan mina kläder.

Alltså - Varför definieras kläder in i grupper baserat på kön? Varför kan det inte bara vara kläder?

Kastar sten på månen och skrattar åt min kreativitet ||

envelope91
Visningsbild
P 33 Lilla Edet Hjälte 4 429 inlägg
0

Svar till ImThePsycho [Gå till post]:
Är det inte möjligt att det sitter i individen och dessutom kan ha fler definitoner än en.

Om en person säger att en klänning är ett killplagg, är det ett faktum?
Måste majoriteten utav samhället säga samma sak för att göra det till ett faktum?

Och varför skulle nu ett tjejplagg inte vara kläder? Kan det bara ha en definition?

Lard is the poor man's butter.


Forum » Samhälle & vetenskap » Sociala konstruktioner

Ansvariga ordningsvakter:

Användare som läser i den här tråden just nu

2 utloggade

Skriv ett nytt inlägg

Hej! Innan du skriver om ett potentiellt problem så vill vi påminna dig om att du faktiskt inte är ensam. Du är inte onormal och världen kommer inte att gå under, vi lovar! Så slappna av och gilla livet i några minuter - känns det fortfarande hemskt? Skriv gärna ner dina tankar och frågor, vi älskar att hjälpa just dig!

Den här tråden är äldre än Rojks drömtjej!

Det senaste inlägget i den här tråden skrevs för över tre månader sedan. Är du säker på att du vill återuppliva diskussionen? Har du något vettigt att tillföra eller passar din fråga i en ny tråd? Onödiga återupplivningar kommer att låsas så tänk efter en extra gång!

Hjälp

Det här är en hjälpruta

Här får du korta tips och förklaringar om forumet. Välj kapitel i rullningslisten här ovanför.

Rutan uppdateras automagiskt

När du använder funktioner i forumet så visas bra tips här.


Annons
Annons
Annons
Annons