Som besökare på Hamsterpaj samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
Annons

Avliva husdjuret själv?

Skapad av hutcherson, 2014-04-01 12:20 i Mellan Himmel och Jord

19 743
53 inlägg
-5 poäng
Divinity
Visningsbild
F 34 Stockholm Hjälte 1 853 inlägg
0
För det första, slakt och avlivning av djur regleras i författningen L22, http://www.jordbruksverket.se/download/18.3c1967aa13afeea1eb88000854/1362469275039/2012-027.pdf. I Djurskyddslagen anges också, i 9 §, att "Om ett djur är sjukt, skadat eller på annat sätt genom sitt beteende visar tecken på ohälsa, skall djuret snarast ges nödvändig vård, vid behov av veterinär, eller andra åtgärder vidtas, om inte sjukdomen eller skadan är så svår att djuret
måste avlivas omedelbart." Veterinär självklart att föredra (det finns även en paragraf som anger att djur inte får utsättas för onödigt lidande, vilket en oskickligt utförd avlivning absolut kan innebära), men i en akut situation är det med andra ord tillåtet att avliva en hamster med de metoder som finns angivna i L22. Slag mot huvudet och halsdislokation får utföras utan föregående bedövning (förutsatt att hamstern väger under 150 g, men det gör de flesta hamstrar). Av de metoderna skulle jag rekommendera halsdislokation (alltså att man knäcker nacken på den), korrekt och snabbt utfört skulle jag nog hålla med om att det är skonsammare än att ta djuret till veterinären och injicera sömnmedel i buken på den. Har varit med när flera av mina råttor avlivats och det var uppenbarligen hemskt obehagligt för dem (och mig) :(

Hamstrars morfologi (med kindpåsar och en hel del fett) kan dock säkert försvåra för halsdislokation, så vet man inte vad man håller på med ska man ge fan i det. Jag vet hur man knäcker nacken på möss (jobbar med försöksdjur så det är ett nödvändigt ont...) men de är smalare och så har man en svans att dra i... Så jag kan inte riktigt svara på hur man skulle gå tillväga.

Meep!

Är reklamen ivägen? Logga in eller registrera dig så försvinner den!

ImThePsycho
Visningsbild
P 30 Mölndal Hjälte 3 092 inlägg
0

Svar till sinder [Gå till post]:
Du läste inte mitt första inlägg antar jag..

Så jag säger JA i detta fall då det är ett litet djur och det går att hantera avlivningen själv. Men då ska du även se till att allt går fort och i ett ryck.

Och du har aldrig vårdaskjutit ett djur med ditt gevär antar jag? :)

Kastar sten på månen och skrattar åt min kreativitet ||

hutcherson
Visningsbild
F 30 Hjälte 6 138 inlägg
Trådskapare
0
Svar till sinder [Gå till post]:
Nej, det är inte olagligt. Gulligt om du åtminstone kunde läsa hela första inlägget med dess tillägg.



Svar till Divinity [Gå till post]:
Ska kolla närmre på halsdislokation någon gång. Jag kan ju inte annat än att tycka att det känns sådär halvmorbidt att läsa på om det men vad gör man inte för att skaffa sig kunskap... Det känns ju helt klart aningen renare om jag nu ens ska gå in på det.

I'm practically floating in English.

sinder
Visningsbild
P 32 Hjälte 33 inlägg
0

Svar till ImThePsycho [Gå till post]:
Nope, jag har aldrig dödat ett djur. jag tog inte jakt lisens för att få vapen och gå rundt och skuta djur. jag tog det för att lära mig mera om naturen.

ImThePsycho
Visningsbild
P 30 Mölndal Hjälte 3 092 inlägg
0

Svar till sinder [Gå till post]:
Det känns som en väldig omväg för att få veta mer om natur... Men å andra sidan skadar det aldrig att lära sig, vilket iförsig inte är relevant för denna tråden, vilket leder oss till;

Är det inte okej om man har ett idiotsäkert vis för att avliva ett djur? Jag säger inte att jag skulle eller skulle kunna utföra något sådant, men om man känner att det går att utföra smärtfritt?

Kastar sten på månen och skrattar åt min kreativitet ||

sinder
Visningsbild
P 32 Hjälte 33 inlägg
0
Ta och googla på " laws about killing a hamster " så ska du få se att folk har åkt inn för att råkat döda sin hamster. det är lag imot att döda en hamster.
sinder
Visningsbild
P 32 Hjälte 33 inlägg
0

Svar till ImThePsycho [Gå till post]:
omväg om att lära sig? varför det? du lär dig inte bara om vilka djur du kan döda i naturen när du tar jaktlisens. du lär dig om alla andra fåglar och älgar ochså.

hutcherson
Visningsbild
F 30 Hjälte 6 138 inlägg
Trådskapare
1

Svar till sinder [Gå till post]:
Varför ska jag googla det på engelska när vi bor i Sverige och följer svenska lagar skrivna på, tro det eller ej, svenska?

I'm practically floating in English.

ImThePsycho
Visningsbild
P 30 Mölndal Hjälte 3 092 inlägg
0

Svar till sinder [Gå till post]:
Och kan vi sluta gå off topic nu?

Kastar sten på månen och skrattar åt min kreativitet ||

sinder
Visningsbild
P 32 Hjälte 33 inlägg
-1

Svar till hutcherson [Gå till post]:
Samma lag gäller i sverige om att aliva din hamster. bara i sverige så kommer du få sitta på ett lyx hotel istället för att bli rövknullat i dusjen av en amerikaner.

hutcherson
Visningsbild
F 30 Hjälte 6 138 inlägg
Trådskapare
0
Svar till sinder [Gå till post]:
Du luktar troll. Men det är kul att du fick igång svarafunktionen!

Kom gärna med en källa.

I'm practically floating in English.

sinder
Visningsbild
P 32 Hjälte 33 inlägg
-2
Sverige
Djurplågeri är i svensk rätt ett brott enligt 16 kap. 13 § brottsbalken, som innebär att någon uppsåtligen eller av grov oaktsamhet otillbörligen utsätter djur för lidande, exempelvis genom att djuret misshandlas, överansträngs eller vanvårdas.[1]

Påföljden för djurplågeri är böter eller fängelse i högst två år.

Tidelag räknas inte som djurplågeri, såvida det inte innefattar att djuret orsakas lidande.

Djurplågeri kan medföra djurförbud. I ringa fall av djurplågeri döms man i stället för brott mot 10 och 36 §§ djurskyddslagen[2][3], vilket framgår av Hovrätten över Skåne och Blekinges dom den 18 december 1992.[4]
- http://www.notisum.se/rnp/sls/lag/19880534.htm



Tillägg av sinder 2014-04-03 22:48

Djurskyddslag (1988:534)
Fakta och historik Visa/dölj innehållsförteckning Visa/dölj detaljer Skriv ut
Rättsnätet
Lagens tillämpningsområde
1 § Denna lag avser vård och behandling av husdjur och försöksdjur. Den avser också andra djur om de hålls i fångenskap. Lag (2005:1226).
EG-bestämmelser som kompletteras av lagen
1 a § Lagen kompletterar sådana bestämmelser i EG-förordningar (EG-bestämmelser) som faller inom lagens tillämpningsområde. Regeringen skall i Svensk författningssamling ge till känna vilka grundförordningar som avses.
I fråga om EG-bestämmelser som faller inom flera lagars tillämpningsområde tillkännager regeringen på samma sätt som i första stycket vilka bestämmelser som kompletteras av denna lag.
Regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer får meddela föreskrifter eller i det enskilda fallet fatta beslut som behövs som komplettering av EG-bestämmelserna. Lag (2006:809).
Definitioner
1 b § Med försöksdjur avses djur som används eller är avsedda att användas i djurförsök.
Med försöksdjur avses även djur som har använts eller har varit avsedda att användas i djurförsök och som förvaras på en anläggning eller i ett annat förvaringsutrymme för försöksdjur. Lag (2012:526).
1 c § Med djurförsök avses användning av djur för
1. vetenskaplig forskning,
2. sjukdomsdiagnos,
3. utveckling och framställning av läkemedel eller kemiska produkter,
4. undervisning, om användningen innebär att djuret avlivas, utsätts för operativt ingrepp, injektion eller blodavtappning eller om djuret orsakas eller riskerar att orsakas lidande, samt
5. andra jämförliga ändamål.

Med djurförsök enligt denna lag avses också framställning av djur med förändrad arvsmassa, om gentekniska, kemiska eller andra liknande metoder används samt, i de fall djur kan orsakas lidande, bevarande genom avel av en stam av djur med förändrad arvsmassa med bibehållande av djurens genetiska egenskaper. Lag (2012:526).
Grundläggande bestämmelser om hur djur skall hållas och skötas
2 § Djur skall behandlas väl och skyddas mot onödigt lidande och sjukdom.
Djur som används i djurförsök skall inte anses vara utsatta för onödigt lidande eller sjukdom vid användningen, om denna har godkänts av en djurförsöksetisk nämnd. Lag (2005:1226).
3 § Djur ska ges tillräckligt med foder och vatten och tillräcklig tillsyn. Fodret och vattnet ska vara av god kvalitet och anpassat efter det djurslag som utfodras.
Stall och andra förvaringsutrymmen för djur samt hägn ska ge djuren tillräckligt utrymme och skydd. Stall och andra förvaringsutrymmen för djur ska hållas rena.
Regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer får meddela ytterligare föreskrifter om
1. utfodring och vattning av djur, och
2. stall och andra förvaringsutrymmen för djur samt hägn.

Första stycket gäller inte försöksdjur, om djuret inte hålls i fångenskap. Lag (2007:1394).
3 a § Regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer får meddela föreskrifter om
1. skyldighet att låta förpröva stall och andra förvaringsutrymmen för djur samt hägn, och
2. skyldighet att låta förpröva ny teknik inom djurhållningen.

Regeringen får meddela föreskrifter om att den myndighet som regeringen bestämmer ska ålägga den som inte låter förpröva stall, andra förvaringsutrymmen för djur eller hägn att betala en särskild avgift. Den särskilda avgiften ska uppgå till minst 10 000 kr och högst 40 000 kr. När föreskrifter om avgiftens storlek meddelas ska hänsyn tas till förprövningens komplexitet och omfattning.
Avgiften ska tas ut av den som ägde stallet, förvaringsutrymmet eller hägnet när en åtgärd som kräver förprövning vidtogs.
Om det finns särskilda skäl får ägaren av stallet, förvaringsutrymmet eller hägnet helt eller delvis befrias från avgiften. Lag (2007:1394).
3 b § Om en åtgärd i fråga om stall, annat förvaringsutrymme för djur eller hägn som kräver förprövning enligt föreskrifter som meddelats med stöd av 3 a § första stycket 1 har vidtagits utan sådan prövning, ska den myndighet som regeringen bestämmer förbjuda att utrymmet eller hägnet används för att hysa djur. Förbud ska dock inte meddelas, om myndigheten finner att åtgärden kan godkännas i efterhand. Lag (2007:1394).
4 § Djur skall hållas och skötas i en god djurmiljö och på ett sådant sätt att det främjar deras hälsa och ger dem möjlighet att bete sig naturligt.
Regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer får meddela ytterligare föreskrifter om villkor för eller förbud mot viss djurhållning. Lag (2007:362).
5 § Djur får inte överansträngas.
Inte heller får de agas eller drivas på med redskap som lätt kan såra eller på annat sätt skada djuret.
6 § Djur får inte hållas bundna på ett för djuren plågsamt sätt eller så att de inte kan få behövlig rörelsefrihet eller vila eller tillräckligt skydd mot väder och vind.
Regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer får meddela ytterligare föreskrifter om hur djur får hållas bundna. Lag (2007:362).
7 § Regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer får meddela föreskrifter om villkor för eller förbud mot försäljning eller annan överlåtelse av djur. Lag (2007:362).
8 § Vid transport av djur skall transportmedlet vara lämpligt för ändamålet och ge djuret skydd mot värme och köld samt mot stötar, skavning och liknande. I den utsträckning det behövs skall djuren hållas skilda från varandra.
Regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer får meddela ytterligare föreskrifter om villkor för eller förbud mot transport av djur. Lag (2007:362).
9 § Om ett djur är sjukt, skadat eller på annat sätt genom sitt beteende visar tecken på ohälsa, skall djuret snarast ges nödvändig vård, vid behov av veterinär, eller andra åtgärder vidtas, om inte sjukdomen eller skadan är så svår att djuret måste avlivas omedelbart. Lag (2003:1077).
Sexuella handlingar med djur
9 a § Det är förbjudet att genomföra sexuella handlingar med djur.
Förbudet omfattar inte handlingar som utförs av veterinärmedicinska skäl, i samband med avel eller av liknande berättigade skäl. Lag (2014:112).
Operativa ingrepp m.m.
10 § Det är förbjudet att göra operativa ingrepp på eller ge injektioner till djur i andra fall än när det är befogat av veterinärmedicinska skäl.
Första stycket gäller inte ingrepp som görs eller injektioner som ges i sådan verksamhet som har godkänts av en djurförsöksetisk nämnd.
Regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer får meddela ytterligare föreskrifter om operativa ingrepp på eller injektioner till djur samt föreskrifter om undantag från första stycket, om det finns särskilda skäl. Lag (2007:362).
11 § En veterinär eller någon annan som tillhör djurhälsopersonalen enligt lagen (2009:302) om verksamhet inom djurens hälso- och sjukvård ska anlitas, om någon av följande åtgärder behöver vidtas:
1. operativa ingrepp på eller injektioner till djur,
2. annan behandling i syfte att förebygga, påvisa, lindra eller bota sjukdom eller skada hos ett djur, om behandlingen kan orsaka lidande som inte är obetydligt, eller
3. behandling under allmän bedövning eller under lokal bedövning genom injektion.

Första stycket gäller inte brådskande åtgärder som vidtas i syfte att rädda djurets liv eller att lindra dess lidande.
I sådan verksamhet som har godkänts av en djurförsöksetisk nämnd får injektioner ges och ingrepp och behandlingar utföras också av den som har föreskriven utbildning.
Regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer får meddela föreskrifter om undantag från första stycket. Lag (2009:303).
12 § Regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer får meddela föreskrifter om villkor för eller förbud mot
1. tillförsel av hormoner eller andra ämnen till djur för att påverka djurets egenskaper i annat syfte än att förebygga, påvisa, lindra eller bota sjukdom eller sjukdomssymptom, eller
2. avel med sådan inriktning som kan medföra lidande för djuren eller påverka djurens naturliga beteenden.

Första stycket 1 gäller inte ämnen som omfattas av lagen (2006:805) om foder och animaliska biprodukter. Lag (2007:362).
12 a § Har upphävts genom lag (2009:303).
Slakt m.m.
13 § När djur förs till slakt och när de slaktas ska de skonas från onödigt obehag och lidande. Detsamma gäller när djur avlivas i andra fall. Lag (2012:526).
14 § Husdjur skall vid slakten vara bedövat när blodet tappas av. Andra åtgärder vid slakten får inte vidtas innan djuret är dött.
Första stycket första meningen gäller inte om ett djur till följd av sjukdom eller olycksfall måste slaktas genast.
Regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer får meddela föreskrifter om undantag från första stycket första meningen för fjäderfä och kaniner. Lag (2007:362).
15 § Regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer får meddela ytterligare föreskrifter om slakt och om avlivning av djur i andra fall. Lag (2007:362).
Tillståndsplikt för viss djurhållning
16 § Tillstånd till verksamheten ska den ha som yrkesmässigt eller i större omfattning
1. håller, föder upp, upplåter eller säljer sällskapsdjur eller tar emot sällskapsdjur för förvaring eller utfodring,
2. håller, föder upp, upplåter eller säljer hästar eller tar emot hästar för förvaring eller utfodring eller använder hästar i ridskoleverksamhet, eller
3. föder upp pälsdjur.

Frågor om tillstånd prövas av den myndighet som regeringen bestämmer. Myndigheten får också återkalla ett beviljat tillstånd.
Vid tillståndsprövningen ska särskild hänsyn tas till att den sökande kan anses lämplig att bedriva verksamheten och att de anläggningar i vilka verksamheten ska bedrivas är lämpliga från djurskyddssynpunkt.
Regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer får meddela föreskrifter om
1. villkoren för att en verksamhet ska anses vara av större omfattning,
2. undantag från första stycket. Lag (2008:660).

Tävling med djur och förevisning av djur
17 § Djur får inte tränas för eller användas vid tävling på sådant sätt att de utsätts för lidande. Detsamma gäller vid film-, videogram- eller televisionsinspelning och föreställning eller annan förevisning som anordnas för allmänheten.
Regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer får meddela ytterligare föreskrifter om sådan användning av djur. Lag (2007:362).
18 § Ett djur som tränas för eller deltar i tävling på tävlingsbana får inte utsättas för dopning eller andra otillbörliga åtgärder som påverkar djurets prestationsförmåga eller temperament.
Regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer får meddela föreskrifter om vilka åtgärder som är otillåtna. Lag (2007:362).
Djurförsök
19 § Djurförsök får äga rum endast under förutsättning
1. att det syfte som avses med verksamheten inte kan uppnås med någon annan tillfredsställande metod utan användning av djur,
2. att så få djur som möjligt används,
3. att verksamheten utformas så att djuren inte utsätts för större lidande än vad som är absolut nödvändigt, och
4. att det vid verksamheten inte används andra djur än sådana som fötts upp för ändamålet. Lag (2005:1226).

19 a § För att få använda, föda upp, förvara eller tillhandahålla försöksdjur fordras tillstånd av regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer. Ett tillstånd får återkallas.
I tillståndet ska anges
1. den fysiska person som är innehavare av tillståndet eller, om innehavaren är en juridisk person, en ställföreträdare för denne, och
2. de personer som innehar de funktioner som anges i 20 § första styckena 1 och 2.

Vid tillståndsprövningen ska särskild hänsyn tas till om den sökande kan anses lämplig att bedriva verksamheten och om de anläggningar som verksamheten ska bedrivas i är lämpliga från djurskyddssynpunkt.
Vid prövning av tillstånd till uppfödning av försöksdjur ska hänsyn också tas till behovet av sådana djur. Lag (2012:526).
19 b § Den person som avses i 19 a § andra stycket 1 ska se till att verksamheten bedrivs enligt denna lag, de föreskrifter som har meddelats med stöd av lagen samt de EU- bestämmelser som kompletteras av lagen.
Regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer får meddela ytterligare föreskrifter eller i det enskilda fallet besluta om uppgifter som ska genomföras enligt första stycket och om utbildning och kompetens som ska finnas vid utförandet av sådana uppgifter. Lag (2012:526).
20 § Vid verksamhet som avses i 19 a § ska det finnas
1. en eller flera föreståndare som ansvarar för att bedriva verksamheten,
2. en veterinär eller, när det är lämpligare, en annan kvalificerad expert som ger råd och anvisningar om hur verksamheten ska bedrivas och som bistår vid behandling av djuren,
3. personal som är tillräckligt stor för verksamheten och som har den utbildning och kompetens som behövs för verksamheten, och
4. ett djurskyddsorgan som ger råd till personalen i frågor om djurskydd och övervakar verksamheten från djurskyddssynpunkt.

Regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer får meddela ytterligare föreskrifter eller i det enskilda fallet besluta om vilka uppgifter och vilken utbildning och kompetens som en föreståndare, en veterinär eller en expert ska ha och om vilken utbildning och kompetens personalen ska ha.
Regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer får meddela ytterligare föreskrifter om djurskyddsorganets uppgifter och sammansättning. Lag (2012:526).
21 § Utöver tillstånd enligt 19 a § krävs för användning av djur i ett djurförsök godkännande från etisk synpunkt av en regional djurförsöksetisk nämnd innan användningen påbörjas. Vid prövningen av ett sådant ärende ska försökets betydelse vägas mot lidandet för djuret.
Försöket ska utifrån graden av lidande hos djuret klassificeras i någon av kategorierna terminal, ringa svårhet, måttlig svårhet eller avsevärd svårhet.
En ansökan om djurförsök får bifallas endast om en sådan användning av djur kan anses angelägen från allmän synpunkt och förutsättningarna i 19 § 1-3 är uppfyllda.
Vid prövningen av ärendet ska det även beslutas om försöket ska utvärderas i efterhand.
En djurförsöksetisk nämnd får återkalla ett godkännande enligt första stycket om djurförsöket inte utförs i enlighet med godkännandet. Lag (2012:526).
21 a § Regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer får meddela föreskrifter om
1. ansökan om användning av djur i djurförsök, och
2. undantag från kravet på godkännande av djurförsök.

Regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer får meddela ytterligare föreskrifter om
1. prövningen av ett ärende om godkännande av djurförsök, och
2. utvärderingen i efterhand av godkända djurförsök. Lag (2012:526).

21 b § Det ska finnas en central djurförsöksetisk nämnd som ska
1. pröva överklaganden enligt 37 a § första stycket av en regional djurförsöksetisk nämnds beslut, och
2. utföra en sådan utvärdering i efterhand som avses i 21 § fjärde stycket. Lag (2012:526).
21 c § Den centrala djurförsöksetiska nämnden ska bestå av en ordförande och sex övriga ledamöter. Av de övriga ledamöterna ska fyra ha vetenskaplig kompetens och två vara lekmän. En av lekmännen ska företräda djurskyddsintressen. Ersättare för ledamöterna får utses.
Ordföranden och den eller de som utses till ersättare för ordföranden ska vara eller ha varit ordinarie domare.
Ledamöter och ersättare ska utses av regeringen för en bestämd tid. Lag (2012:526).
21 d § Den centrala djurförsöksetiska nämnden är beslutför när ordföranden och minst tre ledamöter med vetenskaplig kompetens och minst en lekman är närvarande. Ledamöterna med vetenskaplig kompetens ska alltid vara i flertal, när ett ärende avgörs.
Nämnden är beslutför med ordföranden ensam vid
1. förberedande åtgärd,
2. rättelse av skrivfel, räknefel eller liknande förbiseende,
3. annat beslut som inte innebär något slutligt avgörande av ett ärende, och
4. prövning av en fråga om avvisning eller avskrivning av ett ärende.

Ordföranden får överlämna sådana uppgifter som avses i andra stycket till en föredragande vid nämnden. Lag (2012:526).
21 e § Regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer meddelar ytterligare föreskrifter om den centrala djurförsöksetiska nämnden. Lag (2012:526).
22 § Regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer får meddela föreskrifter om villkor för eller förbud mot uppfödning, förvaring, tillhandahållande eller användning av försöksdjur.
Regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer får beträffande djurförsök meddela föreskrifter om undantag från lagens bestämmelser. Lag (2007:362).
22 a § Den som fångar försöksdjur som är viltlevande ska ha den utbildning och kompetens som krävs för uppgiften. Vid infångandet ska metoder användas som inte utsätter djuren för onödigt lidande.
Regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer får meddela föreskrifter om sådan utbildning och kompetens och sådana metoder som avses i första stycket. Lag (2012:526).
23 § Regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer får meddela föreskrifter om att den som föder upp, förvarar, tillhandahåller eller använder försöksdjur ska
1. märka djuren,
2. upprätta instruktioner för verksamheten, och
3. föra anteckningar och lämna upplysningar om verksamheten och djuren. Lag (2012:526).

Kontrollmyndigheternas offentliga kontroll
24 § Offentlig kontroll av efterlevnaden av denna lag, de föreskrifter och beslut som har meddelats med stöd av lagen, de EG-bestämmelser som kompletteras av lagen och de beslut som har meddelats med stöd av EG-bestämmelserna utövas av länsstyrelserna och andra statliga myndigheter i enlighet med vad regeringen bestämmer.
Den myndighet som utövar offentlig kontroll ska ha tillgång till djurskyddsutbildad personal i den omfattning som behövs för att myndigheten ska kunna fullgöra sina uppgifter på ett tillfredsställande sätt. Lag (2008:660).
Kontrollmyndigheternas övriga åligganden
24 a § Den kontrollmyndighet som regeringen bestämmer samordnar övriga kontrollmyndigheters verksamhet och lämnar vid behov råd och hjälp i denna verksamhet.
Den myndighet som utövar offentlig kontroll ska genom rådgivning, information och på annat sätt underlätta för den enskilde att fullgöra sina skyldigheter enligt lagen, de föreskrifter och beslut som har meddelats med stöd av lagen, de EG-bestämmelser som kompletteras av lagen och de beslut som har meddelats med stöd av EG-bestämmelserna. Lag (2008:660).
24 b § Den myndighet som utövar offentlig kontroll skall verka för att överträdelser av lagen, av de föreskrifter eller beslut som har meddelats med stöd av lagen eller av de EG-bestämmelser som kompletteras av lagen, beivras. Lag (2006:809).
24 c § Har upphävts genom lag (2008:600).
24 d § Har upphävts genom lag (2008:600).
24 e § Har upphävts genom lag (2008:600).
24 f § Har upphävts genom lag (2008:600).
Föreskrifter om offentlig kontroll
25 § Regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer får meddela föreskrifter om
1. hur offentlig kontroll ska bedrivas, och
2. skyldighet för ett kontrollorgan som anlitas i den offentliga kontrollen att lämna information till den samordnande kontrollmyndighet som avses i 24 a § första stycket. Lag (2008:660).

25 a § Regeringen får meddela föreskrifter om vilka bestämmelser i Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 882/2004 av den 29 april 2004 om offentlig kontroll för att säkerställa kontrollen av efterlevnaden av foder- och livsmedelslagstiftningen samt bestämmelserna om djurhälsa och djurskydd som skall tillämpas vid offentlig kontroll av andra djurhållare än sådana som håller livsmedelsproducerande djur. Lag (2006:809).
Avgifter
25 b § Regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer får meddela föreskrifter om skyldighet att betala avgift
1. för offentlig kontroll enligt lagen, de föreskrifter som har meddelats med stöd av lagen eller de EG-bestämmelser som kompletteras av lagen, och
2. i ärenden enligt lagen, de föreskrifter som har meddelats med stöd av lagen eller de EG-bestämmelser som kompletteras av lagen.
Regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer får meddela föreskrifter om beräkningen av avgifter som tas ut av myndigheter och av kontrollorgan. Lag (2008:660).
25 c § Har upphävts genom lag (2008:600).
25 d § Har upphävts genom lag (2008:600).
Förelägganden, förbud och rättelse
26 § Utöver vad som följer av de EG-bestämmelser som kompletteras av lagen får en kontrollmyndighet meddela de förelägganden och förbud som behövs för att lagen, de föreskrifter och beslut som har meddelats med stöd av lagen, de EG-bestämmelser som kompletteras av lagen och de beslut som har meddelats med stöd av EG-bestämmelserna ska följas.
Förelägganden och förbud enligt första stycket eller enligt de EG-bestämmelser som kompletteras av lagen får förenas med vite, dock inte i fall som avses i 29 §.
Om någon inte rättar sig efter lagen, de föreskrifter eller beslut som har meddelats med stöd av lagen, de EG-bestämmelser som kompletteras av lagen eller de beslut som har meddelats med stöd av EG-bestämmelserna, får en kontrollmyndighet besluta om rättelse på hans eller hennes bekostnad. I brådskande fall får ett sådant beslut meddelas utan föregående föreläggande. Lag (2008:660).
Rätt till upplysningar och tillträde m.m.
27 § En kontrollmyndighet och ett kontrollorgan som anlitas i den offentliga kontrollen har i den utsträckning som behövs för kontrollen rätt att
1. på begäran få upplysningar och ta del av handlingar, och
2. få tillträde till områden, anläggningar, byggnader, lokaler och andra utrymmen där djur hålls eller som berör djurhållningen och där besiktiga djuren, göra undersökningar och ta prover.

Bestämmelserna i första stycket gäller också för EG:s institutioner och för inspektörer och experter som utsetts av institutionerna.
Den som är föremål för offentlig kontroll skall tillhandahålla den hjälp som behövs för att kontrollen skall kunna genomföras. Lag (2006:809).
Hjälp av polismyndighet
27 a § Polismyndigheten skall lämna den hjälp som behövs för utövande av offentlig kontroll eller verkställighet av beslut enligt denna lag, de föreskrifter eller beslut som har meddelats med stöd av lagen, de EG-bestämmelser som kompletteras av lagen eller de beslut som har meddelats med stöd av EG-bestämmelserna. Lag (2006:809).
Undantag för djur som används inom försvarsmakten
28 § Bestämmelserna i 24-25 §§, 25 b § första stycket 1 och 26-27 a §§ gäller inte djur som används inom Försvarsmakten. Lag (2008:660).
Anmälan om vanvård m.m.
28 a § Om den som tillhör djurhälsopersonalen i sin yrkesutövning finner anledning att anta att djur inte hålls eller sköts i enlighet med denna lag, de föreskrifter som har meddelats med stöd av lagen eller de EG-bestämmelser som kompletteras av lagen, ska denne anmäla detta till kontrollmyndigheten. Lag (2009:303).
Förbud att ha hand om djur
29 § Länsstyrelsen ska meddela förbud att ha hand om djur eller ett visst slag av djur för den som
1. inte följer ett beslut som en kontrollmyndighet har meddelat enligt 26 § och som är av väsentlig betydelse från djurskyddssynpunkt,
2. allvarligt har försummat tillsynen eller vården av ett djur,
3. har misshandlat ett djur,
4. har dömts för djurplågeri enligt 16 kap. 13 § brottsbalken, eller
5. vid upprepade tillfällen dömts för brott enligt 36, 36 a eller 36 c § eller vid upprepade tillfällen varit föremål för beslut enligt 26 §.

Förbud ska inte meddelas, om det är uppenbart att ett upprepande inte kommer att inträffa.
Om den som förbudet riktas mot är ägare av djuret, får länsstyrelsen dessutom ålägga honom eller henne att göra sig av med det och förbjuda honom eller henne att skaffa djur över huvud taget eller ett visst slag av djur.
Förbudet kan avse viss tid eller gälla tills vidare. Lag (2014:112).
Omhändertagande av djur m.m.
30 § Påträffas ett djur så svårt sjukt eller skadat att det bör avlivas omedelbart, får en veterinär eller en polisman och i brådskande fall någon annan genast avliva djuret.
Den som har avlivat djuret skall underrätta ägaren eller innehavaren av djuret om detta. Om detta inte kan ske, skall polismyndigheten underrättas.
31 § Länsstyrelsen ska besluta att ett djur ska tas om hand genom polismyndighetens försorg om
1. djuret otillbörligt utsätts för lidande och detta inte rättas till efter tillsägelse av kontrollmyndigheten,
2. ett beslut som meddelats enligt 26 § inte följs och beslutet är av väsentlig betydelse från djurskyddssynpunkt,
3. ett beslut som meddelats enligt 29 § inte följs,
4. den som har djuret i sin vård har dömts för djurplågeri enligt 16 kap. 13 § brottsbalken, eller
5. den som har djuret i sin vård vid upprepade tillfällen dömts för brott enligt 36, 36 a eller 36 c § eller vid upprepade tillfällen varit föremål för beslut enligt 26 §. Lag (2014:112).

32 § Trots vad i 31 § 1 föreskrivs om tillsägelse och rättelse ska länsstyrelsen eller polismyndigheten besluta att ett djur som är utsatt för lidande omedelbart ska omhändertas om
1. det bedöms utsiktslöst att felet blir avhjälpt,
2. ägaren till djuret är okänd eller inte kan anträffas, eller
3. det i övrigt bedöms oundgängligen nödvändigt från djurskyddssynpunkt.
Om beslutet har meddelats av polismyndigheten, ska beslutet underställas länsstyrelsen, som snarast ska avgöra om det ska fortsätta att gälla.
Omhändertagandet ska ske genom polismyndighetens försorg. Lag (2008:660).
33 § Beslut enligt 31 eller 32 § omfattar också avkomma som det omhändertagna djuret föder under omhändertagandet.
Sedan ett djur har omhändertagits får ägaren inte förfoga över djuret eller avkomma som omfattas av omhändertagandet utan tillstånd av länsstyrelsen. Lag (2003:52).
34 § När länsstyrelsen beslutar om omhändertagande av djur, skall länsstyrelsen snarast fastställa om djuret skall säljas, överlåtas på annat sätt eller avlivas.
Om länsstyrelsen har beslutat att djuret skall säljas eller överlåtas på annat sätt och om det visar sig att beslutet inte kan verkställas, får länsstyrelsen i stället besluta att djuret skall avlivas.
Djuret skall säljas, överlåtas på annat sätt eller avlivas genom polismyndighetens försorg. Lag (2002:550).
35 § Kostnader som uppkommer på grund av åtgärder enligt 31 eller 32 § får förskotteras av allmänna medel.
Om ett djur omhändertas enligt 31 eller 32 §, skall kostnaden slutligt betalas av den mot vilken åtgärden har riktats, om det inte finns särskilda skäl till annat.
Om ett omhändertaget djur har sålts genom polismyndighetens försorg, får kostnad som slutligt skall betalas av ägaren tas ut ur köpesumman.
Straffbestämmelser
36 § Till böter eller fängelse i högst två år döms den som med uppsåt eller av oaktsamhet
1. bryter mot 3, 5, 6, 8-11, 13, 14, 16-19 a eller 21 §,
2. bryter mot en föreskrift som har meddelats med stöd av denna lag, eller
3. underlåter att följa ett sådant föreläggande eller bryter mot ett sådant förbud som avses i 29 §.

Om brottet har begåtts med uppsåt och avsett en förpliktelse av väsentlig betydelse från djurskyddssynpunkt, döms till fängelse i högst två år.
Om gärningen är att anse som ringa skall inte dömas till ansvar.
Till ansvar enligt denna paragraf döms inte om gärningen är belagd med samma eller strängare straff i brottsbalken. Lag (2002:550).
36 a § Till böter eller fängelse i högst två år döms den som med uppsåt eller av oaktsamhet bryter mot skyldigheter, villkor eller förbud som finns i de EG-bestämmelser som kompletteras av lagen. Detta gäller dock inte, om överträdelsen avser bestämmelser om myndighetsutövning.
Om brottet har begåtts med uppsåt och avsett en förpliktelse av väsentlig betydelse från djurskyddssynpunkt, döms till fängelse i högst två år.
Om gärningen är att anse som ringa skall inte dömas till ansvar.
Till ansvar enligt denna paragraf döms inte om gärningen är belagd med samma eller strängare straff i brottsbalken. Lag (2006:809).
36 b § Till böter döms den som uppsåtligen eller av oaktsamhet bryter mot en föreskrift som har meddelats med stöd av 22 a § andra stycket.
Om gärningen är ringa ska den inte medföra ansvar.
Om gärningen är belagd med samma eller strängare straff i brottsbalken, ska den inte medföra ansvar enligt denna paragraf. Lag (2012:526).
36 c § Till böter eller fängelse i högst två år döms den som bryter mot förbudet i 9 a § att genomföra sexuella handlingar med djur.
Till ansvar enligt denna paragraf döms det inte om gärningen är belagd med samma eller strängare straff i brottsbalken. Lag (2014:112).
37 § Om ett vitesföreläggande eller vitesförbud har överträtts, döms inte till ansvar enligt 36 eller 36 a § för gärning som omfattas av föreläggandet eller förbudet.
Den som har ålagts att betala en särskild avgift enligt 3 a § andra stycket för att han inte låtit förpröva stall, andra förvaringsutrymmen för djur eller hägn döms inte till ansvar enligt 36 §. Lag (2007:1394).
Överklagande m.m.
37 a § En regional djurförsöksetisk nämnds beslut i ett ärende om godkännande av användning av djur i djurförsök och om återkallelse av ett sådant godkännande får överklagas till den centrala djurförsöksetiska nämnd som anges i 21 c §.
Den centrala djurförsöksetiska nämndens beslut får inte överklagas. Lag (2012:526).
38 § En statlig förvaltningsmyndighets beslut i ett enskilt fall får, i andra fall än vad som sägs i 37 a §, överklagas till allmän förvaltningsdomstol, om det har meddelats
1. enligt denna lag,
2. enligt de föreskrifter som meddelats med stöd av lagen, eller
3. enligt de EU-bestämmelser som kompletteras av lagen.

Detsamma gäller beslut som har meddelats av en officiell veterinär som förordnats enligt lagen (2009:1254) om officiella veterinärer.
Den myndighet som förordnat den officiella veterinären ska föra det allmännas talan hos allmän förvaltningsdomstol.
Prövningstillstånd krävs vid överklagande till kammarrätten.
Andra beslut av en statlig förvaltningsmyndighet får överklagas hos regeringen. Lag (2012:526).
39 § Regeringen får meddela föreskrifter om i vilka fall ett beslut enligt denna lag, enligt de föreskrifter som har meddelats med stöd av lagen eller enligt de EG-bestämmelser som kompletteras av lagen skall gälla omedelbart även om det överklagas. Lag (2006:809).
Övergångsregler
Övergångsbestämmelser
1998:534
1. Denna lag träder i kraft den 1 juli 1988 då lagen (1944:219) om djurskydd samt lagen (1937:313) angående slakt av husdjur skall upphöra att gälla.
2. Beslut om förelägganden, förbud eller tillstånd som har meddelats före ikraftträdandet skall anses vara meddelade enligt den nya lagen, om inte regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer beslutar något annat.
3. Om det i lag eller annan författning hänvisas till en bestämmelse som har ersatts genom en bestämmelse i denna lag, tillämpas i stället den nya bestämmelsen. Lag (1991:404).
1995:1714
Denna lag träder i kraft den 1 maj 1996 men tillämpas inte i de fall där det första beslutet i ärendet fattats dessförinnan.
1998:56
1. Denna lag träder i kraft den 1 mars 1998.
2. I fråga om sådan användning av försöksdjur som har tillstyrkts före ikraftträdandet krävs inte godkännande enligt 21 § i dess nya lydelse och tillämpas 2 § i dess äldre lydelse.
2002:550
1. Denna lag träder i kraft den 1 januari 2003.
2. Förelägganden och förbud som har meddelats enligt äldre bestämmelser gäller fortfarande efter lagens ikraftträdande.
3. För ärenden som väckts eller beslut som meddelats före ikraftträdandet gäller äldre bestämmelser.
4. Regeringen eller efter regeringens bemyndigande Jordbruksverket får meddela de föreskrifter som övergångsvis kan behövas.
2002:891
1. Denna lag träder i kraft den dag regeringen bestämmer.
2. Tillstånd som har meddelats enligt äldre bestämmelser gäller fortfarande efter lagens ikraftträdande.
3. För ärenden som väckts eller beslut som meddelats före ikraftträdandet gäller äldre bestämmelser.
4. Regeringen eller efter regeringens bemyndigande Jordbruksverket får meddela de föreskrifter som övergångsvis kan behövas.
2003:52
1. Denna lag träder i kraft den 1 juli 2003 i fråga om 33 § och i övrigt den 1 januari 2004.
2. Regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer får meddela de föreskrifter som övergångsvis kan behövas.
3. Regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer får meddela de föreskrifter om undantag från krav på tillstånd för verksamheter enligt 16 § som övergångsvis kan behövas. Lag (2003:1076)
2003:1077
1. Denna lag träder i kraft den 1 januari 2004.
2. Bestämmelsen i 3 a § gäller för åtgärder som kräver förprövning efter den 1 januari 2004.
2006:809
1. Denna lag träder i kraft den 1 juli 2006.
2. Har upphävts genom lag (2008:600).
2007:1394
1. Denna lag träder i kraft den 1 januari 2008.
2. Äldre bestämmelser gäller för åtgärder som kräver förprövning om de vidtagits utan godkännande på förhand före ikraftträdandet.
2008:660
1. Denna lag träder i kraft den 1 januari 2009.
2. Äldre föreskrifter gäller fortfarande för beslut som har meddelats av en kommunal nämnd före ikraftträdandet.
3. Beslut som har meddelats av en kommunal nämnd med stöd av äldre föreskrifter gäller fortfarande.
2012:526
1. Denna lag träder i kraft den 1 januari 2013.
2. Äldre föreskrifter gäller fortfarande för beslut av en djurförsöksetisk nämnd som överklagats före den 1 januari 2013.

ErikAnkan
Visningsbild
P 27 Hjälte 1 368 inlägg
-1

Svar till ImThePsycho [Gå till post]:
Nu fattar jag vad hon menar. Det är I FALL ATT som hon menar. Tyckte tråden var litte luddigt skriven ändå. tack

Fuck yolo! Hakuna matata is the words, bitches┌∩┐(◣_◢)┌∩┐

ImThePsycho
Visningsbild
P 30 Mölndal Hjälte 3 092 inlägg
1

Svar till sinder [Gå till post]:
Ingen kommer läsa det där gubben.. Tyvärr. Försök sammanfatta, plocka ut det viktiga.

Kastar sten på månen och skrattar åt min kreativitet ||

sinder
Visningsbild
P 32 Hjälte 33 inlägg
0

Svar till ImThePsycho [Gå till post]:
Han ville ha en källa där fick han källan på lagen om att aliva ett djur på ett humant sätt. varför fråga om källa om du inte kommer läsa det?

hutcherson
Visningsbild
F 30 Hjälte 6 138 inlägg
Trådskapare
1
Svar till sinder [Gå till post]:
Inget av det där är relevant till ditt uttalande om att det skulle vara olagligt att ta livet av en hamster.

Din källa innehåller lagar om mestadels försöksdjur. Antingen skickar du den bit som faktiskt är relevant eller så kommer vi överens om att du har fel. Här har du en källa för mina uttalanden;
http://www.jordbruksverket.se/download/18.3c1967aa13afeea1eb88000854/1362469275039/2012-027.pdf (Länk finns även högst upp på den här trådsidan i Divinitys inlägg.)

"9 KAP. BESTÄMMELSER OM ANNAN AVLIVNING AV DJUR SOM INTE ÄR AVSEDDA FÖR LIVSMEDELSPRODUKTION SAMT YTTERLIGARE BESTÄMMELSER FÖR ANNAN AVLIVNING ÄN SLAKT AV LIVSMEDELSPRODUCERANDE DJUR

Slag mot huvudet
8 § Slag mot bakhuvudet får användas för att avliva ett mindre antal
1. lamm, killingar, smågrisar, hundvalpar, kattungar samt mink- och rävvalpar, om
djuret är yngre än 14 dagar,
2. strutsfågelkycklingar och fjäderfän, samt
3. kaniner, gnagare, tamillrar, kräldjur, groddjur samt övriga fåglar, om djuret väger högst 1 kg. Slaget ska utföras med sådan kraft och precision att det medför omedelbar medvetslöshet och död.
"

I'm practically floating in English.

HemligJaevel
Visningsbild
P 32 Hjälte 3 056 inlägg
1
Min syster hade marsvin förut. Den sista krabaten (hon hade två stycken.) fick hjärnblödning, och blev förlamad i halva kroppen. Jag ringde runt till veterinärer i regionen och länet, frågade om de hade tid ganska omgående att avliva ett marsvin.

En hade tid, och det var regionssjukhuset. De skulle ha över en tusenlapp om jag inte minns fel. Så då beslutade sig jag och min kära far om att vi tar ut krabaten i garaget, tar med en hammare och gör det snabbt och värdigt. Metoden som går väldigt fort och är skonsamt är att du slår den i huvudet väldigt hårt, direkt dödande.

Nu sitter jag inte och säger att jag tycker det är schysst att slå ihjäl djur och att det var roligt, detta var ett nödfall och det var för djurets bästa.

Men för att undvika onödigt lidande om du inte har gjort det förut bör du kontakta veterinär.

Legal gravskändare.

sinder
Visningsbild
P 32 Hjälte 33 inlägg
-1

Svar till hutcherson [Gå till post]:
När vägde en hamster 1kg? när dom skriver Gnagare så menar dom bävrar och djur du kan jakta på. inte en liten jävla hamster på 50gram.

SonGoku
Visningsbild
P 30 Bromma Hjälte 72 inlägg
0

What situation is not improved by pizza?

hutcherson
Visningsbild
F 30 Hjälte 6 138 inlägg
Trådskapare
1

Svar till sinder [Gå till post]:
Hamstrar är gnagare. Men det kanske du är för trollig för att förstå.

I'm practically floating in English.

sinder
Visningsbild
P 32 Hjälte 33 inlägg
-1

Svar till hutcherson [Gå till post]:
Ja Hamster är en gnagare, men den väger inte 1kg.

"om djuret väger högst 1 kg. Slaget ska utföras med sådan kraft och precision att det medför omedelbar medvetslöshet och död."
hutcherson
Visningsbild
F 30 Hjälte 6 138 inlägg
Trådskapare
1

Svar till sinder [Gå till post]:
HÖGST 1 kg. Alltså gäller det alla gnagare UNDER 1 kg, dvs. en hamster på 100g t.ex.

I'm practically floating in English.

JLJ
Visningsbild
23 Hjälte 1 inlägg
0
Allt bara fortsätter och fortsätter. Visst, en del tycker att det är fel att avliva ett djur medan andra inte tycker det. Vi har förstått det nu. Alla tycker olika (that's technically the main point of life).
Dessutom har ni ju inte tänkt på att en liten gnagare får lida när den blir dödad av en katt/räv etc. Bara för att en människa dödar ett djur betyder inte att det inte behöver lida när det blir dödat av någon annan levande varelse.

Egentligen ska jag inte lägga mig i detta, men kände en liten vilja över att skriva vad jag tycker.

Det är inte det att jag inte bryr mig om djur, jag älskar allas djur, men i detta fallet handlar det faktist bara om en liten hamster.

Så, nu har ni fått veta min åsikt!

Tack för mig! ;-)

Forum » Mellan Himmel och Jord » Avliva husdjuret själv?

Ansvariga ordningsvakter:

Användare som läser i den här tråden just nu

1 utloggad

Skriv ett nytt inlägg

Hej! Innan du skriver om ett potentiellt problem så vill vi påminna dig om att du faktiskt inte är ensam. Du är inte onormal och världen kommer inte att gå under, vi lovar! Så slappna av och gilla livet i några minuter - känns det fortfarande hemskt? Skriv gärna ner dina tankar och frågor, vi älskar att hjälpa just dig!

Den här tråden är äldre än Rojks drömtjej!

Det senaste inlägget i den här tråden skrevs för över tre månader sedan. Är du säker på att du vill återuppliva diskussionen? Har du något vettigt att tillföra eller passar din fråga i en ny tråd? Onödiga återupplivningar kommer att låsas så tänk efter en extra gång!

Hjälp

Det här är en hjälpruta

Här får du korta tips och förklaringar om forumet. Välj kapitel i rullningslisten här ovanför.

Rutan uppdateras automagiskt

När du använder funktioner i forumet så visas bra tips här.


Annons
Annons
Annons
Annons