Den vettiga feminismen skulle väl vara någon form av jämställdhetsförespråkande ideologi, och det kan man väl köpa antar jag.
Problem jag ser i den nuvarande rörelsen är dock så stora att jag inte skulle kunna ställa mig bakom den som helhet.
1.
Feminismen som ideologi är inte
definitionen på feminism från ordboken. Feminismen är väldigt väldigt inkonsekvent, och inte ens ideologins största förespråkare är överrens om vad feminism faktiskt är. Det leder till en intern osäkerhet som syns väldigt tydligt.
2.
Feminismen blir lätt moraliserande. Dess följare vill gärna berätta för individerna i samhället vad som är rätt och fel (eller vems åsikt som är viktig för den delen, vilket är väldigt uteslutande). Jag tycker att en individ själv ska får bestämma vad som är rätt och fel att säga, göra och tycka. Det ska inte spela någon roll, till exempel, om vi som samhälle är eniga om att
det är fel att vara rasist. Rasisterna ska
ändå få uttrycka sig. Någon kan bli ledsen, och stött. Det är okej att bli ledsen. Det finns någon att prata med. De flesta tycker ju som sagt att rasism är fel, så folk kommer att lyssna på hur du känner.
3.
Feminismen blir lätt auktoritär. Som jag vidrörde i punkt två så vill många feminister gärna bestämma vad som är rätt och fel. Det ska till exempel inte vara okej att uttrycka vissa åsikter mot människor som feminismen anser är "mer förryckta än andra" eller dylikt, utan att ta hänsyn till individen i fråga.
4.
Så kallad "reverse racism". Rasism är rasism. Omvänd rasism är inte en grej. Oavsett etnicitet. Vita kan utsättas för rasism. Det är inte omvänd rasism. Vita är inte mer skyddade från rasism än några andra. Antingen är en sak rasism eller så är den inte det. Det spelar ingen roll om någon skulle anses vara mer privilegierad än någon annan.
Individen kan fortfarande utsättas för rasism.
5.
Kollektivismen. Feminismen har en kollektivistisk syn på samhället. Människor är indelade i grupper efter hur privilegierade de är, vilken etnicitet de tillhör, vilket kön de tillhör osv. Hur viktiga deras problem är mäts efter dessa saker istället för deras individuella värde. Människor som tillhör en av dessa "grupperingar" (vilket
alla gör) behandlas som en i gruppen istället för en individ. Deras problem behandlas utefter tillhörighet till vissa grupperingar, oavsett deras individuella situation.
Jag kan säkert komma på fler saker, men det är några av dem.
Jag har nog egentligen inte så många åsikter som är annorlunda från idén om jämställdhet, eller många saker feminismen tar upp för den delen. Men jag ser på det från en annan vinkel.
Om man ska dra det enkelt så är jag skeptisk till feminismen som helhet på grund av att jag ser individen som högre ställd än grupper individen kan ställas in i. Individens rättigheter, skyldigheter och friheter är viktigare för mig än samhällets rättigheter, skyldigheter och friheter.
Vi som samhälle ska arbeta för
alla individers bästa. Inte för
oss som olika grupper vi inte kan bestämma om vi ska tillhöra. Samhället bör inte moralisera våra val, utan stötta oss oavsett vilka val vi gör (med förnuft såklart, t.ex mord är ju inget någon individ vill utsättas för, så det bör ju inte legaliseras på de grunderna). Jag skulle gärna se feminismen bli en stark ideologi för jämställdhet, men jag anser inte att den är det
i sin nuvarande form. Den kanske har möjligheten att växa till det, men jag skulle vilja se några tecken på vilja till det för att kunna stå bakom den.
Viktigt att tillägga är att jag tycker man ska
försöka att inte se samhällets problem ur ett ideologiskt perspektiv. Det är såklart väldigt svårt, men det är viktigt för att
faktiskt se saker för vad de är.
Tillägg av
ipeople 2016-03-18 15:14
Även som du skrev i ett svar här i tråden att du kan "förstå var ilskan kommer ifrån" hos de som "missbrukar" feminismen. Kan du förstå var "ilskan" hos de som till exempel röstar på SD kommer ifrån?
Oavsett vad ditt svar är bör ståndpunkten vara att båda får säga, göra, rösta som de vill. De bör båda få utnyttja sina rättigheter, oavsett om du och jag förstår dem eller inte. Vi måste inte förstå. De är fria individer allihop. Vi kan komma överens om att de har åsikter vi inte håller med om, och där bör det sluta.