Som besökare på Hamsterpaj samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
Annons

Datorspelsberoende

Skapad av Lobax, 2012-11-02 03:47 i Samhälle & vetenskap

16 516
16 inlägg
6 poäng
Lobax
Visningsbild
P 30 Uppsala Hjälte 5 448 inlägg
4
I SVT Debatt diskuterades nyligen det uppfattade problemet med dataspelsberoende, med anledningen av att en sextonåring nyligen sattes i tvångsvård efter dataspelsmissbruk.
http://www.svtplay.se/video/546134/1-11-22-00/?tab=undefined&sida=1

Det är viktigt att klargöra att någon formell diagnos för datorspelsberoende inte existerar, vare sig i sverige eller utomlands. Därtill så är det viktigt att redogöra för vad som menas med datorspelsmissbruk: vanligtvis syftar man på spelande medför negativa konsekvenser för hälsan och/eller ens sociala liv. Det är däremot möjligt att någon spenderar väldigt mycket tid med datorspel utan att det går ut över skola, arbete eller hälsa, och frågan är då om denna typ av spelbruk ska ses som något negativt.

En metastudie (dvs en studie som sammanställer data av tidigare utförda studier) utfört av Christopher J. Ferguson et. al. visade att 3% av datorspelare kan anses lida av ett spelbruk om definitionen utgår från negativa konsekvenser, medan upp till 9% klassas som spelmissbrukare om man utgår från hur stor del datorspel utgör någons liv. Studien poängterar vidare svårigheten med att fastställa orsaken till spelmissbruk; Det är nämligen svårt att se om det är spelen som är beroendeframkallande, eller om personerna som utvecklar självdestruktiva spelvanor gör det pga andra orsaker som inte har med spelen att göra (exempelvis redan existerande psykiska eller sociala problem).
http://tinyurl.com/czncgyr

Med detta i åtanke så framgår debatten, i min mening, som ytterst tveksam. Att måla upp en bild av ett folkhälsoproblem där datorspelare vittrar bort framför sina skärmar och stänger ut sig från omvärlden är grovt missvisande. Inte minst så finns det inget stöd för detta i den forskning som gjorts.

Jag tror snarare att den största roten till problemet är en generationsklyfta, där framförallt föräldrar helt enkelt inte är insatta i spelvärden och därmed inte har en aning om vad deras barn gör framför datorerna. Denna kunskapsbrist gör inte minst att föräldrarna identifierar problem som inte existerar. Exempelvis så uppfattar säkerligen många det som en aktivitet som hämnar sociala kontakter, men att spela datorspel är ett sätt för många att umgås och knyta sociala kontakter. Men så länge inte föräldrarna själva sätter sig in i världen så ser de bara hur deras barn sitter timmar framför en datorskärm.

Och jämfört med andra aktiviteter som barn ägnar sig åt så är denna avsaknad av insyn och intresse för vad barnen gör minst sagt förbluffande. Parallellen mellan fotboll och datorspel tas upp på ett bra sätt i en debattartikel i DN från en doktorand i internetberoende:
"Orvar Säfström höll en fantastisk presentation där han talade om hur föräldrar är villiga att hämta och lämna vid fotbollsträningar flera dagar i veckan, hur de kan stå och heja på laget vid sidlinjen i flera timmar och baka bullar för att stödja föreningen.

Men, undrade han: Hur många föräldrar drar fram en stol och sätter sig och hejar på barnet när hon spelar datorspel? Inte många.
"
http://www.dn.se/debatt/varfor-ar-fotboll-sa-mycket-viktigare-an-datorspelande

Men vad tycker ni: är datorspelande ett folkhälsoproblem? Och vad är i så fall orsaken och hur löser vi den?

Tillägg av Lobax 2012-11-04 15:52

Länken till studien buggade ur, men den borde fungera nu

Är reklamen ivägen? Logga in eller registrera dig så försvinner den!

Tjingsallad
Visningsbild
P 31 Lund Hjälte 10 405 inlägg
0
Svar till Lobax [Gå till post]:
Nej, det är inte ett problem. Vi väntar 20 år tills vår generation har blivit de nya föräldrarna så slipper folk whina.

<--- Pro // Did i ask you what you thought you maggot?!

EyeAttack
Visningsbild
F 31 Lund Hjälte 2 422 inlägg
0
Jodå, jag tror datorspels"beroende" kan vara ett problem om man låter det gå för långt. (Och nio procent är ändå ganska mycket.) När en sak börjar prioriteras framför allt annat bör man alltid tänka till, även om man inte tekniskt sett är beroende.

Den där parallellen mellan datorspel och olika sporter tycker jag dock är väldigt intressant. I debatten pratade de om att spelande frigör dopamin, belöningshormonen och på så sätt gör spelarna beroende. Samma sak händer ju faktiskt när man sportar, man får samma typ av belöning. Skillnaden är att det helt enkelt inte är möjligt att lägga ner lika mycket tid på en aktiv sport som på dataspel, att äta samtidigt går inte och efter ett antal timmar tar ändå orken slut när man rör på sig.

I mina ögon kan man på så sätt räkna sporterna och datorspel till samma kategori, med den (i det här fallet avgörande) skillnaden just i tid man kan lägga ner. Ser man de skillnaden och de likheterna så tror jag också man kan se en lösning: sätt en tidsbegränsning på spelandet och lär barnet sätta dem på samma sätt. Då märker man också vad som togs upp i debatten - det är framförallt de som inte mår helt bra eller lever helt hälsosamt i övrigt som också fastnar i beroende.

Att föräldrar sedan är rädda för spelen just för att de inte vet ser jag som en självklarhet. De flesta föräldrar tycker nu att facebook är en fantastisk grej, eftersom de själva håller på med det, men samma förståelse upplevde jag absolut inte finnas ii början.

M-A-G-I-C!

Enok
Visningsbild
P 30 Hjälte 504 inlägg
0
Lär väl mer vara ett beteendeproblem, snarare än att själva spelen skapar ett beroende. Så som hasardspel gör; där finns heller ingen kemisk substans som gör att man fastnar.

Det handlar om individens ansvar att ta hand om sig själv. De som inte klarar av det, bör få någon form av vård för det.

Inte online så ofta längre

vise_mannen
Visningsbild
Hjälte 1 161 inlägg
0

Svar till Lobax [Gå till post]:


Självklart så kan man binda kontakter och umgås med folk över nätet men det är inte samma sak som att träffa nya eller umgås med vänner irl. Om ens barn sitter väldigt mycket vid datorn och undviker att träffa människor irl så bör man som förälder vara orolig. De flesta unga balanserar ju detta på ett bra sätt men somliga klarar inte av det.

Generationsklyfta för 10 år sen? Ja. Men idag? Njaa.
Handlar nog mest om att en del inte kan begränsa sin tid vid datorn.

Ingen status

Paradox
Visningsbild
P 32 Göteborg Hjälte 3 850 inlägg
0

Svar till Lobax [Gå till post]:
http://www.youtube.com/watch?v=yssXWYR91bs
Första frågan i denna videon går igenom det ganska ordentligt. Han har väldigt mycket bra att säga.

Snutte.

Oliveran
Visningsbild
P 30 Åkersberga Hjälte 5 719 inlägg
0
Alla vet ju att folk som spelar datorspel kommer börja gå och skjuta andra människor för det hände förut!

Fast lite med seriöst, så är spelberoende givetvis ett problem. Jag är lätt spelberoende, givetvis påverkar det mitt liv och min framtid, liksom andras framtid. Lösningen är att låta folk växa upp, när de blir äldre kommer prioriteter ändras. Sen finns det alkoholister som är vuxna, det kommer även finnas spelberoende. Har de problem får de söka hjälp, hör nästan mer om datorspelsproblem än alkoholproblem som är betydligt mycket större och farligare.

You're my boo! ~

Syndafloden
Visningsbild
P 33 Karlstad Hjälte 10 705 inlägg
0
Ja, så länge spelberoende drabbar samma mekanismer som andra sorters beroenden, och så länge spel bygger på beroendeframkallande principer ( Se Skinner Box) så är spelberoende ett verkligt problem.


Svar till Enok [Gå till post]:
Det är visst kemiska substanser inblandade i hasardspel- och tvspelsberoende.



Svar till EyeAttack [Gå till post]:
Fast finns ju folk som är beroende av att träna med. Såg en på tv som cyklade maniskt, till exempel.

Sport bygger sällan på beroendeframkallande beteendemönster som spel gör.

HEH, TIME FOR A BIT OF A ROUGH AND TUMBLE

Outcast
Visningsbild
P Solna Hjälte 2 404 inlägg
1

Svar till EyeAttack [Gå till post]:

What EyeAttack said. Och alla vet att jag är gud så det jag säger gäller :D



Spelberoende finns. Och jag anser att när ett TV/Dator-spel går över till ett jobb (Grinda, etc) för att bli bättre och/eller du som person blir förbannad när det går dåligt när du spelar online är tecken på att du tar spelet på lite för stort allvar. Kan man inte heller vara utan dator under längre perioder så skulle jag säga att man har ett beroende. Sitter du med facebook varje dag och måste spela det där sketna Zynga spelet så är du beroende. Speciellt när du skickar invites som är sket jobbiga bara för att du ska få mer "energi" för att spela vidare.

Och ja, Tack folket. Jag lever... iallafall under halloween ;)

Mitt liv är awesome. Och ja, du borde vara avundsjuk. ;)

Enok
Visningsbild
P 30 Hjälte 504 inlägg
0

Svar till Syndafloden [Gå till post]:
Belöningssystemen ja, men jag syftade mer till drogen man tars kemi, så som nikotin, ethanol, olika syror, etcetera.

Inte online så ofta längre

amza
Visningsbild
P Norrköping Hjälte 360 inlägg
0
Jag tror inte att dataspel är beroende. visst man skippar ofta skola-jobb för att spela. det är dåligt visst. MEN man lär sig saker snabbare. som jag t. ex. jag spelar hela dagarna nästan men har lärt mig allt jag behöver. som matte, engelska. kultur. lagarbete. natur. och mycket mer. Visst många tror att om man spelar mycke skut och mördar spel så blir man lite konstig. Men dom som är sån har jue en hjärnskada. En normal person förstår vad som är verkligt och fantasi. Men det jag menar är att spela dataspel / tv-spel är nyttigt. Inte om man kör 24/7 men lite då och då. Man möter folk på ett helt annat sätt än man gör ute på stan. Man lär sig mer. som du sa. Att föräldrar ibland inte förstår vad man gör vid datan. Men att om man tog sin tid och tittar vad dom spelar eller gör så kanske dom förstår. Förlåt för svenskan. Svenska är inte mitt main språk. Är engelsk.

Succes is measured in blood, your's or your enemy's. No courage without fear, no life without the risk to lose it. Embrace your dreams.

Ellie
Visningsbild
Hjälte 6 361 inlägg
1
Först och främst angående Lobax studie, som först är länken sönder men att det finns en metastudie på tidigare studier säger faktiskt ingenting.

Detta för att utformningen av denna form av spel inte funnits tidigare. Tillgång och utveckling av internet och relationer på internet har inte heller funnits speciellt länge. Det finns väldigt lite data på området, det har flertalet forskare sagt.

"Nyberg, professor i beroendevetenskap vid Uppsala universitet, har inga siffror till grund för beroendebelägget, men gissar att det är en av tio som drabbas." Gissar är inte vetenskap.

http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/spela/article15234076.ab

Och ska man göra en studie ska man främst diskutera hur den ska utformas. Är det bara CS och world of warcraft som gills, ska vi även plocka in internet gamblers (det är ju också ett form av spel fast med pengar som större insats), gills även The Sims, internet forum, bloggar och hur ska vi sortera det destruktiva från det odestruktiva.

För att dataspelsberoende inte skulle existera är ett rätt löjligt påstående för det gör det. Det är också fel att säga att som i SVT debatt att hade det inte varit dataspel hade det varit något annat. Nej så funkar inte människor, vi verkar tro att mer teknik inte för med sig nya former av beteenden. Ingen tror jag argumenterar emot att vi är i regel mer passiva och stillasittande idag än vad vi var för bara tio år sedan och dataspel talar till en grupp som potentiellt kanske hade gjort något konstruktivt, precis som spelmissbrukare inte hade varit alkoholister.

Nu förstår jag inte heller debatten angående om dataspelsberoende ska vara en egen diagnos. Precis som besatthet av mjölk eller andra helt orelaterade beteenden inte är enskilda diagnoser så är varken dataspel eller spelmissbruk det heller.

Det är rätt simpelt vad det är, dataspel är ett verktyg att fly från verkligheten med. Sen kan precis som alkohol, spel, hygien eller vad det nu kan vara så finns det en gräns av vad som är hälsosamt och inte hälsosamt.

För vad jag tror det hör grundar sig lite i är att det har blivit väldigt lätt att ersätta sociala kontakter. Man behöver inte gå ut eller anstränga sig för att skaffa ett socialtnätverk med dessa plattformar. Det kombinerat med kickar och belöningar av spelets gång, en virtuell värld som är mycket enklare samt roligare att ta sig igenom än den verkliga.

Det har ju bland annat kommit fram liknande fall inom tex facebook, bloggar, twitter med folk som måste uppdatera konstant till en publik som nästan inte finns.


Vad är lösningen på dessa som då blir beroende av dessa platformar, kanske skulle passa sig bäst med gruppterapi. Just därför att det är nog den sociala kicken man får av dessa spel som gör dem så beroendeframkallande och då kan man nog bara bota det med riktigt mänskligkontakt.

För att ge exempel från mig själv så när jag är ledsen sitter jag också och plöjer bloggar, twitter, tv serier som inte var möjligt för tio år sedan för då tvingades jag att göra det jag skulle göra. Pågrund av den tekniska strukturen gjorde att det inte var möjligt på annat sätt.


Svar till Oliveran [Gå till post]:
Ingen i debatten eller i tråden har kopplat detta till att dataspel leder till våld. Nu syftar man till ett beroende.

Alkoholism är extremt debatterat och varenda förändring systemet gör bevakas enormt mycket för att diskutera vilket resultat det har för samhället.


[svar:amza:4161821]
Igen beroende är inte relaterad till vålds studierna. Det här är en helt annan gren och jag tror det är viktigt att diskutera och reflektera över hur spel och olika sociala plattformar påverkar oss.



h

Lobax
Visningsbild
P 30 Uppsala Hjälte 5 448 inlägg
Trådskapare
0
Svar till Ellie [Gå till post]:
Först och främst angående Lobax studie, som först är länken sönder
Varför lägger de in mellanslag i URL:et? *mummel*... Har lagt till en fungerade länk i OP nu.

men att det finns en metastudie på tidigare studier säger faktiskt ingenting.
Hur kan du säga det? Den sammanställer allt man vet om området. Framför allt så riktar den metodologisk kritik mot ett flertal studier eftersom de anser att deras förhållningssätt ger överdrivna resultat. De berömmer dock andra, och sammanställningen av dessa tyder på det är 3% vars datorbruk kan anses vara självdestruktiv.

Det stora problemet, vilket studien påpekar, är inte att identifiera vilka eller hur många som lider, utan varför de lider. Det går inte att utskilja vilka som redan har kompulsiva störningar innan de börjar spela från dem som utvecklar dem pga spelen, och det är där studien efterlyser mer forskning. Det är även därför man inte valt att göra en officiell diagnos för datorspelsberoende, eftersom man inte vet om det är ett separat fenomen eller om det är något som täcks av andra diagnos.

För att dataspelsberoende inte skulle existera är ett rätt löjligt påstående för det gör det. Det är också fel att säga att som i SVT debatt att hade det inte varit dataspel hade det varit något annat.
Hur är det fel? En autistisk person som snöar in sig i ett endast ett ämne kan lätt hamna i något som föräldrarna tolkar som ett datorspelsberoende. Men om denne inte haft tillgång till datorspel så hade denna person bara snöat in sig på något annat.

Vi vet inte vad som orsakar symptomen, och därför kan vi inte påstå att datorspelsberoende existerar när det likaväl kan ha andra orsaker.


envelope91
Visningsbild
P 33 Lilla Edet Hjälte 4 429 inlägg
0
Tycker mest det är drygt att det kan finnas miljontals spelare som lirar ett spel, och när några utav dom blir galna så blir det ett jävla liv...

Många föräldrar som är rädda för vad sina barn utsätts för på internet, tyvvär så verkar väldigt få föräldrar vara redo att sitta ner brevid sitt barn och bara kolla vad h*n sysslar med.. Utan dom antar skit...

Detta pågår hos mina kusiner nu.. farsan gör allt för att få ungen att sluta sitta vid datorn.. han påstår att ungen alltid blir agressiv efter att han har spenderat tid vid datorn. Denna unge sitter bara och spelar Habbo och Minecraft och pratar med sina vänner på skype..

Det är få föräldrar som faktiskt förstår hur social man ofta är när man sitter framför burken, givetvis ska man även blanda det med att träffa folk på riktigt.. men ändå, man är långt ifrång osocial såvida man inte vill vara det.

Det är långt ifrån ett stort problem tycker jag, vi växer idag upp i en värld som ofta kan få oss att vilja fly verkligheten, när jag gick i högstadiet fick jag hemundervisning i ungefär 3 år pga av att skolan inte kunde fixa mobbningen(??), spenderade praktiskt taget varje dag framför WoW i 3 år, skulle nästan kunna påstå att det räddade mig, visst blir man mobbad online ibland, men det är långt ifrån lika personligt som offline enligt mig...

Jag tycker bara att föräldrar först borde förstå vad sina barn gör vid datorn innan dom antar förhastade slutsatser... På typ 90talet fick ju en beröm rappare skulden för att en tonnåring flippat och dödat några personer, allt bara för att han tydligen lyssnat på rapparens musik.. han fick gå till domstol och allt.. han blev dock frikänd, tack och lov.

Borde datorspelsutvecklare och musiker stå ansvariga för vad deras spelare/lyssnare gör?

Om jag sjunger om att döda någon och en person gör det så är väl inte jag skyldig precis? XD

I den rätt så nya händelsen med tvångshändertagandet utav en unge som lirade för mycket så visade det sig att det knappast var en vanlig familj det rörde sig om... Det är många spelare som begränsar sitt verkliga liv för att spela, detta räknar inte jag som missbruk, Att välja att sitta hemma istället för att gå ut och supa är knappast något som skapar förödande skada på ditt sociala liv liksom...

Time you enjoy wasting is not wasted time.

Nåja.. nu fick jag skriva av mig också! XD

Ha de gött.

Lard is the poor man's butter.

Ellie
Visningsbild
Hjälte 6 361 inlägg
0

Svar till Lobax [Gå till post]:
Länken funkar fortfarande inte så jag kan inte avgöra helt hur vettig sammanställningen är. Har man dragit ihop tre studier med 15 pers i vardera så kan man knappast kalla det för genomgående för befolkningen. Eftersom de utlyser mer data så är detta rena spekulationer.

Vad jag däremot skrev tidigare är att det inte är problemet

Att dra autism som ett exempel är också rätt missvisande mot autism. Autism i sig karaktärseras av att det uppträder i tidig ålder och hela den här cirkusen om att de bara intresserar sig för en sak är rejält missvisande. Snarare är det fokus på sociala kontakter och behovet av rutiner. Asperger är en undergren till autism men då ska du nog skriva det för det är en av väldigt få som man kan diagnoseras med även i vuxenålder.

Jag har faktiskt inte skrivit att datorspelmissbruk ska vara en egen diagnos, jag tycker den debatten är helt efterbliven. Vi kan inte hitta på diagnoser för alla beteende skiftiningar folk har. Vad det däremot diskuteras i tex nya DSMV är att bra och grader av problem. Då kan det finnas att olika orsaker till missbruk av dessa slag.

MEN

Min poäng är att med fler olika platformar som man kan forma själv, med mer tillgänglig teknik når beteendet ut till fler. Vilket gör att oavsett varför så kan personer som annars inte hade åkt dit göra det. Destofler former man kan missbruka desto fler missbrukare.

Det borde egentligen säga sig självt.

"Att måla upp en bild av ett folkhälsoproblem där datorspelare vittrar bort framför sina skärmar och stänger ut sig från omvärlden är grovt missvisande."

Först och främst är det inte den bilden som jag tycker jag vill måla upp. Det är olyckligt att SVT debatt har en så onyanserad form och plockat in "experter" på ämnet.

Jag tror det är viktigt att prata om och få en inblick i hur vi använder datorer, tv och internet idag överhuvudtaget. Långa passiva pass är inte bra för någon och gränsen för destruktivt och odestruktivt ska inte handla om tur. Folk kan utvecklas enormt med dataspel, men de kan också bli handlingsförlamade och tappa viktiga sociala kontakter.

Jag tror vi lurar oss rejält om vi säger att vi inte blivit mindre sociala i verkligheten som resultat av teknikens framgång.

h

Oliveran
Visningsbild
P 30 Åkersberga Hjälte 5 719 inlägg
0
Svar till Ellie [Gå till post]:
Var sarkastisk och menade inte att det hade något med debatten att göra!

Men alkohol tas inte hand om nog för att bannlysas, intressant nog. Däremot gör mindre farliga droger det.

Angående datorspelsberoende så kommer det givetvis öka mycket inframtiden, både i och med utvecklingen i tekniken och det så kallade "e-sports"; alltså electronic sports, tävlingen inom dator- och TV-spel.

Also, datorspel är inte så mycket att fly från verkligheten. 95% av den tiden jag spelar spel så sitter jag och pratar med folk / chattar (för det mesta pratar), och detta gäller för nästan alla jag känner. Datorspelsberoende kommer från någon sorts utmaning, oftast i tävlingar eller spelande (som i gambling). Där brukar det finnas något som kallas kommunikation, i och med det är det inte så mycket att fly från verkligheten som att spela i en fejkvärld med folk. Världens största spel är multiplayer av en anledning!

Och det sista, dataspel skulle vara informationsspel.. Det heter DATORspel!

You're my boo! ~


Forum » Samhälle & vetenskap » Datorspelsberoende

Ansvariga ordningsvakter:

Användare som läser i den här tråden just nu

1 utloggad

Skriv ett nytt inlägg

Hej! Innan du skriver om ett potentiellt problem så vill vi påminna dig om att du faktiskt inte är ensam. Du är inte onormal och världen kommer inte att gå under, vi lovar! Så slappna av och gilla livet i några minuter - känns det fortfarande hemskt? Skriv gärna ner dina tankar och frågor, vi älskar att hjälpa just dig!

Den här tråden är äldre än Rojks drömtjej!

Det senaste inlägget i den här tråden skrevs för över tre månader sedan. Är du säker på att du vill återuppliva diskussionen? Har du något vettigt att tillföra eller passar din fråga i en ny tråd? Onödiga återupplivningar kommer att låsas så tänk efter en extra gång!

Hjälp

Det här är en hjälpruta

Här får du korta tips och förklaringar om forumet. Välj kapitel i rullningslisten här ovanför.

Rutan uppdateras automagiskt

När du använder funktioner i forumet så visas bra tips här.


Annons
Annons
Annons
Annons