Som besökare på Hamsterpaj samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
Annons

Religionskritik :)

Skapad av Anonymare, 2009-07-29 21:35 i Livsåskådningar

72 641
941 inlägg
-10 poäng
StainlessSteel
Visningsbild
P Hjälte 1 167 inlägg
0
Svar till MER [Gå till post]:

Och jag är rädd att du är fullkomligt hög på det. Du har uppfostrats i en religiöst sträng miljö som säger dig detta, en sorts självförnekelse du aldrig kunnat ta ställning till på riktigt.

Du skämtar, inte sant? Flera medlemmar av min familj är kristna medan jag är ateist, där har du nog fel.

ಠ_ಠ

Är reklamen ivägen? Logga in eller registrera dig så försvinner den!

VERYDAAAADA
Visningsbild
P 28 Hjälte 75 inlägg
0

Svar till Ciia [Gå till post]:


Jävlar....nån som faktiskt vet att svaret på allting är 42 :)))))))

Ingen status

Cia
Visningsbild
F 30 Uppsala Hjälte 3 879 inlägg
0

Svar till VERYDAAAADA [Gå till post]:
Finns det någon som inte vet det? :c

Hon den där med bitcharmén och death note-bilden.

MER
Visningsbild
P 33 Mölndal Hjälte 3 305 inlägg
0
Svar till StainlessSteel [Gå till post]:
Såklart jag skämtar - jag vet förstås allt om din bakgrund och hur stor andel av din familj som håller sig till varje religiös uppfattning.

Jag kommer med ett litet fult uttalande för att du kommer med ett stort fult uttalande, men kontentan är faktiskt sann - även om hela din familj räknar sig som amish har du troligtvis formats av ett samhälle som tycker att Gud är den konstiga teorin.

Och att du är minst lika hög som jag på religiositetens opium är ju bara bekräftandet av ett faktum. :)
Ellen-S
Visningsbild
F 30 Hjälte 112 inlägg
0

Svar till Anonymare [Gå till post]:
håller med om mycket av det du skriver. dock är det faktiskt så att gudslängtan är någonting som vi människor alltid har haft. religioner och gudar har alltid varit en del av samhället. det finns en del av vår hjärna som kallas för den religösa delen av hjärnan och den är olika "stor" för olika människor. alla religioner har många fina budskap, och många konstiga och hemska budskap, men kom ihåg att de skapades i en annan tid, då världen och samhället inte såg ut på samma sätt som idag. jag tycker vi alla ska glädjas åt att man idag (nästan alltid) kan få välja sin tro och hur man tror, men man kan även välja att inte tro alls. allt är okej så länge ingen kommer till skada, och försök att låta bli att dra alla över en kam. alla kristna är inte emot abort, och alla muslimer förtrycker inte sina döttrar. tack för ordet!

Ingen status

StainlessSteel
Visningsbild
P Hjälte 1 167 inlägg
0
Svar till MER [Gå till post]:

Jag förstår inte var du får de uppfattningarna ifrån. Vad i samhället skulle påverkat mig att se religion ur en ateistisk synvinkel?

ಠ_ಠ

MER
Visningsbild
P 33 Mölndal Hjälte 3 305 inlägg
0
Svar till StainlessSteel [Gå till post]:
Möjligtvis skola, vänner, samhällsnormer och samhällsdebatten.
StainlessSteel
Visningsbild
P Hjälte 1 167 inlägg
0

Svar till MER [Gå till post]:
Fel, min vän. Däremot har jag tänkt till om vad som är logiskt och vad som inte är det.

ಠ_ಠ

MER
Visningsbild
P 33 Mölndal Hjälte 3 305 inlägg
0
Svar till StainlessSteel [Gå till post]:
Oj tvärsäker. Gått mormonskola?

Vi kan lämna det spåret, om du vill, så får du gärna istället förklara för mig vad som då är logiskt och vad som inte är det. :)
StainlessSteel
Visningsbild
P Hjälte 1 167 inlägg
0

Svar till MER [Gå till post]:
Nej, det har jag inte. Och jag går helst inte in på någon djupare debatt om religion, då jag inte är fullt insatt i ämnet. Jag anser bara att religion är människans undanflykt till något icke-existentiellt, då jag inte heller ser det logiska i hur en 'allvetande' och 'allgod' ande (eller vad det nu är ni kristna anser 'honom/henne' vara) skulle vara roten till allt gott i världen. Jag kräver bevis, gärna synliga.

ಠ_ಠ

MER
Visningsbild
P 33 Mölndal Hjälte 3 305 inlägg
0
Svar till StainlessSteel [Gå till post]:
Du tycker inte att det är lite tunt att bygga din världsbild bara på "bristen av bevis för annat" om du, som du säger, inte är så insatt?
Nallen
Visningsbild
Hjälte 2 513 inlägg
0
Svar till MER [Gå till post]:
Hur många gånger ska jag behöva upprepa det för dig? Kommer vi inte längre än såhär eller? Du ska skriva HUR. Du kan inte både förkasta Guds handlande och överlåta handlandet åt Gud. Antingen erkänner du Guds tillvägagångssätt eller så skriver du ett eget, utifrån bara dig.


Den gudsdefintion du säger dig tro på har tillskrivits ett antal egenskaper, en av dessa är allsmäktighet. Jag använder de premisser och egenskaper som finns till hands för att påvisa att denna gud inte stämmer logiskt överens med de fakta vi har om världen.
Detta innebär att det logiskt följer att gud kan göra allt. ( här finns det dock teologer som menar att gud endast kan göra det som är l
logiskt möjligt, men det vi talar om ligger inte utanför logiken )

Jag vill undersöka argumentet och dess rationalitet och logiska struktur. Den visar sig vara svag och felaktig. Det är helt irrelevant om jag framlägger en fiktiv version av guds tillvägagångssätt, då vi redan vet, men hjälp av premisserna, att gud är allsmäktig.

Jag talar om det faktum att gud kunde ha aktualiserat en värld utan ondska och med total frihet, om han hade velat. Eftersom jag använder din definition av gud, så är det onödigt att ge en beskrivning av hur han skulle ha gjort detta, då vi fastslagit att din definition innehar "allsmäktighet".

Om du vill argumentera för att det är omöjligt att aktualisera en värld med fri vilja och utan ondska, så får du visa på hur det funderar ihop med den allsmäktiga och goda guden.

Har jag inte varit väldigt tydlig i frågan? Jag åkallar inte några "vetenskapliga argument" som ska triumfera över dina och "bevisa" Gud, det har aldrig varit något jag funnit intressant att syssla med. Och vad min tro bygger på är förvisso min ensak och har inte med saken att göra, men det är till stor del rationalitet, jo.


Att vara "till stor del rationell" är inte särskilt övertygande i det här sammanhanget. Det som övertygar mig är om du talar direkt till argumentet på ett helt rationellt sätt. Om du å andra sidan hänvisar till din religiösa tro, så har jag inget att argumentera om. Men att säga att den är till stor det rationell, utan att påvisa dess faktiska rationalitet, är inget övertygande drag.

Det är väl självklart att det är irrelevant, det är det som är poängen. Du kan inte använda saker och ting till annat än det de är till för, då blir det fel.


Fysiken behandlar fysikaliska teorier, så hade du framlagt ett hävdande om fysik, som fysiken inte kan motbevisa eller förkasta, hade du haft en poäng.
Teologin sägs behandla gud och religiösa uppfattningar om gud. Jag kan enkelt framlägga och hävda mycket om gud och gudar, utan att teologin kan förkasta eller motbevisa det, däri ligger problemet.


Det är just vad det betyder. Självklart kan vi inte (räkna med att) få fram objektiv kunskap genom subjektiva observationer.


Det känns nästan som om du talar från ett mycket skeptisker-artat perspektiv nu. Naturligtvis kan vi få fram objektiv kunskap med våra subjektiva sinnen. Vetenskapen och logiken hjälper oss att testa den och se om den kan kallas objektiv.
Många vetenskapliga upptäckter upptäcktes just att subjekt som arbetade ensamma i labb. När dessa människor sedan kan visa att dessa upptäckter kan sättas in i ett vetenskapligt sammanhang, så har vi fått tillgång till objektiv kunskap.
Om denna, eller någon kunskap, kan kallas för annat än subjektiv är en annan fråga, men som jag förstod det var du inte en sådan skeptiker.

Således är det i mötet med en människa som rationalitet över huvud taget uppstår?


Det är i hävdanden och i språk som rationalitet och irrationelitet uppstår, detta kan ske mellan människor, eller hos en människa. Men fysiska handlingar, utan resonemang, kan inte kallas varken irrationella eller rationella.

Men, åter igen, ett intelligent förhållningssätt.


Visst, men kraftlös som argument i det här sammanhanget, dessvärre.

Och jag ser det som rationellt att tro det. Vi får väl helt enkelt acceptera att vi har olika livsperspektiv som vi finner rationella.


Ibland kan sådan acceptans vara det enda rätta, men här så har du inte pekat på något som gör det rationellt att tro så. Jag ser inga skäl att tro på det, och tror därför inte på det. Inte heller motsatsen har tillräckligt med bevis. Det rationella är att medge att vi här inte har tillräckligt med kunskap.

Om du nu verkligen inte vill fullfölja parallellen kan jag förstås inte tvinga dig till det, även om jag tycker det hade varit intressant att se.


Det är viktigt att gå med på de jämförelser som används i debatter, för att klargöra samband. Problemet är dock att den logiska strukturen i en analogi måste vara samma som den i huvudargumentet, annars blir det inte relevant.
Om du kan visa hur sömn och död kan likställas, så har jag inget problem med liknelsen.

Angående vetenskapssyn, om du vill det - att i största allmänhet bekräfta att vi ska hålla oss till en korrekt användning av vetenskap är inte speciellt relevant.


Om vi är av radikalt olika åsikter när det gäller syn på vetenskapssyn så talar jag gärna om det, men just nu är jag lite osäker på vilken del av debatten du syftar på, men gör som du vill.

Att påstå att Guds existens enbart är en vetenskaplig fråga går förstås, liksom det går att leva hela sitt liv i en garderob.


Om man menar att gudstron har en rationell bas, som du delvis säger, så är det definitivt en logisk och vetenskaplig fråga.


Detta är bara till hälften sant. De flesta kopiorna är hundratals år senare, men det finns även tidigare och det är ju detta som är väsentligt - det intressanta är ju inte när de flesta kopiorna är ifrån. Men det som slår Bibelforskare hårdast är hur bra man fått med ett så stort material text i översättningar och kopior. Även om vi inte har texter från första åren (vilket ju är självklart) så blir vi tryggare i vår förvissning när vi ser att texterna efter det inte har förändrats märkvärdigt under århundraden av avskrivningar.



Låt oss då klarlägga vad detta är för fel, för när man bara skriver sådär är det lätt att tro att väsentliga delar i Bibeln rasar samman. Men felen gäller ofta ordningen på händelser, utelämnade detaljer (alltså inga direkta fel) eller namn (vilket är ett stående problem vid översättningar och alltså förklarligt). Min Bibelsyn står och faller inte med vad Josefs pappa hette.

Det är ett mycket högt tal, och jag skulle gärna kolla in den där sammanräkningen noggrant, men jag är inte speciellt förvånad över att de kan påstå den höga siffran.





För det första ställer jag mig undrade till att du inte vill/har tid med att ta del av hela föreläsningen. Finns det över huvudtaget någon viktigare fråga för dig?
Vidare så är detta inget motbevis eller bevis, utan endast ännu en anledning att ytterligare tvivla på det övernaturliga innehållet i dessa texter, just för att det så tydligt råder delade meningar kring vissa delar av historien och för att det finns så många interpolationer. Det frapperande problemet med brist på original kvarstår.

Vill man använda en textkälla för att belägga övernaturliga händelser ( ! ) så är denna källa helt enkelt komplett inkapabel att ge oss rationella skäl att tro på händelserna.

Men även om det fanns utmärkta textkällor, så räcker det inte för att utgöra en rationell tro på dessa händelser.



Ingen status

MER
Visningsbild
P 33 Mölndal Hjälte 3 305 inlägg
0
Svar till Nallen [Gå till post]:
"Den gudsdefintion du säger dig tro på har tillskrivits ett antal egenskaper, en av dessa är allsmäktighet. Jag använder de premisser och egenskaper som finns till hands för att påvisa att denna gud inte stämmer logiskt överens med de fakta vi har om världen. Detta innebär att det logiskt följer att gud kan göra allt. ( här finns det dock teologer som menar att gud endast kan göra det som är l
logiskt möjligt, men det vi talar om ligger inte utanför logiken )"


Det är korrekt, Gud är allsmäktig. Det betyder dock inte att du är allsmäktig eller kan tänka dig utifrån ett allsmäktigt perspektiv. Du får givetvis arbeta utifrån dina förutsättningar, som den begränsade människa du (och jag) är.

"Jag vill undersöka argumentet och dess rationalitet och logiska struktur. Den visar sig vara svag och felaktig. Det är helt irrelevant om jag framlägger en fiktiv version av guds tillvägagångssätt, då vi redan vet, men hjälp av premisserna, att gud är allsmäktig."

Javisst, Gud är allsmäktig.

"Jag talar om det faktum att gud kunde ha aktualiserat en värld utan ondska och med total frihet, om han hade velat. Eftersom jag använder din definition av gud, så är det onödigt att ge en beskrivning av hur han skulle ha gjort detta, då vi fastslagit att din definition innehar "allsmäktighet"."

Och DÄR begår du samma fel som du gjort ett dussin gånger en gång till. Det är alltså Gud som är allsmäktig, det är Gud som kan tänka utifrån allsmäktighet. Det du gör är att stödja din tes att Gud inte är allsmäktig på Guds allsmäktighet (du vet inte hur det skulle ske, men "Gud kan väl fixa det på nåt sätt"). Det ogiltigförklarar ditt resonemang.

"Om du vill argumentera för att det är omöjligt att aktualisera en värld med fri vilja och utan ondska, så får du visa på hur det funderar ihop med den allsmäktiga och goda guden."

Jag menar att grunden för vår underbara värld är vår möjlighet att skapa ont.

"Att vara "till stor del rationell" är inte särskilt övertygande i det här sammanhanget."

Vem är du att avgöra det? Jag upplever det kränkande att du tar dig en sådan besynnerlig frihet att bedöma andra människor på det viset. Jag är mer övertygad om Guds existens än om din.

"Det som övertygar mig är om du talar direkt till argumentet på ett helt rationellt sätt. Om du å andra sidan hänvisar till din religiösa tro, så har jag inget att argumentera om. Men att säga att den är till stor det rationell, utan att påvisa dess faktiska rationalitet, är inget övertygande drag."

Men snälla lilla vän! Hur många gånger ska jag behöva skriva precis samma sak till dig? Detta är inte, har aldrig varit menat att vara och kommer aldrig ha för avsikt att bli, ett argument att övervinna dina med eller bevisa Guds existens med. Jag tror inte på sånt där strunt, vilket jag trodde du skulle ha lärt dig vid det här laget.

"Fysiken behandlar fysikaliska teorier, så hade du framlagt ett hävdande om fysik, som fysiken inte kan motbevisa eller förkasta, hade du haft en poäng."

Nej, min poäng var just att det inte skulle behandla det.

"Teologin sägs behandla gud och religiösa uppfattningar om gud. Jag kan enkelt framlägga och hävda mycket om gud och gudar, utan att teologin kan förkasta eller motbevisa det, däri ligger problemet."

Nu missar du poängen och likställer teologi med naturvetenskap igen. Jag har redan förklarat för dig att den inte fungerar så.

"Det känns nästan som om du talar från ett mycket skeptisker-artat perspektiv nu. Naturligtvis kan vi få fram objektiv kunskap med våra subjektiva sinnen. Vetenskapen och logiken hjälper oss att testa den och se om den kan kallas objektiv."

Det handlar i mångt och mycket om att ta hänsyn till problematiken som den största av skeptiker och leva i praktiken som den största av pragmatiker. Men verkligen inte objektiv, nej, att påstå något sådant vore naivt.

"Många vetenskapliga upptäckter upptäcktes just att subjekt som arbetade ensamma i labb. När dessa människor sedan kan visa att dessa upptäckter kan sättas in i ett vetenskapligt sammanhang, så har vi fått tillgång till objektiv kunskap.
Om denna, eller någon kunskap, kan kallas för annat än subjektiv är en annan fråga, men som jag förstod det var du inte en sådan skeptiker."


Vi får väl hoppas att dessa upptäckter "stämmer" eller har något att säga oss även om det förhåller sig så.

"Det är i hävdanden och i språk som rationalitet och irrationelitet uppstår, detta kan ske mellan människor, eller hos en människa. Men fysiska handlingar, utan resonemang, kan inte kallas varken irrationella eller rationella."

Hmm, det var ett intressant perspektiv att det är först i dialogen rationalitet och rrationalitet uppstår. Jag tror jag gillar tankesättet, även om jag inte själv håller med om det.

"Ibland kan sådan acceptans vara det enda rätta, men här så har du inte pekat på något som gör det rationellt att tro så. Jag ser inga skäl att tro på det, och tror därför inte på det. Inte heller motsatsen har tillräckligt med bevis. Det rationella är att medge att vi här inte har tillräckligt med kunskap."

Ja, faktiskt mycket välformulerat där! Vi har inte tillräckligt med kunskap, därför får jag förlita mig på mig själv och min personliga övertygelse.

"Det är viktigt att gå med på de jämförelser som används i debatter, för att klargöra samband. Problemet är dock att den logiska strukturen i en analogi måste vara samma som den i huvudargumentet, annars blir det inte relevant.
Om du kan visa hur sömn och död kan likställas, så har jag inget problem med liknelsen."


Jag tyckte mig visa det och fann det intressant, men som sagt inte tillräckligt intressant för att försöka tvinga dig till något.

"Om man menar att gudstron har en rationell bas, som du delvis säger, så är det definitivt en logisk och vetenskaplig fråga."

Absolut, det är en logisk och vetenskaplig fråga, liksom livet går ut på att äta. Men det finns liiiite annat också. :)

"För det första ställer jag mig undrade till att du inte vill/har tid med att ta del av hela föreläsningen. Finns det över huvudtaget någon viktigare fråga för dig?"

Om det finns någon viktigare fråga för mig än Guds existens? Tja, med tanke på att jag är övertygad om svaret kan jag hävda att de flesta andra frågor är viktigare för mig. Däremot hade detta kanske varit den absolut viktigaste frågan om jag inte hade några svar - det har du rätt i. Anledningen till att jag inte kollar igenom halva youtube, alla samlade internetbibliotek och allt annat jag blir länkad till är helt enkelt att jag aldrig skulle hinna det. Även om jag beslöt mig för att lägga all min vakna tid på att läsa/lyssna/kolla igenom de hänvisningar jag får skulle jag inte hinna. Så många är åtminstone de debatter jag deltar i.
Nallen
Visningsbild
Hjälte 2 513 inlägg
0

Svar till MER [Gå till post]:

Det är korrekt, Gud är allsmäktig. Det betyder dock inte att du är allsmäktig eller kan tänka dig utifrån ett allsmäktigt perspektiv. Du får givetvis arbeta utifrån dina förutsättningar, som den begränsade människa du (och jag) är.


Javisst, Gud är allsmäktig.


Och DÄR begår du samma fel som du gjort ett dussin gånger en gång till. Det är alltså Gud som är allsmäktig, det är Gud som kan tänka utifrån allsmäktighet. Det du gör är att stödja din tes att Gud inte är allsmäktig på Guds allsmäktighet (du vet inte hur det skulle ske, men "Gud kan väl fixa det på nåt sätt"). Det ogiltigförklarar ditt resonemang.


Jag förstår ditt perspektiv och varför du motiverar det som du göra, men det är inte absolut insikt om gud jag är ute efter, inte heller att kunna beskriva hans planer.

Ingen människa kan argumentera från något annat än det mänskliga, vetenskapliga och logiska perspektivet. Jag har visat, att utifrån vad vi vet om världen, vetenskapen och logiken, att den gudsdefinition vi talat om irrationell att tro på.
Min utgångspunkt är just vad vi människor vet och kan veta med logik, vetenskap och rationalitet. Att vidhålla sin tro på den kristna guden kräver helt enkelt att man får godta mycket otillfredsställande svar.

Mitt resonemang är inte ogiltigt just för att den gud du beskriver innehar allsmäktighet. Denna egenskap gör beskrivning av hans tillvägagångsätt överflödigt. Han kan, i den syllogism man ställer upp med din gud, göra allt.

Och slutligen så har jag förklarat varför det inte kan ses som ett rationellt argument, att hänvisa till min begränsning. Det är rationella skäl för din gud jag är ute efter, inget annat.
Jag kan argumentera för vilken irrationell tro jag vill, om jag endast använder människans begränsning som argument.


Jag menar att grunden för vår underbara värld är vår möjlighet att skapa ont.


Jag håller med om att denna värld till stor del hämtar sitt värde ur kontrasterna mellan gott ont, från polariteter. Detta stämmer definitivt för oss människor och våra samhällen.

Men det jag poängterar är att detta är helt oförståeligt (och ologiskt när man ställer upp det i en mer syllogistisk form) när man betänker möjligheten att denna värld skulle vara skapad av den kristna guden.

Vem är du att avgöra det? Jag upplever det kränkande att du tar dig en sådan besynnerlig frihet att bedöma andra människor på det viset. Jag är mer övertygad om Guds existens än om din.


Jag talar om ditt sätt att argumentera och dina motiveringar. Rationalitet måste vara konsekvent för att vara just rationell.

Men snälla lilla vän! Hur många gånger ska jag behöva skriva precis samma sak till dig? Detta är inte, har aldrig varit menat att vara och kommer aldrig ha för avsikt att bli, ett argument att övervinna dina med eller bevisa Guds existens med. Jag tror inte på sånt där strunt, vilket jag trodde du skulle ha lärt dig vid det här laget.


För det första så berömmer jag din härskarteknik, ett riktigt skolexempel.

För det andra så är det jag talat om det som du påstår är till viss del rationellt eller helt rationellt, då jag inte håller med.


Nej, min poäng var just att det inte skulle behandla det.


Nu missar du poängen och likställer teologi med naturvetenskap igen. Jag har redan förklarat för dig att den inte fungerar så.


Jag förstår var du vill komma, med vidhåller att detta faktiskt är ett reellt, och irriterande problem för teologin. Naturligtvis finns en mer objektiv hållning i analysen och tolkningen av skrifterna, men teologin kan inte hantera, dvs. falsifiera och ge bevis för, något som sägs om gud och eller gudars natur.

” Begreppet teologi (grekiska: θεός - gud, λόγος - ord, kunskap, förståelse, mening) innebär "läran om Gud". I sin ursprungliga, och bokstavliga, betydelse, har termen innebörden avteoretiska tankar och uppfattningar kring det övervärldsliga ("Gud"), världens beskaffenhet och människans förhållande till den (eventuella) övervärldsliga verkligheten.
I Sverige används av historiska skäl begreppet teologi ofta synonymt med "religionsvetenskap" - det vetenskapliga studiet av religion. Religionsvetenskapen kännetecknas dock av ett areligiöst förhållningssätt till religionen, till skillnad från den traditionella teologin som innefattar konfessionell dogmatik. Den teologiska utbildningen vid svenska universitet har också en areligiös profil”

Det vetenskapliga studiet av religion, är något som jag har stor respekt för. Där kan man falsfiera och belägga i mycket hög grad. ( Men även där kan stora problem uppkomma då skrifterna ofta är ambivalenta och mångtydiga )

Men tankar och uppfattningar om det övernaturliga, är definitivt en del av teologin. Folk har mängder med olika uppfattningar, teologer kan med eller utan skrifter hävda att gud eller gudarna är si och så, och gör si och så. Den typen av hävdanden är dock, i min mening, helt epistemologiskt meningslösa.

Man kan absolut, som teolog, hävda att kristendomen presenterar en gud, som är si och så. Detta ser jag som helt okontroversiellt. Men när man talar om hur gud faktiskt är, var han är, vad hans hållning är osv, så blir det meningslöst och mina fantasigudar lika troliga som teologens personliga gud.


Det handlar i mångt och mycket om att ta hänsyn till problematiken som den största av skeptiker och leva i praktiken som den största av pragmatiker. Men verkligen inte objektiv, nej, att påstå något sådant vore naivt.


Jag är lite osäker på om vi talar om samma begrepp. Jag talar om objektiv kunskap som kunskap som inte är beroende av subjektets åsikt om saken, kunskap som kan testas. I den betydelsen finns det definitivt objektiv kunskap om hur människovärde och hjärnans relation till det. Men det verkar som om du intar den radikala skeptikerns position just här.

Jag hävdar inte att denna kunskap är absolut och totalt bevisbar på det filosofiska planet. Ingen sådan kunskap finns egentligen, om man vill använda det skeptiska perspektivet. Men är det intressant här? Tycker du objektiv kunskap är ett meningslöst begrepp? Hur ställer du dig då till vetenskap?

Vi får väl hoppas att dessa upptäckter "stämmer" eller har något att säga oss även om det förhåller sig så.


Det sker hela tiden, och vi testar dessa upptäckter om och om igen för att försäkra oss, men varför behöver vi tala om detta som vi båda känner till?

Hmm, det var ett intressant perspektiv att det är först i dialogen rationalitet och rationalitet uppstår. Jag tror jag gillar tankesättet, även om jag inte själv håller med om det.


Jag har mycket svårt att se ett hållbart sätt att beskriva handlingar, frånkopplade resonemanget,idén och språket, och tala om dem som rationella och irrationella.

Ja, faktiskt mycket välformulerat där! Vi har inte tillräckligt med kunskap, därför får jag förlita mig på mig själv och min personliga övertygelse.


Det är här som jag har en annan hållning. Jag säger att vi inte vet, och nöjer mig med det tills vi har goda orsaker att tro den ena eller andra. Det är, enligt mig, det rationella sättet att förhålla sig till denna typ av påståenden.

Jag tyckte mig visa det och fann det intressant, men som sagt inte tillräckligt intressant för att försöka tvinga dig till något.


Jag är nog för slö för att förstå, fruktar jag, om du faktiskt har visat hur förhållandet däremellan kan likställas.
Jag ser fortfarande inte hur sömnen kan fundera som substitut för döden i det här speciefika exemplet.

Absolut, det är en logisk och vetenskaplig fråga, liksom livet går ut på att äta. Men det finns liiiite annat också. :)


Att det finns ”annat”, är inget jag ställer mig mot, men logiska frågor förtjänar logiska svar, i min värld. När sådana inte står att finna, får man erkänna sin ignorans .

Om det finns någon viktigare fråga för mig än Guds existens? Tja, med tanke på att jag är övertygad om svaret kan jag hävda att de flesta andra frågor är viktigare för mig. Däremot hade detta kanske varit den absolut viktigaste frågan om jag inte hade några svar - det har du rätt i. Anledningen till att jag inte kollar igenom halva youtube, alla samlade internetbibliotek och allt annat jag blir länkad till är helt enkelt att jag aldrig skulle hinna det. Även om jag beslöt mig för att lägga all min vakna tid på att läsa/lyssna/kolla igenom de hänvisningar jag får skulle jag inte hinna. Så många är åtminstone de debatter jag deltar i.


För mig låter det mycket besynnerligt att vara så tvärsäker, och fastnitad på något sätt, i en tro. Jag är beredd att omforma allt jag tror på. Mitt liv är kantat av sådana ändringar, politiska, sociala, etiska och existentiella tankar har kommit och gått, och lämnat olika stora och djupa avtryck. För mig låter det som du helt enkelt har bestämt dig, av kulturella skäl eller på grund av en slags upplevelse. ( eller upplevelser. )
Hur kan du vara nöjd och övertygad med det svaret? Finns det ingen annan tänkbar förklaring? Tänk om du har fel? Kanske finns ingen gud, kanske flera gudar, kanske en gud, men en gud du inte har någon kontakt med och som kräver helt andra saker av sina skapelser.


Ingen status

MER
Visningsbild
P 33 Mölndal Hjälte 3 305 inlägg
0
Svar till Nallen [Gå till post]:
"Jag förstår ditt perspektiv och varför du motiverar det som du göra, men det är inte absolut insikt om gud jag är ute efter, inte heller att kunna beskriva hans planer."

Du kritiserar Guds planer, jag förklarar dem.

"Ingen människa kan argumentera från något annat än det mänskliga, vetenskapliga och logiska perspektivet. Jag har visat, att utifrån vad vi vet om världen, vetenskapen och logiken, att den gudsdefinition vi talat om irrationell att tro på."

Nej, när du ska beskriva dina tillvägagångssätt kan du givetvis, som du säger, inte utgå ifrån annat än ett mänskligt, logiskt och vetenskapligt perspektiv. Och utifrån den utgångspunkten misslyckades du med att beskriva ett bättre tillvägagångssätt än Guds.

"Min utgångspunkt är just vad vi människor vet och kan veta med logik, vetenskap och rationalitet. Att vidhålla sin tro på den kristna guden kräver helt enkelt att man får godta mycket otillfredsställande svar."

Jag kan först bara inflika att det knappt finns någon större vetenskaplig tabbe än att blanda ihop vetenskap med sanning - att något är vetenskap betyder inte att vi vet det. Sedan vill jag hävda att avståndstagande från Gud kräver att man får godta mycket otillfredsställande svar och ignorera ett gäng fysikaliska grundprinciper...

"Mitt resonemang är inte ogiltigt just för att den gud du beskriver innehar allsmäktighet. Denna egenskap gör beskrivning av hans tillvägagångsätt överflödigt. Han kan, i den syllogism man ställer upp med din gud, göra allt."

Självklart kan Gud göra allt - något varken du eller jag kan förstå.

"Och slutligen så har jag förklarat varför det inte kan ses som ett rationellt argument, att hänvisa till min begränsning. Det är rationella skäl för din gud jag är ute efter, inget annat.
Jag kan argumentera för vilken irrationell tro jag vill, om jag endast använder människans begränsning som argument."


Javisst. Sedan kanske man ska tillägga den lilla detaljen att människans begränsning inte är något argument.

"Jag håller med om att denna värld till stor del hämtar sitt värde ur kontrasterna mellan gott ont, från polariteter. Detta stämmer definitivt för oss människor och våra samhällen."

Gött att vi är överens.

"Men det jag poängterar är att detta är helt oförståeligt (och ologiskt när man ställer upp det i en mer syllogistisk form) när man betänker möjligheten att denna värld skulle vara skapad av den kristna guden."

Är det inte intressant.. Hur många gånger tror du man kan påstå det utan att göra något för att visa det?

"Jag talar om ditt sätt att argumentera och dina motiveringar. Rationalitet måste vara konsekvent för att vara just rationell."

Absolut, rationalitet måste vara konsekvent, när har jag motsatt mig det?

"För det första så berömmer jag din härskarteknik, ett riktigt skolexempel."

Härskartekniken att skriva "snälla lilla vän"? Mjo, du får ursäkta att jag trycker ned dig så, det är en märklig tendens jag har att uttrycka mig så när jag blir uppgiven.

"För det andra så är det jag talat om det som du påstår är till viss del rationellt eller helt rationellt, då jag inte håller med."

Huh? Say what?

"Det vetenskapliga studiet av religion, är något som jag har stor respekt för. Där kan man falsfiera och belägga i mycket hög grad. ( Men även där kan stora problem uppkomma då skrifterna ofta är ambivalenta och mångtydiga )"

Absolut! Exegetik, religionsbeteendevetenskap, religionshistoria, religionssociologi, religionspsykologi, etc är ganska typiska vetenskaper, med samma principer för falsifiering.

Däremot kan du inte likställa alla typer av vetenskaper med varandra då forskningsmetoder ibland kan skilja vitt.

"Men tankar och uppfattningar om det övernaturliga, är definitivt en del av teologin. Folk har mängder med olika uppfattningar, teologer kan med eller utan skrifter hävda att gud eller gudarna är si och så, och gör si och så. Den typen av hävdanden är dock, i min mening, helt epistemologiskt meningslösa."

Och jag är av en annan åsikt, men det är du fri att tycka.

"Man kan absolut, som teolog, hävda att kristendomen presenterar en gud, som är si och så. Detta ser jag som helt okontroversiellt. Men när man talar om hur gud faktiskt är, var han är, vad hans hållning är osv, så blir det meningslöst och mina fantasigudar lika troliga som teologens personliga gud."

Jag upplever inte det som mer kontroversiellt än de många forskare som talar utifrån ett ateistiskt perspektiv.

"Jag är lite osäker på om vi talar om samma begrepp. Jag talar om objektiv kunskap som kunskap som inte är beroende av subjektets åsikt om saken, kunskap som kan testas. I den betydelsen finns det definitivt objektiv kunskap om hur människovärde och hjärnans relation till det. Men det verkar som om du intar den radikala skeptikerns position just här."

Ja, i ett teorifilosofiskt grundbegrepp måste man redogöra att ingenting är absolut sanning, så vitt vi vet. Inte ens det.

"Jag hävdar inte att denna kunskap är absolut och totalt bevisbar på det filosofiska planet. Ingen sådan kunskap finns egentligen, om man vill använda det skeptiska perspektivet. Men är det intressant här? Tycker du objektiv kunskap är ett meningslöst begrepp? Hur ställer du dig då till vetenskap?"

Nej, jag vill uppfatta mig som ganska pragmatiskt lagd, men med en medvetenhet åt det skeptiska. Alltså, jag frånser gärna att vi kanske inte kan veta någonting alls, men när osäkerhet kommer upp på bordet måste man då dra en gräns - för att hävda att något är osäkert till skillnad från något annat är att utgå ifrån en pragmatisk och kanske godtycklig säkerhetsdefinition.

"Jag har mycket svårt att se ett hållbart sätt att beskriva handlingar, frånkopplade resonemanget,idén och språket, och tala om dem som rationella och irrationella."

Det är väl inte frågan, frågan är väl snarare om man måste "beskriva handlingar" för att skapa rationalitet.

"Jag är nog för slö för att förstå, fruktar jag, om du faktiskt har visat hur förhållandet däremellan kan likställas.
Jag ser fortfarande inte hur sömnen kan fundera som substitut för döden i det här speciefika exemplet."


Jag sa att du fick bortse från de punkter du nämnde, om det var ett krav för dig. Men det blev väldigt långdraget nu, så strunt i det ifall du inte vill.

"Att det finns ”annat”, är inget jag ställer mig mot, men logiska frågor förtjänar logiska svar, i min värld. När sådana inte står att finna, får man erkänna sin ignorans ."

Logiska frågor förtjänar logiska svar, ologiska frågor kan ibland kräva ologiska svar. Inget kontroversiellt där, vad jag ser.

"För mig låter det mycket besynnerligt att vara så tvärsäker, och fastnitad på något sätt, i en tro. Jag är beredd att omforma allt jag tror på. Mitt liv är kantat av sådana ändringar, politiska, sociala, etiska och existentiella tankar har kommit och gått, och lämnat olika stora och djupa avtryck. För mig låter det som du helt enkelt har bestämt dig, av kulturella skäl eller på grund av en slags upplevelse. ( eller upplevelser. )"

Det kan tyckas besynnerligt att vara tvärsäker, och jag håller med dig om principen att vara öppen för förändringar. Men hur stor del av dygnet lägger du ned på att forska i din mors existens (om jag får förutsätta att du har en mor)? Som sagt; kanske är det besynnerligt att vara säker på vissa saker, men vi skulle aldrig klara att ständigt och fullständigt ifrågasätta allt i våra liv - vi måste förutsätta viss existens för att över huvud taget kunna leva.

"Hur kan du vara nöjd och övertygad med det svaret? Finns det ingen annan tänkbar förklaring? Tänk om du har fel? Kanske finns ingen gud, kanske flera gudar, kanske en gud, men en gud du inte har någon kontakt med och som kräver helt andra saker av sina skapelser. "

Kanske. Kanske är mina föräldrar egentligen mullvadar, kanske är min bästa vän bara ute efter mina andra vänner, kanske försöker någon att placera ut en bomb inuti min dator så fort jag lämnar den. Den som ändå hade tid att till fullo ifrågasätta allt ständigt...
Jokk
Visningsbild
31 Hjälte 9 867 inlägg
0

Svar till Anonymare [Gå till post]:
Vad hade rasism med detta att göra? :P

flizan

NgtRandom
Visningsbild
Hjälte 483 inlägg
0

Svar till Anonymare [Gå till post]:
jag håller med dig till 99%

jag fattar inte varför man tror på nåt som inte finns

dom e sjuka i huvudet

som tror på lilla jesus eller gud

eller vad fan dom tror på

Jag hette tidigare rockozatza

MRoERVICE
Visningsbild
P 31 Lerum Hjälte 1 159 inlägg
0
Forum image

-Ordvits mannen #1

MER
Visningsbild
P 33 Mölndal Hjälte 3 305 inlägg
0
Svar till diamonda [Gå till post]:
Håller med fullständigt - det är ju idiotiskt att tro på något som inte finns. Och likadant med folk som inte tror på sånt som faktiskt finns, det är ju också ganska dumt...
Men det som är riktigt sjukt är ju att vissa tror att världen skapat sig själv... Jag tycker det är hysteriskt kul!
Papelucho
Visningsbild
27 Varberg Hjälte 235 inlägg
0
När vi människor är osäkra måste vi skapa en trygghet dvs en religon!


simple as that...

You just got poked, poked by The Preacher

MER
Visningsbild
P 33 Mölndal Hjälte 3 305 inlägg
0
Svar till Joimik [Gå till post]:
När vi människor är osäkra måste vi vagga oss in i en falsk tro att vi är störst och bäst och ingenting står över oss.
Anonymare
Visningsbild
93 Hjälte 372 inlägg
Trådskapare
0

Svar till Jokk [Gå till post]:



Vissa extremt religiösa brukar ibland inte acceptera att personer pratar illa om deras religioner, jag har prövat och det gjorde ont.

Jag gör saker.

Nallen
Visningsbild
Hjälte 2 513 inlägg
0

Svar till MER [Gå till post]:
Du kritiserar Guds planer, jag förklarar dem.


I detta exempel är det faktiskt inte det jag gör, även om det kan verka så. Jag hävdar att det vi vet om världen inte går ihop logiskt med hur gud beskrivs i ( inte alla traditoiner. ) kristen teologi.

Nej, när du ska beskriva dina tillvägagångssätt kan du givetvis, som du säger, inte utgå ifrån annat än ett mänskligt, logiskt och vetenskapligt perspektiv. Och utifrån den utgångspunkten misslyckades du med att beskriva ett bättre tillvägagångssätt än Guds.


Det talar inte riktigt till min poäng. Jag säger helt enkelt att en värld fylld med så oerhört mycket ondska, lidande och imperfektion inte går ihop med en gud som är allsmäktig,allvetande och dessutom vill att alla människor ska leva ett gott liv.

Jag kan först bara inflika att det knappt finns någon större vetenskaplig tabbe än att blanda ihop vetenskap med sanning - att något är vetenskap betyder inte att vi vet det. Sedan vill jag hävda att avståndstagande från Gud kräver att man får godta mycket otillfredsställande svar och ignorera ett gäng fysikaliska grundprinciper...


Jag talar just om det vi kan veta med vetenskap. Jag nämner inte något som evig sanning eller något liknande. Men just eftersom den vetenskapliga metoden tillåter testning, så kan den kunskap man erhåller med den, kallas rationell. Om man inte kan testa och belägga sina hänvdanden kan de inte kallas rationella.


Självklart kan Gud göra allt - något varken du eller jag kan förstå.


Är det inte intressant.. Hur många gånger tror du man kan påstå det utan att göra något för att visa det?


Att gud skulle kunna göra allt har du inte bevisat eller belagt på något sätt.
Vidare så är det ganska enkelt att förstå vad hans påstådda allsmäktighet skulle innebära när den används i en syllogism.
Som sagt, han är allsmäktig, allvetande och dessutom evigt god. Han skapar människor ( av någon anledning ) och är intresserad av att dessa lever i fred, frihet och harmoni.
Eftersom gud är allsmäktig, kan han aktualisera alla dessa tillstånd hos människorna utan problem. Han kan, eftersom att han är allsmäktig, skapa fria och goda människor fria från lidande.

När vi då ser på världen, ser vi att vår värld är helt annorlunda. Oundvikligt lidande,onda handlingar,imperfektion,sjukdomar etc etc är saker som vår värld är full av.

Detta är ett uppenbart tecken på att ett logiskt problem föreligger.
Antingen så stämmer inte guds egenskaper.
Kanske är han inte allvetande, och kan därför inte aktualisera det han vill, så att säga.

Kanske är han inte allvetande, och kan inte veta vad hans skapelse ska resultera i. ( Är han allvetande var han ju fullt medveten om att förintelsen skulle ske när han skapade världen, )
Kanske är han inte god, kanske inte evigt god.
Eller, så finns inte gud, eller så finns det andra gudaväsen som är beskaffade på annat vis.

Att säga att jag inte kan förstå hur gud tänker och handlar ( god works in mysterious ways, ) är kanske ett godtagbart religiöst svar, men det är inte rationellt eller logiskt, för du har inte hänvisat till något rationellt eller logiskt bevis för att stödja det.

Som sagt så har jag inte bevisat någon evig sanning om guds icke-existens. Det är inte vad jag är ute efter.
Jag har endast visat att med det vi vet idag, så är det inte rationellt att tro på den kristna gudsdefinitionen.

Absolut, rationalitet måste vara konsekvent, när har jag motsatt mig det?


Du har nog inte motsatt dig det i princip, men när du säger att din gudstro är till stor del rationell, så tycker jag inte det fungerar. För att vara rationell måste man vara helt rationell, när man ger argument för vad man tror på.

Härskartekniken att skriva "snälla lilla vän"? Mjo, du får ursäkta att jag trycker ned dig så, det är en märklig tendens jag har att uttrycka mig så när jag blir uppgiven.


Jag kan rekommendera att sluta med det om du vill att folk ska vara mindre fientliga.

Huh? Say what?


Absolut! Exegetik, religionsbeteendevetenskap, religionshistoria, religionssociologi, religionspsykologi, etc är ganska typiska vetenskaper, med samma principer för falsifiering.

Däremot kan du inte likställa alla typer av vetenskaper med varandra då forskningsmetoder ibland kan skilja vitt.


Såklart, men jag kritiserar jusst teologins godtyckliga och irrationella falisifieringsmetod i det här fallet.

Och jag är av en annan åsikt, men det är du fri att tycka.


Men för att upprepa mig, hur kan du bevisa tex polyteistiska uttalanden?

Jag upplever inte det som mer kontroversiellt än de många forskare som talar utifrån ett ateistiskt perspektiv.


Om ateistiska forskare grundar sin forskning, eller inkluderar i sin forskning, att det är absolut belagt att inga gudar kan finnas, så ser jag det som felaktigt, inte annars.
Men som sagt, så blir dessa teologiska uttalanden helt omöjliga att belägga.

Ja, i ett teorifilosofiskt grundbegrepp måste man redogöra att ingenting är absolut sanning, så vitt vi vet. Inte ens det.


Jag använder som sagt inte termer som "absolut sanning", utan "objektiv kunskap". Att upprepa att vi inte kan veta någon "helt säkert", är inte särskilt intressant för någon av oss.
Vetenskapen om mineraler ger objektiv kunskap, då de fakta vi där har tillgång till inte är beroende av din eller min åsikt.
Att här hävda att abolsut sanning inte finns, är ganska ointressant. En sådan kommentar kan man klämma in var man vill.

Nej, jag vill uppfatta mig som ganska pragmatiskt lagd, men med en medvetenhet åt det skeptiska. Alltså, jag frånser gärna att vi kanske inte kan veta någonting alls, men när osäkerhet kommer upp på bordet måste man då dra en gräns - för att hävda att något är osäkert till skillnad från något annat är att utgå ifrån en pragmatisk och kanske godtycklig säkerhetsdefinition.


Visst, men jag står gärna bakom att logiken och vetenskapen ger oss en god och testbar säkerhet. ( Notera, ingen "abolsut sanning" )

Det är väl inte frågan, frågan är väl snarare om man måste "beskriva handlingar" för att skapa rationalitet.


Jag är inte säker på vad du menar med det, men jag är öppen för exempel där handlingen i sig, det fysiska skeendet, frånkopplat alla språkliga resonemang, kan beskrivas som "irrationellt".

Logiska frågor förtjänar logiska svar, ologiska frågor kan ibland kräva ologiska svar. Inget kontroversiellt där, vad jag ser.


Om jag ställt en ologisk fråga får du gärna förklara och visa så jag kan förstå vad du menar.


Det kan tyckas besynnerligt att vara tvärsäker, och jag håller med dig om principen att vara öppen för förändringar. Men hur stor del av dygnet lägger du ned på att forska i din mors existens (om jag får förutsätta att du har en mor)? Som sagt; kanske är det besynnerligt att vara säker på vissa saker, men vi skulle aldrig klara att ständigt och fullständigt ifrågasätta allt i våra liv - vi måste förutsätta viss existens för att över huvud taget kunna leva.


Jag tror du kunde förutse att detta svar inte alls upplyser mig. DEn gud du talar om, är extremt olik människorna som omger oss.

De empiriska bevis du kan framlägga för dina föräldrar, är i princip oändliga. Den gud du tror på, å andra sidan, är helt osynlig och frånvarande för stora delar av befolkningen,abstrakt och ogreppbar och folk pendlar mellan att tro och att inte tro på honom.

Detta är såklart inte logiska bevis MOT hans existens, men att vara tvärsäker i frågan om denna gud, sysnes mig fortfarande oerhört bessynerligt.

Kanske. Kanske är mina föräldrar egentligen mullvadar, kanske är min bästa vän bara ute efter mina andra vänner, kanske försöker någon att placera ut en bomb inuti min dator så fort jag lämnar den. Den som ändå hade tid att till fullo ifrågasätta allt ständigt...


Jag förstår inte varför du är så förtjust i att klumpa ihop och trivialisera på det här sättet. Som sagt, så är dina frågan om dina föräldrars art,dina vänner intentioner och sprängmedel i din dator helt andra frågor. Vidare så kan de ( nästan till 100% ) förstås mycket enkelt och undersökas mycket enkelt.

Om det finns flera gudar än din gud, eller om det finns någon gud överhuvudtaget, kan du dock inte bevisa eller ens ge bevis för.
Jag är kanske torr, men din säkerhet i dessa frågor framstår precis lika konstig som innan jag frågade.

Ingen status

MER
Visningsbild
P 33 Mölndal Hjälte 3 305 inlägg
0
Svar till Nallen [Gå till post]:
Haha, vet du var gränsen går för att ha dröjt länge med inlägget? När jag ska svara på det, kopierar fel inlägg och hinner svara på halva av ett tidigare inlägg innan jag inser att jag har svarat på det förut (det är intressant hur olika man formulerar sig olika gånger man svarar, även förutom att jag denna gång kritiserade dig för dina ständiga upprepningar...). :)

"I detta exempel är det faktiskt inte det jag gör, även om det kan verka så. Jag hävdar att det vi vet om världen inte går ihop logiskt med hur gud beskrivs i ( inte alla traditoiner. ) kristen teologi."

Menar du att Gud inte går ihop med traditionerna (något jag absolut kan tänka mig) eller menar du att Gud inte går ihop med kristen teologi även vid sidan av traditionerna (vilket jag gärna argumenterar i så fall)?

"Det talar inte riktigt till min poäng. Jag säger helt enkelt att en värld fylld med så oerhört mycket ondska, lidande och imperfektion inte går ihop med en gud som är allsmäktig,allvetande och dessutom vill att alla människor ska leva ett gott liv."

Kanske inte, då har jag ett problem. Ett problem som nästan motsvarar att världens omöjliga uppkomst utan Gud är ett problem för dig. Men kanske är det inget problem - om detta tvistar de lärde. Och jag ska ärligt säga att jag inte är helt tillfredsställd med något svar jag har på det, däremot tycker jag mig kunna komma runt det med möjliga förklaringar.

"Jag talar just om det vi kan veta med vetenskap. Jag nämner inte något som evig sanning eller något liknande. Men just eftersom den vetenskapliga metoden tillåter testning, så kan den kunskap man erhåller med den, kallas rationell. Om man inte kan testa och belägga sina hänvdanden kan de inte kallas rationella."

Evig är ett smått besvärligt ord ibland, varför inte nöja dig med "vanlig sanning"? Skillnaden kvarstår förstås oavsett, men bara för att klargöra att vi ligger på samma våglängd och att det inte är sanningens evighet som ställer till det för dig, utan sanningen i sig...

"Är det inte intressant.. Hur många gånger tror du man kan påstå det utan att göra något för att visa det?"

Oj, jag skulle gissa på upp emot ett hundratal, kanske mer.

"Att gud skulle kunna göra allt har du inte bevisat eller belagt på något sätt."

Men å andra sidan har du precis lika få gånger hört mig säga "Nu, minsann, ska jag bevisa att Gud är allsmäktig!".

"Vidare så är det ganska enkelt att förstå vad hans påstådda allsmäktighet skulle innebära när den används i en syllogism.
Som sagt, han är allsmäktig, allvetande och dessutom evigt god. Han skapar människor ( av någon anledning ) och är intresserad av att dessa lever i fred, frihet och harmoni."


Nja, om man får förutsätta att fred, frihet och harmoni nu är Guds vilja, alltså sammankopplat med godhet. Jag är, precis som du, övertygad om att det är så, men det är viktigt att göra en distinktion mellan det vi är övertygad om att Gud är och de slutsatser vi drar av det.

"Eftersom gud är allsmäktig, kan han aktualisera alla dessa tillstånd hos människorna utan problem. Han kan, eftersom att han är allsmäktig, skapa fria och goda människor fria från lidande.
När vi då ser på världen, ser vi att vår värld är helt annorlunda. Oundvikligt lidande,onda handlingar,imperfektion,sjukdomar etc etc är saker som vår värld är full av.
Detta är ett uppenbart tecken på att ett logiskt problem föreligger.
Antingen så stämmer inte guds egenskaper.
Kanske är han inte allvetande, och kan därför inte aktualisera det han vill, så att säga.
Kanske är han inte allvetande, och kan inte veta vad hans skapelse ska resultera i. ( Är han allvetande var han ju fullt medveten om att förintelsen skulle ske när han skapade världen, )
Kanske är han inte god, kanske inte evigt god.
Eller, så finns inte gud, eller så finns det andra gudaväsen som är beskaffade på annat vis."


Du skulle förstås spara väldigt mycket plats på att bara skriva "teodicéproblemet? :)", i synnerhet som vi diskuterat detta oräkneligt många gånger redan. Och mitt svar kvarstår.

"Att säga att jag inte kan förstå hur gud tänker och handlar ( god works in mysterious ways, ) är kanske ett godtagbart religiöst svar, men det är inte rationellt eller logiskt, för du har inte hänvisat till något rationellt eller logiskt bevis för att stödja det."

Jag håller helt med dig om att det är otillfredsställande, men när vi inte ens kan förstå oss själva i alla lägen skulle det kännas orimligt att förstå en övernaturlig Gud i precis allt. Jag ser som sagt en liten problematik, men jag ser vägar runt det och har själv inga större svårigheter att leva med det. Har du det ska det givetvis respekteras i allra högsta grad och jag diskuterar det gärna.

"Som sagt så har jag inte bevisat någon evig sanning om guds icke-existens. Det är inte vad jag är ute efter.
Jag har endast visat att med det vi vet idag, så är det inte rationellt att tro på den kristna gudsdefinitionen."


Jag vill hävda att det är rationellt, och helt uppenbart rationellt i bemärkelsen att det inte är irrationellt. Tyvärr, vi drar olika slutsatser.

"Du har nog inte motsatt dig det i princip, men när du säger att din gudstro är till stor del rationell, så tycker jag inte det fungerar. För att vara rationell måste man vara helt rationell, när man ger argument för vad man tror på."

Absolut, den rationella delen av tron ska vara fullständigt rationell, annars kvalificerar den sig inte till att kallas rationell.

"Jag kan rekommendera att sluta med det om du vill att folk ska vara mindre fientliga."

Och jag accepterar det gärna, men samtidigt skulle jag vilja sluta med allt annat mycket värre ont jag gör hellre. Jag försöker ligga lågt med det, men blir man uppgiven känns det ändå lindrigare med "snälla lilla vän" än en hel del annat.

"Såklart, men jag kritiserar jusst teologins godtyckliga och irrationella falisifieringsmetod i det här fallet."

Det känns ju faktiskt lite olyckligt orättvist. Aja, du får kritisera människorna som skapat systemet.

"Men för att upprepa mig, hur kan du bevisa tex polyteistiska uttalanden?"

Dem finner jag ingen större anledning att bevisa alls.

"Jag använder som sagt inte termer som "absolut sanning", utan "objektiv kunskap". Att upprepa att vi inte kan veta någon "helt säkert", är inte särskilt intressant för någon av oss."

Jag håller med dig om att det inte är speciellt intressant för någon av oss och jag känner att jag tjatar om det, men när begrepp som "objektiv kunskap" dyker upp måste man faktiskt göra det. För vad är objektiv kunskap?

"Vetenskapen om mineraler ger objektiv kunskap, då de fakta vi där har tillgång till inte är beroende av din eller min åsikt.
Att här hävda att abolsut sanning inte finns, är ganska ointressant. En sådan kommentar kan man klämma in var man vill."


Nej, "objektiv kunskap" är precis som "absolut sanning" en möjlig illusion - vi vet inte hur det förhåller sig med mineralerna eller ens hur andra uppfattar det (om vi ens vet hur vi själva uppfattar det). Objektiv kunskap är precis som absolut sanning.

"Visst, men jag står gärna bakom att logiken och vetenskapen ger oss en god och testbar säkerhet. ( Notera, ingen "abolsut sanning" )"

Samtidigt går det lite emot vetenskapens principer att vara så godtycklig - vad är en "god säkerhet"? Jag tror jag håller med dig helt i hållningen, men vi måste inse hur vetenskapen har en annan infallsvinkel. Inte för att vetenskapen säger sig vara så sjukt bra - den värderar inte sina egna bedömningar - men för att vetenskapen säger sig inte stå för godtycklighet och subjektivitet.

"Jag är inte säker på vad du menar med det, men jag är öppen för exempel där handlingen i sig, det fysiska skeendet, frånkopplat alla språkliga resonemang, kan beskrivas som "irrationellt"."

Jaha, men dåså. Då var det bara jag som missuppfattade något du skrev och kände spontant att detta var en väldigt viktig grund att lägga. Då är vi överens.

"Om jag ställt en ologisk fråga får du gärna förklara och visa så jag kan förstå vad du menar."

Om du säger var jag givit dig ett ologiskt svar så ska jag säga dig vad som är ologiskt i frågan - jag tycker vi börjar i den änden istället.

"Jag tror du kunde förutse att detta svar inte alls upplyser mig. DEn gud du talar om, är extremt olik människorna som omger oss."

Icke desto mindre, även om människans skulle vara oändligt mycket mer "trovärdigt existerande" så bör vi med den hållningen ifrågasätta allt, alltså även människan, oavbrutet (och det ska jag i alla fall erkänna att jag inte gör).

"De empiriska bevis du kan framlägga för dina föräldrar, är i princip oändliga. Den gud du tror på, å andra sidan, är helt osynlig och frånvarande för stora delar av befolkningen,abstrakt och ogreppbar och folk pendlar mellan att tro och att inte tro på honom."

De kan vara empiriska men utifrån att empirin inte heller är en säkerhet för sanning (jag beklagar, det går visst inte att komma ifrån) och vi är överens om att sanningen är frånkopplad kommer i så fall Gud och föräldrarna att vara lika frånvarande.

"Detta är såklart inte logiska bevis MOT hans existens, men att vara tvärsäker i frågan om denna gud, sysnes mig fortfarande oerhört bessynerligt."

Tvärsäkerhet har alltid varit teistens största fiende (givetvis ateistens också, men det säger väl sig självt, kan jag tro).

"Jag förstår inte varför du är så förtjust i att klumpa ihop och trivialisera på det här sättet. Som sagt, så är dina frågan om dina föräldrars art,dina vänner intentioner och sprängmedel i din dator helt andra frågor. Vidare så kan de ( nästan till 100% ) förstås mycket enkelt och undersökas mycket enkelt."

Jag gör det trivialt för att det är just trivialt. Och nej, jag kan säkert med nästan 100% säkerhet tro att jag undersöker dem, men knappast göra det, vilket är själva poängen.

"Om det finns flera gudar än din gud, eller om det finns någon gud överhuvudtaget, kan du dock inte bevisa eller ens ge bevis för.
Jag är kanske torr, men din säkerhet i dessa frågor framstår precis lika konstig som innan jag frågade. "


Verkar jag tvärsäker vill jag be om ursäkt, att framställa mig själv så vore att luras, för det är jag verkligen inte. Samtidigt är det en balansgång, för jag är ganska övertygad om att jag inte bara snackar skit, vilket många andra uppfattar det som...
Nallen
Visningsbild
Hjälte 2 513 inlägg
0

Svar till MER [Gå till post]:
Menar du att Gud inte går ihop med traditionerna (något jag absolut kan tänka mig) eller menar du att Gud inte går ihop med kristen teologi även vid sidan av traditionerna (vilket jag gärna argumenterar i så fall)?


Jag menar att den gud du säger dig tro på inte har rationellt stöd, då världens beskaffenhet och hans egenskaper är logiskt oförenliga.


Kanske inte, då har jag ett problem. Ett problem som nästan motsvarar att världens omöjliga uppkomst utan Gud är ett problem för dig. Men kanske är det inget problem - om detta tvistar de lärde. Och jag ska ärligt säga att jag inte är helt tillfredsställd med något svar jag har på det, däremot tycker jag mig kunna komma runt det med möjliga förklaringar.


Världens uppkomst utan en eller flera gudar( du ignorerar ständigt polyteismen som möjlighet ) är inget problem för mig. Världens uppkomst, är för mig en fråga som är höljd i dunkel. Det finns oräkneliga sätt som universum kunde skapats på, med och utan gudar, men inget av dem är för mig så pass övertygande att jag tror på det. Jag medger helt enkelt att jag inte kan veta i nuläget.

Men å andra sidan har du precis lika få gånger hört mig säga "Nu, minsann, ska jag bevisa att Gud är allsmäktig!".


Men detta utgör ännu en irrationell komponent av den gud du säger dig tro på. Att han skulle vara allsmäktig, är ingen rationell slutsats, utan endast en religiös ståndpunkt.


Jag håller helt med dig om att det är otillfredsställande, men när vi inte ens kan förstå oss själva i alla lägen skulle det kännas orimligt att förstå en övernaturlig Gud i precis allt. Jag ser som sagt en liten problematik, men jag ser vägar runt det och har själv inga större svårigheter att leva med det. Har du det ska det givetvis respekteras i allra högsta grad och jag diskuterar det gärna.


Jag är som sagt endast intresserad av det irrationella i detta. Om du håller med om att det inte är rationellt försvarbart, så har jag inget mer att säga på denna punkt.
Om du har en rationell väg runt detta på något sätt, så förklara den gärna.

Jag vill hävda att det är rationellt, och helt uppenbart rationellt i bemärkelsen att det inte är irrationellt. Tyvärr, vi drar olika slutsatser.


I så fall får du gärna ställa en konsekvent förklaring som visar att det är rationellt.



Absolut, den rationella delen av tron ska vara fullständigt rationell, annars kvalificerar den sig inte till att kallas rationell.


Det är inte hela poängen. Jag menar att hela systemet måste förstås och vara uppnyggt på ett rationellt och logiskt sett, för att kunna kallas just det. Att blanda logik med religiösa hävdanden blir inte konsekvent.

Det känns ju faktiskt lite olyckligt orättvist. Aja, du får kritisera människorna som skapat systemet.


Dem finner jag ingen större anledning att bevisa alls.


Jag skrev fel.
Hur kan du motbevisa polyteistiska teorier? Det har jag fortfarande inte fått besvarat.

Jag håller med dig om att det inte är speciellt intressant för någon av oss och jag känner att jag tjatar om det, men när begrepp som "objektiv kunskap" dyker upp måste man faktiskt göra det. För vad är objektiv kunskap?


Objektiv kunskap är fakta som inte är beroende av våra åsikter om dem, i den traditionella meningen. Kunskap som världens beskaffenhet som är beständig ( notera, inte evigt beständig i alla evighet, utan beständig utifrån vårat blickfång ) och som du och jag kan testa.

Nej, "objektiv kunskap" är precis som "absolut sanning" en möjlig illusion - vi vet inte hur det förhåller sig med mineralerna eller ens hur andra uppfattar det (om vi ens vet hur vi själva uppfattar det). Objektiv kunskap är precis som absolut sanning.

Jag talar som sagt om den kunskap som tillåter att vi tetstar, bevisar och belägger upprepade gånger. Denna kunskap är objektiv och inte subjektiv inom vetenskapen. Om denna kunskap är "abolsut sann", i någon filosofisk mening, är dock inte alls givet.

När du och använder svenska när vi skriver till varandra, så kommer vi helt enkelt överens om reglerna för vår diskurs. Samma överenskommelse har vi inom vetenskapen. ( inte konstant såklart )

Att ifrågasätta dessa regler är filosofiskt intressant, men jag ser inte hur det är fruktbart för vårat samtal, eller hur det stödjer din poäng.

Samtidigt går det lite emot vetenskapens principer att vara så godtycklig - vad är en "god säkerhet"? Jag tror jag håller med dig helt i hållningen, men vi måste inse hur vetenskapen har en annan infallsvinkel. Inte för att vetenskapen säger sig vara så sjukt bra - den värderar inte sina egna bedömningar - men för att vetenskapen säger sig inte stå för godtycklighet och subjektivitet.


Den enda goda säkerheten vi kan använda oss av är helt enkelt den som tillåter test och bevis. Om dessa är "helt sanna", eller "kosmiskt sanna" etc, kan vi inte behandla.


Icke desto mindre, även om människans skulle vara oändligt mycket mer "trovärdigt existerande" så bör vi med den hållningen ifrågasätta allt, alltså även människan, oavbrutet (och det ska jag i alla fall erkänna att jag inte gör).


Saken är den att när du säger att du lika gärna kan grubbla över dina föräldrars existens som guds, så ger du ingen rationell anledning för detta. Du påvisar inga likheter i mängden av bevis eller bevisens natur.

De kan vara empiriska men utifrån att empirin inte heller är en säkerhet för sanning (jag beklagar, det går visst inte att komma ifrån) och vi är överens om att sanningen är frånkopplad kommer i så fall Gud och föräldrarna att vara lika frånvarande.


Jag bekänner mig inte till empirism men vill bara påpeka att du verkar sakna annat än subjektiva upplevelser som bevis för din gud. Subektiva bevis som är helt otillgängliga för mig.

Jag gör det trivialt för att det är just trivialt. Och nej, jag kan säkert med nästan 100% säkerhet tro att jag undersöker dem, men knappast göra det, vilket är själva poängen.


Jag tycker det verkar som om du trivialiserar bara för att dölja poängen. Att ge motbevis mot satsen "MERs föräldrar är mullvadar", är mycket enkelt.

Dessa bevis kommer dessutom vara konsekventa och logiska. Din gud å andra sidan, är helt höljd i dunkel och de enda bevis jag kan få är dina bekännelser om din relation till honom.

Och som jag sagt förr, innebär detta inte att jag med absolut säkerhet kan säga att du har fel. Det kan ju vara så att guden finns och att dina föräldrar inte är människor, men jag använder rationalitet och logik när jag argumenterar, och som det ser ut nu så finns det inga rationella skäl att likställa de ovannämnda scenarierna.




Ingen status

MER
Visningsbild
P 33 Mölndal Hjälte 3 305 inlägg
0
Svar till Nallen [Gå till post]:
"Jag menar att den gud du säger dig tro på inte har rationellt stöd, då världens beskaffenhet och hans egenskaper är logiskt oförenliga."

Det var väl förvisso en helt annan sak, men visst får du gärna lägga fram argument för det :)

"Världens uppkomst utan en eller flera gudar( du ignorerar ständigt polyteismen som möjlighet ) är inget problem för mig."

Jag tycker inte att jag ignorerar den, jag är rent av i viss mån öppen för den själv. Men eftersom varken du eller jag förespråkar någon sådan teori känns det onödigt att uttryckligen skriva ut den varje gång vi nämner frågan - det finns ju massor av konspirationsteorier vi inte heller nämner. Men om du tycker det känns viktigt att jag uttryckligen skriver med polyteismen som väsensskilt från monoteismen (båda innefattas ju i teismen, som är ordet jag brukar använda) ska jag självklart försöka göra det.

"Världens uppkomst, är för mig en fråga som är höljd i dunkel. Det finns oräkneliga sätt som universum kunde skapats på, med och utan gudar, men inget av dem är för mig så pass övertygande att jag tror på det. Jag medger helt enkelt att jag inte kan veta i nuläget."

Att vi inte kan veta hur det gick till ställer jag upp på - jag skulle inte få för mig att börja predika om exakt hur Gud gick till väga eller utvecklingen har skett. Däremot ser jag fortfarande inte en enda möjlighet för världen att utvecklas utan inverkan av en intelligent skapare. Därför kan jag acceptera "det kan ha gått till på massor av sätt utan Gud" när du kan ge mig ett exempel på ett enda av dessa - det borde ju vara ganska lätt med tanke på hur många de är...

"Men detta utgör ännu en irrationell komponent av den gud du säger dig tro på. Att han skulle vara allsmäktig, är ingen rationell slutsats, utan endast en religiös ståndpunkt."

Självklart, det är en religiös ståndpunkt. Jag skulle förvisso kunna argumentera för att den är en rationell slutsats också, men det spelar ingen som helst roll för mig. Och har du besvär med det får du gärna bortse från det helt, det finns ingen anledning att dra in Guds allsmäktighet i det. :)

"Jag är som sagt endast intresserad av det irrationella i detta. Om du håller med om att det inte är rationellt försvarbart, så har jag inget mer att säga på denna punkt.
Om du har en rationell väg runt detta på något sätt, så förklara den gärna."


Det kan jag inte säga att jag håller med om. Jag ser det som en förhållandevis liten problematik som inte påverkar helhetsfrågan märkvärdigt. Jag vet inte riktigt hur du vill att jag ska kommentera det, det blir ju förstås olika svar i olika fall. Att "Guds vägar är outsägliga" innebär ju i sig bara att vi inte förstås varför Gud gör som Gud gör - liksom att jag inte alltid förstår varför min bror gör som han gör, och anledningen till det är varierande.

"I så fall får du gärna ställa en konsekvent förklaring som visar att det är rationellt."

Nu felvinklar du. Vi kan inte ta upp en fråga och lägga på mig att visa att den är rationell - det är givetvis du som först måste visa var du tycker den är irrationell.

"Det är inte hela poängen. Jag menar att hela systemet måste förstås och vara uppnyggt på ett rationellt och logiskt sett, för att kunna kallas just det. Att blanda logik med religiösa hävdanden blir inte konsekvent."

Nja, dem måste förstås blandas, men att blanda logiska slutsatser med religiösa hävdanden och kalla blandningen bara logiska slutsatser är fel. Och det är en viktig fråga i argumentationsprocessen, men inte huvudsaken. Mjölet i påsen kanske inte är rent, för det är andra ingredienser tillsatta, men det är inte mjöl vi är ute efter, utan ett bröd.

"Jag skrev fel.
Hur kan du motbevisa polyteistiska teorier? Det har jag fortfarande inte fått besvarat."


Du har inte fått det besvarat tidigare eftersom du inte ställt frågan tidigare. Däremot har jag flera gånger antytt, och jag tycker det känns rätt naturligt, att jag inte känner något behov av att motbevisa sådana. Är du polyteist kan vi föra en diskussion om Guds mångsidighet och eventuella delning, men är du inte det förstår jag inte varför du är fixerad vid det. Polyteismen ligger trots allt närmast mig i den förda diskussionen.

"Objektiv kunskap är fakta som inte är beroende av våra åsikter om dem, i den traditionella meningen. Kunskap som världens beskaffenhet som är beständig ( notera, inte evigt beständig i alla evighet, utan beständig utifrån vårat blickfång ) och som du och jag kan testa."

Och kan du ge exempel på sådan kunskap? För du kan väl inte mena att vi hanterar ämnen och frågor objektivt?

"När du och använder svenska när vi skriver till varandra, så kommer vi helt enkelt överens om reglerna för vår diskurs. Samma överenskommelse har vi inom vetenskapen. ( inte konstant såklart )"

Absolut, ett subjektivt samspel som bara går ut på att underlätta kommunikationen och som vårt samhälle är helt grundat på. Finns det något objektivt i det?

"Att ifrågasätta dessa regler är filosofiskt intressant, men jag ser inte hur det är fruktbart för vårat samtal, eller hur det stödjer din poäng."

Det stödjer ingens poäng, däremot ifrågasätter det dina påståenden om objektivitet.

"Den enda goda säkerheten vi kan använda oss av är helt enkelt den som tillåter test och bevis. Om dessa är "helt sanna", eller "kosmiskt sanna" etc, kan vi inte behandla."

Så hur förhåller vi oss till det?

"Saken är den att när du säger att du lika gärna kan grubbla över dina föräldrars existens som guds, så ger du ingen rationell anledning för detta. Du påvisar inga likheter i mängden av bevis eller bevisens natur."

Det jag påvisar är att skillnaderna är godtyckliga i ett större perspektiv, och ja, då blir det lika relevant att ifrågasätta mina föräldrars existens som Guds.

"Jag bekänner mig inte till empirism men vill bara påpeka att du verkar sakna annat än subjektiva upplevelser som bevis för din gud. Subektiva bevis som är helt otillgängliga för mig."

Jag säger också att subjektiva erfarenheter är absolut nödvändigt för att få Gud bevisad, det är inget jag hymlat med någon gång. Sen tycker jag förvisso att det är ett ganska gott bevis i sig att man inte kan förklara världens uppkomst utan Gud.

"Jag tycker det verkar som om du trivialiserar bara för att dölja poängen. Att ge motbevis mot satsen "MERs föräldrar är mullvadar", är mycket enkelt."

Endast utifrån vissa premisser, och utifrån vissa premisser kan man också motbevisa "Gud finns inte".

"Dessa bevis kommer dessutom vara konsekventa och logiska. Din gud å andra sidan, är helt höljd i dunkel och de enda bevis jag kan få är dina bekännelser om din relation till honom."

Inte då! Det finns massor av sätt att söka Gud på.

Trevligt Jesusfödelsedagsfirande och lycka till med sökandet!
Eller ha åtminstone en trevlig julhelg! =)
Nallen
Visningsbild
Hjälte 2 513 inlägg
0


Svar till MER [Gå till post]:
Det var väl förvisso en helt annan sak, men visst får du gärna lägga fram argument för det :)


Jag väntar fortfarande på att du ska ge en rationell förklaring till guds egenskaper och ondskan i världen. Jag har inte fått något annat svar än att vi inte kan veta, vilket som sagt inte är ett rationellt och logiskt svar. Du har antytt att du har rationella lösningar, så varför inte framlägga dem?

Jag tycker inte att jag ignorerar den, jag är rent av i viss mån öppen för den själv. Men eftersom varken du eller jag förespråkar någon sådan teori känns det onödigt att uttryckligen skriva ut den varje gång vi nämner frågan - det finns ju massor av konspirationsteorier vi inte heller nämner. Men om du tycker det känns viktigt att jag uttryckligen skriver med polyteismen som väsensskilt från monoteismen (båda innefattas ju i teismen, som är ordet jag brukar använda) ska jag självklart försöka göra det.

Att vi inte kan veta hur det gick till ställer jag upp på - jag skulle inte få för mig att börja predika om exakt hur Gud gick till väga eller utvecklingen har skett. Däremot ser jag fortfarande inte en enda möjlighet för världen att utvecklas utan inverkan av en intelligent skapare. Därför kan jag acceptera "det kan ha gått till på massor av sätt utan Gud" när du kan ge mig ett exempel på ett enda av dessa - det borde ju vara ganska lätt med tanke på hur många de är...


För mig finns här två poänger. Den ena handlar om att jag inte förstår varför du väljer monoteism och inte polyteism. Du har inte motiverat varför det endast skulle finnas en gud och inte flera skilda gudar med olika egenskaper.
För mig är detta något som på ett tråkigt sätt förstärker bilden av religionerna som traditionsbundadna och irrationella.
Det verkar som om man bara accepterar att bibeln talar om en gud, och stannar där.

Den andra poängen handlar om universums skapelse. Att säga att en intelligent skapare åstadkom världen förklarar lika lite som att säga att en okänd mekanisk process gjorde det.

Notera att jag inte talar om en process som är en del av detta universums kausala samband ( där tycker jag man kan argumentera för att det finns en definitiv början ), utan en som kom till i ett annat mekaniskt system och vars följd var att detta universum sattes igång, med andra, kanske helt väsensskilda processer.
Kanske föds nya universum hela tiden ur slumpmässiga eller determinerade processer.

Naturligtvis har jag inte bevisat den teorin, eller ens framlagt belägg för den, men det finns inget som säger att det måste varit en eller flera intelligenser.

Vidare så vet vi inte ens hur intelligens fungerar, om det kanske endast handlar om determinerade processer överhuvudtaget, om fria vilja kanske blott är en lucka i vår kunskap om kasulitet etc.

Kanske upptäcker vi att två gudaväsen skapade universum,samt att dessa är helt determinerade och endast till synes fria, precis som oss. ( Förutsatt att determinism är sann . )


Självklart, det är en religiös ståndpunkt. Jag skulle förvisso kunna argumentera för att den är en rationell slutsats också, men det spelar ingen som helst roll för mig. Och har du besvär med det får du gärna bortse från det helt, det finns ingen anledning att dra in Guds allsmäktighet i det. :)


Min tes är att att dina religiösa hävdanden, och dina hållning i vissa av de här frågorna, är irationell. Om du har rationella argument som kan övertyga mig om att gud är endast en, och dessutom allsmäktig, så varför inte presentera det?

Det kan jag inte säga att jag håller med om. Jag ser det som en förhållandevis liten problematik som inte påverkar helhetsfrågan märkvärdigt. Jag vet inte riktigt hur du vill att jag ska kommentera det, det blir ju förstås olika svar i olika fall. Att "Guds vägar är outsägliga" innebär ju i sig bara att vi inte förstås varför Gud gör som Gud gör - liksom att jag inte alltid förstår varför min bror gör som han gör, och anledningen till det är varierande.


Ännu en gång känns det som om du trivialiserar och inte talar till min fråga. Jag vidhåller att det är irrationellt att tro på något som inte har en rationell förklaring, och som innehåller en logisk motsättning.
Om din brors karaktär innehöll samma motsättningar och samma mystik som den gud du talar om, hade han och hävdanden om honom varit intressant att argumentera om här.

Nja, dem måste förstås blandas, men att blanda logiska slutsatser med religiösa hävdanden och kalla blandningen bara logiska slutsatser är fel. Och det är en viktig fråga i argumentationsprocessen, men inte huvudsaken. Mjölet i påsen kanske inte är rent, för det är andra ingredienser tillsatta, men det är inte mjöl vi är ute efter, utan ett bröd.


Jag är dock inte intresserad av en argumentation som innehåller religiösa hävdaden. Jag vill som sagt att svaren skall vara logiska och stringenta.

Du har inte fått det besvarat tidigare eftersom du inte ställt frågan tidigare. Däremot har jag flera gånger antytt, och jag tycker det känns rätt naturligt, att jag inte känner något behov av att motbevisa sådana. Är du polyteist kan vi föra en diskussion om Guds mångsidighet och eventuella delning, men är du inte det förstår jag inte varför du är fixerad vid det. Polyteismen ligger trots allt närmast mig i den förda diskussionen.


Jag talar om polyteism i betydelsen flera skilda gudar, inte om någon enda Gud som är delad eller mångsidig.
Jag tycker det är besynnerligt att monoteister inte framlägger skäl för just monoteism.

Och kan du ge exempel på sådan kunskap? För du kan väl inte mena att vi hanterar ämnen och frågor objektivt?


Absolut, ett subjektivt samspel som bara går ut på att underlätta kommunikationen och som vårt samhälle är helt grundat på. Finns det något objektivt i det?



Jag tror du känner till den konventionella användningen av objektiv kunskap, något som är av pragmatisk betydelse. Dock så är jag mer intresserad av rationalitet och stringens än av "objektivitet".

Det stödjer ingens poäng, däremot ifrågasätter det dina påståenden om objektivitet.


Som sagt använder jag den konventionella och praktiska definitionen av objektivitet.
Anser du att det är ett meninglöst begrepp?

Så hur förhåller vi oss till det?


Jag anser att man ska förhålla sig till det på en nivå som vi kan hantera, och vara noga med logisk bevisföring. Att använda ett språk som är medvetet om våra begränsningar är också viktigt.

Det jag påvisar är att skillnaderna är godtyckliga i ett större perspektiv, och ja, då blir det lika relevant att ifrågasätta mina föräldrars existens som Guds.


Det verkar snarare som om du flyr frågan genom att förflytta dessa företeelser, oavsett hur extrem olika de är, till ett och samma meningslösa plan där inget givande samtal kan föras. Att skjuta ifrån sig den uppenbara frågan om guds osynlighet och ambivalens, ser jag inget fruktbart i.

Vad är likheterna mellan de egenskaper som tillskrivs din gud och dina föräldrar? Hur ser det ut rent empiriskt? Kan jag som utomstående ta del av båda på samma sätt?
Olikheterna är extremt stora, och din gud är för mig osynlig och helt höljd i dunkel.

Sen tycker jag förvisso att det är ett ganska gott bevis i sig att man inte kan förklara världens uppkomst utan Gud.

Något du fortfarande inte visat.

Endast utifrån vissa premisser, och utifrån vissa premisser kan man också motbevisa "Gud finns inte".


Precis! Och de premisser jag filosofiskt vill använda, är sådana du och jag arbetar med hela tiden, sådant som har ett mycket enkelt och logiskt förhållande till världen. Logik och rationalitet, och ett pragmatiskt förhållningssätt.
De flesta religiösa förhållningssätt kräver att många av dessa ignoreras.









Tillägg av Nallen 2011-01-29 14:44

Trevligt Jesusfödelsedagsfirande och lycka till med sökandet!
Eller ha åtminstone en trevlig julhelg! =)


Jag firar inte Jesus födelsedag, men det var fett med mellandagsrea.

Ingen status

MER
Visningsbild
P 33 Mölndal Hjälte 3 305 inlägg
0
Svar till Nallen [Gå till post]:
"Jag väntar fortfarande på att du ska ge en rationell förklaring till guds egenskaper och ondskan i världen. Jag har inte fått något annat svar än att vi inte kan veta, vilket som sagt inte är ett rationellt och logiskt svar. Du har antytt att du har rationella lösningar, så varför inte framlägga dem?"

Vänta lite nu, nu flyr du ämnet igen. Låt mig påminna dig: Du sa "Jag menar att den gud du säger dig tro på inte har rationellt stöd, då världens beskaffenhet och hans egenskaper är logiskt oförenliga" och jag blev förvisso lite förvånad över det plötsliga påståendet, men välkomnar dina argument.

"För mig finns här två poänger. Den ena handlar om att jag inte förstår varför du väljer monoteism och inte polyteism. Du har inte motiverat varför det endast skulle finnas en gud och inte flera skilda gudar med olika egenskaper.
För mig är detta något som på ett tråkigt sätt förstärker bilden av religionerna som traditionsbundadna och irrationella.
Det verkar som om man bara accepterar att bibeln talar om en gud, och stannar där."


Och för mig blir det hela märkligt när du ifrågasätter varför jag inte tror på två gudar när du samtidigt sätter dig emot min tro på en. För mig är inte det den väsentliga poängen, du kan gärna låta mig representera teism innefattandes monoteism och polyteism. Jag jobbar inte med att särskilja en Gud från två, utan att särskilja Gud från ingen alls.

"Den andra poängen handlar om universums skapelse. Att säga att en intelligent skapare åstadkom världen förklarar lika lite som att säga att en okänd mekanisk process gjorde det."

Mja, jag tycker förvisso att det är något mer detaljerat, även om jag kan hålla med om att "en intelligent skapare" kan vara ganska diffust också. Men nu ligger det på den nivån, så är du då beredd att erkänna en intelligent skapare, liksom du skulle kunna acceptera "en okänd mekanisk process"?

"Kanske föds nya universum hela tiden ur slumpmässiga eller determinerade processer."

Nej, processer kan förvisso ske slumpartat i bemärkelsen att vi inte har någon aning om vart de leder, men alla processer är i högsta grad bestämda och exakta. Slump skapar inte, slump beskriver kaoset som uppstår när vi inte kan sortera alla processer.

"Vidare så vet vi inte ens hur intelligens fungerar, om det kanske endast handlar om determinerade processer överhuvudtaget, om fria vilja kanske blott är en lucka i vår kunskap om kasulitet etc."

Jag håller med om att det är en intressant fråga huruvida vi har en fri vilja, men mitt starkaste argument, och det enda jag kommer använda, är att det är fullkomligt omöjligt att resonera utan att förutsätta den och därför blir vi så illa tvungna.

"Kanske upptäcker vi att två gudaväsen skapade universum,samt att dessa är helt determinerade och endast till synes fria, precis som oss. ( Förutsatt att determinism är sann . )"

Kanske.

"Min tes är att att dina religiösa hävdanden, och dina hållning i vissa av de här frågorna, är irationell. Om du har rationella argument som kan övertyga mig om att gud är endast en, och dessutom allsmäktig, så varför inte presentera det?"

För mig får de gärna vara irrationella, om det nu är grejen. Du missar poängen - jag argumenterar inte för min religiösa övertygelse. Min religiösa övertygelse är just en religiös övertygelse. Sedan har jag en vetenskaplig övertygelse som vi diskuterar, nämligen Guds existens. I denna vetenskapliga övertygelse finns ingen allsmäktighet att bevisa eller motbevisa, det är därför ointressant att diskutera.

"Ännu en gång känns det som om du trivialiserar och inte talar till min fråga. Jag vidhåller att det är irrationellt att tro på något som inte har en rationell förklaring, och som innehåller en logisk motsättning.
Om din brors karaktär innehöll samma motsättningar och samma mystik som den gud du talar om, hade han och hävdanden om honom varit intressant att argumentera om här."


Javisst är det intressant att argumentera, och jag argumenterar gärna kring de delar av Gud jag inte förstår mig på. Men du måste förstå att ett märkligt, ologiskt eller oförklarligt handlande inte är ett bevis mot någons existens.

"Jag är dock inte intresserad av en argumentation som innehåller religiösa hävdaden. Jag vill som sagt att svaren skall vara logiska och stringenta."

Precis, och just därför tycker jag att vi håller oss till den vetenskapliga debatten utan att dra in de religiösa övertygelserna ständigt. Men du envisas med såväl polyteism som allsmäktighet.

"Jag talar om polyteism i betydelsen flera skilda gudar, inte om någon enda Gud som är delad eller mångsidig.
Jag tycker det är besynnerligt att monoteister inte framlägger skäl för just monoteism."


Det är väl ungefär lika besynnerligt som att vänsterpartiet inte går ut med debattartiklar om att man inte bör höja skatterna till 100%, eller att Sverigedemokraterna inte debatterar speciellt mycket för de invandrare som de faktiskt vill ska stanna, eller att Svenska Fotbollslandslaget inte speciellt ofta skryter om att de skulle slå Frankrike i innebandy. Helt enkelt, det handlar om vilken fight man tar utifrån vad som är relevant, och vad som är relevant för samhällsströmningen. Hade 90% av Sveriges befolkning varit polyteister är jag säker på att den frågan hade kommit upp på dagordningen oftare.

"Som sagt använder jag den konventionella och praktiska definitionen av objektivitet.
Anser du att det är ett meninglöst begrepp?"


Jag anser inte att det är ett meningslöst begrepp, men det spelar ingen roll om jag så tycker du är kung, för objektiviteten säger fortfarande inte det vad vi vet.

"Jag anser att man ska förhålla sig till det på en nivå som vi kan hantera, och vara noga med logisk bevisföring. Att använda ett språk som är medvetet om våra begränsningar är också viktigt."

Det tycker jag är en oerhört viktig poäng att göra. Bra, nu tänker vi lika där. Och låt mig få betona medvetenheten om begränsningarna i ditt svar.

"Det verkar snarare som om du flyr frågan genom att förflytta dessa företeelser, oavsett hur extrem olika de är, till ett och samma meningslösa plan där inget givande samtal kan föras. Att skjuta ifrån sig den uppenbara frågan om guds osynlighet och ambivalens, ser jag inget fruktbart i."

Och jag håller med dig. Jag tycker det är oerhört frustrerande om vi skulle fastna i detta och inte komma vidare, så låt oss få denna kunskapsteoretiska sats bekräftad.

"Vad är likheterna mellan de egenskaper som tillskrivs din gud och dina föräldrar? Hur ser det ut rent empiriskt? Kan jag som utomstående ta del av båda på samma sätt?
Olikheterna är extremt stora, och din gud är för mig osynlig och helt höljd i dunkel."


Egenskaperna spelar egentligen ingen roll. Man kan möjligtvis säga att mina föräldrar besitter trovärdigare förmågor ur ett empiriskt perspektiv, men det är myrsteg i riktning mot världens ände - gentemot oändligheten är det bokstavligen ingenting.

"Något du fortfarande inte visat."

Det är väl snarare du som ska visa en alternativ teori, eftersom du då måste mena att en sådan finns.

"Precis! Och de premisser jag filosofiskt vill använda, är sådana du och jag arbetar med hela tiden, sådant som har ett mycket enkelt och logiskt förhållande till världen. Logik och rationalitet, och ett pragmatiskt förhållningssätt."

Yes, det finns massor av premisser jag är ständigt utgår ifrån för att kunna leva mitt liv normalt, men det gör jag inte för att jag nödvändigtvis tror att de är sanna, utan för att göra livet enklare.

"De flesta religiösa förhållningssätt kräver att många av dessa ignoreras."

Det ställer jag mig tveksam, för att inte säga kritisk, till.

"Jag firar inte Jesus födelsedag, men det var fett med mellandagsrea."

Kanske är det också en form av ofrivilligt firande. I annat fall är det åtminstone mycket inspirerat.
Nallen
Visningsbild
Hjälte 2 513 inlägg
0

Svar till MER [Gå till post]:
Vänta lite nu, nu flyr du ämnet igen. Låt mig påminna dig: Du sa "Jag menar att den gud du säger dig tro på inte har rationellt stöd, då världens beskaffenhet och hans egenskaper är logiskt oförenliga" och jag blev förvisso lite förvånad över det plötsliga påståendet, men välkomnar dina argument.


Det är precis det jag talat om i ett par inlägg. Det finns andra punkter jag tycker är logiskt tvivelaktiga, men nu fokuserar jag på ondskan (en del av världens beskaffenhet) och guds påstådda egenskaper.

Argumentet har jag framlagt, och ditt svar hittills endast varit en slags "vi känner/förstår inte gud tillräckligt bra"-variant.
Detta religiösa svar har jag inget intresse av att debattera, men du har också nämnt/antytt att du har en logiskt och rationell lösning på problemet. Om en sådan finns, är jag intresserad av att se den.

Och för mig blir det hela märkligt när du ifrågasätter varför jag inte tror på två gudar när du samtidigt sätter dig emot min tro på en. För mig är inte det den väsentliga poängen, du kan gärna låta mig representera teism innefattandes monoteism och polyteism. Jag jobbar inte med att särskilja en Gud från två, utan att särskilja Gud från ingen alls.


Jag är helt enkelt av den åsikten att polyteism, men sin oändliga variation, är en lika trolig tesim som monoteismen, samt att det ointresse för den som verkar föreligga bland kristna, är besynnerligt.

Mja, jag tycker förvisso att det är något mer detaljerat, även om jag kan hålla med om att "en intelligent skapare" kan vara ganska diffust också. Men nu ligger det på den nivån, så är du då beredd att erkänna en intelligent skapare, liksom du skulle kunna acceptera "en okänd mekanisk process"?


Jag "erkänner" ingen av förklaringarna. Poängen är att den intelligenta skaparen inte alls är en logiskt nödvändighet, samt att alla teorier här endast kan ses som gissningar utan bevis.

Nej, processer kan förvisso ske slumpartat i bemärkelsen att vi inte har någon aning om vart de leder, men alla processer är i högsta grad bestämda och exakta. Slump skapar inte, slump beskriver kaoset som uppstår när vi inte kan sortera alla processer.


John Searle beskriver denna skillnad på ett bra sätt. När jag kastar en tärning, så är utfallet slumpmässigt endast i en epistemologisk mening, dvs, vi inte vad den kommer att visa på grund av vår begränsade kunskap om mekaniken.

Det finns dock något man kallar ontologisk slumpmässighet, som är "ren" eller "äkta" slumpmässighet, som inte lyder under några kasuala lagar alls.

Att säga att slump inte skapar, ser jag inte som något relevant argument i detta sammanhang. Vi kan tala på det sättet inom denna värld, men här är det tal om vad som logiskt skulle kunna vara fallet gällande förutsättningarna för detta universums skapelse.

Jag håller med om att det är en intressant fråga huruvida vi har en fri vilja, men mitt starkaste argument, och det enda jag kommer använda, är att det är fullkomligt omöjligt att resonera utan att förutsätta den och därför blir vi så illa tvungna.


Varken fri vilja eller intelligens är fenomen vi kan beskriva exakt eller definiera på ett tillfredsställande sätt. Just nu ser jag inget skäl att tro att det som nu definieras som fri vilja, existerar.
Naturligtvis är det en slutsats som förvirrar, men dess förbryllande och smått irriterande natur kan jag inte se som ett argument.

För mig får de gärna vara irrationella, om det nu är grejen. Du missar poängen - jag argumenterar inte för min religiösa övertygelse. Min religiösa övertygelse är just en religiös övertygelse. Sedan har jag en vetenskaplig övertygelse som vi diskuterar, nämligen Guds existens. I denna vetenskapliga övertygelse finns ingen allsmäktighet att bevisa eller motbevisa, det är därför ointressant att diskutera.


Men då ser jag inte riktigt vad i din gudsbild som är rationellt.
Hävdanden om hans egenskaper är alltså religiösa, vidare så har jag fortfarande inte sett att du argumenterat och visat att han är logiskt nödvändig för universums existens eller något annat.
Om den gud du tror på, kan stödjas eller påvisas rationellt, så är jag mycket intresserad av att ta del av det.

Javisst är det intressant att argumentera, och jag argumenterar gärna kring de delar av Gud jag inte förstår mig på. Men du måste förstå att ett märkligt, ologiskt eller oförklarligt handlande inte är ett bevis mot någons existens.


Jag pratar inte om handlande, ( även om guds handlande i bibeln förvisso är mycket mystiskt och obehagligt ) utan om karaktärsdrag.
Att din gud innehåller all denna mystik och ej kan beskrivas rationellt, är inte något som "bevisar" att han inte finns, utan endast att det är irrationellt att tro på honom.

Det är väl ungefär lika besynnerligt som att vänsterpartiet inte går ut med debattartiklar om att man inte bör höja skatterna till 100%, eller att Sverigedemokraterna inte debatterar speciellt mycket för de invandrare som de faktiskt vill ska stanna, eller att Svenska Fotbollslandslaget inte speciellt ofta skryter om att de skulle slå Frankrike i innebandy. Helt enkelt, det handlar om vilken fight man tar utifrån vad som är relevant, och vad som är relevant för samhällsströmningen. Hade 90% av Sveriges befolkning varit polyteister är jag säker på att den frågan hade kommit upp på dagordningen oftare.


Om man vill hävda att monotesimen är den enda rationella gudssynen, så tycker jag att det är mycket aktuellt att förklara hur det ligger till.

Egenskaperna spelar egentligen ingen roll. Man kan möjligtvis säga att mina föräldrar besitter trovärdigare förmågor ur ett empiriskt perspektiv, men det är myrsteg i riktning mot världens ände - gentemot oändligheten är det bokstavligen ingenting.


Samma meningslösa taktik igen. Från vårt perspektiv, med de medel som tillåter oss att genomföra rationell analys och vetenskaplig testning, så förligger denna skillnad som du pekar ut.

Guds existens, och dina föräldrars dito har på detta plan mycket olika trovärdighet.
Om du håller med om att vi ska använda ett för vårt perspektiv relevant språk, så är denna skillnad mycket viktig.
Jag kan, om jag vill, svara med ett godtyckligt tal och hävda att du inte kan bevisa att det inte är ett vinnande argument, men då spelar jag inte det rationella mänskliga språkspelet längre.

Det är väl snarare du som ska visa en alternativ teori, eftersom du då måste mena att en sådan finns.


Här hänsviar jag såklart till svaren ovan.

Det ställer jag mig tveksam, för att inte säga kritisk, till.


Detta är ointressant såvida du inte planerar att framlägga ett konkret exempel.

Ingen status

MER
Visningsbild
P 33 Mölndal Hjälte 3 305 inlägg
0
Svar till Nallen [Gå till post]:
"Det är precis det jag talat om i ett par inlägg. Det finns andra punkter jag tycker är logiskt tvivelaktiga, men nu fokuserar jag på ondskan (en del av världens beskaffenhet) och guds påstådda egenskaper."

Fokusera istället på det du tycker är mest logiskt tvivelaktiga, eller om du vill bådadera, för kommer du med ett påstående om att jag kommer med logiska felaktigheter kränker det min argumentation. Det är därför, men i ännu högre grad för att jag är intresserad, som du nu måste följa upp det med att dra tillbaka påståendet eller backa upp det.

"Argumentet har jag framlagt, och ditt svar hittills endast varit en slags "vi känner/förstår inte gud tillräckligt bra"-variant.
Detta religiösa svar har jag inget intresse av att debattera, men du har också nämnt/antytt att du har en logiskt och rationell lösning på problemet. Om en sådan finns, är jag intresserad av att se den."


Absolut, även om jag inte själv tror på logiska, rationella lösningar i allt så tycker jag att jag har förvånansvärt gott om dem, så lägg fram valfri kritik, så ska jag bemöta den.

"Jag är helt enkelt av den åsikten att polyteism, men sin oändliga variation, är en lika trolig tesim som monoteismen, samt att det ointresse för den som verkar föreligga bland kristna, är besynnerligt."

Det får du gärna tro, men du skjuter dig själv i foten. I denna diskussion är det jag som representerar teismen och du ateismen eller agnosticismen. Och jag tror inte det råder något tvivel om att polyteister står bakom mig i vår diskussion.

Tro mig när jag säger att jag gärna diskuterar ämnen ända in i detaljfrågor och härom dagen hade jag en väldigt intressant diskussion med en närmast militant katolik angående apokryferna. Men att ta detta med dig känns lite som att diskutera smaken av nötfärs respektive blandfärs med en vegetarian.

"Jag "erkänner" ingen av förklaringarna. Poängen är att den intelligenta skaparen inte alls är en logiskt nödvändighet, samt att alla teorier här endast kan ses som gissningar utan bevis."

Och därför har jag så oerhört svårt att förstå varför du ännu inte lagt fram en enda möjlig teori för hur det skulle kunna ha gått till utan skaparen.

"John Searle beskriver denna skillnad på ett bra sätt. När jag kastar en tärning, så är utfallet slumpmässigt endast i en epistemologisk mening, dvs, vi inte vad den kommer att visa på grund av vår begränsade kunskap om mekaniken."

Helt riktigt, slumpen kan således i sig själv varken skapa eller välja något.

"Det finns dock något man kallar ontologisk slumpmässighet, som är "ren" eller "äkta" slumpmässighet, som inte lyder under några kasuala lagar alls."

Jag tror inte på någon ontologisk slump i den bemärkelsen och det finns inga klara tecken på att sådan skulle skilja sig från så kallad epistemologisk slump.

"Att säga att slump inte skapar, ser jag inte som något relevant argument i detta sammanhang. Vi kan tala på det sättet inom denna värld, men här är det tal om vad som logiskt skulle kunna vara fallet gällande förutsättningarna för detta universums skapelse."

Vad som är väsentligt är att så länge den slumpartade processen (oavsett om man menar att den bara är bristfälligt känd eller faktiskt slumpartad på något mer "äkta sätt") alltid lyder under termodynamiken och som process kräver en annan process för att starta. Konkret kan inte en sten utan yttre påverkan plötsligt förflyttas - oavsett vilken slump vi tror på.

"Varken fri vilja eller intelligens är fenomen vi kan beskriva exakt eller definiera på ett tillfredsställande sätt. Just nu ser jag inget skäl att tro att det som nu definieras som fri vilja, existerar.
Naturligtvis är det en slutsats som förvirrar, men dess förbryllande och smått irriterande natur kan jag inte se som ett argument."


Och det är en slutsats som jag finner rent av patetisk, men vi får väl helt enkelt leva med de olika bilderna och nu gå vidare med andra spörsmål.

"Men då ser jag inte riktigt vad i din gudsbild som är rationellt.
Hävdanden om hans egenskaper är alltså religiösa, vidare så har jag fortfarande inte sett att du argumenterat och visat att han är logiskt nödvändig för universums existens eller något annat.
Om den gud du tror på, kan stödjas eller påvisas rationellt, så är jag mycket intresserad av att ta del av det."


Låt oss då börja med att åter igen förtydliga att den "Gud" vi på detta vetenskapliga plan diskuterar är någon form av medveten valgörare. Graden av medvetenhet, graden av aktivt deltagande, graden av uppsåt och graden av intelligens är inte intressant utöver att vi har någon typ av varelse som är kapabel att välja mellan två eller flera alternativ. Konkret skulle denna varelse kunna vara en bakterie.

Sedan kan vi gå vidare i några olika riktningar, så tillåt mig placera ut några påståenden, så får du ange vilka du bestrider.
1. Den fysiska värld som vi känner den har troligtvis existerat för evigt.
2. Världen av handlingar och processer har inte pågått för evigt, utan har en bestämd start för en ändlig tid sedan (även om den kan ha varit igång tidigare också, och startats på nytt).
3. Varje process startas av antingen en annan process eller av en medvetenhet.
4. Gud finns.

"Jag pratar inte om handlande, ( även om guds handlande i bibeln förvisso är mycket mystiskt och obehagligt ) utan om karaktärsdrag."

Mystiskt kan jag ställa upp på och i små grader obehagligt, men framför allt slås jag av en oerhörd trygghet, glädje och nåd i Guds handlande för att rädda mig från min egen ondska.

"Att din gud innehåller all denna mystik och ej kan beskrivas rationellt, är inte något som "bevisar" att han inte finns, utan endast att det är irrationellt att tro på honom."

Så exakt vad är det med Gud som du finner så mystiskt att det fullkomligt omöjliggör Guds blotta existens?

"Om man vill hävda att monotesimen är den enda rationella gudssynen, så tycker jag att det är mycket aktuellt att förklara hur det ligger till."

Och när menar du att jag hävdat att monoteismen är den enda rationella gudssynen? Du tar saker ur luften.

"Samma meningslösa taktik igen. Från vårt perspektiv, med de medel som tillåter oss att genomföra rationell analys och vetenskaplig testning, så förligger denna skillnad som du pekar ut."

Nej, jag vill hävda att de skillnader som föreligger är obefintliga i förhållande till perspektiv - skillnaden mellan min syn på mina föräldrar respektive Gud skiljer sig så pass mycket från någon annan människas syn på dem respektive.

"Guds existens, och dina föräldrars dito har på detta plan mycket olika trovärdighet.
Om du håller med om att vi ska använda ett för vårt perspektiv relevant språk, så är denna skillnad mycket viktig.
Jag kan, om jag vill, svara med ett godtyckligt tal och hävda att du inte kan bevisa att det inte är ett vinnande argument, men då spelar jag inte det rationella mänskliga språkspelet längre."


Exakt, och det är därför det är viktigt att vi lägger det hela på en pragmatisk nivå, men hur hade du tänkt lägga Gud på en pragmatisk nivå?

"Här hänsviar jag såklart till svaren ovan."

Jag såg inga alternativa teorier ovan heller.

"Detta är ointressant såvida du inte planerar att framlägga ett konkret exempel. "

Ska jag framlägga konkreta exempel på att du tycker att man som religiöst troende måste ignorera logiska förhållningssätt? Med all respekt för din argumentationsteknik känns det här aningen tveksamt.

Forum » Samhälle & vetenskap » Livsåskådningar » Religionskritik :)

Ansvariga ordningsvakter:

Användare som läser i den här tråden just nu

3 utloggade

Skriv ett nytt inlägg

Hej! Innan du skriver om ett potentiellt problem så vill vi påminna dig om att du faktiskt inte är ensam. Du är inte onormal och världen kommer inte att gå under, vi lovar! Så slappna av och gilla livet i några minuter - känns det fortfarande hemskt? Skriv gärna ner dina tankar och frågor, vi älskar att hjälpa just dig!

Den här tråden är äldre än Rojks drömtjej!

Det senaste inlägget i den här tråden skrevs för över tre månader sedan. Är du säker på att du vill återuppliva diskussionen? Har du något vettigt att tillföra eller passar din fråga i en ny tråd? Onödiga återupplivningar kommer att låsas så tänk efter en extra gång!

Hjälp

Det här är en hjälpruta

Här får du korta tips och förklaringar om forumet. Välj kapitel i rullningslisten här ovanför.

Rutan uppdateras automagiskt

När du använder funktioner i forumet så visas bra tips här.


Annons
Annons
Annons
Annons