Hej!
Jag har två frågor om könssjukdomar.
1. Vi säger att man skulle ha en könssjukdom som man inte visste att man hade, tex klamydia, (som botas med antibiotika, visst?). Sen skulle man bli sjuk av något annat, och därför få äta antibiotika (asså inte på grund av klamydian, utan något annat) Kommer då antibiotikan att bota könssjukdomen också? fast man inte vet att man har den...
2. Om man tar ett blodprov på vårdcentralen, vad ser man med det? Vi säger att man skulle ha hiv, men att man inte vet om det, kan man se det på blodprovet då? Även fast de inte är hiv man tar blodprov för?
tack på förhand.

Borttagen svarar:
Hej!
1. Det hade ju varit smidigt om det var det sättet; ät en tablett och den spolar kroppen ren på all tänkbar skit man går och drar på. Men oftast är det inte så, eftersom antibiotika inte är en sorts medicin utan ett samlingsnamn för en mängd olika. Dels funkar anitbitotikan på olika sätt, dels är de olika starka. Detta för att bakterier också funkar på olika sätt och behöver angripas på olika sätt och med olika styrka beroende på var i kroppen de befinner sig. Fördelen med att det finns olika sorters antibiotika är också att man kan variera sig och ta olika sorter från gång till gång, om man skulle t ex få en infektion flera gånger i följd. Risken finns annars att man blir immun mot en typ av anitbitotika.
Så svaret på frågan är att nej, så är det inte.
2. När du ska ge blodprov skriver läkaren en provtagningsremiss, där det står vad man vill att man ska titta på i blodet. Det finns MASSOR med olika typer av information man kan få av ett blodprov och det går inte att gå "all in" och kolla rubbet vid ett enda tillfälle. De flesta saker kan man inte heller kolla på vårdcentralen utan proven skickas istället till ett större laboratorium. Doktorn får sedan svaret tillbaka efter någon vecka.
Så är det t ex med hiv, att det analyseras på laboratorium och måste beställas separat av läkaren. Det är ganska ovanligt att hiv-testning ingår i en blodprovstagning, utan man kollar det oftast bara om man har symtom som tyder på att man har hiv, eller själv är orolig för att man har det samt vid vissa särskilda kontroller som t ex inför blodgivning.
Så svaret på fråga två blir både ja och nej: ja, det kan hända att man upptäcker hiv när man ger ett blodprov för något annat, men nej, det är inte alls säkert att man gör det.