2013-03-13 12:18
Det beror helt på vilken gren dessutom. Jag kommer att jämföra 3000m och ultra-marathon är väldigt olika grenar beträffade krav på fysisk. De varken tränar eller äter likadant.
Tanken med en låg-kolhydrat kost är att man blir bättre på att metabolisera fett och kan således använda detta som bränsle i större usträckning. Detta är relevant vid riktigt långa lopp (typ vasaloppet/ultramaraton) då det inte finns en chans att kolhydratlagerna skulle räcka(man kan bara lagra några 100 gram). Man har sett i humanstudier att man blir bättre på att metabolisera fett ifall man tränar med låga kolhydrat-depåer eftersom att kroppens kraftverk(mitokondrierna) blir dels större och får dels fler enzymer för att bryta ner fett. Många som sysslar med den typen av lopp använder sig av lågkolhydratdieter och/eller tränar exempelvis innan frukost: För då finns inga kolhydrater att bränna.
Nästa fråga är om detta är relevant för en gren som exempelvis 3000 meter där energianvändningen från kolhydrater anses vara någonting i stil med 90-99% och således kommer allt bränsle från kolhydrater redan(som är mycket snabbare än fett). Således blir det inte en fråga om hur mycket energi man kan metabolisera under flera timmar utan snarare minuter. Tränar man med höga depåer med kolhydrater kan man tänka sig att man blir bättre på just de faktorer man vill bli bättre på till tävling: Dvs att bränna kolhydrater.
Din mening är inte koherent. Den innehåller inte biceps.