Svar till Koffin [
Gå till post]:
Det tror jag säkerligen, vi skulle stå med lika många tuggummin som han som fick en krona varje gång en buddhist antastade barn, och hon som fick en krona varje gång en muslim gjorde det, eller nyliberal eller fotbollsspelare...
Vad sägs om att vi ger oss på idioterna istället för de grupper idioterna råkar ingå i?
Svar till anon32016 [
Gå till post]:
"Gud kan inte vara allsmäktig då han enligt definitionen måste kunna utföra exakt allting. Alla handlingar som är begränsande, eller uteslutande är då per definition omöjliga för honom. Den "olyftbara stenen" är bara ett exempel. Och det går i sin tur emot definitionen allsmäktigt."Inte alls, du kanske får problem där... Men i ditt resonemang om Guds allsmäktighet glömmer du en sak: Gud är allsmäktig! Vi kan tycka att en begränsad handling står emot en obegränsad, och att självmord står emot att leva vidare - men Gud är ALLSMÄKTIG - ingen logik i världen kan hejda något som står över logik. You get me? :)
"Han är kort sagt inkapabel att begränsa sin makt på något sätt. Men kan han inte det är han inte allsmäktig. Allsmäktig är en felaktig definition, och är genom sin natur omöjlig och absurd."Nej, inte genom
sin natur, utan genom
vår natur.
"Vill du agrumentera för att gud står untanför logik, är han helt meningslös att diskutera i första hand. Åtminstone angående hans existens i den här världen."Det är du förvisso fri att tycka, men jag håller inte med dig. En ologisk Gud kan förvisso tyckas så omöjlig att greppa att det blir meningslöst, där håller jag helt med, men nu har jag heller aldrig sagt att Gud är ologisk. Vi måste skilja mellan två diskussioner - vad Gud
är och vad Gud
kan vara.
Svar till encoctmebreu [
Gå till post]:
"Jag avstod att svara på ganska mycket för att allt väsentligt kunde tas ned på den kärnfrågan."Okej. :)
"Det är här du har fel. Av att jämföra olika identiteter blir A=A en följd. Inte A!=A.
Logik är att studera hur identiteter förhåller sig till varandra. Du kan alltså inte bilda ett logiskt system utifrån A!=A."Det påstår jag inte, däremot kan jag skapa ett system som utgår ifrån A!=A. Logiken är något uppbyggt utifrån ett ganska praktiskt sätt att se på verkligheten, där A=A, alltså räknar vi bort systemet som säger A!=A.
"Då får du gärna ge exempel på vad det är man undersöker om A!=A. Annars är det bara symboler."A!=A
P^Q=5
A=27+A
A=B
A!=A
Det är bara mumbojumbo utifrån den syn vi har, eftersom vi vill se det utifrån det logiska system vi har, men i ett annat system är detta fullständigt i sin ordning, medan exempelvis A=A är helt galet.
"Du får inte tänka på logik som en lunta med regler som inte går att bryta. Såsom Sveriges Rikes Lag eller moral eller fysikens lagar är.
Fysikens lagar är för att världen vi lever i är som den är. Logik blir en nödvändighet i sig självt. Alltid när du talar om något måste du specifiera det. Logik blir en naturlig följd."Visst kan vi bryta mot logiken, men vi strävar alltid efter den för att bygga strukturer.
Svar till encoctmebreu [
Gå till post]:
"Fel av mig, fel av dig. Rätt svar: Då är det inte en sten (såsom Gotterdammerung fick påpeka för mig :( )"Visst kan det vara en sten, det är nog ett av de minsta problemen för en allsmäktig Gud.
Svar till Nallen [
Gå till post]:
"Håller du alltså med om att religiösa hävdanden ofta ligger utanför denna ram och därför är meningslösa som rationella argument och sällan gör någon nytta i en stringent diskussion?"Ja självklart. Jag kan rent av hålla med om att religiösa hävdanden ofta är rena lögner, då det är ganska få religiösa hävdanden jag tar till mig, liksom det är ganska få religiösa hävdanden du tar till dig och ganska få religiösa hävdanden Tom Cruise tar till sig. Vi tar alla tre till oss olika religiösa hävdanden, men slår ifrån oss de flesta andra.
Jag kan också utan vidare erkänna att flera religiösa hävdanden jag står bakom inte (åtminstone inte i nuläget) ligger inom denna ram eller är rationella argument utifrån dessa premisser.
"Steget är oerhört långt av många anledningar, men främst för att utrotning ( när den uppfattas och förstås ) strider mot de flestas moraliska hållning. Jag tycker till exempel ( och många med mig ) att det är orimligt att häda att alla människor har lika värde, men jag är extremt långt ifrån att döda eller skada någon som en följd av denna "insikt". Utilitarismen är dessutom mycket svårtydd i detta sammanhang, och kan förstås på många sätt."Att de flesta är väldigt långt ifrån att utföra en förintelse på moralisk grund håller jag med dig om (trots några speciella, väldigt intressanta psykologiska undersökningar på 60-talet). Att de flesta liksom du skulle påstå att människor inte har samma värde (åtminstone i teorin, även om praktiken utfaller illa i en problemdrabbad värld) håller jag absolut inte med om. Jag är övertygad om att vi går ut på stan och frågar folk tycker en mycket klar majoritet att alla människor är lika mycket värda.
Jag tycker det är fullt rimligt att hävda alla människors lika värde. Och då menar jag inte ungefär, utan exakt lika värde!
"Vilken nytta talar man om? Samhällsnytta? Ekonomisk, social eller kulturell sådan?"Vilken nytta som helst. Enligt mig står människovärdet över alla dessa.
"Dessutom så kan ett mord som ur ekonomisk synpunkt är "nyttigt" vara subversivt för välbefinnande hos många och därmed kränka en annan strävan inom utilitarismen."Visst är det så, vilket är en välkritiserad punkt inom utilitarismen - man kan i praktiken helt enkelt aldrig avgöra det. Men jag menar att det spricker på ett så mycket tidigare plan, något som diverse former av värdeutilitarism tar fasta på; även när en människa är till mer besvär än hjälp och inte skulle sörjas av någon är det fel att döda människan.
"Men naturligtvis är denna fråga svår och öppen, och jag väntar med spänning och obehag på vad som kommer hända när vi förstår moralen mer vetenskapligt och börjar reflektera över vilka syften som skall stå överst i samhället. "Jag instämmer, mycket svår och ändå väldigt viktig att förhålla sig till. Innehåller obehag i flera steg, vilket är anledningen till att det blir så känsligt och diskuteras så livligt i forskningens framkanter.